Otita – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

OTITA.

            Otita este inflamaţia urechii. Se vor trata doar otitele care u fost tratate medical şi nu s-a reuşit tratamentul, adică doar în fazele cronice. Fazele acute nu se vor trata naturist până la stabilirea cu certitudine a diagnosticului de către un medic specialist, pentru că sub masca acestei dureri sau a simptomelor care le dau aceste afecţiuni se poate ascunde o afecţiune foarte gravă, care poate să ducă chiar la moartea bolnavului, dacă nu este tratat la timp şi cu competenţă. Deci la orice durere este foarte bine să vă prezentaţi la medic pentru a stabili diagnosticul şi tratamentul.

            Prevenire: protejaţi-vă urechile cu căciulă sau bentiţă, când staţi afară sau în curent, în aer rece. Strănutaţi ori de câte ori simţiţi nevoia, pentru a nu produce presiuni în ureche. După baie sau mai ales după o baie la un bazin de înot este bine întotdeauna să vă curăţiţi urechile cu un beţişor special cu vată, pentru a absorbi toată apa. Este bine ca preventiv să aplicaţi unul din tratamentele de mai jos după ce veniţi de la un bazin de înot. Se poate pune puţin alcool sau oţet. Se pun câteva picături, apoi lăsaţi câteva minute să acţioneze şi apoi se apleacă capul ca să curgă afară.

Tratament.

Se vor căuta şi asana toate focarele de infecţie (amigdale, sinusuri, dinţi, etc) lucru foarte important pentru orice tratament. Cu acesta se va începe de fapt orice tratament. Deci se asanează sau se tratează toate focarele de infecţie.

Apoi se vor face zilnic o dată sau de două ori pe zi spălături nazale. Se pune 1 litru de apă la fiert cu 1 linguriţă de sare de bucătărie. Se lasă apoi să ajungă la temperatura corpului şi se pune în mână apă , care se va trage pe o nară cealaltă fiind astupată. Se face alternativ când pe o nară când pe cealaltă. Este foarte important ca la o spălătură să se folosească 1 litru de apă pentru a se putea curăţa temeinic. Se inspiră apa pe nas şi se elimină pe gură. Se va avea grijă, apoi să nu se iasă afară cu nările umede.

La toate formele de otită se pot folosi următoarele plante medicinale: arnică, busuioc, ceapă, creţişoară, crin alb, crin de pădure, echinacea, isop, lămâie, lumânărică, măr, măsline, migdal, muşeţel, nalbă,  şovârf, verbină, urechelniţă, usturoi,  varză.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Arnică  (Arnica montana) există la toate magazinele de profil tinctură- se introduc 2-3 picături în ureche aşa simple sau diluate cu ulei. Se introduc însă numai la temperatura corpului. Se încălzeşte sticluţa cu amestecul respectiv în baie de apă şi se poate introduce de 2-3 ori pe zi. Înainte se curăţă foarte bine urechea cu tampon de vată steril.

Busuioc (Ocinum basilicum)– se pun câteva picături din planta proaspătă în fiecare ureche atât pentru efectul antibiotic cât şi pentru calmarea durerii.

Ceapă (Allium cepa) suc de ceapă se introduc în fiecare ureche 2-3 picături tot de 2 ori pe zi.

Creţişoară (Alchemilla vulgartis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 3 căni în cazul în care există şi o secreţie mai mare şi în ureche se poate introduce câteva picături de ceai pentru spălarea urechii ajutând la diminuarea secreţiilor şi dezinfectare.



Crin alb (Lilium candidum)  se folosesc florile sau doar tijele cu bobiţe de petale, sau rădăcina mărunţită. Se pot pune cu alcool de 70 grade sau cu ulei. Se ţin 15 zile, apoi se strecoară şi se pot folosi picurând în ureche 2-3 picături. Util în inflamaţii chiar purulente.

Crin de pădure (Lilium martagon) se folosesc florile sau doar tijele cu bobiţe de petale, sau rădăcina mărunţită. Se pot pune cu alcool de 70 grade sau cu ulei. Se ţin 15 zile, apoi se strecoară şi se pot folosi picurând în ureche 2-3 picături. Util în inflamaţii chiar purulente.

Echinaceea (Echinaceea angustifolia, E. Purpurea), se foloseşte extractul care se găseşte la toate magazinele de profil, pentru întărirea funcţiei imunitare. Luaţi o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi (un sfert de linguriţă la copii sub 30 kg) sau după indicaţiile fabricantului. În cazul în care copilul are sub 3 ani consultaţi mai întâi medicul. În cazul capsulelor o capsulă de 500-1000 mg pulbere de plantă se ia pe zi de la primele semne de boală.

