Triamteren
Indicatii terapeutice
Triamteren se numără printre diureticele active. Medicamentul diferă de omologii săi prin faptul că accelerează excreția de sodiu din organism, în timp ce medicamentul nu are practic niciun efect asupra metabolismului de potasiu. Principalul efect al medicamentului vizează inhibarea tubulilor distal.
Triamteren împiedică dezvoltarea hipokaliemiei sau o reduce semnificativ. Luați în considerare caracteristicile medicamentului, cazurile în care acesta este prescris, modul în care acesta afectează organismul și cum să îl aplicați în mod corect.
- Edeme cu ICC (insuficienta cardiaca congestiva).
- Ciroza hepatica.
- Sindrom nefrotic.
- Tratament cu steroizi.
- Hiperaldosteronism secunadar.
- Edeme idiopatice.
- Poate fi folosit singur sau cu alte diuretice.
Triamterenul este un medicament destul de universal care poate fi utilizat pentru a trata diferite tipuri de afecțiuni. Principalele numiri pentru a primi sunt următoarele boli:
- Hipokaliemia, care se dezvoltă ca urmare a hipersensibilității personale la una sau mai multe componente, care fac parte din analogii triamterenei;
- Umflarea corpului cauzată de circulația afectată a sângelui;
- hipertensiune arterială;
- Ciroza hepatică;
- Sindromul nefrotic – o boală hepatică care este însoțită nu numai de formarea edemului, ci și de semne clare ale unui dezechilibru al metabolismului proteic;
- Insuficiență cardiacă cronică;
- Cu terapie cu diuretice tiazidice.
Actiune terapeutica: Diuretic
Categorie de risc pentru sarcina: B
Când se utilizează Triamteren?
Triamterenul este utilizat în principal pentru tratamentul pe termen lung a hipertensiunii arteriale (hipertensiune arterială), aproape întotdeauna în combinație cu un alt diuretic. Poate fi folosit și pentru insuficiența cardiacă (insuficiență cardiacă) și retenția apei în organism (de exemplu, datorită bolii cardiace sau hepatice).
Mod de actiune
Actioneaza direct pe tubul distal pentru a promova excretia de Na care este schimbat pentru K sau ioni de H- bicarbonat, clor si apa. Creste pH urinar, si este un antagonist slab al acidului folic.
Triamteren este un diuretic (diuretic) din grupul de diuretice care economisesc potasiul. Este prescris pentru hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă (insuficiență cardiacă) – aproape întotdeauna în asociere cu alte medicamente diuretice.
Triamteren crește excreția ionilor de sodiu și astfel inhibă excreția de potasiu. Apa este, de asemenea, excretată cu sodiu, dar efectele diuretice ale triamterenei (și alte diuretice care economisesc potasiul) sunt slabe. Importanța sa este mai degrabă faptul că reține potasiu în organism – spre deosebire de alte diuretice, care pot duce la pierderi de potasiu periculoase. Combinația de astfel de diuretice cu substanțe de scutire de potasiu, cum ar fi triamterene, reduce acest risc.
Absorbția, degradarea și excreția triamterenei
Diureticul este administrat pe cale orală (oral) și absorbit în sânge prin peretele intestinal (deși numai parțial). Efectul său durează șapte până la nouă ore, efectul maxim fiind atins la aproximativ două ore după ingestie. Diureticul și metaboliții săi sunt excretați în urină prin intermediul rinichilor. Aproximativ patru ore după ce a luat jumătate din ingredientul activ a părăsit corpul din nou.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la medicament, insuficienta renala progresiva si severa, boala hepatica severa, anurie, hipercalemie, hiperuricemie, istorie de nefrolitaza, alaptare
Efecte Adverse
Hiperpotasemie, G&V, diaree, gura uscata, ameteala, frig, cefalee, anemie megaloblastica, trombocitopenie, azotemie, nefrita interstitiala, anafilaxie, fotosensibilitate, hipopotasiemie, crampe musculare, mancarimi.
