Prospect Furosemid 40 mg- Afectiuni Renale- Eliminare Apa

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Furosemid 40 mg, comprimate

Indicaţiile terapeutice ale Furosemidului

Furosemida este indicată în tratamentul edemelor ( ce este edemul ?-retentie patologica de lichid in tesuturile organismului), din insuficienţă cardiacă, ciroză hepatică sau afecţiuni renale. Poate fi folosită în edemele grave şi în cele rezistente la diuretice tiazidice, eventual în asociaţie cu acestea. De asemenea, se poate asocia cu diuretice care economisesc potasiu.

Furosemida este activă şi în condiţiile unei filtrări glomerulare reduse, în cazurile de insuficienţă renală severă.

Este indicată în formele uşoare şi moderate de hipertensiune arterială, în monoterapie sau în asociere cu alte antihipertensive.

De asemenea, este indicată în unele cazuri de insuficienţă renală acută cu oligurie: poate înlătura oliguria dar, probabil, nu influenţează evoluţia insuficienţei renale.

Grupa farmacoterapeutică: diuretice de ansă cu acţiune intensă, sulfonamide.

Contraindicaţii in utilizarea Furosemid 40 mg

 • Hipersensibilitate la furosemidă, la alte sulfonamide sau la oricare dintre excipienţii produsului.
 • Obstacol al căilor urinare cu oligurie. Hipovolemie cu deshidratare.
 • Intoxicaţie digitalică. Alăptare.

Precauţii in utilizarea Furosemid 40 mg

În tratamentul cu furosemidă, în special când se administrează doze mari, este necesar încă din primele zile şi apoi periodic controlul echilibrului electrolitic (natremie, kaliemie), al uremiei, al creatininemiei şi al debitului urinar. Furosemida poate provoca depleţie de natriu şi de potasiu cu posibile consecinţe grave.

Supravegherea kaliemiei (nivel al potasiului in plasma sangvina, kaliemia este cuprinsa in mod normal intre 3,5 si 5 milimoli la litru) se impune la vârstnici şi la bolnavii la care furosemida este asociată cu alte medicamente: digitalice, diuretice tiazidice, antiaritmice chinidinice, corticosteroizi sau laxative stimulante. La aceşti pacienţi ca şi la cei cu denutriţie, anorexie, diaree cronică sau hipokaliemie se recomandă un aport suplimentar de potasiu sub formă de clorură sau asocierea furosemidei cu un diuretic care economiseşte potasiu (amilorid, spironolactonă, triamteren).

La pacienţii cu diabet zaharat sau la cei cu diabet zaharat latent trataţi cu furosemidă trebuie controlate periodic glicemia şi glicozuria.

La pacienţii cu gută furosemida se administrează cu prudenţă, deoarece creşte discret concentraţia plasmatică a acidului uric; furosemida favorizează foarte rar declanşarea crizei de gută.

Se va evita pe cât posibil tratamentul prelungit, cu doze mari sau însoţit de o dietă prea strictă, deoarece există riscul deshidratării cu hiperazotemie şi hipovolemie.

 • Apariţia semnelor de deshidratare şi a hipotensiunii arteriale impune întreruperea tratamentului sau reducerea dozei. Se anunţă imediat medicul.
 • Atenţie la sportivi, deoarece furosemida poate induce o reacţie pozitivă a testelor la controlul antidoping.

Orice asociere dintre furosemidă şi unul dintre medicamentele cu care interacţionează se va face numai la recomandarea medicului.Interacţiuni ale Furosemidului

