Prospect Maxiven – Tratamentul Retinopatiei Diabetice  

Dă Share să știe și altii!!
Shares

-Supliment de vitamine cu extracte vegetale.

-MAXIVEN capsule este recomandat pentru probleme vasculare (diabetici, hipertensivi si retinopatie vasculara).

 

-Datorita formulei sale, MAXIVEN capsule ajuta la protejarea sistemului vascular retinian.

-Retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 70 de ani.

-Compozitie
-O capsula de MAXIVEN contine:
-Extract de Ginkgo BILOBA 130 mg
-Extract de scoarta de pin maritim 50 mg
-Vitamina E 10 mg
-Vitamina C 60 mg
-Extras de CENTELLA ASIATICA 50 mg

-Ambalare
-Blister cu 20 de capsule

-MOD DE ADMINISTRARE
-1 capsulă pe zi, cu apă între mese, sau la recomandarea medicului oftalmolog
-A nu se depăşi doza recomandată.



Retinopatie diabetica



                  Retinopatie diabetica

Retinopatia diabetica: ce trebuie sa stii despre aceasta complicatie a diabetului

Pe lunga lista a complicatiilor pe care le poate avea diabetul zaharat se afla si retinopatia diabetica.

Retinopatia diabetica este o deteriorare a retinei, cauzata de complicatiile diabetului, iar aceasta poate duce, in cele din urma, la orbire. Retinopatia diabetica, potrivit statisticilor, afecteaza 50- 85% dintre persoanele cu diabet zaharat. Boala este cauzata de deteriorarea sau lezarea vaselor de sange ale tesutului sensibil la lumina, situat in spatele ochiului (retina). Aceste probleme ale vaselor de sange pot fi clasificate astfel:

  • vase de sange care sunt sparte (din care sangele se scurge);
  • vase de sange inchise;
  • vase de sange noi, care sunt mai slabe.

La inceput, retinopatia diabetica poate sa nu provoace niciun simptom, ci doar probleme de vedere usoare. Cand sangerarea are loc in retinopatia diabetica proliferativa, pacientii descriu simptomele ca si cand ar avea multe panze de paianjen in campul lor vizual, cu vedere incetosata, neclara. In cele din urma, ea poate cauza orbirea.

Boala se poate instala la orice persoana care are diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cu cat o persoana are diabetul de mai mult timp si cu cat mai putin si-a tinut sub control glicemia (concentratia de glucoza in sange), cu atat are mai multe sanse sa dezvolte aceasta complicatie a diabetului, care afecteaza ochii.

Tipuri de retinopatie diabetica

In timp, daca exista prea multa glucoza in sangele pacientului, aceasta poate duce la blocarea vaselor mici de sange care hranesc retina, oprind alimentarea ei cu sange. Drept rezultat, ochiul incearca sa creeze noi vase de sange, dar acestea nu se dezvolta in mod corespunzator si se pot sparge sau perfora cu usurinta. Exista doua tipuri de retinopatie diabetica:

  1. retinopatia diabetica non-proliferativa– in aceasta forma a bolii, noile vase de sange nu se dezvolta, nu prolifereaza.
  2. retinopatia diabetica proliferativa(avansata) – vasele de sange afectate se inchid, provocand cresterea unor vase noi, anormale, in retina, din care sangele se scurge in vitros.

Simptome in retinopatia diabetica

Medicii spun ca, in primele etape ale retinopatiei diabetice, este posibil ca pacientii sa nu aiba simptome. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele retinopatiei diabetice pot include:

  • pete sau puncte sau linii intunecate care „plutesc“ in campul vizual al pacientului (asa-numitii „floaters“ sau miodezopsii);
  • vedere neclara
  • vedere poate varia, adica persoana are perioade in care vede mai clar si perioade in care vede incetosat;
  • este afectata capacitatea de a vedea culorile
  • apar zone intunecate sau zone goale in campul vizual;
  • pierderea vederii.

