Postul Total un pas spre Sanatate

Dă Share să știe și altii!!
Shares

POSTUL TOTAL Sanatate nu gluma

pas de pas

         Postul total este un post de sanatate in adevaratul sens al cuvantului si inseamna abtinerea obligatorie de la mancare, dar cu un consum sporit de lichide. Cine vrea sa il tina, dar trage cu ochiul la frigider, mai bine sa nu se apuce de el, fiindca pierde vremea degeaba. Teama ca in aceasta perioada foamea ar putea deveni chinuitoare este neintemeiata. Sigur ca in primele 2-3 zile se instaleaza o senzatie de foame, pentru ca intreg organismul este supus unor modificari, el fiind obligat sa se readapteze. Dar dupa aceea, senzatia aceasta de foame cedeaza treptat, treptat. Din acest motiv, este recomandabil ca regimul de post sa dureze cel putin 5-7 zile, caci abia dupa aceasta perioada se ajunge la eliminarea totala a reziduurilor si la dezintoxicarea temeinica. Persoanelor care tin acest post pentru prima oara, li se recomanda o cura cu post total, de minimum 5-7 zile! Ideale ar fi insa 1-2 saptamani. O adevarata vacanta pentru toate organele din interiorul corpului nostru.
 
 

TIPURI DE POST TOTAL

         A. Postul total cu ceai, apa si supa de zarzavat

         In cazul acestui post, la micul dejun se bea ceai de plante, iar la pranz se mananca zeama strecurata a unei supe de zarzavat, proaspat preparata. Intre mese, mai ales daca apare senzatia de foame sau pofta de a manca ceva, se consuma apa minerala din belsug. Cina consta tot din ceai de plante. In perioadele mai dificile, o lingurita de miere, lasata sa se topeasca in gura, aprovizioneaza mai ales celulele creierului cu glucoza de care au nevoie. In tipul acesta de post, raportul de calorii este de 300 pe zi (in mod normal, un om ingereaza 2000 cal), iar cantitatea minima de lichide consumate este de 3 l. Postul total cu ceai, apa si supa de legume este o metoda ingenioasa, profunda, foarte potrivita si pentru autovindecarea disciplinata.
 
 



        B. Postul total cu sucuri de legume si fructe

         Aportul de calorii al sucurilor de legume si fructe este ceva mai mare decat cel al postului cu ceai, apa si supa de zarzavat. Se bea zilnic pana la 1,5 l de suc + apa din abundenta. Numarul caloriilor: 800 pe zi (aproximativ), iar consumul minim de lichide: 3 l. Postul total cu sucuri este deosebit de eficient pentru combaterea carentei in substante vitale! Unele persoane nu suporta combinatia suc de legume + suc de fructe si de aceea ele trebuie sa consume doar acele soiuri de fructe si de legume care li se potrivesc. Sucurile trebuie sa fie proaspete, preparate acasa, din fructe si legume netratate cu ingrasaminte chimice.
 
 

Treptele postului

         V-ati decis pentru tipul de post pe care vreti sa-l urmati? Daca da, e bine sa stiti ca el incepe obligatoriu cu o perioada pregatitoare si se termina cu o punte de despartire (2 zile)! In cele ce urmeaza, va prezentam detaliat postul de 7 zile cu apa, ceai si supa de zarzavat, dar masurile de pregatire si modul cum se procedeaza sunt valabile, in principiu, si pentru un post total mai scurt (de ex. de 5 zile) sau mai lung (de doua saptamani).
 
 

Lucrurile pe care trebuie sa le aveti la indemana:

         Apa: procurati-va apa minerala saraca in acid carbonic si sare. Suficienta si de buna calitate! Persoanele cu greutate normala: circa 2 l. Supraponderalii: circa 3 l. Subponderalii: circa 1 – 1,5 l.
         Ceaiul: in principiu, toate ceaiurile de plante sunt bune! Iata totusi cateva sugestii: – Hamei, valeriana, sunatoare (calmante); – Podbal, patlagina, anason (pentru respiratie); – Macese, tei, salvie (pentru piele); – Vasc, roinita, nalba, levantica (pentru inima); – Armurariu, coada-soricelului (pentru ficat); – Splinuta (Solidago virga aurea), papadie, urzica (pentru rinichi); – Frunze de mesteacan, urzica, boabe de ienupar – 1-2 boabe, zdrobite (pentru sange); – Rozmarin, ceai negru – doar in caz de nevoie (pentru circulatie); – Fenicul, musetel, menta (pentru digestie). Important! Ceaiurile se infuzeaza circa 2 minute si se beau mai putin concentrate (sa fie deschise la culoare) si fara zahar! Plantele se schimba mereu, nu se bea acelasi fel de ceai mai mult de trei saptamani!

