Alergie – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Alergia este consecinta hiperactivitatii sistemului de aparare a organismului (sistemul imunitar). Sistemul de aparare asigura protectia organismului impotriva agentilor patogeni si a efectelor nocive ale mediului inconjurator. Daca aceste substante straine organismului depasesc un anumit prag, sistemul de aparare va fi afectat. Astfel, sistemul nostru imunitar va avea o reactie exagerata chiar si la substantele care se gasesc in mod obisnuit in jurul nostru. Imbolnavirea poate fi cauzata de unul sau mai multi factori. Acestia pot fi: predispozitia genetica la alergii, consumul de medicamente, materialele sintetice, aerul poluat, stilul de viata neadecvat (sedentarism, stres) sau indispozitia psihica. in general, primul contact cu factorii care provoaca alergia nu declanseaza imediat simptomele, acestea aparand doar dupa contacte repetate. La inceput, organismul nostru devine sensibil doar la un singur tip de alergen, apoi la mai multe.

Alergie – Reacţie modificată a organismului la contactul repetat cu o substanţă antigenică. Reacţiile alergice sunt de tip anafilactic şi se manifestă fie sub formă generalizată a întregului organism (şocul anafilactic) fie ca reacţii localizate (urticarie, eczeme, astmă, etc). De obicei această reacţie este normală sau normergică, corespunzând unei reacţii imune obişnuite, care tinde să neutralizeze sau să elimine mai rapid antigenul respectiv.

În unele cazuri însă se produce o reacţie exagerată sau hiperergică, datorită faptului că prin combinarea anticorpilor cu antigeni, rezultă substanţe toxice, în genul histaminei, care produc fenomene patologice, uneori foarte grave (şocul anafilactic, caracterizat prin frisoane, astmă, diaree, edem, putând duce la moarte). O formă mai atenuată este boala serului, care urmează injectării unui ser de la altă specie şi se traduce prin febră, edem şi urticarie.

Sensibilitatea organismului la diferite substanţe alimentare, medicamentoase, industriale sau biologice se numeşte ideosincrazie şi produce fenomene mai mult sau mai puţin grave, mergând de la edem, urticarie, eczemă, astmă, până la şoc.

Stările hiperergice se previn prin evitarea contactului cu substanţa respectivă şi administrarea de medicamente care diminuează reacţia alergică (antialergice, desensibilizante).

În unele cazuri de boli cronice grave (infecţii cronice, tuberculoză, cancer), reacţia organismului la antigeni este mult diminuată sau chiar dispărută (anergică).

Se pot folosi următoarele plante medicinale: arpagic, mentă, roiniţă, ţelină, urzică, vâsc.

Modul de folosire al plantelor:

Arpagic (Allium ceppa) 40 căpăţâni de arpagic se opăresc, apoi se scurge apa şi se acopere cu 0,5l ulei de măsline. Se freacă până se obţine o pastă sau un pireu. Se va lua câte 1 lingură dimineaţa şi una seara.

Menta (Mentha piperita) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este util chiar şi în cazurile în care apare dermatita, pruritul sau urticaria.

Se poate folosi şi tinctura la tamponări pe urticarii, dermatite sau prurit.

Roiniţă (Mellisa oficinalis) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este util chiar şi în cazurile în care apare dermatita, pruritul sau urticaria.

Se poate folosi şi tinctura la tamponări pe urticarii, dermatite sau prurit.

Ţelina (Apium graveolens) 1-2 linguriţe de suc proaspăt de ţelină de 3 ori pe zi, cu 30 minute înaintea meselor principale.

2 linguri de rădăcină mărunţită se pun peste ele 250 ml apă clocotită, apoi se fierb timp de 10 minute. Se lasă apoi acoperit timp de 2 ore după care se va bea în 3 reprize cu cca 30 minute, înaintea meselor principale.

Urzică (Urtica dioica) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este util chiar şi în cazurile în care apare dermatita, pruritul sau urticaria.

Vâsc (Vascum album) –în special de măr- 3-4 linguriţe de plantă mărunţită se pun într-o cană cu apă rece şi se lasă la macerat timp de 8 ore. Se pot consuma câte 2-3 căni pe zi.

