Tratamentul alergiei nazo-faringiana

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Tratamentul naturist al alergiei nazo-faringiene (sau sinuzale)

Prevenire si tratament naturist

            Fiind vorba de o afecţiune generală în cadrul căreia manifestările nazale şi sinuzale constituie numai un epifenomen, se va pune accent pe terapia de ordin general.

Îndepărtarea alergenului cauzal, dacă poate fi depistat în primul rând este foarte fi importantă.

Tratarea diferitelor afecţiuni care mai sunt prezente în organism (tuberculoză, afecţiunile ficatului, a vezicii biliare, constipaţie, disfuncţii neuro-vegetative, hipovitaminoze, etc).

Măsuri de ordin igieno-dietetice: combaterea sedentarismului, regim alimentar cu suprimarea condimentelor, alcoolului, alimentelor excitante, conservelor. Schimbarea climatului, cură de altitudine, talasoterapie.

Se vor administra de asemenea preparate cu calciu şi magneziu, vitamine multe, care se pot da prin multe sucuri de legume şi fructe care se pot lua zilnic în cantităţi cât mai mari..

Tratamentul sedativ al sistemului neuro-vegetativ este foarte important şi poate foarte bine făcut cu ajutorul preparatelor din: păducel, roiniţă, sunătoare, talpa gâştei, valeriană.

 

Tratamentul local variază în raport cu forma clinică a bolii. În rinita spasmodică se vor indica instilaţii nazale cu efedrină (cârcel, etc). De asemenea se pot face instilaţii nazale cu propolis tinctură sau sare în amestec cu suc de lămâie în diferite proporţii.

Dacă ventilaţia nazală nu se restabileşte, se mai poate încerca spălături cu apă cu sare apoi lămâie suc. Dacă nu se reuşeşte se va aştepta rezultate de la tratamentul general cu vitamine, minerale, etc. Dacă nici atunci nu se rezolvă trebuie rezolvată chirurgical. Se corectează chirurgical ventilaţia nazală deviaţie de sept, hipertrofie de cozi de cornete, vegetaţii adenoide). După operaţie se va continua tratamentul antialergic.

În formele cronice ale alergiei nazo-sinuzale se va urmării în primul rând ameliorarea respiraţiei nazale şi instituirea tratamentului antialergic. În cazul în care este prezentă şi o sinuzită cronică se va trata apoi şi aceasta.

Se mai pot face ceaiuri pentru un tratament de mai lungă durată din: brad, brustur, ciuboţica cucului, coada-calului, coada şoricelului, ienupăr, lămâie, măceş, nalbă, osul iepurelui, ovăz, pelin, pepene galben, pin, pir, ridiche neagră, splinuţă, trandafir, trei fraţi pătaţi, turiţă mare, urzică. Modul de folosire al plantelor medicinale.

Brad (Abies alba) se folosesc ramuri tinere, muguri sau conuri verzi mărunţite, care se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită şi se poate de asemenea face inhalaţie cu aburii plantei în timpul cât fierbe şi de asemenea se poate aplica compresă caldă pe gât sau chiar frunte. Se face de 2-3 ori pe zi.

Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită şi se poate de asemenea face inhalaţie cu aburii plantei în timpul cât fierbe şi de asemenea se poate aplica compresă caldă pe gât sau chiar frunte. Se face de 2-3 ori pe zi.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită. Se pot face şi comprese externe cu ceaiul acesta. Planta 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită şi se poate de asemenea face inhalaţie cu aburii plantei în timpul cât fierbe şi de asemenea se poate aplica compresă caldă pe gât sau chiar frunte. Se face de 2-3 ori pe zi.

Alanerv PretCoada-calului (Equisetum arvense) 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, iar extern se poate pune cataplasmă caldă cu planta fiartă.

Coada şoricelului (Achillea mulefolium) 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, iar extern se poate pune cataplasmă caldă cu planta fiartă. De asemenea se pot face inhalaţii.