Isop (Hisopus officinalis) 50 g de plante mărunţite se pun într-un borcan cu capac. Se pune peste ele 250 ml alcool de 70 grade. Se ţin la temperatura camerei timp de 15 zile agitând des borcanul. După această perioadă (de 15 zile) se strecoară storcând bine reziduurile. Se pune apoi într-o sticlă de capacitate mai mică cu 20 ml de suc de lămâie şi se lasă timp de 6 zile la decantat la frigider. Se filtrează apoi bine. Într-o sticluţă mică se pune 1 parte tinctură astfel obţinută cu 2 părţi ulei. Se încălzeşte apoi pe baia de apă la temperatura corpului şi se umezeşte o bucată de tifon care se va introduce în ureche cu grijă, lăsând un capăt puţin afară pentru a se putea scoate uşor. Se ţine pentru 12 ore, după care cu un tampon de vată se va curăţa temeinic urechea şi se repetă această operaţie până la vindecare.

Lămâie (Citrus lemon) Vitamina C are o acţiune de întărire a sistemului imunitar. Se indică folosirea sucului de lămâie cu miere, diluat cu apă. Intern se bea cu paiul pentru a nu distruge dantura. În ureche se pot introduce 2 picături de 2 ori pe zi.

Lumânărică (Verbascum phlomoides),ulei de lumânărică, există la toate magazinele de profil. Combate durerea şi inflamaţia. Puneţi câte 2 picături de ulei călduţ (nu fierbinte) în fiecare ureche. Are proprietăţi antimicrobiene şi totodată calmează durerea. Se găseşte le magazinele naturiste. Se pune sticluţa cu ulei într-un ibric cu apă caldă şi se lasă să se încălzească. Se testează apoi dacă este suficient de caldă picurând o picătură pe partea internă a antebraţului. Se picură apoi în fiecare ureche câte 2-3 picături şi se acopere apoi cu o bucată de vată. Se repetă tratamentul de 2-3 ori pe zi.

Măr (Mallus pumilla) se fierbe un măr în apă şi apoi se face pastă care se aplică pe o bucată de pânză. Aceasta se pune caldă pe urechea care doare. Căldura aceasta calmează durerea.

Măsline (Olea europeae) se foloseşte uleiul de măsline presat la rece din care se va pune 2-3 picături călduţe la fiecare ureche de 2 ori pe zi.

Migdal (Prunus amigdalus) se pune ulei de migdale câte 2-3 picături la fiecare ureche de 2-3 ori pe zi, călduţ. Are rolul de a reda elasticitatea timpanului şi totodată calmează durerea.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) se pune 50 g de flori de muşeţel într-un borcan, iar peste ele se va pune ulei de măsline sau în lipsă de floarea soarelui. Se lasă apoi la soare pentru 4 săptămâni. Se strecoară. Se pune în sticluţe mai mici la rece. Se pune apoi în fiecare ureche 2-4 picături călduţe de 2 ori pe zi. Este un bun antibiotic care poate distruge germenii patogeni.

Nalbă (Althea officinalis) Se pun 2 linguri de rădăcină de nalbă la fiert şi când dau aburi se aşează deasupra aburilor ca să intre în urechea bolnavă. Se poate apoi aplica o compresă pe urechea bolnavă cu acelaşi ceai. Are o marcantă acţiune de calmare.

Podbal (Tusilago farfara) Se poate introduce suc de podbal proaspăt încălzit puţin în ureche. Se vor introduce câte 2-3 picături în fiecare ureche de 2 ori pe zi.

Soc (Sambucus nigra) Se poate consuma ceai de soc- Acest ceai are rolul de a „desfunda” trompele lui Eustache. Se prepară o infuzie din 2 linguriţe de flori mărunţite, puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se poate consuma cu suc de lămâie şi miere, atunci fiind mai eficient. Extern se pune pe ureche compresă caldă cu acest ceai.

Şovârf (Origanum vulgare) se face o tinctură din 50 g plante măcinate (seminţe) şi 250 ml alcool de 70 grade. Se ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoară după cele 15 zile. Se amestecă în părţi egale cu ulei prin agitare puternică formând o emulsie. Se va introduce călduţ în fiecare ureche 2-3 picături de 2-3 ori pe zi. Are rol atât ca să amelioreze durerea cât şi pentru a vindeca, distrugând germenii patogeni care se află în ureche.

Urechelniţă (Sempervivum tectorium) suc din plantă sau tinctură-2-3 picături de 2 ori pe zi.





