Hemiplegia – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

HEMIPLEGIA.

(hemipareza).

Paralizia unei jumătăţi a corpului poate fi flască sau spastică: survine în hemoragii cerebrale, tumori, traumatisme craniio-cerebrale şi este produsă de lezarea căilor piramidale.

În cazul când mobilitatea este numai parţială se numeşte hemipareză. Hemipareza alternă apare în leziunile trunchiului cerebral.

În acest caz hemiplegia este contralaterală faţă de leziune şi la ea se asociază paralizia homolaterală a unor nervi cranieni.

Hemiplegia capsulară cauzată de lezarea căilor piramidale la nivelul capsulei interne datorată unei hemoragii sau unui ramolisment. Aceasta este forma cea mai frecventă şi mai bine cunoscută de hemiplegie caracterizată prin paralizia membrelor şi a feţei de partea opusă leziunii. Evoluţia merge spre spascitate într-un timp relativ scurt.

Hemiplegia cerebeloasă este homolaterală şi pe primul plan sunt tulburările de mers, asinergia, disimetria şi adia docokinezia.

Hemiplegia funcţională fără semne obiective de suferinţă este datorată isteriei.

Hemiplegia spinală produsă de lezarea căilor piramidale la nivelul măduvei spinale cervicale. Această formă e cunoscută sub numele de sindromul Brown-Sequard.

Tratament:

Ca plante se pot folosi următoarele: aloe, angelică, brad, carpen, cimbru de grădină, dafin, dalac, dumbravnic, ghimber, ghiocei, ginko-biloba, ginseng, limba boului, măcriş, măselariţă, norocel, praz, rozmarin, salcie, troscot, usturoi,  vâsc.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Aloe (Aloe vera) se taie frunze proaspete din plantă şi se macină cu maşina de carne sau se strivesc pe o bucată plană de lemn. Se transformă în acest fel într-o pastă care se poate aplica pe coloana vertebrală pentru 2-4 ore. Se poate amesteca cu argilă şi apoi să se întindă pe o bucată de pânză care de asemenea se poate aplica pe coloana vertebrală. Intern se indică să se ia câte 1 cm de plantă înainte de masă cu 15 minute. Această plantă intern este indicată pentru eliminarea toxinelor din organism. Extern pentru refacerea integrităţii nervilor. Este indicată în cazul traumatismelor. Se poate de asemenea folosi gelul care se găseşte la farmacii sau magazinele naturiste şi care se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Angelică (Angelica arhangelica) intern se poate folosi orice parte din plantă sub formă de praf, care se va obţine din planta uscată măcinată cu râşniţa de cafea. Se ia din acest praf o linguriţă sau chiar şi numai o jumătate de linguriţă care se va pune sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite cu apă. Se poate de asemenea folosi ceai. Din rădăcină- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă se fierbe timp de 5 minute. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Planta mărunţită se pune 1 linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Seminţele- se zdrobesc bine cu o sticlă pe un fund de lemn după care se pune o jumătate de linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute apoi se strecoară. În toate cazurile se poate lua câte 2-3 căni pe zi. Se foloseşte pentru efectul de refacere al nervilor şi vaselor de sânge. Se indică în toate formele de hemiplegie sau paralizie. De asemenea există în comerţ tincturi din această plantă care se vor putea folosi intern conform indicaţiilor producătorului sau extern făcându-se frecţii de 2-3 ori pe zi.

Brad (Abies alba) se mărunţesc muguri 2 linguriţe care se vor pune la 500 ml apă şi se fierb până scad la jumătate. Se strecoară şi se consumă câte 2 astfel de căni pe zi. Extern se poate face cu acest ceai comprese de câte 2-3 ore pe coloana vertebrală zilnic.

Carpen (Carpinus betulus) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern comprese pe coloana vertebrală.

Cimbru de grădină (Saturneja hortensis) o mână de plantă mărunţită se pune la 5 litri de apă clocotită. Se acopere pentru 30 minute, apoi se strecoară în cadă unde se va sta timp de 30 minute. Se mai poate face o tinctură- 50 g de plantă mărunţită se pune cu 250 ml alcool sanitar. Se agită zilnic de mai multe ori, timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se fac frecţii sau tamponamente pe coloana vertebrală de mai multe ori pe zi, perioade lungi de timp.

