Hirschsprung – megacolon congenital – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Hirschsprung.

(megacolon congenital)

Afecţiune congenitală la care se constată pe o anumită întindere a colonului şi rectului (formele grave cuprind tot cadrul colic) începând de la anus lipsa oricărei mişcări peristaltice. Se datorează unor anomalii pe acest segment, a plexurilor mienteric şi submucos Meissner şi Auerbach. Segmentul de colon lipsit de peristaltică reprezintă un veritabil obstacol în calea progresiunii tranzitului fecal, realizându-se o ocluzie sfincteriană încât megacolonul nu ar fi decât o dilataţie secundară deasupra obstacolului funcţional. Simptomatologia acestei boli este dominată de constipaţie. De asemenea prezenţa fecaloamelor, prezenţa clinică a megacolonului, precum şi imaginea radiologică a zonei înguste deasupra căreia colonul este enorm dilatat la examenul irigografic permit un diagnostic uşor.

În formele grave se impune intervenţia chirurgicală. În restul se poate aplica unul dintre tratamentele de mai jos.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe, cicoare, cimbru, cimişir, cruşin, frasin, in, măr, pedicuţă, revent, ricin.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Aloe- (Aloe vera) se fierbe un vârf de cuţit de pulbere de plantă în 250 ml apă timp de 3 minute. Se adaugă 2 linguri de miere, apoi se strecoară. Se iau zilnic 3 linguri câte 1 înainte de fiecare masă.

Cicoare- (Cychorium intybus)1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Frunzele de cicoare se pot folosi crude în diferite salate. Rădăcina mărunţită se va pune 1 linguriţă la 250 ml şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cimişir (Buxus sempervirens)- 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml alcool de 90 grade. Se ţine apoi 15 zile şi se strecoară. Se pune o linguriţă de tinctură la 100 ml apă şi se bea dimineaţa.

Cruşin (Rhamnus frangula) 1 linguriţă de scoarţă mărunţită se pune la 250 ml apă  se fierbe apoi timp de 20 minute. Se strecoară Se consumă ceaiul seara la culcare.

Frasin (Fraxinus excelsior) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, sau 1 singură cană seara la culcare.

In (Linum usitassimum) seminţe- se ia 1-3 linguri de seminţe în cazurile de constipaţie grave. Nu este nevoie să fie mărunţite ci numai înghiţite. Acestea în stomac vor produce din uleiul ce-l conţin şi o peliculă protectoare care este foarte utilă. Rezolvă orice constipaţie. Se iau doar cu puţină apă ca să se poată înghiţi.

Mere- (Mallus pumilla) fierbeţi un măr tăiat bucăţele în 250 ml apă până când apa scade la jumătate. Se bea întreaga cantitate seara înainte de culcare.

Pedicuţă (Lycopodium clavatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană înainte de fiecare masă



Revent (Rheum palmatum) luaţi în fiecare seară înainte de culcare câte un vârf de cuţit de pulbere de rizom.

Ricin (Ricinus communis) luaţi câte 20 ml ulei de ricin, procurat de la farmacie. Se ia în fiecare seară înainte de culcare.

-Se va căuta cauza şi se va face totul pentru a o îndepărta.

-Se va trata boala de bază.

-In cazurile în care nu se reuşeşte acest lucru se vor face clisme sau se vor administra purgative sub diferite forme.

-Dacă constipaţia survine din cauza exceselor de clisme se vor evita acestea, la fel şi purgativele. Clismele se vor mai face doar ocazional.

-Se va da un regim bogat în reziduuri se preferă tărâţele de grâu care sunt foarte indicate să se ia câte o lingură cu 15 minute înainte de fiecare masă. Sau alte alimente care conţin multă celuloză. Tărâţele de grâu sunt indicate pentru că scurtează tranzitul intestinal fiind utile chiar şi în cazurile în care se doreşte slăbirea organismului ca în cazul obezităţii. De fapt acestea ar trebui să nu lipsească din nici un regim de slăbire. La început se poate să apară o balonare după ce se administrează tărâţe, până se obişnuieşte organismul cu acestea, apoi va dispare de la sine această senzaţie.

-Se va face mişcare multă, chiar gimnastică medicală care ajută la fortificarea muşchilor abdominali şi la rezolvarea afecţiunii.

-Se vor fixa ore fixe în care se va merge la Wc-u.

-Se vor da cât mai multe lichide pentru a ajuta la laxaţia scaunului. Se poate consuma la fiecare masă un litru de lichid. De asemenea la trezire este foarte bine să se consume un pahar de apă

-Regimul alimentar va cuprinde varză albă şi roşie, conopidă, salată, ridichi, hrean, castraveţi, fasole, mazăre, ciuperci, fructe crude sau compoturi cu excepţia afinelor şi gutuilor care pot provoca constipaţia.