Usturoi (Alium sativum) -Se toarnă 2 picături de ulei de usturoi, remediu cu o puternică acţiune antimicrobiană în ureche. Zdrobiţi o căpăţână (nu doar un căţel) de usturoi şi puneţi-l într-un ibric. Acoperiţi cu ulei de măsline şi puneţi recipientul într-un alt vas de metal cu puţină apă, apoi aduceţi încet apa la temperatura de fierbere. Lăsaţi pe foc mic o oră având grijă să complectaţi apa care se evaporă. După aceea aşteptaţi să se răcească şi strecuraţi printr-un tifon, colectând uleiul într-un borcan mic de sticlă prevăzut cu capac care se poate închide ermetic. Păstraţi uleiul în frigider. Pentru utilizarea remediului, încălziţi o cantitate mică pusă într-o sticluţă mică într-un ibric cu apă caldă, până se va încălzi la temperatura corpului uleiul. În ureche nu se pune nimic rece. Puneţi 2 picături în fiecare canal al urechii cu ajutorul unei pipete. Repetaţi tratamentul la fiecare 2 ore sau în funcţie de necesităţi, până la diminuarea simptomelor.

– Se taie usturoi după ce l-aţi curăţit. Se pune 2 linguriţe de usturoi tăiat fin în 50 ml ulei de măsline. Se ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei. Se agită de mai multe ori pe zi.. Se strecoară apoi şi se pune într-o sticlă cu dop ermetic. Se încălzeşte pe baie de apă la temperatura corpului şi se pune în fiecare ureche câte 2-3 picături. Se poate face acest lucru de 2 ori pe zi. Este util şi în abcese sau diferite infecţii, cât şi în calmarea durerii.

Verbina (Verbena officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe urechea bolnavă calde. Are acţiune de calmare a durerii.

Varză (Brasica oleracea) se picură în ureche suc de varză sau se poate pune extern pe ureche foaie de varză peste noapte.

 În toate cazurile se va menţine căldura şi va fi ferit de curent de aer rece. Împachetările calde cu diferite plante medicinale sub formă de compresă sau cataplasme din plante ajută până începe să supureze. În cazurile când deja supurează se poate face împachetări cu foi de varză, pentru alinarea durerii şi ca să dispară cât mai rapid afecţiunea. Se poate pune cataplasmă cu ceapă încălzită care este de asemenea foarte eficientă. În final se spală cu ceaiuri din plante şi cel mai la îndemână poate fi muşeţelul.

Otita externă furunculoasă: infecţiile urechii externe sunt cauzate frecvent de bacteriile prezente frecvent în locurile de scăldat ne amenajate sau în ştrandurile sau piscinele insuficient dezinfectate, de unde şi denumirea de „urechea înotătorului”. Când apa încărcată cu astfel de bacterii intră în ureche, se produce o infecţie ale cărei simptome principale sunt durerea şi inflamaţia.

Dacă suferinţa nu este gravă şi nu este însoţită de febră încercaţi mai întâi remediile naturiste, pentru o zi sau două şi apelaţi la antibiotice doar dacă nu constataţi semne de ameliorare sau dacă starea bolnavului se agravează.

Ungeri cu propoderm sau alte unguente. Dacă după 2 zile nu cedează se vor pune cataplasme cu căldură cu diferite plante medicinale. Acestea vor grăbi supuraţia. Apoi se va trata ca orice furuncul.



Otita externă exematoasă: majoritatea acestora sunt produse de floră microbiană banală. Se vor trata cu tincturi din plante medicinale sau cu propolis, dezinfectante şi o bună igienă. Acestea vor fi diluate în diferite proporţii în funcţie de toleranţă cu uleiuri. Se aplică la temperatura corpului. Se vor pune pe un tampon de vată care poate fi fixat cu faşă peste noapte în cazul în care se doreşte ţinerea peste noapte.

30 ml oţet de mere, 1 linguriţă de alcool şi 1 linguriţă de apă oxigenată. Se pun într-o sticluţă închisă ermetic. Se agită înainte de întrebuinţare. Se toarnă 2-3 picături la fiecare ureche. Alcoolul va contribui la evaporarea apei rămase în ureche, iar apa oxigenată şi oţetul vor distruge bacteriile.

Otitele medii .

Infecţiile urechii medii sunt cele mai frecvente afecţiuni ale copilăriei. Cele mai frecvente sunt otitele medii acute şi cele externe cunoscute ca „urechea înotătorului”. Ambele pot produce în egală măsură suferinţă. Infecţiile urechii medii sunt cauzate de regulă de proliferarea bacteriilor în trompele lui Eustache- tuburile înguste prin care urechea comunică cu faringele. La copii, trompele lui Eustache nu sunt complet dezvoltate, iar saliva şi bacteriile din gură pot uşor urca de-a lungul lor. Otitele apar de regulă pe fondul unei răceli, deoarece aceste afecţiuni duc la înfundarea trompelor, consecinţa fiind stagnarea bacteriilor în ele.

