Plăgi – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Plăgi.

            Orice distrugere a ţesuturilor mai superficiale sau profunde ale corpului poartă numele de plagă sau rană. După modul de producere sunt de mai multe feluri:

-Plagă înţepată- provocată de un obiect ascuţit din metal, sticlă, lemn.

-Plagă zdrobită- produsă prin lovire, cădere, strivire, etc.

-Plagă tăiată- formată prin acţiunea unui obiect cu margini tăioase.

-Plagă produsă prin muşcături de animale.

-Plagă rezultată în urma unei împuşcături provocate de arme de foc.

-Plagă produsă de arsuri termice sau chimice.

Plăgile se pot produce în oricare parte a corpului şi la orice organ. Ele se însoţesc de trei complicaţii: hemoragie, infecţie, durere.

Primul ajutor: Mai întâi se opreşte hemoragia. După aceia se trece la dezinfectarea rănii, în primele ore de la producerea plăgii, pentru a evita infecţia. Chiar dacă rănitul a fost pansat la domiciliu se face un pansament corect şi se prezintă la spital pentru a fi vaccinat contra tetanosului.

Durerea se combate cu orice calmant. Nu se pune pe rană scuipat, pământ, scame de curea, etc. deoarece acestea pot produce infecţii grave.     

Se pot folosi următoarele plante medicinale: alun, angelică, anghinare, arnică, brad, buberic, busuioc, calapăr, ceapă, cimbrişor, ciuboţica cucului, coada şoricelului, creţişoară, creţuşcă, curcubeţică, dalac, dumbravnic, echinaceea, frasin, hrean, iarbă de Şoldină, iarbă neagră, in, jneapăn, lămâi, lemnul Domnului, măceş, măr, mărul lupului, mesteacăn, năprasnic, nuc, pătlagină, pelin, pin, plop, podbal, salcie, săpunariţă, saschiu, scânteiuţă, smochin, sorbestrea, spanac, sunătoare, tătăneasă, trifoişte de baltă, turtă, ţelină, ventrilică, vindecea.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Alun (Corylus avellana) 1 linguriţă de coajă mărunţită de pe ramuri tinere sau  numai partea albă de pe coajă din interior mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi apoi se pun comprese sau se fac spălături. Este un bun cicatrizant.

Angelică (Angelica arhangelica) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc. Se poate folosi şi rădăcina- 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese.

Anghinare (Cynara scolymus) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.



Arnică (Arnica montana) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese pe diferite plăgi. Se poate folosi şi tinctura care se găseşte la toate magazinele naturiste în diluţie 1/1 cu apă fiartă şi răcită înainte cu care este bine să se cureţe plaga zilnic. Se foloseşte la toate plăgile infectate fiind una dintre cele mai eficiente.

Bradul (Abies alba) alifie sau unguent în amestec cu 2 părţi ceară de albine şi unt proaspăt şi o parte răşină proaspătă. Se pansează rănile şi ulceraţiile cronice cu efecte vulnerare. 2 linguri de muguri sau vârfuri de ramuri se pun mărunţite la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute. Se strecoară şi se poate folosi la spălături, comprese sau cataplasme pe plăgi.

Bubericul (Scrophularia nodosa) 2 linguri se pun la 1 litru de vin sau apă şi se fierb timp de 15 minute. Se pot folosi la diferite plăgi, răni, ulceraţii, noduli inflamatorii., eriteme, gangrene, etc. Tinctură din plantă sau rădăcină 50 g mărunţit pus cu 250 ml alcool de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile agitând des, apoi se strecoară. Se tamponează rănile deschise, ulcerate, piodermite, etc.

Busuioc (Ocinum basilicum) sucul din plantă proaspătă se aplică pe rănile sângerânde intens pentru efectul hemostatic, sau se foloseşte în ulceraţii cronice, traumatizante sângerânde.

Calapăr (Crizanthemum balsamita) macerat din 2-3 linguri de frunze uscate şi mărunţite în 200 ml ulei vegetal. Se macerează timp de 7 zile, apoi se poate folosi la pansarea ulcerelor, plăgilor, contuziilor.

