Mialgii – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Mialgii.

Durere musculară care apare în urma unui efort sau antrenament îndelungat, precum şi în cadrul unor boli neurologice cum ar fi mialgia epidemică (se tratează numai la spital), etc.  Înaintea unui tratament simptomatic al durerii          este necesar consultul unui medic pentru a stabili despre ce afecţiune este vorba şi după ce se va pune un diagnostic cert, se pot face şi alte tratamente, în special la durerile cronice.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: angelică, ardei iute, brad, carpen, ceapă, cimbrişor, cimbru, creţuşcă, dediţei, fag, frasin, ghimber, hrean, măghiran, mentă, năprasnic, nuc, osul iepurelui, păpălău, rozmarin, salcie, schinel, slăbănog, şovârf, trifoi roşu, troscot, vâsc.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica archangelica) 10-15 g de plantă mărunţită se fierbe timp  de 10 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte în toate afecţiunile unde se cere un tratament extern. Comprese, cataplasme care se vor schimba în funcţie de toleranţă. În cazul durerilor sau pentru a acţiona mai rapid se vor aplica calde din plante fierte care se vor pune între 2 bucăţi de pânză. Oţet: la 50 g plantă măcinată se va pune 1 litru de oţet de mere cu miere de albine. Se ţine o perioadă de 8 zile agitând des. După 8 zile se strecoară. Se poate folosi după strecurare. Este util în special în cazul mâncărimilor de diferite etiologii şi la dureri.

Ardei iute (Capsicum annum) Se macină ardeiul, apoi se va pune peste pulbere de 5 ori mai mult alcool sanitar. Se ţine o perioadǎ de 15 zile agitând des şi se poate apoi folosi la frecţii care au rostul de a restabili circulaţia sângelui perturbatǎ. Aceastǎ tincturǎ se poate aplica pe o bucatǎ de vatǎ şi apoi cu aceastǎ vatǎ numitǎ termogenǎ, se fac aplicaţii locale, pentru a intensifica circulaţia sângelui, sau pentru calmarea durerilor. Se va pune doar atâta tincturǎ cât poate suporta fiecare în funcţie de sensibilitatea localǎ. Nu se aplicǎ pe tegumente lezate. Se mai poate dilua cu apǎ dacǎ nu se suportǎ concentraţia respectivă.

Brad (Abies alba) Băi cu ramuri sau muguri- se culeg o mână de muguri şi rămurele (vârfuri) care se vor pune în 3 litri de apă să fiarbă o perioadă de 3 ore, după care se strecoară direct în cadă. Aceste băi ajută foarte mult la refacerea circulaţiei deficitare sau contra diferitelor infecţii sau chiar în accidente cerebrale sau paralizii. Se poate adăuga în aceste cazuri şi cimbru.

Carpen (Carpinus betulus) -Decoct din frunze proaspete sau uscate. 1 linguriţă de frunze mărunţite se va fierbe timp de 5 minute în 250 ml apă. Se strecoară apoi şi se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se poate folosi cantitate dublă de plantă.

-Unguent din praf de plantă: se fierbe pe baia de apă 50 g de praf de plantă cu 200 ml unt timp de 3 ore. Se strecoară. Se pune în cutiuţe mici la rece . Se poate folosi de 2 ori pe zi în strat subţire.

-Oţet  500 ml în care se va pune 50 g de praf de plantă. Se lasă apoi timp de 8 zile la temperatura camerei. Se strecoară. Se foloseşte la mâncărimi, în diferite diluţii în funcţie de toleranţă. Pentru a obţine un oţet aromat se poate pune şi levănţică de exemplu 10 g de praf o dată cu acest praf de frunze.



Ceapă (Allium cepa) decoct de 3 cepe tăiate, necurăţate de foiţele învelitoare într-un litru de apă; se fierbe 15 minute, se strecoară şi se ia câte un pahar dimineaţa şi la culcare.

