Menstre abundente (vezi şi menoragii).
Se pot folosi următoarele plante medicinale: anin negru, cerenţel, creţişoară, creţuşcă, coada racului, frag, gorun, nuc, răchitan, salvie, stejar, traista ciobanului, trifoi roşu.
Anin negru (Alnus glutinosa) 2 linguri de frunze se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute, se strecoară şi se pot consuma şi din acesta 2-3 ceaiuri pe zi. Este o plantă cu efect astringent puternic care se foloseşte mai mult la spălături. Ajută la diminuarea secreţiilor.
Cerenţel (Geum urbanum) rădăcină-se iau 2 linguriţe de plantă, se mărunţesc cu râşniţa de cafea prin măcinare după care se va pune cantitatea de 2 linguriţe de praf la 250 ml apă. Se fierb pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este util şi în cazul infecţiilor. Diminuează secreţiile şi este astringent. Se vor face şi spălături.
Coada racului (Potentilla anserina) se vor pune 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 250 ml apă. Se fierb apoi timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Creţişoara (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se fac şi spălături. Ajută la reglarea hormonală a organismului şi totodată ajută la diminuarea secreţiilor. Tonifică aparatul ginecologic.
Creţuşcă (Filipendula ulmaria) 3 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa acoperit pentru 10 minute după care se vor strecura. Se vor putea consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se fac de asemenea spălături cu scop dezinfectant.
Frag (Fragaria vesca- frunze), se vor pune 2 linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml apă şi se vor fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Diminuează secreţiile.
Gorun (Quercus porum) coajă mărunţită sau chiar măcinată cu râşniţa de cafea transformată în acest fel în praf, va fi pusă câte 2 linguriţe la 250 ml de apă. Se fierb pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot folosi 2 ceaiuri pe zi. Se folosesc şi la spălături vaginale fiind diminuatoare ale secreţiilor şi hemostatice.
Nuc (Juglans regia)Frunze de nuc 2 linguri de frunze mărunţite se vor fierbe pentru 10 minute la 250 ml apă. Se vor strecura după care se va putea consuma 2 ceaiuri pe zi. Se vor face de asemenea şi spălături pentru diminuarea secreţiilor. Sunt şi hemostatice şi astringente.
Răchitan (Lytrhum salicaria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături sau chiar comprese externe. Ajută la diminuarea secreţiilor, este astringentă, dezinfectantă şi calmează durerile.
Salvie (Salvia officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune în 250 ml de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se va strecura putând fi consumate 2 ceaiuri pe zi. Acest ceai ajută şi la diminuarea transpiraţiei. Salvia- reglează hormonal, răcoritor, antisudorific. Conţine progesteron natural. Se pot face şi spălături vaginale, diminuând secreţiile.
Stejar (Quercus robur) se va pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. Atenţie că şi acest ceai este foarte constipant. La fel se poate prepara şi un ceai cu care se pot face spălături vaginale. Este cu efect puternic astringent, antiinflamator şi hemostatic foarte puternic. În unele cazuri cu hemoragii mari se poate introduce întra-vaginal şi praf obţinut din coajă măcinată cu râşniţa de cafea apoi cernut.
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 2 linguriţe de plantă se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni de ceai pe zi. Se pot face şi spălături. Ajută la diminuarea secreţiilor şi hemostatic. Are şi efect hormonal.
Trifoi roşu (Trifolia pratens) 3 linguriţe de flori mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. –Spălături cu trifoi roşu –se vor pune 4 linguri de plantă la un litru de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Când ajunge la temperatura corpului se vor putea face spălături în fiecare seară. Este unul dintre procedeele uşoare şi care pot da rezultate foarte bune la această afecţiune.
-Reţeta 1: se pune 1 linguriţă şi jumătate de traista ciobanului şi 1 linguriţă şi jumătate frunze de urzică la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se ia în 3 reprize în cursul zilei intern. Extern se face din cantitate dublă de plantă spălături cu irigatorul vaginale la temperatura corpului. Tratamentul durează până la dispariţia simptomelor şi se continuă eventual încă 2 zile. Are o bună acţiune hemostatică datorită vitaminei K, C, B12 şi clorofilei.