Beneficii ale Acidului Alfa Lipoic – Neuropatie Atac cerebral AVC

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Tratamentul cu Acidul alfa-lipoic

Recomandari in utilizarea acidul alfalipoic:

 • – limiteaza din efectele negative produse de AVC si ca favorizeaza recuperarea celulelor cerebrale in urma unui atac cerebral.
 • – Conserva memoria batranilor si previne neuropatia diabetica .

Efectul puternic antioxidant ajuta celulele nervoase sa functioneze optim si le protejeaza de degradarea care survine odata cu inaintarea in varsta. De aceea, acidul alfa lipoic este indicat ca adjuvant persoanelor care sufera de afectiuni precum Alzheimer si Parkinson, dar in cazul celor cu probele de concentare si de atentie.De asemenea, acidul alfa lipoic previne neuropatia diabetica, afectiune ce consta in afectarea nervilor ca o consecinta a diabetului. In timp, hiperglicemia, nivelul crescut al zaharului din sangele persoanelor cu diabet poate afecta nervii din intregul organism.Asa se ajunge la scaderea sensibilitatii tactile si termice, este afectata miscarea musculara fina, dar si capacitatea de memorare si atentia fiindca glucoza din sange determina lezini inclusiv la nivelul vaselor fine care hranesc tesutul cerebral.

Fumezi, nu te alimentezi corespunzator, dormi putin, traiesti zilnic in stres sau suferi de diabet? Acidul alfa lipoic este aliatul tau de pret fiindca previne degradarea neuronala prin efectul sau puternic antioxidant.Acidul alfalipoic a fost descoperit in 1950, iar efectul sau puternic antioxidant a fost recunoscut in 1988. Corpul are nevoie de acest acid pentru a produce energie si pentru a preveni surplusul de kilograme.Mai exact, acidul alfa lipoic ajuta la transportul glucozei spre muschi. Astfel, mai putina glucoza se transforma in depozite de grasime. In mod normal, corpul produce suficient acid alfa lipoic, dar in perioadele solicitante pentru organism, productia poate intra in declin sau poate fi insuficienta pentru a compensa distrugerile produse de stresul oxidativ.

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci cand un vas de sange (o artera) hraneste o anumita zona din creier, se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. In cateva minute, celulele nervoase din acea arie sunt afectate si pot muri in cateva ore.

Acidul Alfa Lipoic BeneficiiAcidul Alfa Lipoic Beneficii

cumpara acum

Ca rezultat, partea, sau partile corpului controlate de respectiva zona din creier nu mai functioneaza adecvat. Pot aparea paralizii, pierderi de memorie, sau alte tulburari de functionare care afecteaza mai mult, sau mai putin calitatea vietii individului.

Neuropatia

Neuropatia este o afecţiune a nervilor sistemului nervos periferic (a nervilor din afara creierului şi măduvei spinării) în care aceştia sunt deterioraţi. În general, este menţionată ca neuropatie periferică şi este cel mai frecvent cauzată de deteriorarea axonilor nervoşi. Această deteriorare face ca impulsurile nervoase să nu fie transmise corespunzător, împiedicând astfel funcţionarea normală a nervilor.

Neuropatia poate implica un singur nerv sau poate afecta grupuri de nervi cu funcţii similare, provocând durere şi amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor. De asemenea, poate duce la leziuni traumatice, infecţii, tulburări metabolice şi sensibilitate la toxine. Una dintre cele mai frecvente cauze ale neuropatiei este diabetul.

În unele cazuri, neuropatia autonomă, poate afecta organele interne cum ar fi inima, vasele de sânge, vezica urinară sau intestinele. Durerea în neuropatia periferică este descrisă ca o furnicătură sau senzaţie de arsură.
Durerea este resimţită continuu, dar deseori simptomele se ameliorează cu timpul, mai ales în cazul neuropatiei care are la bază o condiţie care poate fi vindecată.Clasificarea neuropatiei

În linii mari, neuroaptia poate fi clasificată în:

 • Mononeuropatie – când este implicat un singur nerv. Exemplele includ sindromul de tunel de carpian, paralizia nervilor ulnari, paralizia de nervi radiali şi paralizia de nerv peronier.