Reacții adverse posibile:
- Tractul gastrointestinal – vărsături și diaree, cu condiția ca capsulele să fie administrate înainte de mese, disconfort în intestine, colică, sete acută;
- SNC – iritabilitate, depresie, oboseală, somnolență;
- Sistemul musculoscheletal – convulsii, disconfort în timpul contracției musculare;
- Sistemul cardiovascular – creșterea pulsului, bătăi rapide ale inimii, dysreglementarea sângelui, creșterea presiunii, amețeli, leșin, dezvoltarea trombilor, insuficiență renală;
- Metabolism – o creștere a numărului de substanțe care conțin azot, de regulă, are loc la începutul unui curs de terapie, o reducere a cantității de sodiu în serul de sânge, o creștere a acidului uric, o creștere a concentrației lipidelor;
- Viziune – simptome de miopie, vedere încețoșată;
- Sistemul sanguin – hemoliză, anemie, leucopenie;
- Reacții alergice – mâncărimi iritante, urticarie, febră, sensibilitate excesivă a epidermei, edem pulmonar.
Dozaj – mod de administrare
Instrucțiuni de utilizare
- Hipertensiunea arterială – 2 capsule de două ori pe zi, apoi, conform prescripției medicului curant, doza este redusă la prima capsulă de două ori pe zi, în timp ce luați alte medicamente, doza este de asemenea 2 capsule.
- Edemul, sindromul nefrotic – administrarea a 2-4 capsule pe zi, doza indicată pentru doza de dimineață și după-amiază. Dacă medicamentul este prescris ca profilaxie, doza este redusă la prima capsulă pe zi sau se administrează 2 capsule pe zi.
- Insuficiență cardiacă – doza este determinată pe baza severității stării pacientului, în majoritatea cazurilor se utilizează doza tradițională – 2 capsule pe zi, în unele cazuri numărul de comprimate poate fi mărit până la 4 pe zi.
Cum se utilizează capsulele în mod corect
Capsulele se utilizează pe plan intern, pot fi utilizate atât ca monoterapie, cât și ca tratament complex, cu toate acestea, este necesară prudență, deoarece medicamentul nu poate fi combinat cu toate medicamentele. Dacă capsulele sunt utilizate ca monoterapie, doza este calculată la 0,2-0,5 g pe kg de greutate pacient. Recepția capsulelor este împărțită în două moduri – dimineața și orele de prânz. Nu este recomandat să beți Triamteren seara.
Dacă medicamentul este prescris împreună cu alte medicamente, doza este redusă. Cantitatea exactă de medicament este prescrisă de medicul curant pe baza situației individuale a pacientului. Capsulele pot fi ajustate conform recomandărilor medicului pentru a obține efectul dorit asupra corpului. Creșterea aportului de capsule are loc treptat, vă permite să evitați urinarea frecventă și apariția efectelor secundare.
De regulă, cursul tratamentului cu Triamteren prevede administrarea zilnică de capsule. Cu toate acestea, doza zilnică nu trebuie să depășească 30 g de produs. Tratamentul medicamentos poate fi prescris copiilor, numai pe baza unei prescripții medicale. În acest caz, doza este calculată ca 0,1 g din medicament pe kg de greutate pentru bebeluș. Capsulele sunt de asemenea administrate de două ori pe zi.
Dacă pacientul a pierdut administrarea capsulelor, atunci nu puteți bea o doză dublă data viitoare. Trebuie întotdeauna să respectați forma prescrisă de tratament și dozaj. În timpul administrării capsulelor, se recomandă donarea regulată a sângelui pentru analiză pentru a controla cantitatea de sodiu, potasiu și glucoză.
CAPSULE
Adulti, initial: 100 mg, dupa masa; doza maxima zilnica: 300 mg.
OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE
*Se administreaza dimineata cu mancare Poate provoca ameteala.
