Alergie – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Alergii – tratament naturist

Se defineşte drept alergie acea sensibilitate exagerată, anormală, a organismului anumitor indivizi, manifestată după ce aceştia au venit în contact cu substanţe care, în mod normal, sunt inofensive. Mai exact, mucoasele, pielea sau organele interne reacţionează specific, imediat şi violent, la alimente, chimicale, temperaturi, praf, păr, produse de natură vegetală etc.

Alergiile pot fi ereditare sau dobândite. Se cunosc reacţii alergice faţă de mai toate substanţele, cu o excepţie: apa. Cea mai cunoscută formă de alergie este guturaiul la fân (febra fânului). Alte forme sunt: boala serului, astmul bronşic, eczemele, urticariile, ca şi diverse forme de indigestii sau îmbolnăvirea sistemului vascular.

Baza tuturor tipurilor de alergii o constituie reacţia antigen-anticorp. Antigene sunt considerate toate substanţele străine, de orice fel de provenienţă care, la contactul sau pătrunderea în organismul uman, provoacă formarea anticorpilor,ce vor acţiona prompt asupra lor, ca un sistem de apărare. In cazul în care, la un al doilea „atac“, apar reacţii alergice, respectivele antigene sunt denumite alergene. In general, o alergie se manifestă sub diferite forme de iritare a pielii: înroşiri, mâncărimi, urticaria eczeme, edeme etc. In cazuri singulare, apar accese de astm, stări de şoc sau forme reumatice după anumite infecţii.

Alergiile pot afecta atat adultii cat si copii.

Primavara, multe persoane se pling ca stranuta, le curge nasul, au ochii rosii, inlacrimati si isi simt gitul inflamat. Este vorba despre o alergie. Aceasta este o reactie inflamatoare anormala sau o sensibilitate acuta a organismului fata de anumite substante numite alergene. Expunerea la substantele alergene, in mod normal inofensive, declanseaza aceste simptome la persoanele alergice. Alergenele pot patrunde in organism o data cu hrana, aerul inspirat, intepatura insectelor sau simplul contact cu pielea.

Ce este o reactie alergica

Sistemul nostru imunitar are sarcina de a apara organismul contra substantelor straine precum bacteriile, virusii sau toxinele. Dar la persoanele alergice, acest sistem de protectie este prea eficient si percepe substantele comune precum polenul florilor sau mucegaiul drept periculoase. La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi (proteine pentru apararea impotriva bolii) care se fixeaza pe anumite celule din tesut si din singe si elibereaza puternici agenti chimici, care circulind prin organism declanseaza simptomele alergiei.

Care sint simptomele alergiei

Simptomele sint variate: ochi iritati si inlacrimati, stranuturi, congestia si curgerile nazale si git inflamat. Fiecare caz este deosebit, iar simptomele alergiei depind de locul organismului in care se fixeaza anticorpii si unde se elibereaza agentii chimici. Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizeaza infectiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronsite. Pentru pacientii predispusi, aceasta alergie sezoniera se termina deseori prin crize acute de astm.

In general, afectiunea debuteaza in copilarie sau la inceputul virstei adulte si poate disparea o data cu imbatrinirea. Cu timpul poate antrena si alte afectiuni precum oboseala cronica sau insomnia.



Studiile au aratat ca exista o predispozitie genetica ereditara. Astfel ca o persoana care are unul dintre parinti sau ambii atinsi de o boala alergica prezinta riscuri mai mari de a dezvolta ea insasi o asemenea maladie.

Care sint cauzele alergiei

Responsabili sint polenul florilor si praful. Astfel se disting trei tipuri de alergii sezoniere:

– alergia de primavara cauzata de polenul pomilor si arbustilor – debuteaza la jumatatea lunii martie si se sfirseste in iunie;

– alergia de vara cauzata de polenul graminatelor: gazon, fin, secara, porumb;

– alergia de la sfirsitul verii cauzata de polenul ierbaceelor.

Alergia oculara

Ochii reactioneaza la contactul cu alergenele. Reactia alergica poate afecta un singur ochi sau ambii, provocind inrosirea si mincarimea sub pleoapa, lacrimarea si sensibilitatea la lumina. La trezire, pleoapele sint umflate si par lipite. Efectele alergiei oculare sint extrem de neplacute, iar in formele cele mai grave pot aparea deteriorari grave ale vederii. Intensitatea, durata si frecventa reactiilor alergice sint diferite de la o persoana la alta. Uneori alergia oculara este insotita de rinita alergica.

