Prospect Alopexy 2% – Caderea parului

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Alopexy 2%

Soluţie cutanată, 2%

Acest medicament poate fi utilizat fără recomandarea medicului.

Persistenţa simptomelor, agravarea sau apariţia noilor afecţiuni, impune consult medical. Citiţi cu atenţie prospectul şi pentru mai multă precizie, dacă aveţi întrebări, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

ALOPEXY 2%, soluţie cutanată

Substanţa activă este minoxidil 2 g pentru 100 ml soluţie cutanată.Excipienţii medicamentului sunt: gamma-ciclodextrină, propilenglicol, etanol 96%, apă purificată.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

Pierre Fabre Dermatologie

45, Place Abel Gance, 92100 Boulogne, Franţa

Producător

Pierre Fabre Medicament Production

45, Place Abel Gance, 92100 Boulogne, Franţa

 1. CE ESTE ALOPEXY 2%, soluţie cutanată ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ?

  Acest medicament se prezintă sub forma unei soluţii pentru aplicare cutanată. Este indicat în cazul căderii moderate a părului (alopecie androgenică) la adulţi, bărbaţi sau femei. Favorizează creşterea părului şi stabilizează fenomenul de cădere a părului.

 2. CARE SUNT INFORMAŢIILE NECESARE ÎNAINTEA UTILIZĂRII ALOPEXY 2%, soluţie cutanată?

  Nu trebuie să utilizaţi acest medicament dacă sunteţi alergic la minoxidil sau la oricare dintre excipienţii soluţiei cutanate.

  Dacă aveţi întrebări, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  Atenţionări

  În cazul bolilor cardiace, chiar dacă acestea sunt mai vechi, trebuie să vă adresaţi medicului înainte de prima utilizare.

  Nu aplicaţi minoxidil:

  • în cazul căderii bruşte a părului, a căderii părului în urma unei boli sau a unui tratament medicamentos, NU UTILIZAŢI ACEST MEDICAMENT ŞI ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI. Minoxidil nu este eficace în cazul acestui tip de cădere a părului (vezi Sfaturi de educaţie sanitară).

  • pe o altă parte a corpului.

   Întrerupeţi tratamentul şi cereţi sfatul medicului în caz de înroşire sau iritaţie persistentă la nivelul pielii capului.

   Este important să se respecte dozele şi modul de administrare recomandate:

  • nu creşteţi doza şi nici frecvenţa aplicaţiilor.

  • nu aplicaţi minoxidil pe pielea sănătoasă a capului. Evitaţi aplicarea în caz de iritaţii, roşeaţă persistentă, inflamaţie, senzaţie dureroasă la nivelul pielii capului.

  • nu aplicaţi minoxidil în acelaşi timp cu acid retinoic sau antralină (medicamente folosite uneori în dermatologie) sau cu orice alt medicament pentru uz dermatologic iritant.

  În cazul nerespectării dozei şi/sau modului de administrare recomandate, trecerea minoxidilului în circulaţia generală poate fi crescută şi poate determina efecte nedorite (reacţii adverse) cum sunt: durere toracică, scăderea tensiunii arteriale, tahicardie (accelerarea ritmului cardiac), ameţeală sau senzaţie de vertij, creştere bruscă şi inexplicabilă în greutate, umflarea mâinilor şi picioarelor.

  În cazul apariţiei acestor simptome: întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă medicului.

  A NU SE ÎNGHIŢI! A NU SE INHALA!

  Precauţii la utilizare:

  În cazul contactului accidental cu ochii, cu o plagă, cu o mucoasă, soluţia cutanată (conţinând alcool etilic) poate determina o senzaţie de arsură sau de iritaţie; se recomandă clătirea cu apă din abundenţă.

  A nu se expune la soare pielea capului după tratament; este necesară o măsură de protecţie (de exemplu pălărie, şapcă).

  Dacă sunteţi însărcinată sau dacă alăptaţi:

  Cereţi sfatul medicului sau al farmacistului înainte de utilizarea acestui medicament.

