Prospect Imovane 7,5 mg – Insommie Sedativ

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Imovane 7,5 mg

comprimat filmat

zopiclonă

sanofi aventis

Cititi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–               Păstraţi acest prospect s-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–               Dacă aveţi orice întrebari suplimentare , adresati-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–               Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l dati altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–               Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului’dumneavoastră sau farmacistului.

 

în acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Imovane 7,5 mg şi pentru ce se utilizează
  2. înainte să luaţi Imovane 7,5 mg
  3. Cum să luaţi Imovane 7,5 mg
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Imovane 7,5 mg
  6. Informaţii suplimentare

 1.              CE ESTE Imovane 7,5 mg Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Imovane 7,5 mg conţine zopiclonă 7,5 mg.

Imovane 7,5 mg face parte din grupa medicamentelor hipnotice şi sedative şi este înrudit cu benzodiazepinele.

Imovane 7,5 mg este recomandat pentru tratamentul insomniei.

 

imovane prospectimovane prospect
  1. 2.              ÎNAINTE SĂ LUAŢI Imovane 7,5 mg Nu luaţi Imovane 7,5 mg

–               dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la zopiclonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Imovane 7,5 mg.

–               dacă suferiţi de insuficienţă respiratorie.

–               dacă suferiţi de sindrom de apnee în somn (întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului).

–               dacă suferiţi de insuficienţă hepatică severă.

–               dacă suferiţi de miastema gravis (afecţiune caracterizată prin oboseală musculară

excesivă).

–               dacă aveţi vârsta sub 18 ani, deoarece siguranţa şi eficacitatea zopiclonei la acest grup de pacienţi nu au fost stabilite încă.

 

Aveţi grijă deosebită când luaţi Imovane 7,5 mg

Nu creşteţi doza chiar dacă observaţi că eficacitatea medicamentului scade după utilizări repetate.

Dacă utilizaţi medicamentul timp îndelungat, pot să apară dependenţă fizică şi psihică. Apariţia dependenţei pare să fie favorizată de diverşi factori: durata tratamentului, doza, antecedentele de tulburări psihice, de dependenţă medicamentoasă sau non-medicamentoasă, inclusiv de etilism, abuz de alcool şi/sau abuz de medicamente, consumul de alcool sau utilizarea de alte psihotrope.

Dependenţa poate să apară chiar şi în absenţa acestor factori favorizanţi. Pentru mai multe informaţii, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă întrerupeţi brusc acest tratament, poate să apară sindromul de abstinenţă. Acesta apare în câteva ore sau în câteva zile şi constă în semne cum sunt anxietate marcată, insomnie, dureri musculare, dar se pot observa şi agitaţie, iritabilitate, dureri de cap, amorţeli sau furnicături la nivelul extremităţilor, sensibilitate anormală la zgomote, la lumină sau la atingere, senzaţia de irealitate, halucinaţii şi convulsii, tremor, transpiraţie, confuzie, palpitaţii, tahicardie, delir, coşmaruri.

Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre întreruperea tratamentului.

Chiar atunci când dozele sunt scăzute progresiv, poate să apară fenomenul de insomnie de „rebound”. Acest fenomen nu este sever şi se manifestă prin reapariţia tranzitorie a insomniei care a dus la tratamentul iniţial. Deoarece riscul producerii acestui fenomen este mai mare după întreruperea bruscă a tratamentului cu Imovane 7,5 mg, în special după tratament prelungit, se recomandă scăderea gradată a dozei, la indicaţia şi sub supravegherea medicului dumneavoastră. în primele ore de la administrare, pot să apară tulburări de memorie şi modificări ale funcţiilor psihomotorii, în special când somnul este întrerupt sau este întârziat momentul repausului la pat.

Pentru a reduce acest risc, trebuie să administraţi medicamentul seara{ chiar înainte de culcare (vezi pct. Cum să luaţi Imovane 7,5 mg) şi să vă asiguraţi că veţi avea condiţii optime pentru a dormi neîntrerupt o noapte întreagă.Când luaţi Imovane 7,5 mg poate apare somnambulismul şi comportamentul asociat. La pacienţii care au luat Imovane 7,5 mg şi nu erau perfect vigili, s-au raportat mersul în somn şi alte tipuri de comportament asociat somnambulismului. precum: şofatul în timpul somnului, pregătirea şi consumarea hranei, efectuarea de apeluri telefonice sau întreţinerea de relaţii sexuale, cu amnezia (uitarea) evenimentelor. Riscul apariţiei unor astfel de manifestări creşte în cazul consumului concomitent de alcool, al asocierii cu alte medicamente deprimante ale sistemului nervos sau în cazul utilizării de doze mai mari de Imovane 7,5 mg decât doza maximă recomandată.

