vegis.ro

Prospect Canzeno | Hipertensiune Insuficienta Cardiaca

Cuprins

Prospect Canzeno

4 mg ; 8 mg ; 16 mg ; 32 mg comprimate

Candesartan cilexetil

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este CANZENO şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi CANZENO

  3. Cum să luaţi CANZENO

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează CANZENO

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE CANZENO ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Numele medicamentului dumneavoastră este CANZENO. Substanţa activă este candesartan cilexetil. Acesta aparţine grupului de medicamente denumit antagonişti ai receptorului angiotensinei II. Acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai uşoară sarcina inimii dumneavoastră de a pompa sângele către toate părţile corpului.

   Acest medicament este utilizat pentru:

   • tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţii adulţi.

   • tratamentul pacienţilor adulţi cu insuficienţă cardiacă cu funcţie musculară cardiacă redusă, împreună cu inhibitorii Enzimei de Conversie a Angiotensinei (ECA) sau când nu se pot utiliza inhibitorii ECA (inhibitorii ECA reprezintă un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI CANZENO Nu luaţi CANZENO dacă

   • sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale CANZENO (vezi punctul 6).

   • sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi CANZENO în primele luni de sarcină – vezi punctul referitor la sarcină).

   • funcţia ficatului dumneavoastră este sever afectată sau aveţi obstrucţie biliară (o problemă cu drenarea bilei din vezica biliară).

    Dacă nu sunteţi sigur dacă vreuna dintre cele prezentate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua CANZENO.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi CANZENO

    Înainte de a lua sau în timp ce luaţi CANZENO, spuneţi medicului dumneavoastră:

   • dacă aveţi probleme cu inima, ficatul sau rinichii sau dacă efectuaţi şedinţe de dializă.

   • dacă vi s-a efectuat recent un transplant renal.

   • dacă aveţi sau aţi avut recent vărsături severe sau dacă aveţi diaree.

   • dacă aveţi o boală a glandei suprarenale denumită sindrom Conn (denumită şi hiperaldosteronism primar).

   • dacă aveţi tensiune arterială mică.

   • dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral.

   • trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. CANZENO nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul referitor la sarcină).

    Medicul dumneavoastră poate dori să vă consulte mai des şi să vă efectueze anumite analize dacă aveţi vreuna dintre aceste afecţiuni.

    Dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală, spuneţi medicului dumneavoastră sau stomatologului că luaţi CANZENO. Acest lucru este necesar deoarece atunci când CANZENO este utilizat în acelaşi timp cu unele anestezice, poate provoca o scădere a tensiunii arteriale.

    Utilizarea la copii şi adolescenţi

    Nu există experienţă privind utilizarea CANZENO la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani). De aceea, CANZENO nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

    CANZENO poate afecta modul în care acţionează alte medicamente şi alte medicamente pot avea un efect asupra CANZENO. Dacă utilizaţi anumite medicamente, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă facă analize de sânge din când în când.

    Spuneţi medicului dumneavoastră, în special dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

   • alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, incluzând beta-blocante, diazoxid şi inhibitori ai ECA cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril.

   • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, naproxen, diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).

   • acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g în fiecare zi) (medicament utilizat pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).

   • suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare alimentară care conţin potasiu (medicamente care determină creşterea cantităţii de potasiu din sânge).

   • heparină (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui).

   • comprimate utilizate pentru eliminarea excesului de apă din organism (diuretice).

   • litiu (un medicament pentru tratamentul afecţiunilor psihice).

    Utilizarea CANZENO împreună cu alimente şi băuturi (în special alcool etilic)

   • Puteţi lua CANZENO cu sau fără alimente.

   • Când vi se prescrie CANZENO, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să consumaţi alcool etilic. Alcoolul etilic vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

    Sarcina şi alăptarea

    Sarcina

    Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne ) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi CANZENO înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de CANZENO. CANZENO nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de 3 luni, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.

    Alăptarea

    Spuneţi medicului dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. CANZENO nu este recomandat femeilor care alăptează şi medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre alăptarea unui copil nou-născut sau născut prematur.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când iau CANZENO. Dacă acest lucru se întâmplă în cazul dumneavoastră, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

    Informaţii importante privind unele componente ale CANZENO

    CANZENO conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  3. CUM SĂ LUAŢI CANZENO

   Luaţi întotdeauna CANZENO exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Este important să luaţi CANZENO în fiecare zi.

   Puteţi lua CANZENO cu sau fără alimente.

   Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

   Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să ţineţi minte să îl luaţi.

   Hipertensi une arterială

   • Doza uzuală de CANZENO este de 8 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte această doză la 16 mg o dată pe zi şi apoi până la 32 mg o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.

   • La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme ale ficatului, rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de diuretice, medicul poate prescrie o doză iniţială mai mică.

   • Unii pacienţi aparţinând rasei negre pot prezenta un răspuns redus la acest tip de medicamente, atunci când sunt administrate singure şi aceşti pacienţi pot avea nevoie de o doză mai mare.