De obicei, retinopatia diabetica afecteaza ambii ochi.

Factorii de risc in retinopatia diabetica





Orice persoana cu diabet poate dezvolta la un moment dat retinopatie diabetica. Riscul de a dezvolta aceasta afectiune oculara poate creste, ca rezultat al:

  • duratei diabetului – cu cat pacientul sufera de mai multi ani de diabet, cu atat este mai mare riscul sa faca retinopatie diabetica;
  • glicemiei necontrolata;
  • hipertensiunii arteriale;
  • colesterolului marit;
  • sarcinii;
  •  

Complicatii

Retinopatia diabetica implica cresterea anormala a vaselor de sange in retina. Complicatiile pot duce la probleme grave de vedere, cum ar fi:

  • hemoragia vitreana – noile vase de sange pot sa sangereze in interiorul substantei (cu aspect de jeleu) care umple centrul ochiului (vitros); daca volumul de sange este mic, pacientul poate sa vada doar cateva puncte intunecate mici. In cazuri severe, sangele poate umple cavitatea (vitrosul care reprezinta aproximativ 80% din volumul ochiului) si poate bloca complet vederea.
  • dezlipirea de retina – vasele de sange anormale asociate cu retinopatia diabetica stimuleaza cresterea tesutului cicatricial, care poate indeparta (desprinde) retina de partea din spate a ochiului.
  • glaucomul – vasele de sange noi pot creste sau se pot dezvolta in partea din fata a ochiului si pot afecta fluxul normal de lichid din interiorul ochiului, provocand aparitia presiunii in ochi (glaucom). Aceasta presiune oculara poate deteriora nervul care transmite imaginile de la ochi la creier (nervul optic).
  • orbirea – in cele din urma, retinopatia diabetica, glaucomul sau ambele pot duce la pierderea completa a vederii.

Ce pot face pacientii cu diabet?

  1. Preventia este esentiala, trebuie sa tina sub control glicemia, tensiunea arteriala, nivelul lipidelor si sa renunte la fumat.
  2. Sa mearga la controale medicale regulate si sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata.
  3. Sa stie care sunt optiunile lor de tratament, in cazul retinopatiei diabetice: tratamentele cu laser, injectiile cu steroizi in interiorul cavitatii vitreene; tratamente anti-vasculare ce vizeaza factorul endotelial de crestere vasculara si interventiile chirurgicale.

Cele mai frecvente complicatii ale diabetului

In conditiile unui control inadecvat al diabetului, situatie intalnita mai ales la cei care sufera de DZ de tip 2, care au prejudecati evident, gresite, cu privire la importanta instituirii unui tratament medicamentos al diabetului si masuri dietetice, se produce inevitabil o crestere excesiva a zaharului in sange, care, dupa o perioada mai lunga de timp, va provoca leziuni in tot organsimul, afectand in principal ochii, rinichii, vasele de sange, inima si sistemul nervos.



Iata de ce trebuie luate masuri terapeutice si dietetice adecvate, mentinute in mod constant, intrucat neglijat, diabetul nu se vindeca de la sine.

Reducerea masei corporale si practicarea sportului ajuta foarte mult in ameliorarea simptomelor diabetului, mai ales la pacientii obezi si supraponderali, insa monitorizarea terapeutica de catre medicul specializat in boli de nutritie se impune in continuare. Merita cu adevarat sa urmati sfatul medicului intrucat complicatiile diabetului zaharat pot fi usor prevenite cu o dieta adecvata, activitatea fizica si utilizarea de medicamente antidiabetice orale sau insulina, asa cum recomanda specialistul, care urmareste evolutia bolii.

In lipsa acestor masuri, iata care sunt localizarile si organele unde se instaleaza complicatiile cele mai frecvente:

         Picioarele

Piciorul diabetic reprezinta una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului zaharat si se caracterizeaza prin leziuni ale pielii si scaderea senzatiilor tactile (neuropatia diabeticului) la nivelul membrelor inferioare, din cauza prejudiciilor create la nivelul vaselor de sange si nervilor ce deservesc zona. In cazuri severe, se ajunge pana la amputarea membrului afectat.