-Se pun pe o bucăţică de zahăr cubic 5 picături de ulei de mărar sau de fenicul. Se ia câte o bucăţică de zahăr de 3 ori pe zi cu 30 minute înainte de masă. Apoi se ia clorură de calciu câte 2 linguri la un pahar de apă fiartă şi răcită.

-Se pun la uscat pieliţele albe de la ouă fierte tare. După ce aceste pieliţe se uscă bine se pisează într-un vas de sticlă până se obţine o pudră. Copiilor de 1-3 ani li se administrează câte un vârf de linguriţă din această pudră, celor de 3-7 ani câte ¼ linguriţă, iar celor de 7-14 ani câte ½ linguriţă de pudră pe zi.

Înainte de administrare se pot adăuga câteva picături de suc de lămâie. Pudra se poate păstra în borcane închise ermetic.

Pentru suplimentarea de calciu:

-Coji de ouă cu lămâie.

Se colecţionează cojile de ouă de la ouăle consumate în gospodărie. Se pun cu apă şi se fierb în mai multe ape care se aruncă. Se face acest lucru pentru 2 motive: pentru a distruge germenii patogeni care pot fi prezenţă, şi pentru a separa coaja interioară albă (cea subţire) care este toxică.

După ce s-au fiert în mai multe ape se va căuta să se elimine pe cât posibil toată coaja subţire interioară. Se pun apoi la uscat la cuptor cu uşa deschisă. În procesul acesta de uscare este bine ca să nu se schimbe culoarea acestora. Deci să nu se ardă. Se face acest lucru cu uşa deschisă la cuptor pentru a evita arderea lor.

După ce s-au uscat se sfarmă cu mâna sau cu alte metode, apoi se pun în râşniţa de cafea şi se macină. Se transformă în praf care se va cerne cu sita fină.

Praful acesta se va pune într-un borcan, care se poate închide cu un capac etanş. Se pune apoi peste acest praf sucul obţinut de la lămâie. Se vor achiziţiona lămâi cât mai coapte, de culoare cât mai galbenă. La o parte de praf de ouă se va pune 3 părţi de suc de lămâie.

Se lasă apoi timp de 3-5 zile (în funcţie de temperatura unde se ţin). Cu cât este mai cald cu atât sunt mai repede gata. Se agită zilnic prin mestecare cu o lingură de lemn. Este interzisă folosirea metalului, pentru că indiferent ce metal este acesta va reacţiona cu produsul modificându-l.

Borcanul trebuie ferit de lumină, pentru aceasta indicându-se să se ţină la întuneric, eventual chiar învelit în mai multe straturi de hârtie. Se acopere doar cu un tifon, nu cu capac. Pe toată perioada cât stă se va căuta zilnic să se îndepărteze spuma care se poate forma la suprafaţă şi care este toxică. Se va gusta de asemenea produsul şi dacă nu mai este acru trebuie să se mai complecteze cu suc de lămâie, până devine din nou acru.

După 3-5 zile se va strecura prin tifon şi se pune în borcan închis la frigider.

Administrare.

Copiii în funcţie de vârstă (peste vârsta de 3 ani) vor putea să consume între 1-3 linguriţe pe zi, adulţii 1-3 linguri. Se ia înaintea meselor cu 15 minute.

Indicaţii: în toate cazurile în care se doreşte suplimentarea cu calciu şi vitamina C. Ajută nu numai la creşterea copiilor ci previne şi o serie de afecţiuni sau chiar vindecă multe din afecţiunile la care se indică consumul calciului suplimentar. Este un calciu biologic care se asimilează foarte bine de către orice organism. Spasmofilie, rahitism, osteoporoză, etc.

Contraindicaţii: nu are.

Păstrare: se poate păstra doar maximum 30 zile la rece în borcan bine închis şi ferit de umezeală şi lumină. După 30 de zile se va arunca pentru că devine toxic.

Cura- se poate lua timp de 30 zile urmat de o pauză de 7 zile apoi se poate relua.

