vegis.ro

Prospect Dulcolax 5 mg | Laxativ COnstipatie

 

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Dulcolax 5 mg drajeuri gastrorezistente

Bisacodil

vegis.ro
  1. CE ESTE DULCOLAX ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Dulcolax este un laxativ cu acţiune locală, care produce stimularea mişcărilor peristaltice ale intestinului şi diminuarea consistenţei fecalelor.

   Dulcolax se utilizează:

 • la pacienţi cu constipaţie.

 • pentru pregătirea investigaţiilor medicale, înainte şi după operaţii şi afecţiuni care necesită defecaţie/facilitarea evacuării materiilor fecale.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să utilizaţi Dulcolax cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

vegis.ro
 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.

 • Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 5 zile.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Dulcolax şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Dulcolax

  3. Cum să utilizaţi Dulcolax

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Dulcolax

  6. Informaţii suplimentare

  1.  
 •  

  1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI DULCOLAX Nu utilizaţi Dulcolax

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bisacodil sau la oricare dintre celelalte componente ale Dulcolax;

 • dacă suferiţi de ileus (oprire temporară a mişcărilor peristaltice ale intestinului) sau obstrucţie intestinală;

 • dacă suferiţi de abdomen acut chirurgical, incluzând apendicită, boli inflamatorii intestinale acute;

 • dacă corpul dumneavoastră a pierdut multe lichide;

 • dacă aveţi dureri abdominale severe asociate cu greaţă şi vărsături, care pot fi semne ale unei afecţiuni severe;

 • dacă aveţi afecţiuni ereditare rare care pot fi incompatibile cu unul dintre excipienţii produsului de intoleranţă la unul dintre excipienţii produsului (vezi Informaţii importante privind unele componente ale Dulcolax).

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Dulcolax

  Dacă dumneavoastră vă este necesară administrarea zilnică de laxative sau pe perioade îndelungate, atunci trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră pentru a investiga cauza constipaţiei, deoarece administrarea excesivă perioade îndelungate poate produce un dezechilibru hidroelectrolitic şi valori scăzute ale potasiului din sânge (hipokaliemie).

  Dacă observaţi apariţia senzaţiei de sete sau scăderea cantităţii de urină, care pot fi semne ale deshidratării datorate pierderii de lichide şi pot fi periculoase pentru vârstnici sau pentru pacienţi cu probleme renale trebuie să opriţi administrarea Dulcolax şi să vă contactaţi medicul.

  Pot apărea urme de sânge in scaun, dar acestea sunt în general uşoare şi dispar de la sine..

  Au fost raportate ameţeli şi/sau sincope la pacienţi trataţi cu Dulcolax. Aceste evenimente pot fi corelate cu constipaţia şi nu neapărat administrării de Dulcolax.

  Nu trebuie administrate laxative la copii fără recomandarea medicului.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală şi medicamentele pe bază de plante.

  Administrarea concomitentă a diureticelor (“pastile de apă“) sau steroizi poate creşte riscul de apariţire a dezechilibrului electrolitic la doze mari de Dulcolax. Dezechilibrul electrolitic poate conduce la o sensibilitate crescută la glicozidele cardiace (o clasă de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi a bătăilor neregulate ale inimii, de exemplu digoxina).

  Drajeurile au un înveliş special şi din acestă cauză nu trebuie administrate împreună cu produse care reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior, cum sunt antiacidele sau cu inhibitori ai pompei de protoni.

  Utilizarea Dulcolax cu alimente şi băuturi

  Drajeurile au un înveliş special şi din acestă cauză nu trebuie administrate împreună cu produse care reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior de exemplu lapte.

  Fertilitatea,sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Similar celorlalte medicamente, Dulcolax trebuie administrat în timpul sarcinii sau alăptării numai cu recomandarea medicului.

  Dulcolax poate fi utilizat în perioada alăptării.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu s-au efectuat studii privind efectele Dulcolax asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Cu toate acestea, din cauza spasmelor abdominale asociate constipaţiei, puteţi prezenta ameţeli sau/şi leşin. Dacă manifestaţi spasme abdominale trebuie să evitaţi activităţi potenţial periculoase cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor

  Informaţii importante privind unele componente ale Dulcolax

  Un comprimat gastrorezistent conţine 32,2 mg lactoză, rezultând 66,4 mg lactoză pe doza zilnică maxim recomandatăpentru tratamentul adulţilor şi copiilor cu vârsta de peste 10 ani. Pentru examinare radiologică aceasta va rezulta în 132,8 mg per doza zilnică maxim recomandată. Pacienţii cu rare afecţiuni ereditare de intoleranţă la galactoză, de exemplu galactozemie, nu trebuie să ia acest medicament.

  Un comprimat conţine 23,4 mg sucroză (zaharoză), rezultând în 46,8 mg sucroză (zaharoză) per doza maximă recomandată zilnic pentru tratamentul constipaţiei la adulţi şi copii cu vârsta de peste 10 ani. Pentru examinare radiologică aceasta va rezulta în 93,6 mg per doza maximă recomandată zilnic la adulţi. Pacienţii cu rare afecţiuni ereditare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să ia acest medicament.

  1. CUM SĂ UTILIZAŢI DULCOLAX

   Utilizaţi întotdeauna Dulcolax exact aşa cum scrie în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Pentru tratamentul de scurtă durată a constipaţiei. Dulcolax

   Adulţi şi copii cu vârsta peste 10 ani: 1-2 drajeuri gastrorezistente (5-10 mg bisacodil) pe zi, administrate seara, înainte de culcare.

   Copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10 ani: 1 drajeu gastrorezistent (5 mg bisacodil) pe zi administrat seara, înainte de culcare.