Pentru a preintampina aceasta problema se impun tratamentul sistemic si masuri de igina speciale local, cum ar fi spalarea si uscarea piciorului cu sapun bland si hidratarea zilnica, cu lotiuni de corp hipoalergene, insistand la nivelul calcaielor si labei piciorului.

           Ochii



In cazul in care diabetul nu este bine controlat pot aparea problemele oculare:

  • la nivelul corneei se poate forma o opacitate ce generereaza vedere incetosata;
  • glaucomul este cauzat de lezarea nervului optic si poate duce la pierderea campului vizual;
  • edem macular cauzat de depunerea si acumularea de lichide si proteine ​​in macula ochiului, regiunea centrala a retinei, care se ingroase
  • retinopatia diabetica se produce cand leziunile in vasele de sange ale retinei provoca orbirea permanenta.
  • In cazul in care pacientul diabetic percepe instalarea vederii neclare sau incetosate, se impune de urgenta vizita la oftalmolog;
  • Tratamentul retinopatiei diabetice se poate face prin fotocoagulare cu laser, chirurgie sau injectii intraoculare.
  • Sistemul nervos
  • Neuropatia diabetica este o degenerare progresiva a nervilor care determina scaderea senzatie in anumite parti ale corpului, cum ar fi picioarele, provocand piciorul diabetic sau senzatia de arsura, rece sau furnicaturi la nivelul membrelor afectate..
  • Rinichii
  • Complicatia cea mai frecventa la acest nivel este reprezentata de nefropatia diabetica – o modificare ce intervine la nivelul vaselor de sange ce alimenteaza rinichii, cu consecinte manifestate prin afecatrea proceselor de filtrare a sangelui. Drept urmare se instaleaza insuficienta renala si necesitatea de hemodializa.
  • Una dintre analizele care indica aparitia nefropatiei este prezenta albuminei in urina; cu cat este mai mare cantitatea de albumina in urina, cu atat este mai grava nefropatia.
  • Inima si sistemul cardiovascular
  • Cand diabetul nu este controlat, se instaleaza un risc crescut de a face infarct miocardic, hipertensiune arteriala sau accident vascular cerebral.

Din punct de vedere al afectarii sistemului circulator, complicatiile care pot aparea sunt:

  • din cauza crestereii concomitente a valorilor colesterolului si trigliceridelor, se pot instala ateroscleroza si boli vasculare periferice la nivelul arterelor membrelor inferioare, intrucat vasele pot prezenta obstructii sau ocluzie, cu ingustarea si rigidizarea arterelor;
  • impotenta (prin afecatarea vaselor care iriga sistemul genital masculin)
  • boala parodontala – inflamatia gingiilor, care daca este lasata netratata, poate duce la pierderea dintilor;
  • infectii recurente, intrucat prezenta masiva a zaharul in sange slabeste sistemele naturale de aparare a corpului.

Complicatiile diabetului gestational

Diabetul gestational reprezinta o situatie particulara a gravidei, care poate dezvolta o forma de diabet specifica doar in timpul sarcinii; complicatiile nedepistarii si abordarii corecte prin masuri dietetice sau chiar tratament pot fi urmatoarele:

  • Cresterea excesiva a fatului, pana la 5-6 kg sau chiar mai mult, situatie care poate duce la complicatii in timpul nasterii;
  • Dezvoltarea diabetului zaharat in viitor la mama
  • Risc crescut de avort spontan sau mortalitate infantila
  • Hipoglicemia nou-nascutului, deoarece dupa nastere, copilul nu mai primeste glucoza mamei;

Pentru a preveni toate aceste complicatii, este importanta detectarea precoce a bolii, prin efectuarea mai multor teste, nivelul de zahar din sange si urina, hemoglobina glicozilata, monitorizare medicala pe toata durata sarcinii.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close