  Sarcină:

  Este de preferat să nu se utilizeze mioxidilul în timpul sarcinii. Alăptarea:

  Utilizarea minoxidilului trebuie evitată în timpul alăptării.

  Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:

  Alopexy 2% nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, în timpul tratamentului puteţi avea foarte rar dureri de cap, ameţeli sau tulburări de vedere.

  Lista excipienţilor cu efect cunoscut: propilenglicol, alcool etilic.

  Utilizarea altor medicamente:

  Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau dacă aţi luat în ultima vreme un alt medicament, chiar daca este vorba despre medicamente obţinute fără prescripţie medicală.

 3. CUM SE UTILIZEAZĂ ALOPEXY 2%, soluţie cutanată A nu se utiliza decât de către persoane adulte.

  Siguranţa şi eficacitatea Alopexy 2% nu au fost stabilite la copii cu vârsta sub 18 ani şi la vârstnici peste 65 ani.

  Aplicaţi de două ori pe zi o doză de un ml soluţie cutanată la nivelul pielii capului, luând ca punct de plecare centrul zonei care trebuie tratată.

  Doza zilnică nu trebuie să depăşescă 2 ml soluţie cutanată, indiferent care este mărimea zonei de tratat.

  Întindeţi soluţia cutanată cu vârful degetelor, pentru a acoperi întreaga zonă de tratat. Înainte de aplicarea soluţiei cutanate, spălaţi-vă pe mâini cu atenţie.

  Aplicaţi soluţia cutanată pe părul şi pe pielea capului perfect uscate.

  Administrare cutanată. Utilizare externă.

  Pipeta vă permite să extrageţi cu precizie un ml soluţie cutanată care va fi repartizată pe toată suprafaţa de tratat.

  Se aplică un ml soluţie cutanată dimineaţa şi un ml soluţie cutanată seara. Nu creşteţi doza şi nici frecvenţa de aplicare.

  Debutul şi intensitatea răspunsului la tratament variază în funcţie de fiecare pacient.

  Rezultatul nu este imediat: oprirea căderii părului şi/sau creşterea acestuia nu apare decât după o perioadă de timp de la începutul tratamentului (aproximativ 3 sau 4 luni).

  Ingestia accidentală poate determina reacţii adverse datorate acţiunii la nivel cardiovascular a minoxidilului. SE RECOMANDĂ CONSULT MEDICAL DE URGENŢĂ.

  Dacă uitaţi să utilizaţi ALOPEXY 2%, soluţie cutanată:

  Nu creşteţi dozele.

  Reluaţi administrarea cu frecvenţa obişnuită: o aplicaţie dimineaţa şi o aplicaţie seara.

 4. CARE SUNT EVENTUALELE REACŢII ADVERSE?

  ACEST MEDICAMENT POATE SĂ DETERMINE, LA ANUMITE PERSOANE, EFECTE MAI MULT SAU MAI PUŢIN NEPLĂCUTE:

  • posibilitatea apariţiei fenomenelor de iritaţie locală cu descuamări, prurit, înroşirea pielii, uscarea pielii (datorită prezenţei de alcool etilic), hipertricoză (dezvoltare anormală a sistemului pilos), senzaţie de arsură;

  • mai rar, pot să apară reacţii alergice (rinite, erupţii cutanate localizate sau generalizate, roşeaţă generalizată, umflarea feţei), vertij, furnicături, dureri de cap, slăbiciune, edeme, alterarea gustului, infecţii la nivelul urechii, tulburări de vedere, iritaţii oculare, nevrite (inflamaţia unui nerv);

  • în câteva cazuri rare au apărut scăderea tensiunii arteriale, accelerarea pulsului, căderea părului la începutul tratamentului, dureri la nivel toracic, o modificare a funcţiei hepatice;

  • datorită conţinutului de propilenglicol, există riscul apariţiei eczemelor.

   În oricare dintre aceste cazuri este necesară întreruperea tratamentului şi anunţarea medicului.