Alt preparat util: se taie mărunt 2 cepe de mărime mijlocie. Peste ele se toarnă 500 ml apă fiartă şi răcită şi se lasă acoperit peste noapte. Se bea după strecurare în cursul zilei.

-Se toarnă 500 ml lapte peste 100 g cărbune de lemn. Se fierbe 15 minute şi se lasă acoperit peste noapte. Se bea câte o jumătate de pahar la fiecare 30 minute.

Alergie la metale:

-Noni- capsule de 500 mg. Are un rol deosebit în întărirea imunităţii, digestiv şi combaterea alergiilor şi tumorilor, previne şi combate osteoporoza. Se ia conform prospectului.

Tinctura de fructe de soc.

Sambucus nigra.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antifebril, depurativ foarte puternic, diuretic, antiseptic intestinal (acţionează în special asupra florei de putrefacţie), laxativ (în doze mici), purgativ puternic (în doze medii-mari), hipotensiv, stimulează refacerea epiteliului renal.

Indicaţii. Intern: obezitate, îngrăşare, acnee, psoriazis, sclerodermie, dermatoză alergică, boli de piele rezistente la alte forme de tratament, adjuvant în insuficienţa renală, tulburări hormonale, tulburări hormonale care apar în urma tratamentului cu anticoncepţionale sau corticoizi, constipaţie cronică şi acută (inclusiv formele rezistente la tratamentele clasice), reumatism, gută, alergie, psihice diverse (în special atunci când sunt asociate cu constipaţia).

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de sunătoare.

Hypericum perforatum.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiseptic, antiseptic urinar, diuretic, astringent, sedativ, cicatrizant, vermifug, vulnerar, antifebril, antiinflamator, hepatoprotector, ajută la regenerarea celulei hepatice, coleretic, colagog, antispastic, antianemic.

Extern: analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mâncărimilor.

Indicaţii.

Intern: hepatită, ciroză (adjuvant), icter, diskinezie biliară, inflamaţia vezicii biliare, anemie, spasme gastrice, ulcer, indigestii, boli renale cronice (adjuvant), incontinenţă urinară, tonic uterin în tulburări menstruale, leucoree, hemoroizi, febre intermitente, dureri de cap, migrene, convulsii, sciatică, nevralgii faciale, hidropizie, dizenterie, varice, flebite, inapetenţă, isterie, epilepsie, junghiuri, icter, impotenţă, frigiditate, stări depresive, tulburări psihice şi nervoase asociate menopauzei, coşmaruri, enurezis, pavor nocturn, colită, enterocolită, rectocolită, distonie neuro-vegetativă.

Extern: zona zoster, dermatoze cu mâncărimi, răni, arsuri, în cosmetică pentru tenurile iritate, contra pruritului în alergii, eczeme.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de trei fraţi pătaţi.

Viola tricolor.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antispastic, fluidifică secreţiile bronşice, expectorant, antialergic, catalizează eliminarea produşilor de dezasimilaţie, depurativ, diuretic, emetic (vomitiv), laxativ, stimulent al activităţii rinichilor, colagog, sudorific.

Indicaţii.

Intern: astm, bronşită astmatiformă, boli respiratorii cronice, bronşită tabacică, tabagism, alergie la diferite etiologii, bronşită şi astm alergic, rinită alergică, rino-sinuzită, acnee juvenilă, acnee rozacee, psoriazis, dermatoze rebele la alte forme de tratament, furunculoză, adjuvant în tuberculoză cutanată, gută, reumatism cronic, reumatism degenerativ, deficienţe imuniotare, predispoziţie la răceli şi gripe, intoxicaţii diverse, hepatită (adjuvant), insuficienţă renală, adjuvant în scleoza multiplă şi tumori benigne, constipaţie cronică, în curele naturale de dezintoxicare a organismului, hemoroizi, varice, ciroză, edeme asociate bolilor cardiovasculare.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Detoxifiant.

Drenor şi purificator natural al organismului- Uz intern.

Preparat de Dacia Plant Sebeş.