Exista un numar de medicamente capabile sa ajute rapid si eficient la inlaturarea efectelor alergiei oculare. Cel mai adesea, tratamentul consta in identificarea alergenului responsabil si evitarea contactului cu acesta, urmind administrarea medicamentelor prescrise de medic.

Tratamentul alergiilor sezoniere

Alergia la polen fiind frecventa, nu sintem alergici la toate felurile de polen. Primul tratament consta in evitarea contactului cu substantele alergene. Exista si medicamente antihistaminice eficace. Este vorba despre medicamente care blocheaza receptorii histaminei, o substanta produsa de corp in caz de alergie. Tratamentul trebuie sa debuteze cu 15 zile inainte de venirea primaverii si sa fie urmat 2-3 luni. Adaugind picaturi nazale si spray pentru git, totul ar trebui sa fie in regula.

Daca sinteti un pacient cu alergie sezoniera, medicul poate eventual sa va administreze o injectie cu cortizon. Acest tratament, eficient timp de un an, are o actiune importanta asupra acestui gen de patologie, dar cu toate inconvenientele cortizonului, care sint numeroase: scaderea imunitatii, retentia de apa, decalcifiere, cresterea in greutate. Acestea apar o data cu administrarea produsului prelungita si repetata. De aceea, cortizonul se utilizeaza numai pe parcursul alergiei.

Sfaturi practice





Alergia de care suferiti in fiecare primavara nu este o fatalitate si nu ezitati sa va consultati medicul. Acesta va incerca sa elimine posibilele alte cauze ale rinitei sau conjunctivitei sezoniere, examinindu-va detaliat nasul si gitul, si va cauta si alte semne ale alergiei care este posibil sa apara pe corpul dumneavoastra (eczeme).

De asemenea, este recomandabil sa evitati fumatul si orice alte lucruri agresive fata de caile respiratorii: praful, acarienii, animalele cu par.

Tratamentul preventiv

Cea mai buna metoda de prevenire a alergiei ramine evitarea factorului responsabil. Daca este vorba despre acarieni trebuie suprimate mochetele, utilizate lenjeriile specifice, evitarea plusurilor, aerisirea locuintei. In privinta pisicilor, ciinilor, hamsterilor, cel mai bun lucru este separarea de acestea. Sau cel putin nu trebuie permis animalului sa intre in camerele de locuit. Cel mai dificil este de evitat polenul. Totusi, este posibil sa nu mai mergeti la tara si sa preferati tarmul marii.

Desensibilizarea este cea mai buna solutie, daca substanta alergena permite. Este inutila daca sint grupati mai multi factori de alergie. De asemenea, pacientul trebuie sa fie foarte motivat, deoarece tratamentul este foarte lung si constringator. Principiul consta in obisnuirea progresiva a organismului prin contactul cu alergenul respectiv, incepind cu doze foarte slabe pentru a normaliza reactia. Dupa citeva luni de tratament numit de obisnuire, pe timpul carora dozele cresc progresiv, vor urma mai multi ani de tratament de intretinere. Durata totala a tratamentului presupune aproximativ 3 ani sau chiar mai mult.

Desensibilizarea se poate face prin injectii regulate, dar acestea trebuie efectuate obligatoriu sub supravegherea medicala, deorece exista riscul alergiei generalizate. Recent, este posibila utilizarea unor picaturi care se pun sub limba, dar ramine o tehnica costisitoare. In viitor, desensibilizarea se va putea face prin pulverizare.



Importanta efectuarii testelor de alergie

Testele cutanate pot confirma implicarea uneia sau mai multor substante alergene. Aceste teste constau in injectarea sub piele a foarte mici cantitati de substante care provoaca alergii. Observarea reactiilor cutanate permite fixarea diagnosticului. Atunci cind un alergen este identificat este posibila vindecarea alergiei. Din nefericire, cel mai adesea vindecarea este iluzorie, dar se poate reduce cantitatea alergenelor. Alte teste sint timbrele sau asa-numitele patch-teste, care sint lipite pe pielea pacientului si lasate acolo citeva ore sau zile.

Testele pentru alergie sint complet inofensive si confera raspunsuri rapide. Scopul imediat al testelor este de a simula in mod vizibil, pe piele, conflictul generat de sensibilizarea alergica in interiorul organismului. Testele sint efectuate dupa ancheta clinica intreprinsa de alergolog pentru a stabili oportunitatea lor.

Alimentatia modul de viata a celor care sufera de diverse tipuri de alergii

In vederea ameliorarii starii generale de sanatate a celor expusi la diverse alergii, este bine ca acestia sa acorde atentie mai multor aspecte, intre care alimentatia si modul de viata sint extrem de importante.