 • Diuretice care economisesc potasiu (amilorid, triamteren, spironolactonă): asociaţie utilă pentru mulţi pacienţi, nu exclude hipokaliemia sau în particular hiperkaliemia la pacienţii cu diabet zaharat sau la cei cu insuficienţă renală (supravegherea kaliemiei, a electrocardiogramei şi reconsiderarea tratamentului).
 • Diuretice tiazidice: în edemele refractare realizează un efect sinergic care permite evitarea dozelor mari de furosemidă cu risc toxic
 • Antiinflamatoare nesteroidiene: salicilaţii în doze peste 3 g scad efectul diuretic şi antihipertensiv al furosemidei şi pot provoca insuficienţă renală acută la bolnavii deshidrataţi, ca urmare a scăderii filtrării glomerulare prin inhibiţia secreţiei de prostaglandine la nivel juxtaglomerular (se controlează funcţiile renale şi se rehidratează bolnavul).
 • Corticosteroizi: pot reduce efectul antihipertensiv al furosemidei, datorită retenţiei hidrosaline (se vor folosi eventual doze mai mari de furosemidă).
 • Substanţe de contrast iodate: în cazul bolnavilor deshidrataţi există riscul insuficienţei renale acute (se va rehidrata înaintea administrării substanţei iodate).
 • Antiaritmice chinidinice, sotalol, bretilium, amiodaronă: hipokaliemia favorizează instalarea aritmiilor ventriculare (se previne şi se corectează hipokaliemia, se supraveghează electrocardiograma şi se întrerupe antiaritmicul dacă apare aritmia).
 • Eritromicină, astemizol, bepridil, vincamină: hipokaliemia favorizează apariţia tulburărilor de ritm ventricular (supravegherea şi corectarea kaliemiei).
 • Laxative stimulante, amfotericină B: accentuarea hipokaliemiei (supravegherea şi corectarea kaliemiei).
 • Digitalice: hipokaliemia favorizează efectele toxice ale digitalicului (controlul şi corectarea kaliemiei). Medicamentele digitalice: Glicozidele cardiace, tonicardiacele sau digitalicele sunt medicamente inotrop-pozitive care stimulează contracția miocardică și deprimă conducerea atrioventriculară, fiind alcătuite din substanțe de origine vegetală, utilizate în scop terapeutic încă din 1795 (Withering). Digitalicele sunt extrem de utile terapeutic în insuficiența cardiacă și în tahiaritmiile supraventriculare.
 • Inhibitorii enzimei de conversie: riscul hipotensiunii arteriale brutale şi al insuficienţei renale acute la bolnavi cu hiponatremie preexistentă sau la cei cu stenoză a arterei renale (în hipertensiunea arterială fie se va întrerupe diureticul cu 3 zile înaintea administrării inhibitorului şi se va reintroduce un diuretic hipokaliemiant dacă este necesar, fie se va administra inhibitorul începând cu doze mici care se cresc treptat). În insuficienţa cardiacă se începe cu o doză foarte mică de inhibitor, eventual după scăderea dozei de diuretic hipokaliemiant asociat. În orice situaţie se supraveghează nivelul creatininemiei în primele săptămâni ale tratamentului.
 • Fenitoina: scade efectul diuretic chiar până la 50% (se vor folosi eventual doze mai mari de furosemidă).
 • Curarizante şi miorelaxante: furosemida le potenţează efectele. Antibiotice aminoglicozidice: creşte riscul oto- şi nefrotoxic al acestora. Cefaloridina: creşte riscul nefrotoxic.
 • Cisplatina: creşte riscul ototoxic.
 • Neuroleptice: accentuarea efectului antihipertensiv cu hipotensiune ortostatică.
 • Litiu: creşte concentraţia plasmatică şi toxicitatea litiului (se controlează litemia şi se adaptează doza).
 • Antiacide gastrice (fosfat de aluminiu): scade absorbţia digestivă a furosemidei (se vor administra la 2 ore distanţă unul de celălalt).

Atenţionări speciale privind utilizarea Furosemidului

La cirotici tratamentul va fi condus cu prudenţă, controlând strict natremia, kaliemia şi funcţiile renale pentru evitarea instalării encefalopatiei hepatice. Apariţia manifestărilor acesteia impune întreruperea imediată a tratamentului.

La vârstnici, furosemida se administrează cu prudenţă deoarece aceştia sunt sensibili la efectele diuretice şi hipotensoare ale furosemidei. Pacienţii vârstnici prezintă un risc mai mare de producere a colapsului sau a tromboemboliei şi, datorită vârstei au funcţiile renale modificate, ceea ce impune ajustarea dozei.

Furosemid in sarcina şi alăptare

Furosemida traversează bariera feto-placentară. Studiile experimentale nu au evidenţiat nici un efect teratogen. În clinică nu există date suficiente care să evalueze eventualele efecte malformative sau fetotoxice al furosemidei administrate în timpul sarcinii.

În general, se evită administrarea la femeia gravidă. Va fi prescris numai în cazul edemelor patologice din timpul sarcinii.