         Supa de zarzavat: este o “fiertura” de zarzavat fara alte ingrediente! Preparati mereu supa proaspata, si anume din toate legumele care se preteaza la acest fel de mancare: cartofi, morcovi, telina, praz, conopida, patrunjel, usturoi, ceapa, rosii, frunze de gulie… Pentru condimentat – dar cu masura -, folositi piper, foi de dafin, nucsoara, 2 boabe de ienupar sau coriandru. Supa se zarzavat nu se sareaza deloc! Prepararea: se lasa legumele sa fiarba incet 1/2 – 1 ora, dupa care se strecoara. Se consuma doar zeama! Nu se adauga sare, dar se poate “iuti” cu putin ardei iute. In felul acesta, temperatura corpului creste, iar nervii gustativi sunt potoliti. In supa se pot adauga de exemplu patrunjel verde, care se strecoara si se arunca impreuna cu legumele fierte.





         Alte necesitati: miere – 1 borcan de miere curata de la producatori sau din magazine cu produse biologice; 1 irigator; 1 buiota (sau o sticla cu apa fierbinte), pentru dezintoxicarea ficatului si in cazul frisoanelor produse de scaderea temperaturii corpului; 1 perie uscata – pentru masarea (zilnica) a pielii si stimularea circulatiei sanguine; 1 perie de dinti – pentru inlaturarea depunerilor de pe limba (mai evidente in timpul postului). Dupa aceea, periuta trebuie curatata foarte bine, apa de gura (cu care se clateste gura pentru indepartarea mirosului specific postului). Poate fi si putina zeama de lamaie cu apa, produse cosmetice pentru igiena personala; vaselina (pentru ungerea canulei de irigator), 1 pereche de sosete calduroase – in eventualitatea ca atunci cand stati culcati sau cand dormiti, picioarele nu vor sa se incalzeasca.
        Dupa sfarsitul postului: 1 mar mijlociu (pentru intreruperea acestuia), 1 pachet cu prune uscate (pentru zilele de refacere care urmeaza).
 
 

Saptamana dinaintea inceperii postului

         – In saptamana dinaintea inceperii postului trebuie redus considerabil consumul de carne. – Se reduce mult consumul de cafea, ceai negru, tutun, alcool, zahar si dulciuri, in general, sau alte delicatese devenite obisnuinta. – Renuntati la somnifere si alte medicamente (cu exceptia remediilor homeopatice). – Se recomanda golirea frigiderului (daca este posibil!). – Amanati intalnirile obositoare. Ideal ar fi sa va gasiti “tovarasi” de post. – Nu va lasati infricosati de adversarii regimului cu post. N-o sa muriti de inanitie si nici n-o sa sucombati din cauza deficientelor aparute.
 
 



Regulile postului:

         – Nu mancati absolut nimic!
         – Respectati cu strictete consumul de lichide. Beti mult! Pentru bautorii de cafea este permis, din cand in cand, ceaiul negru (sau verde).
         – Renuntati la tot ce-a devenit obisnuinta si nu este absolut necesar, in special la alcool, tutun, cafea, dulciuri de orice fel, guma de mestecat etc.
         – Nu luati alte medicamente in afara de cele homeopatice!
         – Stimulati-va excretiile! Goliti-va regulat intestinul.
         – Detasati-va de viata obisnuita de zi cu zi! (Ideal ar fi sa va luati pentru post o vacanta.) Gasiti-va hobby-uri, cititi literatura constructiva, ascultati muzica, dansati, hoinariti. Fara presiuni, fara termene fixe, evitand categoric supararile si stresul. Multa miscare usoara, sport de placere, drumetii, plimbari. Aerul proaspat si apa rece sunt o adevarata binefacere.
 
 

Ziua de “descarcare” (ultima zi dinainte de post)

         Este “puntea” catre prima zi de post si incepe ca o zi deosebita, cu gimnastica in aer liber sau cu o alergare in parc sau in padure. Feriti-va de stres si pregatiti-va in interiorul dvs. pentru ziua care urmeaza. Consumul de alimente trebuie sa se limiteze la 1000-1200 de calorii, provenite exclusiv din salate de legume (jumatate crude, jumatate fierte) sau fructe crude. Sunt permise:  painea (de secara) prajita si branza de vaci. Bauturi: apa minerala saraca in acid carbonic si sare,  ceaiuri.
         Ora de culcare: intre 21 si 22 (pe toata durata postului).
 
 

