Prospect Duphaston – Terapie Hormonala Menopauza

Sharing

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Duphaston Prospect

10 mg comprimate filmate.

Didrogesteron

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–                  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–                  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În   acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Duphaston şi pentru ce se utilizează
  2. Înainte să utilizaţi Duphaston
  3. Cum să utilizaţi Duphaston
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Duphaston
  6. Informaţii suplimentare
duphaston prospect
duphaston prospect

1.     CE ESTE DUPHASTON ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Duphaston conţine ca substanţă activă didrogesteronul, care aparţine grupei de medicamente denumite progestative, derivaţi de pregnandionă.

Duphaston este utilizat în:

  • Terapia de substituţie hormonală

Pentru a contracara efectele estrogenilor asupra endometrului la femeile nehisterectomizate cărora li se administrează terapie de substituţie hormonală (TSH) pentru simptomele determinate de deficitul estrogenic, incluzând tulburările datorate menopauzei naturale sau celei induse chirurgical.

Deficit progesteronic

Tratamentul deficitului progestogenic în:

–   tratamentul iminenţei de avort şi a avortului habitual;

–   tratamentul infertilităţii datorate insuficienţei luteale;

–    dismenoree;

–    endometrioză;

–   tratamentul ciclurilor menstruale neregulate;

–   tratamentul amenoreei secundare;

–   tratamentul menometroragiei funcţionale.

Didrogesteronul este un progestogen. In cadrul terapiei de substituţie hormonală (TSH), didrogesteronul contracarează efectul estrogenilor asupra uterului; estrogenii stimulează dezvoltarea endometrului (ţesutul intern al uterului) şi pot să determine creşterea riscului de hiperplazie endometrială (creşterea anormală a ţesutului intern al uterului) şi cancer, dacă sunt administraţi singuri. Asocierea unui progestogen, cum este didrogesteronul reduce mult acest risc la femeile cu uter intact.

Didrogesteronul este indicat în toate cazurile de insuficienţă endogenă a secreţiei de progesteron. Didrogesteronul nu are efect estrogenic, androgenic (care determină dezvoltarea caracterelor masculine), termogenic (care produce căldură), anabolic (care determină creşterea ţesuturilor, de exemplu la nivelul muşchilor) sau corticoid.

2.              ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI DUPHASTON

Nu utilizaţi Duphaston

–          dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la didrogesteron sau la oricare dintre celelalte componente ale Duphaston,

–          dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveţi sau sunt în curs de dezvoltare tumori a căror dezvoltare ar putea fi stimulată de progestogeni,

–                dacă prezentaţi o sângerare vaginală a cărei cauză este încă neclară,

–                dacă aveţi tulburări ale ficatului, cum sunt icterul sau tumorile hepatice,

–          dacă aveţi tulburări determinate de hormonii sexuali, cum sunt mâncărime severă, un anumit tip de icter, herpes care apare în timpul sarcinii, porfirie (tulburare dobândită sau ereditară care determină inhibarea sintezei de hemoglobină), otoscleroză (afectare a auzului).

Nu utilizaţi Duphaston în asociere medicamente care conţin estrogeni

–                dacă aţi avut sau sunteţi suspectată de cancer de sân,

–          aveţi sau aţi avut tromboembolism venos idiopatic (de exemplu tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară),

–          dacă aveţi afecţiuni tromboembolice arteriale recente sau active (de exemplu angină pectorală, infarct miocardic),

–                dacă aveţi sau aţi avut afecţiuni la nivelul ficatului,

–                dacă aveţi porfirie.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Duphaston

Tratamentul cu didrogesteron a fost asociat ocazional cu tulburări ale funcţiei hepatice, uneori însoţite de simptome clinice. De aceea, didrogesteronul trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii care au sau care au avut în antecedente afecţiuni hepatice şi la care rezultatele testelor funcţiei hepatice nu au revenit la normal. Tratamentul trebuie întrerupt în cazul afectării hepatice severe.

La unele paciente pot să apară sângerări de întrerupere. Totuşi, acestea pot fi prevenite prin creşterea dozei.

Afecţiuni care necesită monitorizare

Dacă oricare dintre următoarele situaţii sunt prezente, au apărut anterior şi/sau s-au agravat în timpul sarcinii sau în timpul unui tratament hormonal anterior, pacienta trebuie supravegheată atent. Trebuie luat în considerare că aceste afecţiuni pot să reapară sau să se agraveze în timpul tratamentului cu didrogesteron, în special la pacienţii cu porfirie (tulburare dobândită sau ereditară care determină inhibarea sintezei de hemoglobină) şi depresie.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă apar sângerări anormale.

In cursul tratamentului de lungă durată cu Duphaston se recomandă consult medical regulat.

Dacă vi se administrează Duphaston pentru iminenţa de avort, starea dumneavoastră şi a copilului nenăscut trebuie evaluate în cursul tratamentului.

Dacă aţi avut tumori care pot creşte din cauza efectului progestogenilor ( de exemplu meningiom) sau aceste tumori s-au agravat în timpul sarcinii sau al tratamentului anterior cu hormoni, medicul dumneavoastră vă va recomanda investigaţii suplimentare.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Metabolizarea progestogenilor poate fi crescută prin asocierea cu medicamente cunoscute ca inductoare enzimatice, în special a enzimelor citocromului P450, cum sunt anticonvulsivantele (de exemplu fenobarbital, fenitoină, carbamazepină), barbituricele şi antibioticele (rifampicină, rifabutină, nevirapină, efavirenz).

Ritonavir şi nelfinavir, deşi cunoscuţi ca inhibitori puternici ai enzimelor hepatice, au proprietăţi inductoare când sunt utilizate concomitent cu hormonii steroizi.

Preparatele din plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum) pot induce metabolizarea progestogenilor.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Medicamentul nu va fi utilizat în timpul sarcinii, decât dacă este absulut necesar şi după evaluarea raportului risc-beneficiu.

Didrogesteronul este excretat în laptele matern. Nu poate fi exclus riscul pentru sugar. Didrogesteronul nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Duphaston nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Duphaston

Duphaston conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Acum se mai citeste