Furosemida se excretă în laptele matern. S-a observat că diureticele de ansă scad secreţia lactată. De aceea, furosemida este contraindicată în timpul alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Furosemida nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

La adult, dozele uzuale recomandate sunt de 40 – 80 mg furosemidă pe zi, administrate oral în 1-2 prize. În cazul unui răspuns terapeutic insuficient, doza poate fi crescută treptat, la intervale de 6 ore, până la obţinerea răspunsului terapeutic adecvat sau până la maximum 240 mg furosemidă pe zi, administrată oral în 2-3 prize.

În hipertensiunea arterială, doza uzuală recomandată este de 20 mg furosemidă pe zi, administrată oral, dimineaţa iar în cazul unui răspuns terapeutic insuficient doza poate fi crescută la 40 mg furosemidă pe zi.

În edemele moderate, doza recomandată este de 40 mg furosemidă pe zi şi poate fi crescută până la 240 mg furosemidă pe zi în funcţie de răspunsul terapeutic.

În insuficienţa renală sunt necesare uneori doze mai mari: 500 mg – 1 g furosemidă pe zi. La copii doza uzuală este de 1-2 mg furosemidă/kg şi zi.

Reacţii adverse date de Furosemid 40 mg

Tratamentul prelungit însoţit de o dietă desodată strictă poate provoca dezechilibru hidroelectrolitic şi acido-bazic, manifestat prin: deshidratare, hiperazotemie, hiponatremie, hipokaliemie, hipovolemie cu hipotensiune ortostatică.

În prezenţa insuficienţei hepatice furosemida poate provoca encefalopatie hepatică.

Dozele mari de furosemidă sau administrarea în ciroză, în denutriţie, diaree cronică sau în insuficienţă cardiacă pot provoca hipokaliemie cu sau fără alcaloză metabolică şi cu posibilitatea antrenării unor tulburări de ritm grave, mai ales ventriculare.

Uneori, după un tratament intens şi de scurtă durată s-a înregistrat o creştere a glicemiei în câteva cazuri excepţionale de scădere a toleranţei la glucide. Rareori, furosemida poate agrava diabetul zaharat.

Uneori, este posibilă o creştere discretă a uricemiei la cei cu predispoziţie, dar furosemida provoacă foarte rar criza de gută.

Poate provoca, mai ales la vârstnici, tromboembolie şi scăderea marcată a tensiunii arteriale până la colaps.

Mai rar au apărut hipercolesterolemie şi tulburări digestive.

S-au semnalat cazuri rare de pancreatită, nefrită interstiţială, erupţii alergice cutanate, leucopenie, trombocitopenie, dureri lombare.

O complicaţie rară, dar foarte severă este surditatea tranzitorie sau definitivă. Riscul creşte când furosemida este administrată în doze mari la pacienţii cu insuficienţă renală.

Supradozaj cu Furosemid 40 mg

În caz de supradozaj se instalează hipovolemia prin deshidratare, cu tulburări electrolitice şi scăderea marcată a tensiunii arteriale. Se internează de urgenţă şi se instituie imediat un tratament care să compenseze pierderile.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister din folie PVC/Al a 20 comprimate.Producător

S.C. Laropharm S.R.L., România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Laropharm S.R.L.

Şos. Alexandriei nr. 145 A, Bragadiru, Ilfov, România

Data ultimei verificări al acestui prospect Furosemid 40 mg

Noiembrie 2004

Informatii despre Furosemid

Substanța activă: furosemidum
Producator: Zentiva AS Cehia
Clasa ATC: [C03CA]: sistem cardiovascular >> diuretice >> diuretice puternice (de ansa) >> sulfonamide
Categoria: Diuretice
Restricții eliberare rețetă: P-6L – Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care nu se reține în farmacie (se poate reînnoi); prescripția medicală poate fi folosită timp de 6 luni din momentul eliberării.

Inlocuitori al Furosemid 40 mg cu alte medicamente cu substanța activă furosemidum

Furosemid Hameln 10 mg/ml soluție injectabilă

Furosemid ZENTIVA 20 mg/2 ml soluţie injectabilă

FUROSIL, compr.FUSID, compr.

LASILIX, compr.

LASIX, compr.

LASIX, sol. inj.

MED-FUROSEMID, compr.

ROSEMID, compr.

SALUREX, compr.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close