Cele mai utile sunt prunele mai ales cele uscate, dar şi caisele uscate sau stafidele. Acestea se vor pune 8-10 prune în 250 ml apă seara şi se vor lăsa până dimineaţa când se va consuma atât apa cât şi fructele. Se mai pot consuma: struguri, smochine, curmale, caise uscate. Mierea este şi ea foarte indicată ca şi alte gluicidele din orice fruct. Se mai poate adăuga, lapte bătut, iaurt, Kefirul, zeama de varză murată. In acest regim sunt indicate şi grăsimile ca untul, uleiurile vegetale de preferat foarte proaspete. Se va evita cafeaua, cacao, ciocolata, făinoasele din făină albă în special.

         In toate cazurile se va insista pe o masticaţie cât mai îndelungată, pentru ca bolul alimentar să se poată face.

Dacă acestea nu sunt suficiente se va da făină de in care poate să rezolve toate tipurile de constipaţie.

         Clismele se pot face dacă mai este cazul cu apă cu săpun sau cu diferite ceaiuri din plante.

Din una dintre plantele de mai sus se poate face ceai şi se vor bea 2-3 căni pe zi. Se va putea face şi ceai combinat din 2-3 plante şi atunci este mai util. Există de asemenea în centrele de comercializare a plantelor foarte multe ceaiuri combinate făcute de diferite firme cu renume în acest domeniu încât veţi avea de unde alege dacă doriţi să folosiţi unul dintre acestea.

De asemenea chiar dv. puteţi să vă faceţi o combinaţie din mai multe plante care le aveţi la îndemână şi care sunt laxative şi acest tratament să vi se potrivească.





Şi la această afecţiune sunt utile tincturile din plantele medicinale indicate mai sus, pentru efectul mult mai rapid pe care-l au şi pentru faptul că sunt mult mai comode de administrat. Se pot face de asemenea combinaţii de tincturi sau să se facă chiar concentrate.

Pentru trecerea unei constipaţii de moment este suficient uneori să se consume moare de varză câte o cană o dată, până la apariţia scaunului normal.

-Conopida- este cunoscută pentru efectele ei depurative, diuretice, fiind recomandată persoanelor care sufere de afecţiuni renale, este antianemică, decongestionantă şi energizantă. Constituie un adevărat medicament pentru diabetici, căci consumată în stare crudă, sau în diferite preparate culinare, are efect hipoglicemiant. Se indică în tratamentul adjuvant al acneei, astenii, ciroză, colici nefritice, constipaţie, flebite, infecţii intestinale. Folosită în alimentaţia curentă ajută la redresarea tensiunii arteriale atunci când are valori prea mari (hipertensiune). Acţionează de asemenea în bolile prostatei şi în ulcerele gastro-duodenale.

Reţeta 1: Se ia coaja de la o portocală. Se pune apoi într-o cană de apă şi se fierbe timp de 30 minute. Se aruncă această apă. Se pune apoi altă apă (tot o cană) şi se fierbe 30 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere polifloră după gust. Se bea de câte ori este nevoie. Este unul din cele mai simple tratamente cu rezultate deosebit de bune.

Reţeta 2: seminţe de in înmuiate- 1-3 linguri, tărâţe de grâu- 1 lingură, seminţe de floarea soarelui- 1 lingură, ulei de măsline- 2 linguri. Aceste ingrediente se amestecă bine şi se iau dimineaţa, cu 30 minute înainte de masă.

Reţeta 2 : dimineaţa se amestecă 2 căni de apă distilată cu 700 g de varză proaspătă tocată mare. Se agită cu un mixer timp de 30 secunde. Pasta se pune într-un borcan, se acopere şi se lasă la temperatura camerei 3 zile. Se filtrează apoi lichidul şi se aruncă resturile de varză. Se măsoară apoi 50 ml din lichid şi se amestecă cu 700 g varză tocată şi 2 pahare de apă. Se strecoară apoi şi se foloseşte. Lichidul se păstrează la frigider şi se bea câte o jumătate de pahar de lichid de 3 ori pe zi.

Reţeta 3: se iau 5 prune uscate, care se pun cu 1 cană de apă şi 2 linguri de miere peste noapte la temperatura camerei. Dimineaţa se consumă prunele şi se bea apa.

Reţeta 4: se pun 3-5 linguri de tărâţe de grâu zilnic în lapte supă sau mâncare şi se consumă în cursul zilei. Datorită faptului că sunt foarte bogate în vitamine şi minerale sunt indicate pentru reglarea digestiei. Rezolvă orice constipaţie. Se vor adăuga doar treptat pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu acestea. Se va da la început doar 1 lingură pe zi, apoi se va mări cantitatea în aşa fel ca să se obţină un scaun normal, ba chiar un pic mai moale. Se vor consuma de asemenea în cursul zilei suficiente lichide (2 litri).

Reţeta 5: varză tăiată mărunt 200 g, 200 g fasole verde, păstăi din conservă, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură miere de albine. Se amestecă şi se consumă seara. În fiecare seară la fel.



Reţeta 6: suc de pe varză acră se pune într-o cană de asemenea suc 4 prune şi se lasă de dimineaţa până seara, la temperatura camerei. Seara se consumă prunele şi se bea sucul. Se mai ia 1 lingură de ulei de măsline. Este utilă la cei cu constipaţie cronică. Se poate face zilnic.