 • Mononeuropatia multiplă – când sunt implicaţi individual doi sau mai mulţi nervi.

 • Polineuropatia – afectarea generalizată a nervilor periferici. Exemple: neuropatia diabetică şi sindromul Guillian-Barre.

O altă clasificare a neuropatiilor este cea funcţională sau în funcţie de debut.

Cauze şi simptome

Aproximativ 30% din cazurile de neuropatie implică neuropatia idiopatică, adică cauza nu este cunoscută. Alte 30% dintre neuropatii sunt provocate de diabet. Aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvoltă un anumit tip de neuropatie.

De asemenea, neuropatia poate fi cauzată şi de leziuni, precum şi de anumite boli – în afara diabetului zaharat – care pot interfera cu substanţele nutritive necesare nervilor. Exemple: boli ale rinichilor, dezechilibre hormonale, inflamaţia din bolile autoimune, cancer, expunerea la toxine sau deficit de vitamina E sau B-uri.

Simptomele pot varia, dar de cele mai multe ori includ slăbiciune musculară sau crampe, spasme musculare necontrolate sau schimbări ale culorii pielii, părului şi unghiilor. În cazul în care sunt implicaţi nervii senzoriali, apar furnicăturile, arsurile sau pierderea simţului cu incapacitatea de a simţi durerea sau schimbările de temperatură. În cazuri mai avansate toate aceste simptome sunt însoţite de durere.

Acidul lipoic (alfa-lipoic) este o substanţă asemănătoare vitaminelor (practic, este un acid gras) cu rol antioxidant şi este produsă de organismul nostru. Chimic, există sub 2 forme: acid R-lipoic şi acid S-lipoic. Corpul uman produce şi foloseşte doar forma R.

Cele mai importante surse de acid alfla-lipoic sunt reprezentate de:ficat, rinichi, drojdie, spanac, broccoli şi cartofi. În ultimii ani acesta a fost sintetizat şi în laborator, astfel apărând suplimentele alimentare destinate în special persoanelor cu diabet zaharat.

Acidul alfla-lipoic este utilizat în tratamentul diabetului zaharat, în special pentru a preveni apariţia neuropatiei diabetice, dar este utilizat şi în alte neuropatii. În Germania, dozele mari de acid alfa-lipoic sunt aprobate pentru tratarea simptomelor din diverse neuropatii.

Uneori acidul alfa-lipoic este utilizat şi în pierderile de memorie, sindromul oboselii cronice, HIV/SIDA, cancer, boli de ficat, boli ale inimii şi sanguine (inclusiv în neuropatia cardiacă vegetativă), boala Lyme, tulburări oculare – cum ar fi: leziuni ale retinei, cataractă, glaucom – sau boala Wilson.

Cum factioneaza Acidul Alfa Lipoic?

Acidul alfa-lipoic pare a ajuta la prevenirea deteriorării anumitor tipuri de celule din organism şi, de asemenea, reface nivelurile de vitamine cum ar fi vitamina C şi E. Există dovezi că acidul alfa-lipoic poate îmbunătăţi funcţionarea neuronilor la persoanele cu diabet.

Organismul foloseşte acidul alfa-lipoic pentru a descompune carbohidraţii, transformându-i în energie pentru organele corpului.

De asemenea, acidul alfa-lipoic este un bun antioxidant, ceea ce înseamnă că poate proteja organele şi ţesuturile în condiţii de deteriorare sau leziuni. Efectul antioxidant este, de asemenea, de ajutor în anumite afecţiuni ale ficatului.

Utilizări ale Acidului Alfa Lipoic

Eficient – cu studii ce demonstrează acest lucru – pentru:

 • tratarea diabetului de tip 2 – administrat oral sau i.v.