    Insuficienţ ă cardiacă

   • Doza iniţială uzuală de CANZENO este de 4 mg o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza prin dublarea dozei la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la 32 mg o dată pe zi. CANZENO poate fi luat împreună cu alte medicamente pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

    Dacă luaţi mai mult CANZENO decât trebuie

    Dacă luaţi mai mult CANZENO decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandări.

    Dacă uitaţi să luaţi CANZENO

    Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi pur şi simplu următoarea doză, ca de obicei.

    Dacă încetaţi să luaţi CANZENO

    Dacă întrerupeţi tratamentul cu CANZENO, vă poate creşte din nou tensiunea arterială. De aceea, nu întrerupeţi tratamentul cu CANZENO fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumnevoastră.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, CANZENO poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse.

   Întrerupeţi administrarea CANZENO şi solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:

   • dificultăţi la respiraţie, însoţite sau nu de umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului

   • umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care poate provoca dificultăţi la înghiţire

   • mâncărime severă a pielii (cu umflături).

    CANZENO poate provoca o reducere a numărului de globule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi scăzută şi puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate să vă facă ocazional analize de sânge, pentru a verifica dacă medicamentul CANZENO are vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

    Alte reacţii adverse posibile includ:

    Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

   • Senzaţie de ameţeală/învârtire.

   • Durere de cap.

   • Infecţie respiratorie.

   • Tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

   • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

    • o creştere a concentraţiei de potasiu din sânge, în special dacă aveţi deja probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă creşterea este severă, puteţi observa oboseală, slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii sau senzaţie de furnicături şi înţepături.

   • Efecte asupra modului în care funcţionează rinichii dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. În cazuri foarte rare poate să apară insuficienţă renală.

    Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

   • Umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.

   • O scădere a numărului de globule roşii sau albe din sânge. Puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră.

   • Erupţie pe piele, erupţie nodulară (urticarie).

   • Mâncărime.

   • Durere la nivelul spatelui, dureri ale articulaţiilor şi muşchilor.

   • Modificări ale modului de funcţionare a ficatului dumneavoastră, incluzând inflamaţia ficatului (hepatită). Puteţi observa oboseală, îngălbenire a pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.

   • Greaţă.

   • Tuse.

   • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

    • cantitate scăzută de sodiu în sânge. Dacă aceasta este severă, puteţi observa oboseală, lipsă de energie sau crampe musculare.

     Dacă oricare dintre aceste reacţii adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţii adverse neprezentate în acest prospect, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  5. CUM SE PĂSTREAZĂ CANZENO

   • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   • Nu utilizaţi CANZENO după data de expirare, înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   • Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine CANZENO

 • Substanţa activă este candesartan cilexetil.

   

  Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 4 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 8 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 16 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 32 mg.

 • Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, amidon de porumb, hidroxipropilceluloză (E 463), croscarmeloză sodică (E 468), stearat de magneziu (E 572) şi trietilcitrat (E 1505).

Cum arată CANZENO şi conţinutul ambalajului

<CANZENO 4 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de aproximativ 8 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi marcate cu C/4 pe aceeaşi faţă.

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

vegis.ro

 

<CANZENO 8 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de aproximativ 8 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi marcate cu C/8 pe aceeaşi faţă.

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

vegis.ro

 

<CANZENO 16 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de aproximativ 8 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi marcate cu C/16 pe aceeaşi faţă.

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

 

evomag.ro

<CANZENO 32 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de aproximativ 10 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi marcate cu C/32 pe aceeaşi faţă.

vitamix.ro

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Mărimi de ambalaj: 7, 14, 28, 30, 56, 70, 90, 98 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130, 102 37 Praga 10 Dolní Měcholupy Republica Cehă

vitalconcept.com

Fabricanţi

Siegfried Generics Malta Ltd.

HHF070 Hal Far Industrial Estate (P.O. Box 14), BBG 3000 Hal Far Malta

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130, 102 37 Praga 10 Dolní Měcholupy Republica Cehă

viataverdeviu.ro
genetx.eu

Zentiva, a.s.

Nitrianská 100, 920 27, Hlohovec Republica Slovacia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Bulgaria

КАРЗАП 4 (8; 16; 32) mg

Republica Cehă

CARZAP 4 (8, 16, 32) mg, tablety

Estonia

Carzan 4 (8; 16; 32) mg tabletid

Letonia

Carzan 4 (8; 16; 32) mg tabletes

Lituania

Carzan 4 (8; 16; 32) mg tabletės

Polonia

CARZAP

Portugalia

Candesartan Zentiva

România

CANZENO 4 (8; 16; 32) mg comprimate

Republica Slovacia

CARZAP 4 (8; 16; 32) mg, tablety

Olanda

Candesartan cilexetil Zentiva 4 (8; 16; 32) mg tabletten

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2012.

Lasati un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close