*Anuntati orice mancarime sau febra sau orice efect secundar
* Durerile de cap persistente, voma, letargia, pot fi semnele unei uremii.
* Nu se consuma alcool. Se evita suplimentele de K, sare de potasiu.
* Urina poate apare albastru fluorescent pal.
* Se evita lumina directa pentru perioade lungi; poate provoca o reactie fotosensibila.
Dacă durata tratamentului durează mai mult de 2 săptămâni, atunci pacientul trebuie monitorizat pentru conținutul de potasiu din serul de sânge.
Dacă concentrația este normală, reexaminarea se efectuează după 3-4 luni. Luarea medicamentului pentru guta poate provoca un salt în acidul uric.
Instrucțiuni speciale
Luați capsule cu precauție deosebită pentru pacienții cu afecțiuni hepatice și renale, persoanele cu diabet zaharat. În timpul terapiei cu medicamente, monitorizarea regulată a sângelui este necesară pentru detectarea în timp util a semnelor de anemie.
Ce efecte secundare are Triamteren?
Substanța activă cauzează adesea greață, amețeli, vărsături și diaree.
Ocazional, efecte secundare, cum ar fi uscarea (deshidratare), deficit de sodiu și o creștere a nivelurilor de uree sunt observate în sânge, în special în combinație de triamteren cu alte diuretice.
Mai mult, efectul de economisire a potasiului de triamteren la un exces de potasiu din corp (hiperkaliemie) poate avea ca rezultat, indiferent dacă Trimateren este utilizat singur sau în combinație cu alte diuretice. Acest risc este în special la pacienții cu diabet zaharat, afectarea funcției renale sau aciditatea metabolică a sângelui (acidoza metabolică).
Pacienții cu ciroză alcoolică pot dezvolta o formă anemică (anemie megaloblastică).
Ce trebuie luat în considerare la utilizarea Triamteren?
Nu ar trebui să fie luate triamteren, dacă cineva este alergic la medicament sau unul dintre celelalte componente ale medicamentului sau care suferă de disfuncție hepatică sau renală avansată. Chiar și cu lipsa de potasiu și în timpul sarcinii și alăptării, o cerere este contraindicată.
Interacțiuni
Atunci când sunt combinate cu alte medicamente pentru hipertensiune arterială, efectul hipotensiv este intensificat.
Administrarea concomitentă de medicamente pe bază de potasiu crește riscul de hiperkaliemie și, prin urmare, nu este recomandată. Același lucru este valabil și pentru inhibitorii ECA.
Doza de amantadină (boala Parkinson și gripă) poate fi necesar să fie redus în cazul în care pacientul și Triametern combinat cu hidroclorotiazidă (de asemenea, un diuretic) ocupă.
non-medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi ibuprofen și Dicolfenac poate inhiba acțiunea de diuretice care economisesc potasiu, cum ar fi triamteren.
Interacțiune medicamentoasă
- Când este luat cu inhibitori – acumularea în organism a unei cantități excesive de potasiu;
- Când luați Diclofenac – cauzează o încălcare a rinichilor, ducând la eșecul lor;
- Când este administrat împreună cu alte diuretice – riscul hiperkaliemiei;
- Atunci când se administrează indometacin – deteriorarea rinichilor, riscul de apariție a eșecului;
- Când se administrează Ranitidină – deteriorarea absorbției capsulei, încetinirea efectului medicamentului;
- Când se administrează acid acetilsalicilic – o încălcare a vaselor renale, excreția insuficientă a lichidelor și a sărurilor minerale;
- Când se administrează medicamente pe bază de magneziu – aritmie severă.
Descrierea medicamentului
Triamterenul este disponibil sub formă de capsule, care trebuie să fie ingerat. Principalul ingredient activ este triamterenul, conținutul într-o capsulă este de 25 mg.