 • tratarea neuropatiei diabetice. Administrarea orală a acidului alfa-lipioic poate ameliora simptomele din neuropatia diabetică.

Se mai utilizează pentru: • tratarea bolilor de ficat, în special ficatului din alcoolismul cronic.

 • în HIV/SIDA.

 • neuropatia cardiacă vegetativă.

 • îmbătrânirea pielii. Câteva cercetări sugerează că aplicarea pe faţă a unei creme care conţine 5% acid alfa-lipoic poate reduce ridurile fine şi foto-îmbătrânirea cauzată de razele UV.

 • demenţă. Administrarea de acid alfa-lipoic ar putea încetini procesul degenerativ al neuronilor la persoanele cu diferite tipuri de demenţă.

 • în intoxicaţii cu ciuperci otrăvitoare. Această indicaţie nu este acceptată de unii oameni de ştiinţă, în schimb alţii susţin administrarea de acid alfa-lipoic în acest scop.

 • dureri de picioare. În special la persoanele ce stau foarte mult timp în picioare sau parcurg distanţe mari pe jos.

 • afecţiuni oculare.

 • sindrom de oboseală cronică.

 • cancer.

 • boala Lyme.

 • boala Wilson.

 • boli de inimă.

 • alte afecţiuni.

Pentru toate aceste afecţiuni este nevoie dovezi pentru a evalua eficacitatea acidului alfa-lipoic.

Efecte adverse

Acidul alfa-lipoic în general este sigur pentru majoritatea adulţilor, dar uneori s-au semnalat câteva reacţii adverse, cum ar fi: erupţiile cutanate sau scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat. De aceea aceste persoane pe parcursul tratamentului trebuie să-şi monitorizeze constant valorile glicemiei.

Precauţii şi atenţionări speciale.

Nu sunt suficiente dovezi care să ateste faptul că acidul alfa-lipoic poate fi utilizat în siguranţă la femeile însărcinate sau care alăptează. De asemenea, persoanele cudeficit de tiamină (vitamina B1) pe perioada tratamentului cu acid alfa-lipoic trebuie să ia un preparat pe bază de tiamină.

Alcoolul în combinaţie cu acidul alfa-lipoic scade nivelul de tiamină din organism, ceea ce poate provoca boli tiroidine. Ca urmare, acidul alfa-lipoic poate interfera cu tratamentul din hiper sau hipo-tiroidism.

Interacţiuni cu alte medicamente

Se presupune că fiind un antioxidant, acidul alfa-lipoic poate interacţiona cu unele medicamente utilizate în diferite tipuri de cancer, scăzându-le eficacitatea.

Acidul alfa-lipoic reduce nivelul zahărului din sânge, astfel că poate interacţiona cu medicamentele hipoglicemiante, potenţându-le efectul hipoglicemiant. Totuşi, acidul alfa-lipoic se recomandă persoanelor cu diabet, cu recomandarea ca acestea să-şi monitorizeze zilnic nivelul glicemiei.

Doze şi mod de administrare

Până în acest moment au fost studiate doare dozele ce se administrează pe cale orală, astfel: • pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2 şi pentru tratarea neuropatiei diabetice, doza de acid alfa-lipoic este cuprinsă între 600 – 1200 mg/zi.

Ce este acidul lipoic alfa

Acidul alfa-lipoic (ALA) este un compus organic care conține sulf, care este un antioxidant asemănător vitaminei. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de acid lipoic (LA) și acid tioctic . Este format din doi enantiomeri: acidul R-lipoic, care este natural, și acidul S-lipoic, care este nenatural. Formarea acidului S-lipoic apare în laborator prin diferite reacții chimice.

Referinte

1. Alpha-lipoic acid, 

2. Alpha Lipoic Acid (ALA), www.webmd.com

3. Lipoic acid, www.lifeextension.com

4. Alpha-Lipoic Acid, www.examine.com

5. Alpha-Lipoic Acid Benefits for Brain Health, Neuropathy and Diabetes, www.nootriment.com

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close