-Sinapisme (cataplasme cu muştar) cu cepe crude în reumatism.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 100 g de plantă mărunţită se va pune în 5 litri de apă clocotită. Se va lăsa apoi să  stea acoperit timp de 15 minute după care se strecoară direct în cada de baie. Se va sta în cadă timp de minimum 20 minute. Calmant al sistemului nervos central (băi).

Cimbru (Saturneja hortensis) -Decoct din 2 linguri de plantă fiartă timp de 5 minute, apoi strecurat se va folosi extern la spălături pentru calmarea durerilor.

Creţuşca (Filipendula ulmaria): are foarte mult acid salicilic care are acţiune asupra reumatismului. Se indică folosirea ceaiului intern de mai multe ori pe zi. Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se iau 3-4 căni pe zi.

Dediţei (Pulsatilla montana) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se aplică comprese sau se fac spălături. Au şi rol în calmarea durerilor având acţiune anesteziantă.

Fag (Fagus sylvaticus) Decoct dintr-o linguriţă de scoarţă sau frunze la 250 ml apă se va fierbe timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot folosi 2 căni din acest ceai. Extern se va folosi un cei dublu ca şi concentraţie.

Infuzie. Se va pune o linguriţă de frunze mărunţite le o cană de apă clocotită. Se va lăsa timp de 10 minute acoperit după care se va strecura. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai.

Frasin (Fraxinus excelsior) -Decoctul se obţine din 50 g de scoarţă la 1 litru de apă rece, fiert 5 minute şi apoi acoperit pentru 15 minute şi strecurat. Se beau 3 căni pe zi. Este foarte eficient în gută, reumatism, diaree. Principiile active din scoarţă şi frunze au proprietăţi cicatrizante, antiinflamatore

Ghimber (Zhinghiber officinalis) -Decoct dintr-o linguriţă sau 2 de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml de apă care se va fierbe timp de 2-3 minute. Se va strecura după care s poate consuma 2-3 căni pe zi. Se foloseşte în artrită, crampe menstruale, dureri în special de cap şi reumatice.

Hrean (Armoracia rusticona) -Frunzele se pot folosi legându-le pe locurile dureroase aşa cum sunt sau după ce se strivesc  puţin.

-Frunzele se pot aplica unse cu puţin ulei după ce se strivesc în diferite aplicaţii externe pentru rolul de calmarea durerilor. -Făină în amestec cu hrean se face o pastă care se aplică pe locurile în care există durere şi se va ţine în funcţie de toleranţă sau până la trecerea durerilor. -Hrean ras (rădăcină) se va pune pe o bucată de pânză şi se aplică local în cazul durerilor sau cu scop revulsiv. Se va ţine în funcţie de toleranţa individuală.

-Pulpa de hrean (rădăcină) este superioară muştarului; se aplică cataplasme în afecţiuni pulmonare, gută, algii reumatismale.





Măghiran (Majorana hortensis) -Infuzie din o linguriţă de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 10 minute după care se strecoară, se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet şi se pot consuma 2-3 căni din acestea pe zi. Este şi un calmant nervos.

Mentă (Mentha piperita) Frunze mărunţite 20 g se vor pune în 250 ml oţet de mere. Se vor lăsa timp de 8 zile timp în care se vor agita de mai multe ori pe zi. După această perioadă se strecoară.

Năprasnic (Geranium robertiarum) Tinctură– se vor pune 50 g de plantă mărunţită sau chiar transformată în praf într-o sticlă. Peste acesta se va pune alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi timp de 15 zile, timp în care se va agita de mai multe ori pe zi, pentru a se extrage principiile active din plante. Se va strecura după această perioadă.

 Se va putea lua câte o linguriţă din tinctură de 3-4 ori pe zi diluată cu apă. Este bine ca aceasta să se ia înainte de mese. Este foarte eficientă şi extern la calmarea durerilor diverse.

Nuc (Juglans regia) -Infuzie dintr-o linguriţă de frunze mărunţite puse în 250 ml apă clocotită, după care se va acoperi pentru 10 minute. Se va strecura. Se pot consuma 2 căni pe zi. Extern cu acest cei se poate spăla pe cap sau leziunile diverse, sau chiar pentru calmarea durerilor, este astringentă.

