Alergia nazo-faringiană- Tratare Naturista

Dă Share să știe și altii!!
Shares

ALERGIA NAZO-FARINGIANĂ. (sau sinuzală)

            Fiind vorba de o afecţiune generală în cadrul căreia manifestările nazale şi sinuzale constituie numai un epifenomen, se va pune accent pe terapia de ordin general.

            Îndepărtarea alergenului cauzal, dacă poate fi depistat în primul rând este foarte fi importantă.

            Tratarea diferitelor afecţiuni care mai sunt prezente în organism (tuberculoză, afecţiunile ficatului, a vezicii biliare, constipaţie, disfuncţii neuro-vegetative, hipovitaminoze, etc).

            Măsuri de ordin igieno-dietetice: combaterea sedentarismului, regim alimentar cu suprimarea condimentelor, alcoolului, alimentelor excitante, conservelor. Schimbarea climatului, cură de altitudine, talasoterapie.

            Se vor administra de asemenea preparate cu calciu şi magneziu, vitamine multe, care se pot da prin multe sucuri de legume şi fructe care se pot lua zilnic în cantităţi cât mai mari..

            Tratamentul sedativ al sistemului neuro-vegetativ este foarte important şi poate foarte bine făcut cu ajutorul preparatelor din: păducel, roiniţă, sunătoare, talpa gâştei, valeriană.

            Tratamentul local variază în raport cu forma clinică a bolii. În rinita spasmodică se vor indica instilaţii nazale cu efedrină (cârcel, etc). De asemenea se pot face instilaţii nazale cu propolis tinctură sau sare în amestec cu suc de lămâie în diferite proporţii.

            Dacă ventilaţia nazală nu se restabileşte, se mai poate încerca spălături cu apă cu sare apoi lămâie suc. Dacă nu se reuşeşte se va aştepta rezultate de la tratamentul general cu vitamine, minerale, etc. Dacă nici atunci nu se rezolvă trebuie rezolvată chirurgical. Se corectează chirurgical ventilaţia nazală deviaţie de sept, hipertrofie de cozi de cornete, vegetaţii adenoide). După operaţie se va continua tratamentul antialergic.

            În formele cronice ale alergiei nazo-sinuzale se va urmării în primul rând ameliorarea respiraţiei nazale şi instituirea tratamentului antialergic. În cazul în care este prezentă şi o sinuzită cronică se va trata apoi şi aceasta.            Se mai pot face ceaiuri pentru un tratament de mai lungă durată din: brad, brustur, ciuboţica cucului, coada-calului, coada şoricelului, ienupăr, lămâie, măceş, nalbă, osul iepurelui, ovăz, pelin, pepene galben, pin, pir, ridiche neagră, splinuţă, trandafir, trei fraţi pătaţi, turiţă mare, urzică.

 Modul de folosire al plantelor medicinale.

Brad (Abies alba) se folosesc ramuri tinere, muguri sau conuri verzi mărunţite, care se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită şi se poate de asemenea face inhalaţie cu aburii plantei în timpul cât fierbe şi de asemenea se poate aplica compresă caldă pe gât sau chiar frunte. Se face de 2-3 ori pe zi.

Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită şi se poate de asemenea face inhalaţie cu aburii plantei în timpul cât fierbe şi de asemenea se poate aplica compresă caldă pe gât sau chiar frunte. Se face de 2-3 ori pe zi.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită. Se pot face şi comprese externe cu ceaiul acesta. Planta 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită şi se poate de asemenea face inhalaţie cu aburii plantei în timpul cât fierbe şi de asemenea se poate aplica compresă caldă pe gât sau chiar frunte. Se face de 2-3 ori pe zi.

Coada-calului (Equisetum arvense) 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, iar extern se poate pune cataplasmă caldă cu planta fiartă.

Coada şoricelului (Achillea mulefolium) 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, iar extern se poate pune cataplasmă caldă cu planta fiartă. De asemenea se pot face inhalaţii.

Ienupăr (Juniperus communis) 1 linguriţă de bace se pun la 250 ml apă şi se fac inhalaţii în timp ce acestea fierb. Se poate face de 2-3 ori. Se poate folosi la aceste inhalaţii şi tinctură care se găseşte la magazinele naturiste. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Lămâie (Citrus lemon) se va pune suc de lămâie în toate ceaiurile care se consumă. De asemenea este foarte indicat să se pună 2-3 picături de lămâie în fiecare nară de 2-3 ori pe zi. Chiar dacă ustură un pic sunt foarte eficiente.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se pot face inhalaţii cu aburii care se degajă de la acest ceai sau se pot pune comprese calde externe.

Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

osul iepurelui (plantă- infuzie), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Ovăz (Avena sativa) se pun 2 linguri de seminţe la 500 ml apă şi se fierb până se moaie seminţele. Seminţele se pot şi ele mânca şi se poate consuma apa aceasta care este foarte emolientă în special indicată la faringe. Extern se poate face compresă caldă cu acest lichid.

Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Pepene galben (Cucumis melo) se va consuma pulpă cât mai multă crudă zilnic în sezon.

Pir (Agrimonium repens)rădăcină- decoct-1 linguriţă fiartă 5 minute în 250 ml apă, prima apă se aruncă şi se pune alta şi înainte de a se consuma se pune bicarbonat de sodiu alimentar, apoi se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită (după ce a fost strecurată se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se consumă aşa cum este pentru că poate aduce decongestionarea mucoaselor. De asemenea se poate amesteca cu miere în părţi egale şi se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi.

Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Trandafir (Rosa centifolia) se pune 1-2 linguriţe de petale de trandafir mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.Turiţă mare (Agrimonia eupatoria), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Este foarte bine să se facă cu mai multe plante alternând pentru a nu se obişnui organismul cu ele.

            Se va combate de asemenea fenomenul nervos cu ceaiuri din plante sedative, iar în cazurile mai grave chiar tincturi, eventual din plantele sedative ale sistemului neuro-vegetativ enumerate mai sus, sau chiar tincturi.            

Sirop: se pun la fiert la un litru de apă 10 nuci sparte, şi foile de la 5 cepe roşii de mărime potrivită. Se pune la foc mic până când lichidul scade la jumătate. Se va lăsa acoperit până se răceşte complet. Eventual chiar până a doua zi. Se strecoară apoi. Se toarnă apoi totul într-o sticlă de 1 litru şi se complectează cu miere polifloră. Se ţine la rece în sticlă bine închisă. Se va lua după fiecare masă câte 1 lingură din acest produs după ce a fost foarte bine agitat. Se interzice celor care din anumite motive nu pot consuma miere (diabet).

Ceai complex: se ia 50 g de trei fraţi pătaţi (un pachet) care se va amesteca cu 2 linguri de coada şoricelului flori, 1 lingură flori de levănţică, 4 linguri de talpa gâştei, 4 linguri de frunze de urzică, 3 linguri de rădăcină de brusture. Se ia din acest amestec 1 lingură şi se pune în apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni de asemenea ceai timp de 30 de zile cu efecte deosebit de bune pentru organism. În cazul urticariei se mai poate adăuga şi 4 linguri de iarbă mare la acest ceai.

            Orice tratamente se va începe cu o cură de dezintoxicare care va ţine timp de 7 zile minimum timp în care se vor consuma ceaiuri depurative şi laxative şi se va prefera hrană numai vegetală.  Se consumă în acest timp până la 3 litri de lichid pe zi, în majoritate sub formă de ceai.

Complexul vitaminic B este un tonic al organismului şi echilibrează sistemul endocrin şi nervos. Luaţi pentru aceasta drojdie de bere uscată. Se pune într-un pahar de apă să se dizolve şi se bea. Se iau de 2 ori pe zi câte 1 linguriţă.Quercina poate menţine sub control eliberarea de histamine şi alte substanţe care declanşează reacţia alergică. Se găsesc în vinul roşu. Deci beţi 1 pahar de vin roşu de 50 ml la masă. Seminţele de struguri conţin cea mai mare cantitate de quercitină.

Ardeiul iute, hrean, ceapa, usturoiul sunt utile pentru că subţiază secreţiile şi ajută la curăţirea căilor respiratorii.

Alergia solară.

Pielea se înroşeşte, de parcă ar fi opărită şi se acopere cu bubiţe roşii care produc mâncărime.

Se amestecă o linguriţă de hrean proaspăt ras cu 250 ml lapte. Lăsaţi apoi 30 minute, după care puteţi să-l folosiţi. Se pune pe o vată soluţie din acesta şi se tamponează zonele afectate. Nu se spală decât după 12 ore. Se repetă câteva zile până la dispariţie.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close