Alergii oculare.
Pot adesea afecta pleoapele, determinând inflamarea gravă a acestora.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: albăstrele, coacăz negru, pătlagină, silur, sulfină.
Mod de folosire al plantelor medicinale.
Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se aplică comprese călduţe pe pleoape timp de 10 minute la fiecare 2 ore.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se folosesc pentru uz intern. Se va pune 1-2 linguriţe de fructe la 250 ml apă clocotită. Se lasă timp de 10 minute acoperit, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi de preferat după mesele principale.
Pătlagină (Plantago lanceolata)-1 linguriţă de frunze se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor face băi oculare de mai multe ori pe zi. Este antiinflamatoare.
Silur (Euphrasia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml de apă şi se lasă să dea în clocot. Se acopere apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se pot pune comprese pe ochii închişi sau cu soluţia filtrată se pot face spălături la ochi de mai multe ori pe zi. Se poate pune în fiecare ochi câte 2-3 picături de ceai călduţ de mai multe ori. Este bun la inflamaţii pentru de congestionare.
Sulfină (Melillotus officinalis) 2 linguriţe de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se pot face comprese cu ceai călduţ. Se pot de asemenea face băi oculare sau instilaţii cu pipeta punându-se 2-3 picături în fiecare ochi din ceai bine filtrat şi călduţ de mai multe ori pe zi. Are un puternic rol antiseptic, calmant şi antiinflamator de asemenea contribuie la refacerea venelor şi arterelor sangvine care irigă ochiul. Se poate face de mai multe ori pe zi în funcţie de gravitate.