   NU EZITAŢI SĂ CEREŢI SFATUL MEDICULUI DUMNEAVOASTRĂ SAU FARMACISTULUI ŞI SĂ SEMNALAŢI MEDICULUI DUMNEAVOASTRĂ SAU FARMACISTULUI ORICE EFECT NEAŞTEPTAT SAU NEPLĂCUT CARE NU ESTE MENŢIONAT ÎN ACEST PROSPECT.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ ALOPEXY 2%, soluţie de uz cutanat

  Medicament inflamabil.

  Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

  Ambalaj

  Cutie cu un flacon de sticlă brună a 15 ml soluţie cutanată şi o pipetă din polistiren/polietilenă.

  Cutie cu un flacon de sticlă brună a 60 ml soluţie cutanată şi o pipetă din polistiren/polietilenă.

  Cutie cu 3 flacoane de sticlă brună a câte 60 ml soluţie cutanată şi o pipetă din polistiren/polietilenă.

 6. SFATURI DE EDUCAŢIE SANITARĂ a. Ce este alopecia androgenică?

În mod normal, părul are o durată de viaţă cuprinsă între 3 şi 6 ani şi în fiecare zi cad între 50 şi 100 fire de păr.

O cădere importantă a părului poate să apară şi legată de anotimp (de exemplu, toamna) sau după naştere: această cădere este normală, tranzitorie şi nu are loc la începutul unui tratament.

Alopecia reprezintă căderea părului în număr mai mare de 100 fire de păr pe zi. Se disting două tipuri de alopecie: • alopecia acută,

 • alopecia cronică.

Alopecia acută (căderea bruscă a părului pe o perioadă scurtă de timp), poate fi difuză sau pe porţiuni şi are adesea o cauză cunoscută (produse agresive de îngrijire, stare proastă generală, cură de slăbire dezechilibrată, anumite medicamente, şoc psihic, stres). Alopecia acută nu trebuie tratată cu acest medicament.

Alopecia cronică (de lungă durată) este aproape întotdeauna difuză. Se datorează uneori unei anumite boli (tiroidiene, boli metabolice) şi nu trebuie tratată cu acest medicament.

În marea majoritate a cazurilor, cauza acestor alopecii cronice este puţin cunoscută, cel mai adesea este ereditară: este vorba despre alopecia androgenică. Numai acest tip de alopecie poate fi tratat cu minoxidil. 1. Cum se recunoaşte alopecia androgenică?

  La femei: alopecia androgenică este difuză. Se produce o reducere globală a densităţii părului. Căderea părului se produce progresiv pornind de la rădăcină.

  La bărbaţi: alopecia androgenică debutează prin căderea părului în părţile laterale ale craniului (regiunea temporală), apoi aceasta apare în vârful craniului. Aceste două zone lipsite de păr se măresc progresiv. Alopecia androgenică evoluează progresiv spre calviţie.

 2. Câteva sfaturi legate de utilizare

  Utilizaţi un şampon puţin agresiv (de preferinţă fără silicon).

  Aplicarea şamponului se poate face după 4 ore de la aplicarea minoxidilului.

  Dacă aplicaţi minoxidil după şamponare, se recomandă să îl aplicaţi pe pielea uscată a capului. Puteţi utiliza un uscător de păr după aplicare, de preferinţă cu aer călduţ.

  Puteţi utiliza spumă, geluri, spray-uri pentru coafat, respectând o perioadă de minim o oră între aplicaţii.

  Nu există o interacţiune între tratamentul cu minoxidil şi permanent sau vopsire, dar este preferabil ca acestea să fie limitate datorită efectului agresiv asupra părului.

  Dacă doriţi să vă expuneţi la soare după ce aţi aplicat minoxidil, este recomandabil să vă acoperiţi părul.

 3. Câteva informaţii suplimentare

La începutul tratamentului, pe o perioadă scurtă, este posibil să se accentueze căderea părului. Este vorba de firele care trebuiau să cadă şi ca urmare a tratamentului cad rapid. Este un fenomen normal, continuaţi tratamentul.

Primele fire care vor creşte vor fi pufoase şi puţin vizibile. Cu trecerea timpului, urmând tratamentul, se vor putea schimba şi îndesi.

Data ultimei verificări a prospectului

Iulie 2005

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close