Captalan (Petasites hybridus) frunze proaspete zdrobite se aplică sub formă de comprese pe ulcere şi răni. 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese.

Castan (Aesculus hippocastanus) pomadă sau unguent din 20 ml tinctură din seminţe şi scoarţă cu 60 g lanolină şi 20 g untură de porc. Se aplică pansamente pe plăgile infectate sau gangrenate. Decoct din pulbere de scoarţă 2 linguri fierte în 250 ml apă pentru 10 minute, apoi strecurat. Din acest lichid se pot lua doar 15-20 picături de 3 ori pe zi intern pentru tratarea varicelor sau pansamente cu acţiune antiseptică în plăgile infectate, gangrenate zilnic. 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese pe diferite plăgi.

Ceapă (Allium cepa) sucul de ceapă se poate folosi pentru tamponarea rănilor având rol dezinfectant. De asemenea ceapa coaptă aplicată caldă (din bulb) poate fi transformată în pastă şi aplicată pe rănile cu puroi, pentru a se colecta mai repede şi apoi pentru vindecare.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc. 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese pe diferite plăgi.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc. 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese pe diferite plăgi.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Creţuşcă (Filipendula ulmaria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Curcubeţică (Aristolochia clementis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Dalac (Paris quadrifolia) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Dumbravnic (Mellitis melissophyllum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Echinaceea (Echinacea purpurea) Se poate folosi şi tinctura care se găseşte la toate magazinele naturiste în diluţie 1/1 cu apă fiartă şi răcită înainte cu care este bine să se cureţe plaga zilnic.

Frasin (Fraxinus excelsior) 1 linguriţă de frunze sau coajă mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Frunzele se indică pentru efectul antibiotic şi coaja pentru efectul astringent destul de puternic pe care-l are datorită taninului.

Hrean (Armoracia rusticona) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese. Se ţin în funcţie de toleranţă. Sunt indicate pentru efectul antibiotic şi de refacere a circulaţiei sângelui.

Iarbă de Şoldină (Sedum acre) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese cu rol cicatrizant în ulcere, ulceraţii cronice, plăgi diverse.

In (Linum usitatissimum) cataplasme cu făină de in amestecată cu apă caldă sau fierbinte, până la obţinerea unei paste, în care se pot introduce şi diferite plante medicinale sub formă de praf pentru efectele antiinflamatorii, dezinfectante. Se aplică pe leziuni inflamatorii. Sau 2 linguriţe de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se aplică comprese pe tegumente iritate, inflamaţii, ulcere, plăgi dureroase.





Jneapăn (Pinus mugo) 1-2 linguriţe de vârfuri de ramuri sau muguri se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese pe plăgi pentru efectul antibiotic şi cicatrizant care-l au.

Lămâi (Citrus lemoniu) sucul de lămâie sau felii de lămâie se folosesc pentru rănile care prezintă mâncărimi. Se unge prin tamponamente de mai multe ori pe zi.

Lemnul Domnului (Artemisia abrotanum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc. Are efect dezinfectant şi cicatrizant.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese pe diferite plăgi.

 

Măr (Mallus pumilla) pireu din mere fierte se aplică sub formă de cataplasme cu rol calmant, emolient şi vulnerar.

Mărul lupului (Aristolochia clematitis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Mesteacăn (Betula verucossa) decoct din scoarţă mărunţită sau frunze 2 linguriţe fierte în 250 ml apă timp de 15 minute. Se pun comprese sau se fac spălături pe ulcere, plăgi, eczeme infectate, pecingine, etc. ajută la distrugerea streptococului şi stafilococului. Se poate folosi şi tinctura care se găseşte la toate magazinele naturiste în diluţie 1/1 cu apă fiartă şi răcită înainte cu care este bine să se cureţe plaga zilnic.

