Nevroza – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

NEVROZA.

Reprezintă reacţia organismului la stres, situaţii conflictuale. Manifestările nevrozei diferă în funcţie de firea, cultura, personalitatea şi multe altele. Pot apărea însă depresia, neurastenia ca rezultat al supra efortului, isteria, etc.

Se echilibrează activitatea nervoasă superioară căutându-se eliminarea factorilor de mediu extern şi social care au determinat nevroza. Repausul acasă sau într-o localitate de munte, schimbarea mediului de lucru, izolarea uneori de mediul familial, organizarea activităţii, a alimentaţiei, a vieţii sexuale. Se vor folosi şi convorbirile regulate cu bolnavii. Toate acestea vor contribui la o mai rapidă refacere.

Când există palpitaţii, tahicardie, sau alte fenomene acestea vor fi tratate şi ele. Se va lua de asemenea măsuri corespunzătoare pentru a asigura somnul bolnavului (vezi insomnii). Anxietatea, depresia, etc se tratează şi acestea tot cu ajutorul tratamentelor naturiste.

Se cunoaşte faptul că uneori este nevoie de tratamente de lungă durată şi sunt de preferat tratamentele naturiste, chiar dacă sunt mai slabe şi acţionează mai lent, dar în schimb nu produc efecte negative. În cazurile grave se va apela la tratamente în spitalele de specialitate.

 Pentru cazurile mai uşoare se poate folosi una dintre următoarele plante medicinale: brad, căpşun, cătină, ceapă, cimbru de grădină, coacăz negru, dalac, dediţei, dumbravnic, fragi, ghinţură, hamei, isop, levănţică, leuştean,  măghiran, măr, mărar, măselariţă, măturice, molid, nuc, nufăr alb, obligeană, păducel, pătlagină, pin, porumbar, ridiche neagră, roiniţă, salată, schinduf, sparanghel, sunătoare, talpa gâştei, tei, trifoişte de baltă, unguraş, usturoi, valeriană, varză, Yuca.

În funcţie de afecţiune se va alege planta cu care se poate cel mai bine rezolva cazul respectiv. Se poate folosi intern, extern, băi.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Brad (Abies alba) 1 linguriţă de muguri sau ramuri tinere mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de mese.

Căpşun (Fragaria vesca) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Cătina (Hippophae rhamnoides)- 2 linguri de fructe zdrobite se pun la 500 ml apă clocotită. Se acopere apoi pentru 15 minute. Se strecoară. Se bea toată cantitatea în cursul zilei.

Ceapă (Allium cepa) se consumă în alimentaţie în orice cantitate. Înainte de culcare asigură un somn liniştit. Se poate face şi un vin cu 50 ml suc de ceapă la 1 litru de vin de struguri roşii. Se ţine timp de 10 zile, apoi se strecoară şi se pune 100 g miere de albine (dacă nu există contra indicaţii. Se consumă câte 50 ml de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale cu 15 minute.



Cimbru de grădină (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Coacăz negru (Ribes nigrum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Fructele se pot şi ele consuma zilnic sub diferite forme (crude proaspete, sirop, tinctură, etc).

Dalac (Paris quadrifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Dediţei (Pulsatilla montana) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se indică în special la cei care sufere şi de o afecţiune a inimii.

Dumbravnic (Melittis melissophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Fragi (Fragaria vesca) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se pot consuma şi fructe.

Ghinţură (Genţiana lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită (rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Hamei (Humulus lupulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Asigură calmarea nervoasă. Se pot face şi băi relaxante.

Leuştean (Levisticum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi rădăcina. Asigură şi o dezintoxicare a organismului.

Măghiran (Majorana hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Măr (Mallus pumilla) se pune coaja de la fructe 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Seara ajută la un somn liniştit.

Mărar (Anthum gruveolens) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Este indicată în special la femei având şi estrogeni. Se poate consuma şi făină de seminţe câte 1 linguriţă se ia în gură pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se face de 3 ori pe zi, în cure de lungă durată cu efecte deosebite atât pentru sănătate cât şi pentru frumuseţe.

Măselariţă (Hiosciamus niger) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se pot folosi şi seminţele.

Măturice (Sarothamus scoparius) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi băi.