Dafin (Laurus nobilis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Dalac (Paris quadrifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Dumbravnic (Melittis melissophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ghimber (Zinghiber officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi comprese pe coloana vertebrală de mai multe ori pe zi.

Ghiocei (Galanthus nivalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită (preferabil bulb) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ginko-biloba– se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Ginseng- se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Limba boului (Anchusa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Măcriş (Rumex acetosa) se foloseşte preferabil crud ca salată şi se indică să nu fie folosit de cei care au probleme cu acidul uric în exces.

Măselariţă (Hiosciamus niger) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma cu înghiţituri mici în cursul zilei. Este foarte util pentru cei care sufere şi de agitaţii. Se mai poate folosi tot aşa şi seminţele.

Norocel (Sedum maximum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Praz (Allium porum) se indică folosirea lui zilnic în alimentaţie.

rozmarin, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni în special pentru calmarea durerilor şi ca antiinflamator.

Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică să fie folosit în cazurile în care sunt prezente şi inflamaţiile.

Usturoi (Alium sativum) se consumă zilnic şi sub orice formă.

Vâsc (Vâscum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă pentru 12 ore la temperatura camerei. Se încălzeşte apoi la 40 grade şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Se va face tratamentul afecţiunii de bază: hemoragie, ramolisment, traumatisme, tumori, etc.

Se recomandă masajul membrelor paralizate (în special al extremităţilor, mai ales dacă există tendinţa la edeme, asociat cu mişcări pasive ale articulaţiei distale şi proximale ale membrelor paralizate. Dacă există dureri articulare (spontane sau mai ales la mobilizarea pasivă a membrelor) se fac ungeri cu diferite calmante preferabil sub formă de creme (cimbru, omag, etc).

Când mişcările încep să-şi revină, bolnavul va face exerciţii sistematice. La început va fi ajutat cu mâna. De asemenea se recomandă exerciţii în baie caldă ceea ce uşurează membrul şi mişcările sunt mai uşor de făcut.

Reeducarea trebuie făcută cât mai de timpuriu.

Când contractura este puternică se vor putea folosi substanţe relaxante ca levănţică sau cimbru sub formă de băi.

Pentru tulburările trofice şi sfincteriene vezi paraplegie sau chiar tratamentul de la hemoragii cerebrale.

Tinctura de rozmarin.

Rosmarinus officinalis.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antigutos, antireumatic, antiseptic intestinal, antiseptic respirator, antispasmodic, carminativ (reduce gazele intestinale), colagog şi coleretic, stomahic, diuretic, hipocolesterolemiant, stimulent al circulaţiei sanguine, activator al circulaţiei şi oxigenării cerebrale, psihostabilizant, stimulent general, vermifug.

Extern: antiseptic, astringent, cicatrizant, stimulent al circulaţiei pielii capului de unde şi efectul de creştere al părului), revolutiv, vulnerar.

Indicaţii.

Intern: indigestie, atonie digestivă (în special al stomacului), vomă, colici intestinale, congestia ficatului, icter, inflamaţii dureroase, cronice ale vezicii biliare, diabet, valori crescute ale colesterolului, insomnie, ameţeli (vertij), dureri de cap, migrene, nervozitate, stări depresive, stări de slăbiciune după boli şi operaţii grave, slăbirea memoriei, senilitate, palpitaţii, adjuvant în boli de inimă (inclusiv în cele care apar pe fondul emotivităţii exacerbate şi a instabilităţii psihice), amenoree, hidropizie, reumatism articular, celulită, astm, tuse convulsivă, surmenaj fizic şi cerebral, astenie, stări de oboseală cronică foarte accentuată, slăbiciune, convalescenţă, bătrâneţe.

Extern: entorsă, umflături articulare, umflarea gleznelor, dureri reumatice, torticolis, adjuvant în paraplegie spastică, hemiplegie.

Precauţii: intern în cantităţi foarte mari (peste 15 g pe zi) rozmarinul este toxic, producând gastroenterite şi nefrite.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.