 

Dacă aveţi impresia că aveţi astfel de manifestări, adresaţi-vă de urgenţă medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi peste 65 de ani. utilizaţi cu prudenţă Imovane 7,5 mg, deoarece există risc de somnolenţă şi/sau de relaxare a musculaturii, ceea ce favorizează căderile, cu consecinţe deseori grave.

Acest tratament medicamentos nu poate rezolva singur problemele legate de insomnie. Este preferabil să cereţi sfatul medicului dumneavoastră. El vă va indica un stil de viaţă care va putea favoriza somnul.

în timpul utilizării acestui medicament este necesară monitorizare medicală atentă, în special în caz de insuficienţă renală, boală cronică hepatică, alcoolism şi insuficienţă respiratorie.

Insomnia poate fi corelată cu o altă tulburare fizică sau psihică.

Dacă insomnia persistă sau se agravează după o perioadă scurtă de tratament,

adresaţi-vă medicului dumneavoastră

Dacă suferiţi de depresie, Imovane 7,5 mg nu trebuie utilizat singur. Acest medicament nu trateaza depresia şi poate chiar să mascheze simptomele depresiei.

 

Tulburări de comportament

La anumiţi subiecţi, hipnoticele/sedativele pot determina un sindrom care asociază tulburări ale stării de conştienţă şi tulburări de comportament şi de memorie cu grade diferite de severitate. Se pot observa următoarele:

–               agravarea insomniei/coşmaruri, agitaţie, nervozitate;

–               delir, halucinaţii, delir oniric, simptome psihotice;

–               dezinhibiţie cu impulsivitate;

–               euforie, iritabilitate:

–               amnezie anterogradă (uitarea unor evenimente imediat anterioare);

–               sugestibilitate.

Acest sindrom poate fi însoţit de tulburări care pot fi periculoase pentru pacient sau alte persoane, cum sunt:

–               comportament neobişnuit pentru pacient;

–               comportament potenţial periculos (agresivitate faţă de sine sau faţă de cei din jur, ca şi tulburări de comportament şi acte inconştiente).

în cazul apariţiei unor astfel de manifestări, adresaţi-vă de urgenţă medicului dumneavoastră, pentru a vă stabili în continuare conduita de tratament.

 

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Efectul deprimant central al Imovane 7,5 mg poate fi crescut prin utilizarea concomitentă de medicamente, cum sunt: medicamente împotriva durerii, antitusive (de tipul derivaţilor morfinici), alte inductoare ale somnului, anestezice, medicamente pentru tratamentul epilepsiei, al bolilor psihice (ca schizofrenia, alte tulburări psihotice, depresia, anxietatea etc), anlialergice (antinistaminice), antihipertensive cu acţiune centrală, antispastice (baciofen), talidomidă, pizotifen.

Modul în care Imovane 7,5 mg acţionează poate fi modificat de unele medicamente, care conţin eritromicină, claritromicină, ketoconazol, itraconazol, ritonavir, rifampicină, carbamazepină, fenobarbital, fenitoină şi sunătoare.

Nu s-au observat interacţiuni la administrarea concomitentă de warfarină, digoxină, ranitidină sau cimetidină.

 

Folosirea Imovane 7,5 mg cu alimente şi băuturi

Când urmaţi tratament cu Imovane 7,5 mg nu consumaţi alcool. Consumul de alcool

este interzis în timpul tratamentului.

Alcoolul poate accentua efectul sedativ al zopidonei.

 

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte

de a lua orice medicament.

Sarcina

Din cauza datelor insuficiente, utilizarea Imovane 7,5 mg nu este recomandată în timpul sarcinii. Dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau credeţi că sunteţi gr

 

 

 Alăptarea

Acest medicament trece în laptele matern; prin urmare, tratamentul cu Imovane 7,5 mg nu este recomandat în timpul alăptării.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

în timpul tratamentului cu Imovane 7,5 mg există un risc asociat de apariţie a somnolenţei. De aceea, se recomandă să nu conduceţi sau să folosiţi utilaje în timpul tratamentului.

In scopul eliminarii acestui risc, se recomandă un somn nocturn neîntrerupt. Riscul de afectare a vigilenţei este mai mare dacă durata somnului este insuficientă. Asocierea cu alte medicamente sedative sau hipnotice, cât $i cu alcoolul, accentuează riscul de afectare a capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje (vezi pct. Folosirea altor medicamente).

 

Informaţii importante privind unele componente ale Imovane 7,5 mg

Comprimatele filmate de Imovane 7,5 mg conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-1 întrebaţi înainte să luaţi acest medicament.