Reţeta 7: mere sub formă de sirop. Este un purgativ garantat. Se prepară cantităţi egale de suc de măr cu zahăr şi apă. Se fierbe apoi până capătă consistenţa unui sirop. Se iau 2 linguri înainte de fiecare masă. Se recomandă în special copiilor şi femeilor însărcinate.

Reţeta 8: supă de morcovi- 1 kg de morcovi curăţiţi de coajă se pun la 1 litru de apă. Se fierbe apoi amestecul de 2 ori, după care se trece morcovul prin sită şi se amestecă pireul obţinut cu lichidul. Se bea de 3 ori pe zi câte 1 pahar.

Reţeta 9: 1 linguriţă de flori de nalbă la 1 cană de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se îndulceşte după gust. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este un remediu ideal pentru bătrâni şi copii.

         Reţeta 10: Dovleac- preparaţi o pastă din 50 g seminţe se dovleac decojite, pisate şi amestecate cu 20 g de zahăr. Frecaţi energic până obţineţi o pastă omogenă. Consumaţi întreaga cantitate o dată pe zi.

         Reţeta 11: zer-se consumă zilnic minimum 200 ml, perioade lungi de timp. Se poate consuma până la 1 litru zi.

         Reţeta 12. ulei de măsline- în fiecare dimineaţă şi seară câte 1 lingură de ulei de măsline.

         Reţeta 13. Ulei de migdale- se face un amestec din ulei de migdale şi sirop de cicoare în părţi egale. Copii iau câte 1 linguriţă de amestec pe zi, iar adulţii 1 lingură. Tratamentul e eficient în caz de constipaţii uşoare.

Reţeta 14. In. Peste 5 g seminţe se toarnă 100 ml apă clocotită. Se bea 1-2 ceaiuri pe zi. Se mai pot consuma seminţe crude, înmuiate în prealabil în puţină apă rece, seara la culcare.

Reţeta 15. Se amestecă 30 g scoarţă de cruşin, 10 g fructe chimen, 5 g coajă portocală. Se pune peste 1 linguriţă din acest amestec 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Reţeta 16. 5g seminţe anason, 10 g scoarţă de stejar, 5g seminţe fenicul, 10 g mentă, 5 g seminţe de chimen, 10 g flori de coada şoricelului. Se pun la 250 ml apă 1 linguriţă din acest amestec. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se consumă 2 căni pe zi.



Reţeta 17. 30 g coajă cruşin, 20 g flori de porumbar, 20 g flori de tei, 20 g păpădie, 10 g fructe fenicul. Se pune 1 lingură din amestec la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Reţeta 18. Luaţi zilnic dimineaţa, la prânz şi seara câte 2 linguriţe de polen şi 2-3 de miere. Mierea se poate folosi în loc de zahăr, la îndulcirea ceaiurilor căci sporeşte efectul laxativ al acestora.

Reţeta 19-Fierbeţi aproximativ un kilogram de morcovi într-un litru de apă. Strecuraţi iar lichidul obţinut se bea în trei reprize în cursul zilei.

Reţeta 20- amestecaţi 1 lingură de ulei de măsline extravirgin cu 3 linguri de suc proaspăt de fructe (mere, portocale, lămâi). Luaţi întreaga cantitate dimineaţa apoi staţi culcaţi pe partea dreaptă 15-20 minute.

Reţeta 21.Ţelină. Fierbeţi 30 g de rizomi mărunţiţi cu 1 litru de apă 20 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi.

Reţetă pentru prepararea borşului: într-un borcan de 10 l se pun 3 căni de tărâţe de grâu şi 1 cană de tărâţe de mălai, o lingură de sare, puţine frunze de mărar, leuştean, ţelină (pentru gust). Se fierbe apa în clocot, se lasă să se răcească apoi se pune în borcan peste cele de mai sus. Se amestecă de 2-3 ori pe zi cu o lingură de lemn. Se poate pune puţină drojdie de bere pentru o mai rapidă fermentare. Se va lua câte 1-2 litri pe zi, pentru reglarea digestiei şi datorită faptului că poate produce foarte multe efecte bune în organism (ajută la reglarea metabolică, complectează cu vitamine, etc). se poate ţine perioade foarte lungi de timp.

-Se bea dimineaţa pe stomacul gol 1 pahar de apă caldă. Se consumă apoi 4-5 prune sau caise uscate care au stat 8 ore în 250 ml apă. Se iau apoi 3- 4 linguri de tărâţe de grâu cu puţină apă şi o lingură de miere. Se poate face în cazurile de constipaţie cronică. Tărâţele de grâu este bine să fie luate după fiecare masă. Se pot amesteca cu iaurt sau chiar apă. Se mai poate lua câte 1-3 linguri de seminţe de in, aşa cum sunt doar cu puţină apă pentru a putea fi înghiţite. Consumaţi de asemenea în cursul zilei minimum 2 litri de apă.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close