Molid (Picea albis) 1 linguriţă de muguri sau ramuri tinere mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de mese.

Nuc (Juglans regia) se consumă seminţe pentru că acestea conţin lecitină.

Nufăr alb (Nymphaea alba) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu linguriţa în cursul zilei.

Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. În cazul în care se folosesc fructele se pune cantitate dublă de plantă. Se poate folosi şi tinctura care există la toate magazinele de specialitate, caz în care se va lua 10-20 picături diluate în 100 ml apă de 3 ori pe zi.

Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi sucul obţinut din frunze proaspete cu ajutorul storcătorului de fructe, caz în care se va lua câte 20 ml de 3 ori pe zi.

Pin (Pinus sylvestris) 1 linguriţă de muguri sau ramuri tinere mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de mese.

Porumbar (Prunus spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.



Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se consumă în alimentaţie. Sau se poate lua câte 20 ml de suc diluat de 3 ori pe zi.

Roiniţă (Mellisa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Asigură şi buna dispoziţie. Se poate prepara şi un vin din 1 litru de vin de struguri roşii în care se pune pentru 10 zile 50 g de plantă mărunţită. Se agită zilnic de 3-4 ori puternic sticla, apoi se strecoară. Se poate adăuga şi 50-100g de miere de albine. Se va lua apoi câte 50 ml de vin de 3 ori pe zi, înainte de mese cu 15 minute.

Salată (Lactuca sativa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se poate consuma şi proaspătă sub formă de salată la care se poate pune oţet de mere şi se consumă cât de multă.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o plantă folosită încă din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului şi o serie de afecţiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 linguriţă de seminţe măcinate la 250 ml apă şi se lasă pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert şi când dau în clocot se iau de pe foc, se acopere şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi dacă se doreşte se consumă îndulcit cu miere. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

 

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Este planta care se indică şi în cazul depresiilor. Se poate folosi şi tinctura câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, diluată cu 100 g apă.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura asigurând o puternică calmare nervoasă.

Tei (Tylium tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Trifoişte de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Conţine acid salicilic şi este deci antiinflamator şi poate contribui şi la diminuarea durerilor.



Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte în special atunci când există şi tahicardie.

Usturoi (Allium sativum) s-a folosit încă din antichitate. Se poate folosi simplu cu diferite preparate culinare consumat zilnic în cantităţi cât mai mari (în funcţie de toleranţă) sau fiert în diferite preparate culinare. Se poate face şi o tinctură din care se va lua câte 3-5 picături de 3 ori pe zi.

Valeriană  (Valeriana officinalis)– 1 linguriţă de plantă mărunţită (rădăcină) se va pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se va consuma 1-2 căni pe zi. Pentru că are un gust şi un miros foarte rău se indică mai bine consumul tincturii din care se poate lua câte 5 picături- o linguriţă preferabil seara.

Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă rece la temperatura camerei seara. Se ţine până dimineaţa când se va încălzi la 40 grade, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, contribuind la reducerea tensiunii arteriale şi la curăţirea arterelor.

Varză (Brasica oleracea) se consumă 100 ml de suc de varză.

Yucca (Yucca shidigera) este o plantă din China. Se vor lua 2 capsule pe zi timp de 30 zile apoi se va reduce la 1 capsulă pe zi pentru întreţinere. Este foarte eficient redând voioşia şi buna dispoziţie.

Se poate de asemenea folosi oţetul de mere. Acesta se va pune 2 linguri la 250 ml apă rece şi se îndulceşte cu miere după gust. Se pot consuma 2-4 căni pe zi.

Băile calde înlătură tensiunea nervoasă. Se pot folosi pentru aceasta o serie dintre plantele de mai sus sau se pot folosi diferite esenţe sau uleiuri aromate care se găsesc la ori ce magazin naturist. Se poate folosi levănţica, tei, pin, roiniţă. La băi se mai poate adăuga la o cadă de baie 1 kg de sare care se va dizolva în cadă. Se poate folosi sarea marină care ajută şi la înlăturarea durerilor reumatice, contracţiile musculare, etc. de asemenea este remarcat rozmarinul care are un efect deosebit în aceste băi care ajută enorm.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close