Aşa cum o arată şi numele, acest remediu este prin excelenţă destinat eliminării substanţelor toxice sau nefolositoare din organism. Componenta sa de bază este tinctura din fructe de soc, un remediu tot mai celebru datorită efectelor sale de drenaj, de eliminarea apei din ţesuturi şi de reglarea greutăţii corporale. Însă acest produs are o acţiune mult mai complexă decât simpla tinctură din fructe de soc, el fiind recomandat în bolile de metabolism, de piele, ca adjuvant în afecţiunile degenerative, precum şi în bolile care apar datorită alimentaţiei incorecte sau ca urmare a încetinirii proceselor de eliminare a substanţelor reziduale din organism. Una din calităţile sale de bază este aceia de bază este aceia că face aşa numita „pregătire a terenului” sau drenajul (cum este numit în homeopatie), care permite ulterior o acţiune mai eficientă a celorlalte remedii naturale destinate tratării diferitelor boli şi tulburări.

Iată în continuare acţiunile şi indicaţiile acestui remediu, care decurg din proprietăţile farmacodinamice ale extractelor vegetale din componenţa sa:

Acţiuni: antialergic, antigutos şi antireumatic puternic, antioxidant, antiseptic mediu-slab, carminativ uşor, coleretic şi colagog mediu, diuretic şi depurativ puternic, expectorant, hipoglicemiant uşor, laxativ puternic, tonic amar, tonic hepatic, determină o scădere rapidă în greutate prin eliminarea surplusului de apă, prin normalizarea metabolismului şi stimularea funcţiilor de eliminare.

Indicaţii: constipaţie, constipaţie atonă, gută, reumatism, alergie, dermatoză alergică, acnee, eczeme infecţioase rezistente la tratament, sclerodermie (adjuvant), psoriazis (adjuvant), îngrăşare, obezitate, celulită, acumulare de apă în ţesuturi, îmbătrânire prematură, aspect îmbătrânit al pielii, intoxicaţii diverse (dar nu în faza acută), imunitate slăbită, atonie digestivă, hemoroizi.

Alte utilizări interne: varice şi tromboflebită, diabet (mai ales atunci când este asociat cu îngrăşare sau cu valori crescute ale colesterolului), tabagism şi alcoolism (este extrem de util în cure dedezintoxicare), adjuvant în afecţiuni tumorale (mai ales atunci când sunt însoţite de constipaţie), tulburări menstruale şi tulburări endocrine în general (pregăteşte foarte bine terenul pentru tratamente cu remedii naturale cu efect reglator hormonal), afecţiuni bronho-pulmonare cronicizate, adjuvant în ischemia cardiacă asociată cu îngrăşarea, adjuvant în arterita obliterantă.

Contraindicaţii: colită de fermentaţie, diaree cronică, slăbiciune fizică marcantă.

 

 

 

 

GHEARA MATEI

Este o planta utilizata in mod traditional de catre indienii din America de Sud, de mai bine de 2000 de ani. Stiinta moderna a identificat substantele active ale plantei, care sunt considerate printre cele mai eficiente fortifiante ale sistemului imunitar. Stimuleaza sistemul imunitar prin accelerarea formarii si activitatii limfocitelor, precum si prin accelerarea functiei leucocitelor de eliminare a celulelor straine, a agentilor patogeni si a substantelor nocive.

Functii si proprietati:

– elimina virusurile;
– amelioreaza si impiedica producerea inflamatiilor;
– este un puternic antioxidant;
– este diuretic;
– este antipiretic;
– stimuleaza functiile sistemului nervos vegetativ parasimpatic, ajuta la relaxarea acestuia.

ZINCUL

Din punct de vedere al functionarii sistemului imunitar are un rol unic, neputand fi inlocuit de nici un alt oligoelement. Accelereaza formarea si activitatea elementelor cu rol in sistemul de aparare al organismului, adica a fagocitelor si limfocitelor. Este unic datorita efectului sau asupra timusului. Limfocitele care se formeaza in maduva osoasa ajung in timus si aici se transforma in asa-numitele limfocite-T, care au un rol deosebit de important in protectia impotriva bolilor. Pentru aceasta este necesar hormonul numit timulina, insa, pentru functionarea acestui hormon, zincul este indispensabil. In cazul deficientei de zinc, timulina isi pierde eficienta. In consecinta, nu se produc limfocite intr-o cantitate suficienta si, astfel, persoanele respective pierd protectia oferita de sistemul de aparare al organismului.

