Porfiriile.
Boală produsă de tulburarea metabolismului porfirinelor, substanţe precursoare ale hemoglobinei, cu depunerea lor în ţesuturi. Produc dureri abdominale şi leziuni cutanate sau nervoase. Evoluează acut (porfiria intermitentă acută) sau cronic. Există şi o formă congenitală.
Afecţiuni în care uroporfirinuria crescută constituie semnul biologic esenţial în majoritatea porfiriilor cutanate. Clasificările sunt multiple: clinice, bio-chimice, etiologice, porfiria cutanată tardivă, porfiria acută intermitentă, porfiria mixtă, porfiria eritropetică, maladia Gunther, porfiria cutanată a copilului, epidermoliza buloasă, acrodermatita enteropatică, etc.
În cazul porfiriilor de orice natură se va face doar tratamentul instituit de către medicul specialist.
Tratament.
Se suprimă alcoolul, protejarea împotriva soarelui, evitarea medicamentelor porfobilinogene (sulfamide, barbiturice, griseofulvina, estrogeni, hipoglicemiantele, antimalaricele, etc.
Tratamentul naturist la aceste afecţiuni este descurajant sau poate chiar să influenţeze negativ tratamentul instituit de medicul specialist, din această cauză nu are rost să le mai descriu.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: asmăţui, castan comestibil.
Asmăţui (Anthricus cerefolium) se va face un cei din 2 linguriţe de plantă care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Se poate folosi durate lungi fără efecte secundare nedorite. Conţine ulei eteric 0,03% compus din glicozidul apiina, metilcavicol, osmorizol, asmarizol, uleiuri grase, substanţe amare.
În cazul în care se va folosi extern se va folosi cantitate dublă de plantă.
Castan Comestibil (Castanea sativa) se folosesc fructele coapte fără coajă care sunt un antiseptic pentru tubul digestiv, antianemic, energetic, remineralizant, tonic nervos şi muscular. Conţinutul în sulf este mic, însă datorită faptului că are sulf ajută la dezinfecţie şi la refacerea oaselor, mai ales că are în componenţă şi fosfor care ajută la osificare. Magneziul pe care-l conţine ajută şi el foarte mult atât la sistemul osos cât şi întregului organism. Potasiul ajută inima şi vasele de sânge. Se cunoaşte acţiunea acestui fruct mai ales în cazul celor cu afecţiuni venoase (varice, etc) Este de mare ajutor tuturor celor care doresc să se supraalimenteze şi chiar sportivilor şi convalescenţilor. Fierul pe care-l conţine ajută şi la refacerea sângelui.
Castanele se consumă coapte sau făcute piure. Se pot consuma în orice cantitate.