Prospect Diurex

DIUREX Prospect 50

Capsule Spironolactonă/furosemidă

Compoziţie

0 capsulă conţine spironolactonă 50mg, furosemidă 20mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon pregelatinizat, lactoză atomizată, povidonă K30, stearaţd_e magneziu, laurilsulfat de sodiu, talc.

Grupa farmacoterapeutică: combinaţii de diuretice puternice (de ansă) şi diuretice care economisesc potasiul.

diurex
diurex

 

Indicaţii terapeutice

Tratamentul edemelor rezistente (mai ales al celor asociate cu hiperaldosteronism secundar) din cadrul insuficienţei cardiace congestive cronice şi cirozei hepatice. Utilizarea Diurex 50 în hipertensiunea arterială esenţială va fi limitată la pacienţi cu hiperaldosteronism dovedit.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la furosemidă, spironolactonă, sulfonamide sau la oricare dintre excipienţi. Insuficienţă renală severă (clearance al creatininei < 30ml/minut sau creatininemie >1,8-2mg/100ml) sau acută, anurie, hiperkaliemie, encefalopatie hepatică, hipovolemie sau deshidratare, hiponatremie, obstacol

pe căile urinare, sarcina şi alăptarea.

Precauţii

Tratamentul cu Diurex 50este recomandat la pacienţii care nu răspund la administrarea unui singur diuretic, în doze uzuale. Această asociere va fi utilizată numai după ce eficacitatea fiecărui diuretic va fi verificată prin administrare separată.

Atenţionare pentru sportivi: Diurex 50 poate determina reacţie pozitivă la testele de control antidoping. Deoarece conţine lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

 

Interacţiuni

Nu se recomandă administrarea concomitentă de Diurex 50 şi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IEC), triamteren, amilorid, săruri de potasiu, inhibitori ai receptorilor pentru angiotensina II, antiinflomotoare nesteroidiene, heparine, ciclosporină, tacrolimus trimeloprim datorita riscului de

hiperpotasemie. Doza de digitalice sau antihipertensive trebuie ajustată. Necesarul de insulină poate creşte la pacienţii cu diabet zaharat.

Ca şi în cazul altor diuretice, concentraţia plasmatică a litiului poate creşte, necesitând scăderea dozei. Unele antiinflamatoare nesteroidiene pot antagoniza acţiunea furosemidei, cu risc de insuficienţă renală acută în cazul unei hipovolemii preexistente.

Glucocorticoizii pot produce retenţie de sodiu, scăzând efectul antihipertensiv. Diurex 50 nu se asociază cu carbenoxolonă, cu medicamente ototoxice (antibiotice aminoglicozidice) sau nefrotoxice (cefalotina), deoarece efectul toxic al acestora poate fi potenţat prin administrarea simultană a unui diuretic de ansă.

Asocierea cu medicamente care produc torsada vârfurilor (astemizol, bepridil, difemanil, eritromicină i.v., halofantrină, pentamidină, sparfloxacină, sultopridă, vincamină, amiodaronă, disopiramidă, sotalol) trebuie evitată. De asemenea, se recomandă prudenţă la asocierea cu fenitoină, baclofen, metformină, substanţe de contrast iodate, antidepresive triciclice şi neuroleptice.

Atenţionări speciale

Pacienţii cu hipertrofie benignă de prostată sau tulburări de micţiune prezintă un risc mai mare pentru retenţie acută de urină. Este necesară prudenţă în cazul administrării la pacienţii cu afecţiuni hepatice şi la vârstnici.’ Datorită conţinutului în furosemidă, Diurex 50 se va administra cu prudenţă la pacienţii cu diabet zaharat latent sau manifest şi cu gută.

Diurex 50 se administrează cu prudenţă pacienţilor cu tulburări electrolitice. Monitorizarea ionogramei este necesară la începutul tratamentului şi în cazurile grave.

Sarcina şi alăptarea

Deoarece spironolactona şi metaboliţii săi pot traversa bariera feto-placentâră, Diurex 50 este contraindicat în timpul sarcinii.

Deoarece furosemidă şi metaboliţii spironolactonei se excretă în faptele matern, Diurex 50 este contraindicat în timpul alăptării. Dacă administrarea de Diurex 50 este absolut necesară, alăptarea trebuie întreruptă.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Prin reacţiile adverse pe care le poate produce (somnolenţă), Diurex 50 influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

Doze şi mod de administrare

Doza zilnică recomandată este de 1 -4 capsule Diurex 50 (20-80mg furosemidă şi 50-200mg spironolactonă).

în cazurile grave se recomandă doza de 2-8 capsule Diurex 50 (20-80mg furosemidă şi 100-400mg

spironolactonă).

Reacţii adverse

Legate de spironolactonă

Dozele mari de spironolactonă şi tratamentul îndelungat pot fi cauză de ginecomastie, obişnuit reversibilă. Alte reacţii adverse, obişnuit rare şi reversibile sunt: impotenţa sexuală, tulburări menstruale, intoleranţă digestivă,’ erupţii cutanate, somnolenţă.

Diureticul poate creşte moderat kaliemia. La pacienţii cu insuficienţă renală, atunci când sunt asociate săruri

de potasiu şi la cei sub tratament cu IEC se pot’produce creşteri marcate ale kaliemiei – se întrerupe

administrarea spironolactonei şi se corectează acest dezechilibru electrolitic.

Au fost semnalate cazuri de carcinom mamar, la pacienţii trataţi cu spironolactonă, dar relaţia cauzală nu a

fost stabilită.

 

Acum se mai citeste

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult (2voturi, Media: 4.00 out of 5)

Loading...