Osul iepurelui (Onosis spinosa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se poate consuma intern 2-3 căni pe zi. Ajută la curăţirea organismului de toxine. Extern se pune compresă cu ceai cald sau cu plantele rămase după strecurare tot calde (cataplasme).



Păpălău (Physalis alkekengi) 3 linguri de fructe proaspete se pun la 1 litru de apă. Se fierbe timp de 5 minute. Se lasă vasul acoperit timp 20 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate în mai multe reprize pe parcursul unei zile. Favorizează eliminarea uraţilor se foloseşte în litiaza biliară şi renală, gută, reumatism. Este util în litiaze biliare, renale, reumatism, ascită.

-Din 2 linguriţe de fructe se va face un ceai. Se pun în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se aplică extern sub formă de comprese sau cataplasme. Este diuretic. Util în reumatism, ascită.

-Must de fructe de păpălău şi must de struguri. Se iau în părţi egale şi se pun la fermentat, după care se trage în sticle de culoare închisă. Se astupă ermetic şi se păstrează la rece. Este util pentru combaterea colicilor, ca laxativ, şi mai ales diuretic. Se bea câte 1 păhărel dimineaţa.

-Se fierb 2 linguri de plantă timp de 10 minute în 500 ml lapte. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se pun comprese călduţe sau se tamponează faţa cu vată înmuiată în această soluţie.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) -2 linguriţe puse în 250 ml apă clocotită, acoperit pentru 10 minute se poate folosi extern. De asemenea se poate face praf şi amesteca în părţi egale cu untură de porc nesărat în afecţiunile externe.

Salcie (Salix alba) se pune 2 linguriţe de coajă de salcie la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Este indicată datorită faptului că are foarte mult acid salicilic.

Schinel (Cnicus benedictus) -Din 50 g de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70° se face o tinctură. Se ţine pentru aceasta timp de 15 zile agitând zilnic de 2-3 ori recipientul. După 15 zile se strecoară. Se poate lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu puţină apă.

Extern: se vor pune 3 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere 10 minute după care se strecoară. Se vor face cataplasme externe, sau comprese.

Băi: 100 g de plantă mărunţită se va pune la 3 litri de apă clocotită. Se acopere apoi 10 minute. Se strecoară şi se toarnă în apa din cadă, care este preferabil să aibă temperatura corpului. În cadă este bine să se stea 20-30 minute. dar să se menţină temperatura constantă.



Slăbănog (Impatiens noli-tangere) -2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot folosi pentru dureri diverse inclusiv pentru cele de stomac sau cataplasme şi comprese externe la reumatism. Se poate consuma la nevoie 2 căni în cursul unei zile.

-Tinctură din 50 g de plantă mărunţite se pun în 250 ml de alcool sanitar. Se ţine timp de 15 zile apoi se va strecura. Se poate consuma câte 5-10 picături la nevoie.

Şovârf (Origanum vulgare) -Alifie din frunze uscate mărunţite şi unt proaspăt în părţi egale. Se va transforma planta în praf cu ajutorul râşniţei de cafea apoi se va amesteca cu untul S

Trifoi roşu (Trifolium pratens) -100-200 g de plantă mărunţită se va pune la 5 litri de apă. Se va fierbe timp de 5 minute apoi se va strecura în cadă. Se fac frecţii uşoare în cadă la spondiloze, chiar anchilozante, obţinându-se ameliorări evidente. Se vor face zilnic. În cadă se va sta minimum 30 minute. Este bine să se facă consecutiv 20-30 de zile în fiecare seară. Pentru că după baie este foarte bine să se aşeze bolnavul în pat.

Troscot (Polygonum aviculare) are foarte mult acid salicilic care are acţiune asupra reumatismului. Se indică folosirea ceaiului intern de mai multe ori pe zi. Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se iau 3-4 căni pe zi.

Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă la temperatura camerei. Se va lăsa pentru 8 ore (de seara până dimineaţa). Se strecoară. Se va consuma în 2 reprize, din care una seara la culcare. Se poate face în cazuri mai grave din 2 linguriţe de plantă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close