Model pentru o zi de post



        – Scularea si ingrijirea atenta a corpului
         Ideal este sa puteti dormi pana ce va treziti singuri si va simtiti refacuti. Intindeti-va din toate incheieturile, apoi faceti gimnastica in fata ferestrei deschise sau afara, in aer liber.
        – Clisma de dimineata
         Trebuie facuta temeinic, pe intreaga durata a curei: se umple irigatorul cu apa calduta, se adauga cateva picaturi de glicerina, apoi – intinsi pe marginea cazii (cu un prosop sub spate) sau pe podeaua din baie – ne introducem lichidul in intestin. Dupa ce intreaga cantitate de apa a fost resorbita, scoatem canula irigatorului si incercam sa pastram lichidul in intestin minimum 10 minute, dupa care il evacuam. Dupa folosire, vasul si canula trebuie curatate perfect.
        Consumul de lichide
         Pentru a putea face fata procesului de eliminare, organismul are nevoie de o cantitate mare de lichid. Apa este un bun transportator de toxine si de reziduuri si, de asemenea, un bun dizolvant. Si, in plus, combate senzatia de foame.
         – Dimineata: 1-2 cesti cu ceai de plante (la alegere). Se pune o lingurita cu varf de planta intr-un sfert de litru de apa clocotita; se lasa sa se infuzeze putin si se bea cu inghitituri mici. Se poate face o planificare a ceaiurilor: in prima zi – ceai pentru rinichi si basica, a doua zi – ceai pentru ficat si vezica biliara, a treia zi – ceai pentru curatarea sangelui. Celor cu probleme de circulatie li se recomanda ceaiul de rozmarin. 1 lingurita de miere (lasata sa se topeasca incet in gura) – pentru alimentarea cu glucoza a creierului.
         – Inainte de masa: apa minerala saraca in acid carbonic si sare. Se bea cat de multa, mai ales cand se instaleaza senzatia de foame. Beti de cate ori simtiti ca vi se face foame! Mancati zilnic cate o lingurita de miere, de preferinta dimineata sau dupa-amiaza.
         – La pranz: 1-2 cesti cu supa fierbinte de zarzavat. Supa se strecoara si se mananca doar zeama (zarzavatul se arunca), lingura cu lingura, savurand-o in liniste. Dar e nevoie sa puneti masa asa cum se cuvine: cu servetele, cu un buchetel de flori (eventual) si sa va dedicati pranzului, “mestecand” efectiv zeama: presand-o de cerul gurii, mutand-o dintr-o parte in alta a cavitatii bucale. Simtiti-i gustul, adaugati – la nevoie – putin ardei iute, inghititi-o constient. De fapt, pe intreg parcursul curei, totul se face constient sau macar ceva mai constient decat inainte. 1 ceasca cu ceai – rotunjeste “pranzul”. O compresa pe ficat (ajuta la eliminarea toxinelor si va creeaza o stare de bine, de liniste si de caldura) incheie procedura (se poate aplica dupa-amiaza sau seara). Compresa pe ficat se face cu 2 stergare de in, care sa acopere zona superioara a abdomenului, in special a ficatului, un prosop mai mare si o buiota (sticla cu apa fierbinte). Unul din stergare se inmoaie in apa rece (daca sunteti caldurosi), respectiv in apa calda (daca sunteti frigurosi), se stoarce, se aplica pe zona respectiva si se acopera cu stergarul uscat. Peste acesta se aseaza buiota si peste ea se intinde prosopul, cu marginile laterale bagate sub spatele dvs. Stati culcati cel putin 1/2 de ora. Ficatul lucreaza acum la turatie maxima, caldura stimuleaza procesele de metabolism, iar datorita pozitiei culcate, irigarea cu sange a ficatului creste cu pana la 40%, produsele de descompunere ajung in sange si de aceea va simtiti ceva mai obositi, mai greoi si poate si depresivi! Ficatul – ca si vezica biliara – are mult de-a face cu dispozitia in care va aflati.
         – Dupa-amiaza: ar trebui dedicata odihnei – ascultati muzica, cititi, visati… Si daca totusi lucrati, evitati stresul, supararea, suprasolicitarea etc. Beti din nou apa minerala, mai cu seama cand va chinuie senzatia de foame.
         – Seara: 1 ceasca cu supa fierbinte de zarzavat – pe care o “mestecati” exact ca la pranz, in voie si temeinic si 1 ceasca cu ceai de plante, imediat dupa supa. Nu uitati, inghititura dupa inghititura! Si daca mai tarziu vi se mai face sete (sau foame), beti din nou apa minerala. Culcarea se face intre orele 21-22.
 Incheiati ziua cu o activitate placuta, cu gimnastica la fereastra deschisa, cu o toaleta atenta, inclusiv a cavitatii bucale, cu un dormitor bine aerisit si cu sosete in picioare, pentru ca temperatura corpului scade usor. Atentie ca picioarele sa fie calde! Nu strica nici o baie (de picioare) cu apa rece sau din ce in ce mai calda. Treceti apoi in revista toate evenimentele de peste zi si incercati sa va relaxati si sa adormiti cat mai comod. Toate zilele de post (doua, sapte sau cate vreti) vor decurge la fel ca prima.
 
 

Intreruperea postului

         Este extrem de importanta, pentru ca organismul trebuie reinvatat sa functioneze la parametrii normali. O trecere brusca la alimentatia normala poate afecta stomacul, ficatul, fierea si intestinele, punandu-ne chiar in pericol viata. In principiu, trecerea de la post la alimentatia obisnuita trebuie sa dureze un sfert din totalul zilelor de post. Daca ati postit 2 saptamani, trecerea va fi deci de 2-3 zile, din care in prima veti manca doar un mar (cu coaja cu tot si foarte bine mestecat) + ceaiuri de plante, iar in ziua sau cele doua zile urmatoare, veti consuma 4-5 prune inmuiate in apa (dimineata), supa de legume, inclusiv zarzavaturile fierte in ea, miere si putina branza de vaci cu verdeturi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close