S-a stabilit faptul că de multe ori medicamentele sunt ineficiente sau chiar pot să înrăutăţească simptomele. De exemplu conform unei cercetări recente ce a vizat 5.000 de copii cu otită 90% s-au vindecat fără antibiotice.

Simptome: copilul mai mare se plânge că îl doare urechea; cel mic plânge, este posibil să ducă mâna la urechea afectată şi să tragă de lobul urechii. Infecţiile urechii medii cauzează suferinţe destul de mari şi pot fi însoţite de febră şi frisoane.

Cauze: infecţiile urechii sunt cauzate atât de virusuri cât şi de bacterii, adesea urmând unei infecţii a tractului respirator superior. Dar orice alt factor care cauzează inflamaţia trompelor lui Eustache (alergii, fum de ţigară, poluare) poate conduce la otită. Mediul umed, întunecos şi cald din urechea medie este ideal pentru producerea microbilor.

Prevenire: alergiile în special cele alimentare, reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori determinanţi ai otitelor. Eliminarea din dietă a acestora poate reduce riscul otitei medii cronice la copii cu până la 70%. Cel mai des incriminaţi alergeni sunt produsele lactate, ouăle, făina şi arahidele. Poluanţii atmosferici, de la noxele automobilelor până la cele produse de sobele cu lemne şi fumul de ţigară pot fi de asemenea responsabili de producerea otitelor, în cazul în care declanşează din partea organismului reacţii alergice.

Tratament:

Plantele medicinale sunt cele de la otită, la fel modul de folosire.



Se va introduce în ureche fâşie de pansament care a fost îmbibată în propolis cu ulei în părţi egale. Se amestecă pentru aceasta într-o sticluţă ambele componente. Se va încălzi sticluţa la temperatura corpului. Se agită bine apoi se va introduce faşa (pansament) în ea, pentru a se umezi şi se introduce în ureche după ce se stoarce puţin. Se lasă peste noapte având grijă să rămână afară un capăt ca să se poată scoate cu uşurinţă. Dimineaţa se scoate şi se pune alta. Se face până la vindecare.

În toate otitele se va da sucuri de legume şi fructe şi cât mai multe vitamine naturale. Se curăţă nările foarte bine cu apă cu sare. Se poate adăuga cură balneară.

În această afecţiune nu se va trage apa din pumni pe nări, pentru că există pericolul ca aceasta să intre în casa timpanului şi să agraveze afecţiunea. Se va spăla cu penseta şi tot cu apă cu sare.

Se va căuta în toate cazurile să se ridice imunitatea organismului preferabil cu produse naturiste. S-a constatat că majoritatea fac aceste afecţiuni doar atunci când nu se îndeplinesc condiţiile de igienă şi când imunitatea corpului este scăzută. Aceste 2 lucruri se vor avea în vedere la aplicarea tratamentului, pentru a fi înlăturate. Prin înlăturarea cauzei va dispare şi efectul (boala).

            Aplicaţi căldură pe urechi (săculeţ cu sare sau cu mălai încălzit) pentru a combate durerea.  

Leacuri populare in caz de otita

Otita este o boala caracterizata printr-o infectie acuta sau cronica a mucoasei timpanului. Ea se manifesta prin doua forme: supurata si nesupurata. Semnele otitei acute sint: dureri cu caracter pulsatil, febra si secretii, in cazul otitei supurate. In cazul otitei cronice, semnele sint scaderea auzului si secretii purulente periodice.

1. Se prepara tinctura medicinala din frunze de matraguna (Atropa belladonna). Se pun in urechi cite una-doua picaturi, de trei ori pe zi.

2. Se prepara tinctura medicinala din urechelnita (Sempervivum tectorum). Se pun in urechi cite doua-trei picaturi, de trei ori pe zi.

3. Se pun in urechi cite trei-patru picaturi de ulei de migdale caldut, seara, inainte de culcare.

4. In caz de otita supurata, se introduce in ureche un tampon mic, inmuiat intr-un terci preparat din radacina de hrean.

5. Se prepara un ceai tare din flori de maces. Se ia putin ceai, se amesteca cu suc de morcoras si putina smintina si se introduce in urechi un tampon inmuiat in acest amestec.

6. Se amesteca suc de ceapa (terci) cu putin ulei de in si se introduce in urechi un tampon inmuiat in acest amestec.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close