Ienupăr (Juniperus communis) 1 linguriţă de bace se pun la 250 ml apă şi se fac inhalaţii în timp ce acestea fierb. Se poate face de 2-3 ori. Se poate folosi la aceste inhalaţii şi tinctură care se găseşte la magazinele naturiste. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Lămâie (Citrus lemon) se va pune suc de lămâie în toate ceaiurile care se consumă. De asemenea este foarte indicat să se pună 2-3 picături de lămâie în fiecare nară de 2-3 ori pe zi. Chiar dacă ustură un pic sunt foarte eficiente.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se pot face inhalaţii cu aburii care se degajă de la acest ceai sau se pot pune comprese calde externe.

Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

osul iepurelui (plantă- infuzie), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ovăz (Avena sativa) se pun 2 linguri de seminţe la 500 ml apă şi se fierb până se moaie seminţele. Seminţele se pot şi ele mânca şi se poate consuma apa aceasta care este foarte emolientă în special indicată la faringe. Extern se poate face compresă caldă cu acest lichid.

Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Pepene galben (Cucumis melo) se va consuma pulpă cât mai multă crudă zilnic în sezon.

Pin (Pinus silvestris) 1 linguriţă de muguri se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi sau se pot face inhalaţii cu aburii de la fierberea acestei plante sau folosint esenţe de la magazinele naturiste.

Pir (Agrimonium repens)rădăcină- decoct-1 linguriţă fiartă 5 minute în 250 ml apă, prima apă se aruncă şi se pune alta şi înainte de a se consuma se pune bicarbonat de sodiu alimentar, apoi se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită (după ce a fost strecurată se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se consumă aşa cum este pentru că poate aduce decongestionarea mucoaselor. De asemenea se poate amesteca cu miere în părţi egale şi se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi.

Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Trandafir (Rosa centifolia) se pune 1-2 linguriţe de petale de trandafir mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Este foarte bine să se facă cu mai multe plante alternând pentru a nu se obişnui organismul cu ele.

Se va combate de asemenea fenomenul nervos cu ceaiuri din plante sedative, iar în cazurile mai grave chiar tincturi, eventual din plantele sedative ale sistemului neuro-vegetativ enumerate mai sus, sau chiar tincturi.Sirop: se pun la fiert la un litru de apă 10 nuci sparte, şi foile de la 5 cepe roşii de mărime potrivită. Se pune la foc mic până când lichidul scade la jumătate. Se va lăsa acoperit până se răceşte complet. Eventual chiar până a doua zi. Se strecoară apoi. Se toarnă apoi totul într-o sticlă de 1 litru şi se complectează cu miere polifloră. Se ţine la rece în sticlă bine închisă. Se va lua după fiecare masă câte 1 lingură din acest produs după ce a fost foarte bine agitat. Se interzice celor care din anumite motive nu pot consuma miere (diabet).

Ceai complex: se ia 50 g de trei fraţi pătaţi (un pachet) care se va amesteca cu 2 linguri de coada şoricelului flori, 1 lingură flori de levănţică, 4 linguri de talpa gâştei, 4 linguri de frunze de urzică, 3 linguri de rădăcină de brusture. Se ia din acest amestec 1 lingură şi se pune în apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni de asemenea ceai timp de 30 de zile cu efecte deosebit de bune pentru organism. În cazul urticariei se mai poate adăuga şi 4 linguri de iarbă mare la acest ceai.

Orice tratamente se va începe cu o cură de dezintoxicare care va ţine timp de 7 zile minimum timp în care se vor consuma ceaiuri depurative şi laxative şi se va prefera hrană numai vegetală.  Se consumă în acest timp până la 3 litri de lichid pe zi, în majoritate sub formă de ceai.

Complexul vitaminic B este un tonic al organismului şi echilibrează sistemul endocrin şi nervos. Luaţi pentru aceasta drojdie de bere uscată. Se pune într-un pahar de apă să se dizolve şi se bea. Se iau de 2 ori pe zi câte 1 linguriţă.