Năprasnic (Geranium robertiarum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Nuc (Juglans regia) se foloseşte 100 g pericarp de nucă mărunţit care se va pune cu 100 ml apă. Se lasă la macerat timp de 2-3 zile. Se strecoară şi se adaugă 50 g alcool de 70 grade. Se pune într-o sticluţă închisă şi se poate folosi la răni, plăgi, ulceraţii, infecţii cutanate. Se foloseşte la badijonarea de mai multe ori pe zi sau ca antiseptic.



Pătlagină (Plantago lanceolata) frunze proaspete strivite se aplică pe plăgi, răni, etc, pentru efectul cicatrizant şi hemostatic.

Pelin (Artemisia absinthum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Pin (Pinus silvestris) 2 linguriţe de muguri zdrobiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute. Se strecoară şi se folosesc la spălături şi pansamente pentru răni, plăgi, congestii. Se poate folosi şi răşina de conifere cu care se pot prepara diferite creme sau unguente sau chiar tincturi cu rol cicatrizant şi dezinfectant.

Plop (Populus nigra) pulbere de cărbune în amestec cu Iod 5% (de la farmacie) se pune pe plăgile supurate, ulcerate, gangrene. 2 linguriţe de muguri mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se folosesc la toate rănile vechi, plăgi, ulcere, etc. se fac spălături sau comprese şi pansamente cu rol antibiotic în special la plăgile infectate.

Podbal (Tusilago farfara) 2 linguriţe de frunze strivite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară. Se folosesc la spălarea rănilor, plăgilor sau comprese.

Salcia (Salix alba) decoct din scoarţă mărunţită sau frunze 2 linguriţe fierte în 250 ml apă timp de 15 minute. Se pun comprese sau se fac spălături pe ulcere, plăgi, eczeme infectate, pecingine, etc. Este unul dintre bunele calmante conţinând acid salicilic care ajută şi în cazul inflamaţiilor.

Saschiu (Vinca minor) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Săpunariţă (Saponaria officinalis) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese.

Scânteiuţă (Anagallis erecta) plantă proaspătă strivită se aplică sub formă de cataplasmă cu rol cicatrizant pe plăgile dureroase, atone, ulcere, escare, etc. 50 g de plantă mărunţită se pune la 1 litru de vin roşu. Se lasă timp de 10 zile agitând des. Se strecoară. Se foloseşte tot la bolile de mai sus comprese sau spălături. Se mai poate face 2 linguriţe de plantă mărunţită puse la 250 ml apă şi fiert timp de 10 minute. Se strecoară. Se foloseşte în special la spălături.

Smochin (Ficus carica) se folosesc fructele aplicate zdrobite pe răni pentru cicatrizare saz sucul din ramuri proaspete pentru a distruge negii, etc.

Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Spanac (Spinacea oleracea) se pun frunze proaspete pe răni cu scopul de a se cicatriza mai rapid. Se pot eventual unge cu puţin ulei la rănile uscate.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc. Ulei din flori uscate 50 g mărunţite se pun cu 50 ml ulei şi 50 ml alcool de 90 grade sau 100 ml rachiu. Se lasă la macerat timp de 12 ore, apoi se adaugă 500 ml ulei  de floarea soarelui: se pune la baia de apă şi se fierbe timp de 2-3 ore. Se lasă apoi timp de 7 zile şi se va strecura din nou. Cu acest ulei se fac badijonări pentru rolul cicatrizant sau se pune sub formă de comprese sau pansamente.

 



Tătăneasă (Symphythum officinalis) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese.

Trifoişte de baltă (Menyanthes trifoliata) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi

Turtă (Carlina acaulis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Ţelină (Apium graveolens) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături sau comprese.

Ventrilică (Veronica officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Vindecea (Betonica officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la spălături şi comprese pe plăgi, ulceraţii, etc.

Vin simplu sau cu miere.

Piatra vânătă (calaicanul sau sulfatul de cupru).

Cu ea se stropesc viile şi arată ca nişte bulgări albaştri ce se topesc în apă. Se întrebuinţează ca dezinfectant şi astringent. Cu apa făcută din 10 g calaican şi 1 litru de apă se spală rănile vechi ulcerele, plăgile; peste ele se aşează şi o compresă înmuiată în această apă.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close