Comprimatele filmate de Imovane 7,5 mg conţin amidon de grâu şi pot fi administrate pacienţilor cu boală celiacă. Pacienţii care au alergie la grâu (afecţiune diferită de boala celiacă) nu trebuie să utilizeze acest medicament.

 

–               CUM SĂ LUAŢI Imovane 7,5 mg

Luaţi întotdeauna Imovane 7,5 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, dacă nu sunteti sigur.

Doza uzuală la adult sub 65 ani) este de un comprimat filmat Imovane 7,5 mg (7,5 mg zopiclonă) pe zi.

Nu depăşiţi aoza de un comprimat filmat Imovane 7,5 mg (7,5 mg zopiclonă) pe zi. Luaţi Imovane 7,5 mg seara, chiar înainte de culcare.

Administrarea medicamentului chiar înainte de culcare scade riscul de apariţie a efectelor nedorite (vezi pct. Aveţi grijă deosebită când luaţi Imovane 7,5 mg).

 

Durata tratamentului

Tratamentul trebuie să fie cât mai scurt posibil şi nu trebuie să depăşească 4 săptămâni (vezi pct. Aveţi grijă deosebită când luaţi Imovane 7,5 mg). Dacă insomnia persistă, aaresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Imovane 7,5 mg

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Dacă uitaţi să luaţi Imovane 7,5 mg

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi doza următoare la ora obişnuită, a doua zi. 

Dacă încetaţi să luaţi Imovane 7,5 mg

Vezi pct. Aveţi grijă deosebită când luaţi Imovane 7,5 mg.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

–               REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele. Imovane 7,5 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine jravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nementionată în acest prospect, vă rugam să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţiile adverse depind de doza administrată şi de sensibilitatea individuală a pacientului.

Cel mai frecvent efect nedorit este gustul amar.

Tulburări psihice şi ale sistemului nervos

La doze terapeutice poate să apară amnezia anterogradă (o tulburare de memorie, care se manifestă prin incapacitatea de a memoriza informaţii recente), riscul crescând proporţional cu doza.

Rar pot apărea:

–               halucinaţii, iritabilitate, agresivitate, confuzie, reducerea vigilentei, chiar somnolenţă (în special la pacienţii vârstnici)

–               insomnie, coşmaruri, stare ae tensiune, agitaţie

–               comportament anormal posibil asociat cu amnezie, mers în somn, somnambulism şi comportament asociat precum sofatul în timpul somnului, pregătirea şi consumarea hranei, efectuarea de apeluri telefonice sau întreţinerea de relaţii sexuale, cu amnezia (uitarea) evenimentelor

–               senzaţie de beţie, dificultate de coordonare a anumitor mişcări

–               ameţeli, dureri de cap, somnolenţă persistentă

–               modificarea libidoului

–               dependenţă fizică şi psihică, chiar la dozele terapeutice, cu sindrom de abstinenţă sau fenomen de insomnie de „rebound” la întreruperea tratamentului (vezi pct. Aveţi grijă deosebită când luaţi Imovane 7,5 mg}.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

–               erupţii pe piele, cu sau fără senzaţii de mâncărime

–               edem angioneurotic (umflarea bruscă a feţei şi a limbii) şi/sau, în cazuri foarte rare, reacţii anafilactice.

Tulburări generale si la nivelul locului de administrare

–               slăbiciune musculară, oboseală.

Tulburări oculare

–               vedere dublă. Tulburări gastro-intestinale

–               tulburări gastro-intestinale, disconfort abdominal, greaţă, senzaţie de gură uscată. In vestiga ţii diagnostice

–               foarte rar: creşterea valorilor enzimelor hepatice (transaminaze şi/sau fosfatază alcalină).

   1. CUM SE PĂSTREAZĂ Imovane 7,5 mg

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Imovane 7,5 mg după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere, întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

  1. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Imovane 7,5 mg

–               Substanţa activă este zopiclona. Fiecare comprimat filmat Imovane 7,5 mg conţine 7,5 mg zopiclona.

–               Celelalte componente sunt: nucleu – amidon de grâu, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, lactoză monohidrat, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu; film – hipromeloză, dioxid de titan (E171J.

 

Cum arată Imovane 7,5 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate

Cutie cu un blister din PVC/Al a 20 comprimate filmate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

sanofi-aventis France 1-13, boulevard Romain Rolland 75014 Paris, Franţa

 

Producătorul

Sanofi Winthrop Industrie 56, route de Choisy au Bac 60205 Compiegne, Franţa

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

sanofi-aventis România S.R.L.

Acest prospect a fost aprobat în octombrie 2008.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close