Alte ingrediente:
- Stearat de magneziu;
- povidonă;
- lactoză;
- Dioxid de siliciu anhidru;
- Sodium bitterglycolate.
Efectul asupra corpului
Triamteren are un efect rapid, care vine deja la 20 de minute după administrare. Efectul complet al medicamentului se realizează după 2 ore. Acțiunea capsulelor este reținută timp de 12 ore. Efectul hipotensor asupra corpului se realizează prin administrarea de capsule timp de 4-5 zile. Cu toate acestea, pentru a obține efectul dorit de vindecare, un curs poate fi prescris pentru 3-4 săptămâni.
Triamterenul extinde pereții arteriolelor, fără a avea un efect direct asupra tensiunii arteriale a pacientului. Farmacocinetica medicamentului:
-
- Absorbit în tractul digestiv nu este complet, dar numai 80%;
- Asociate cu proteinele plasmatice cu 40-50%;
- Timpul de înjumătățire al medicamentului – 4 ore;
- Metoda primară de purificare este filtrarea renală;
- Componentele active ale medicamentului pot pătrunde în bariera placentară;
- În timpul filtrării, se formează metaboliți activi și pasivi în ficat.
Atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale reprezintă aproape 70% din totalul deceselor din lume. Șapte din zece persoane mor din cauza blocării arterelor inimii sau creierului. În aproape toate cazurile, cauza unui astfel de capăt teribil este aceeași – vârfurile de presiune datorate hipertensiunii.
Pentru a reduce presiunea poate și ar trebui să fie, altfel nimic. Dar aceasta nu vindecă boala în sine, ci doar ajută la rezolvarea consecinței, și nu la cauza bolii.
Eficacitatea medicamentului, calculată prin metoda standard (numărul recuperat la numărul total de pacienți dintr-un grup de 100 de persoane care au suferit tratament) a fost:
-
- Reglarea presiunii – 97%
- Eliminarea trombozei venoase – 80%
- Eliminarea palpitațiilor cardiace – 99%
- Cefalee – 100%
- Creșteți vigoarea în timpul zilei, ameliorați somnul pe timp de noapte – 97%
Tratament Naturist
Ceaiul de Jawa (Orthosiphon stamineus), denumita popular si mustata-pisicii, este o planta inrudita cu menta (familia Laminaceae), originara din India si insulele Jawa.
Medicina populara din Asia de Sud si Sud-Est o foloseste din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diferitelor afectiuni renale.
Este un diuretic, oricozuric (medicament utilizat in tratamentul de fond al gutei) si antiseptic urinar cu o larga utilizare ca adjuvant in tratamentul afectiunilor renale de natura inflamatorie, infectioasa si litiazica, si favorizeaza eliminarea depunerilor de acid uric de pe articulatii.
Actiuni:
– diuretica, slab spasmolitica, antimicrobiana si antiflogistica (combate procesele inflamatorii):
– sustine cresterea diurezei si eliminarea crescuta a sodiului, in paralel cu economisirea potasiului pentru organism;
– sustine eliminarea acidului uric de la anivelul articulatiilor.
– economisirea sarurilor de potasiu: conform studiilor farmacologice efectuate, avantajul folosirii acestui produs ca diuretic este economisirea potasiului pentru organism, alte diuretice naturale determinand eliminarea din organism, prin diureza, atat a sodiului cat si a potasiului. Retinerea potasiului in organism este esentiala pentru buna functionare a celulelor nervoase si musculare (inclusiv pentru contractia muschiului miocardului) si in echilibrul acido-bazic la nivel celular.
Recomandari:
– adjuvant in infectii bacteriene si inflamatii ale cailor urinare inferioare;
– adjuvant in declansarea eliminarii calculilor si nisipului renal;
– poate fi asociat unei terapii antiinflamatoare in artroze, guta etc.;
Mod de administrare:
Cate o lingurita de tinctura diluata in putina apa, de 2-3 ori pe zi.