• Cercetarile clinice au confirmat ca un nivel scazut de zinc in organism predispune la diferite boli. Predispozitia este direct proportionala cu nivelul de zinc.

Alergia si raceala prezinta simptome asemanatoare… Cum putem stabili daca este vorba despre alergie sau raceala?

INDICI                                VALORI pt. RACEALA           VALORI pt. ALERGIE

Durata simptomelor……………zile…………………………………..saptamani, luni
Stranut…………………………..amelioreaza starea……………….nu amelioreaza starea
Tuse………………………………uscata………………………………rareori
Secretie………………………….nazala galben-verzuie…………..transparenta
Daca antibioticele ajuta………uneori……………………………….deloc
Schimbarea locatiei…………..nu ajuta…………………………….amelioreaza simptomele

tratament naturist pentru Alergie

1. Într-un litru de apă clocotită se fierbe o mână de teci de fasole timp de 3-5 min. Se lasă într-un vas emailat 1-2 ore. Se bea câte un pahar de 3-4 ori pe zi, timp de 2-3 zile.

2.  Se iau câte 1-2 linguriţe de suc proaspăt de ţelină de 3 ori pe zi, cu 30min. înainte de mese. Sucul poate fi înlocuit cu un decoct de rădăcină de ţelină: se toarnă un pahar de apă clocotită peste 2 linguri de  rădăcină mărunţită. Se fierbe 10 min. la foc mic. Se poate prepara şi o infuzie: peste 2 linguri de rădăcină de ţelină se toarnă 1 pahar de apă clocotită. Se lasă 2 ore, după care se bea câte 1/3  pahar de 3 ori pe zi, cu 20 de min. înainte de mese (aceeaşi cantitate se va bea şi în cazul decoctului).

3. Se taie mărunt 2 cepe de mărime mijlocie. Peste ele se toarnă 500 ml de apă fiartă şi răcită şi se lasă acoperit peste noapte. Se bea pe parcursul întregii zile.

4. Se toarnă 500 ml de lapte peste 100 g de cărbune de lemn. Se fierbe 15 min. şi se lasă acoperit peste noapte. Se bea câte 1/2  pahar la fiecare 30 de min.

5. Se pun pe o bucăţică de zahăr cubic 5 picături de ulei de mărar sau de fenicul. Se ia câte o bucăţică de zahăr de 3 ori pe zi, cu 30 de min. înainte de masă. Apoi se ia clorură de calciu, câte 2 linguri, la un pahar de apă fiartă şi răcită.

Dermatite, prurit, urticarie

  1. Urzică  Peste o lingură de plantă se toarnă un pahar de apă clocotită. Se dă în clocot, după care se lasă o oră. Se strecoară şi se bea 1/4  pahar, de 4 ori pe zi.
  2. Roiniţa Se prepară o tinctură din 40g plantă la un pahar de alcool de 70g. Se lasă să plămădească 7 zile. Se strecoară şi se foloseşte pentru a şterge pielea.
  3. Mentă Se prepară o tinctură din 20g mentă la 1/2  pahar de alcool. Se lasă să plămădească 7 zile şi se foloseşte pentru ungerea pielii. Intern se poate folosi o infuzie de mentă: peste 10g plantă se toarnă un pahar de apă clocotită. Se lasa 20-30 min., după care se strecoară. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi.

Alergia solară.

Pielea se înroşeşte, de parcă ar fi opărită şi se acopere cu bubiţe roşii care produc mâncărime.

Se amestecă o linguriţă de hrean proaspăt ras cu 250 ml lapte. Lăsaţi apoi 30 minute, după care puteţi să-l folosiţi. Se pune pe o vată soluţie din acesta şi se tamponează zonele afectate. Nu se spală decât după 12 ore. Se repetă câteva zile până la dispariţie.