Se recomanda sa se excluda din alimentatie:

  •  arahidele și nucile care cresc în copaci (nucile românești, migdalele, caju-ul, fisticul)
  •  laptele de vacă
  •  ouăle
  •  peștele și fructele de mare (creveții, homarii etc.)
  • soia
  • grâul.

Regimul permis ar trebui sa includa circa 2.800 cal (adica 15 g proteine, 200 g hidrocarbonate, 150 g lipide).

Recomandarile pentru cei cu alergie la praful casnic:

  • Renuntarea la covoare
  • Evitarea rafturilor de carti neacoperite de geamuri sau usi compacte – cartile libere acumulind extrem de mult praf.
  • Asezarea hainelor la locul lor – in dulapuri. Hainele aruncate prin casa acumuleaza mult praf. Obiectele din lina sau blana este bine sa se pastreze in compartimente sau geamantane, bine inchise, unde praful si moliile nu pot patrunde.
  • Evitarea folosirii naftalinei si altor preparate cu miros puternic, intepator
  • Renuntarea la animale, pasari de apartament sau acvarii cu pesti
  • Eliminarea jucariilor din plus si blana, ca si a animalelor si pasarilor impaiate.
  • Pentru copii sint de preferat jucariile din plastic sau lemn vopsit, care se pot spala usor
  • Renuntarea la parfumuri, mai ales sub forma de spray
  • Pentru peretii si plafoanele din casa este bine sa se prefere vopseaua sau tapetul lavabil, spalate cit mai des
  • Perdelele ideale sint din bumbac sau sintetice si vor fi spalate cel putin la trei luni. 
  • Cei ce au instalatii de aer conditionat trebuie sa spele filtrele cel putin o data la doua saptamini. Ventilatoarele electrice vor fi eliminate
  • Eliminarea pernelor si pilotelor din puf si pene este obligatorie. Sint de preferat pernele din burete sau melana
  • Lenjeria de pat trebuie sa fie din pinza de bumbac sau in
  • Cuverturile si husele vot fi netede, usor de spalat. Fara cergi mitoase, plusuri, catifele etc.
  • Nu trebuie pastrat nimic sub pat, si trebuie spalat
  • Zilnic se va sterge praful de pe mobila si dusumea cu o cirpa umeda, purtind pe fata o masca de tifon umeda
  • Cel putin o data pe saptamina se va aspira intreaga locuinta, dupa care se va spala bine peste tot.

Tratamente Naturiste pentru alergii

Urzică

O linguriţă vârfuită cu planta mărunţită se opăreşte cu o cană de apă fierbinte. După ce se lasă „să tragă“ timp de o jumătate de minut, se strecoară şi se beau zilnic până la patru ceşti de ceai.

Spălări cu caşul popii (nalbă)

Vindecarea alergiilor ce se manifestă dermatologic se face prin spălări cu caşul popii (nalbă). Efectul este rapid, în special la formele ce afectează obrazul. Spălările cu ceai călduţ duc la dispariţia mâncărimilor.



Timp de 12 ore se lasă la înmuiat două linguriţe umplute-ochi cu planta uscată, în jumătate de litru de apă rece. Apoi lichidul se încălzeşte şi se strecoară. Cu acest extract se poate spăla zona afectată, de mai multe ori pe zi.

Extractele de cimbru şi alergiile

Extractele de cimbru (Tymus vulgaris) întăresc funcţia imunitară, echilibrând-o în acelaşi timp. Luarea zilnică a unui extract de cimbru reduce numărul atacurilor alergice şi uşurează simptomele alergiilor. S-a demonstrat că aceste extracte sunt eficiente şi împotriva eczemelor la copii şi reduc frecvenţa atacurilor de astmă.

Vitamina C are foarte multe întrebuinţări, de a lupta împotriva răcelilor, vindecarea rănilor şi menţinerea oaselor şi dinţilor în stare bună, la blocarea deteriorărilor cauzate de radicalii liberi. În timpul unui atac alergic, celulele sunt determinate să elimine un aminoacid derivat numit histamină, care produce înroşirea ochilor, strănut, curgerea nasului, dureri de cap şi alte simptome. Vitamina C o antihistamină naturală, blochează eliminarea histaminei şi elimină histamina care există deja în corp.

Quercitin este un pigment din plante găsit de obicei în mere, ceapă şi ceai negru. Ca şi vitamina C quercitina este o antihistamină care luptă împotriva eliminării excesive de histamină din timpul unui atac alergic. Prin stabilizarea membranelor celulare, aceasta împiedică eliminarea histaminei. Un bonus este faptul că această substanţă reduce şi inflamaţia.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close