Quercina poate menţine sub control eliberarea de histamine şi alte substanţe care declanşează reacţia alergică. Se găsesc în vinul roşu. Deci beţi 1 pahar de vin roşu de 50 ml la masă. Seminţele de struguri conţin cea mai mare cantitate de quercitină.

Ardeiul iute, hrean, ceapa, usturoiul sunt utile pentru că subţiază secreţiile şi ajută la curăţirea căilor respiratorii.

-Coji de ouă cu lămâie.

Se colecţionează cojile de ouă de la ouăle consumate în gospodărie. Se pun cu apă şi se fierb în mai multe ape care se aruncă. Se face acest lucru pentru 2 motive: pentru a distruge germenii patogeni care pot fi prezenţă, şi pentru a separa coaja interioară albă (cea subţire) care este toxică.

După ce s-au fiert în mai multe ape se va căuta să se elimine pe cât posibil toată coaja subţire interioară. Se pun apoi la uscat la cuptor cu uşa deschisă. În procesul acesta de uscare este bine ca să nu se schimbe culoarea acestora. Deci să nu se ardă. Se face acest lucru cu uşa deschisă la cuptor pentru a evita arderea lor.

După ce s-au uscat se sfarmă cu mâna sau cu alte metode, apoi se pun în râşniţa de cafea şi se macină. Se transformă în praf care se va cerne cu sita fină.

Praful acesta se va pune într-un borcan, care se poate închide cu un capac etanş. Se pune apoi peste acest praf sucul obţinut de la lămâie. Se vor achiziţiona lămâi cât mai coapte, de culoare cât mai galbenă. La o parte de praf de ouă se va pune 3 părţi de suc de lămâie.

Se lasă apoi timp de 3-5 zile (în funcţie de temperatura unde se ţin). Cu cât este mai cald cu atât sunt mai repede gata. Se agită zilnic prin mestecare cu o lingură de lemn. Este interzisă folosirea metalului, pentru că indiferent ce metal este acesta va reacţiona cu produsul modificându-l.Borcanul trebuie ferit de lumină, pentru aceasta indicându-se să se ţină la întuneric, eventual chiar învelit în mai multe straturi de hârtie. Se acopere doar cu un tifon, nu cu capac. Pe toată perioada cât stă se va căuta zilnic să se îndepărteze spuma care se poate forma la suprafaţă şi care este toxică. Se va gusta de asemenea produsul şi dacă nu mai este acru trebuie să se mai complecteze cu suc de lămâie, până devine din nou acru.

După 3-5 zile se va strecura prin tifon şi se pune în borcan închis la frigider.

Administrare.

Copiii în funcţie de vârstă (peste vârsta de 3 ani) vor putea să consume între 1-3 linguriţe pe zi, adulţii 1-3 linguri. Se ia înaintea meselor cu 15 minute.

Indicaţii: în toate cazurile în care se doreşte suplimentarea cu calciu şi vitamina C. Ajută nu numai la creşterea copiilor ci previne şi o serie de afecţiuni sau chiar vindecă multe din afecţiunile la care se indică consumul calciului suplimentar. Este un calciu biologic care se asimilează foarte bine de către orice organism. Spasmofilie, rahitism, osteoporoză, etc.

Contraindicaţii: nu are.

Păstrare: se poate păstra doar maximum 30 zile la rece în borcan bine închis şi ferit de umezeală şi lumină. După 30 de zile se va arunca pentru că devine toxic.

Cura- se poate lua timp de 30 zile urmat de o pauză de 7 zile apoi se poate relua.

Alt preparat util: se iau 1-2 linguriţe de suc proaspăt de ţelină de 3 ori pe zi, cu 30 minute, înaintea mesei. Sucul poate fi înlocuit cu un decoct de ţelină rădăcină: se pun 2 linguri de ţelină mărunţită şi se pune un pahar de apă apoi se fierbe timp de 5 minute. Se bea de 3-4 ori pe zi, înaintea meselor cu 15 minute.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close