Se va suplimenta cantitatea de calciu care se introduce în organism:

-Coji de ouă cu lămâie.

Se colecţionează cojile de ouă de la ouăle consumate în gospodărie. Se pun cu apă şi se fierb în mai multe ape care se aruncă. Se face acest lucru pentru 2 motive: pentru a distruge germenii patogeni care pot fi prezenţă, şi pentru a separa coaja interioară albă (cea subţire) care este toxică.

După ce s-au fiert în mai multe ape se va căuta să se elimine pe cât posibil toată coaja subţire interioară. Se pun apoi la uscat la cuptor cu uşa deschisă. În procesul acesta de uscare este bine ca să nu se schimbe culoarea acestora. Deci să nu se ardă. Se face acest lucru cu uşa deschisă la cuptor pentru a evita arderea lor.

După ce s-au uscat se sfarmă cu mâna sau cu alte metode, apoi se pun în râşniţa de cafea şi se macină. Se transformă în praf care se va cerne cu sita fină.

Praful acesta se va pune într-un borcan, care se poate închide cu un capac etanş. Se pune apoi peste acest praf sucul obţinut de la lămâie. Se vor achiziţiona lămâi cât mai coapte, de culoare cât mai galbenă. La o parte de praf de ouă se va pune 3 părţi de suc de lămâie.

Se lasă apoi timp de 3-5 zile (în funcţie de temperatura unde se ţin). Cu cât este mai cald cu atât sunt mai repede gata. Se agită zilnic prin mestecare cu o lingură de lemn. Este interzisă folosirea metalului, pentru că indiferent ce metal este acesta va reacţiona cu produsul modificându-l.

Borcanul trebuie ferit de lumină, pentru aceasta indicându-se să se ţină la întuneric, eventual chiar învelit în mai multe straturi de hârtie. Se acopere doar cu un tifon, nu cu capac. Pe toată perioada cât stă se va căuta zilnic să se îndepărteze spuma care se poate forma la suprafaţă şi care este toxică. Se va gusta de asemenea produsul şi dacă nu mai este acru trebuie să se mai complecteze cu suc de lămâie, până devine din nou acru.

După 3-5 zile se va strecura prin tifon şi se pune în borcan închis la frigider.

Administrare.

Copiii în funcţie de vârstă (peste vârsta de 3 ani) vor putea să consume între 1-3 linguriţe pe zi, adulţii 1-3 linguri. Se ia înaintea meselor cu 15 minute.

Indicaţii: în toate cazurile în care se doreşte suplimentarea cu calciu şi vitamina C. Ajută nu numai la creşterea copiilor ci previne şi o serie de afecţiuni sau chiar vindecă multe din afecţiunile la care se indică consumul calciului suplimentar. Este un calciu biologic care se asimilează foarte bine de către orice organism. Spasmofilie, rahitism, osteoporoză, etc.

Contraindicaţii: nu are.

Păstrare: se poate păstra doar maximum 30 zile la rece în borcan bine închis şi ferit de umezeală şi lumină. După 30 de zile se va arunca pentru că devine toxic.

Cura- se poate lua timp de 30 zile urmat de o pauză de 7 zile apoi se poate relua.

Alt preparat util: la un litru de apă clocotită se fierbe o mână de teci de fasole timp de 3-5 minute. Se lasă într-un vas emailat 1-2 ore. Se bea câte un pahar de 3-4 ori pe zi, timp de 2-3 zile.

 

De ce sunt mai dese crizele de astm bronsic iarna si nu vara?

Vara praful din atmosfera poate fi “captat” si neutralizat de umiditatea atmosferica, pe când iarna umiditatea este mai scazuta, deoarece vaporii de apa din atmosfera se cristalizeaza datorita înghetului si cad pe sol.

Recomand ceaiul de ceapa (se fierbe o ceapa sau doua, cu coaja cu tot într-un litru de apa – de preferat chiar cojile de ceapa) Se bea timp de mai multe zile câteva înghitituri pe zi. Se poate îndulci cu miere.

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.