   Pentru pregătirea procedurilor di agnostice şi preoperator

   Pentru administrarea Dulcolax în vederea pregătirii pacientului pentru proceduri diagnostice, în tratamentul pre-sau postperator şi în afecţiuni care necesită facilitarea evacuării colonului, Dulcolax trebuie administrat sub supraveghere medicală.

   Adulţi şi copii cu vârsta peste 10 ani

   Pentru evacuarea completă a colonului, doza recomandată de Dulcolax recomandată la adulţi este de 2 drajeuri (10 mg) dimineaţa şi 2 drajeuri (10 mg) administrate în seara de dinaintea examinării, înainte de culcare, urmate de un un supozitor în dimineaţa examinării..

   Copii cu vârsta de 4-10 ani

   La copii cu vârsta de 4ani şi peste, se recomandă 1 drajeu gastrorezistent Dulcolax 5 mg seara şi un laxativ de uz pediatric cu acţiune imediată (de exemplu un supozitor) în dimineaţa următoare,

   Mod de administrare

   Drajeurile trebuie luate seara pentru a avea activitate intestinală în dimineaţa următoare. Acestea trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate adecvată de lichid (dar nu lapte, vezi „Utilizare Dulcolax cu alimente şi băuturi”).

   Drajeurile gastrorezistente nu trebuie administrate împreună cu produse care reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior, cum sunt laptele, antiacidele sau inhibitori ai pompei de protoni, pentru a nu dizolva prematur învelişul enteric.

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Dulcolax

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Dulcolax, informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

   Dacă luaţi doze mari, pot să apară scaune lichide (diaree), crampe abdominale şi pierderi de lichide, de potasiu şi de alţi electroliţi.

   Similar altor laxative, supradozajul cronic cu Dulcolax, poate produce diaree cronică, dureri abdominale, hipokaliemie, hiperaldosteronism secundar şi calculi renali. Afectarea tubilor renali, alcaloză metabolică şi slăbiciune musculară, secundară hipokaliemiei au fost, de asemenea, descrise asociate abuzului cronic de laxative.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Dulcolax

   Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o cât de repede vă amintiţi, dar nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă luaţi doze mari, se pot produce scaune lichide (diaree), crampe abdominale şi pierderi de potasiu şi de alţi electroliţi.

   Dacă încetaţi să luaţi Dulcolax

   Dulcolax trebuie luat numai la nevoie şi trebuie întrerupt după ameliorare.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă <medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Dulcolax poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

   Foarte frecvente:

   care afectează mai mult de 1 pacient din 10

   Frecvente:

   care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

   Mai puţin frecvente:

   care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

   Rare:

   care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

   Foarte rare:

   afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

   Cu frecvenţă necunoscută

   care nu poate fi estimată din datele disponibile

   Tulburări ale sistemului imunitar

   Rare: reacţii de hipersensibilitate

   Cu frecvenţă necunoscută: inflamarea pielii şi a mucoaselor, care poate produce dificultăţi în

   respiraţie (edem angioneurotic),reacţii anafilactice, alergice, cu progres rapid, care pun viaţa în pericol.

   Tulburări metabolice şi de nutriţie

   Cu frecvenţă necunoscută: deshidratare (pierderea de apă)

   Tulburări ale sistemului nervos Mai puţin frecvente: ameţeli. Rare: sincopă.

   Ameţelile şi sincopa pot fi asociate constipaţiei (efort de defecaţie, durere abdominală) şi nu neapărat utilizării bisacodilului.

   Tulburări gastro-intestinale

   Frecvente crampe abdominale, dureri abdominale, diaree, greaţă;

   Mai puţin frecvente disconfort abdominal, vărsături, scaun cu sânge, discomfort la nivelul anusului şi al rectului.

   Cu frecventă necunoscută inflamaţia intestinului.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  3. CUM SE PĂSTREAZĂ DULCOLAX

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

   Nu utilizaţi Dulcolax după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Dulcolax

 • Substanţa activă este bisacodil. Un drajeu gastrorezistent conţine bisacodil 5 mg.

Celelalte componente sunt: nucleu-lactoză monohidrat, amidon de porumb uscat, amidon solubil, glicerol 85%, stearat de magneziu, strat de drajefiere-stearat de magneziu, sucroză, talc, gumă acacia, dioxid de titan (E 171), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:1) (Eudragit L100), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:2) (Eudragit S100), ulei de ricin, macrogol 6000, oxid galben de fer (E 172), ceară albă, ceară Carnauba, shellac.

Cum arată Dulcolax şi conţinutul ambalajului

Dulcolax se prezintă sub formă de drajeuri gastro-rezistente rotunde, biconvexe, de culoare galben bej, cu suprafaţa netedă, lucioasă; nucleu de culoare albă.

evomag.ro

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Boehringer Ingelheim International GmbH Binger Strasse 173, D-55216 Ingelhein am Rheim Germania

Fabricantul

vitamix.ro

Delpharm Reims S.A.S.

10 Rue Colonel Charbonneaux 51100 Reims,

Franţa

vitalconcept.com

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2011

Următoarele informaţii sunt destinate numai personalului medical calificat:

Tratamentul supradozajului:

După ingerarea formelor orale de Dulcolax, absorbţia poate fi minimizată sau prevenită prin inducerea vomei sau a lavajului gastric. Pot fi necesare înlocuirea fluidelor şi corectarea dezechilibrului electrolitic. Acest aspect este foarte important la pacienţii vârstnici sau foarte tineri.

viataverdeviu.ro
genetx.eu

Poate fi utilă administrarea de antispasmodice.

Lasati un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close