Prospect Rigevidon

Prospect : Informatii pentru utilizator

Rigevidon Prospect

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Rigevidon 21+7, drajeuri, 0,030 mg/0,150 mg

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Fiecare drajeu alb conţine etinilestradiol 0,030 mg şi levonorgestrel 0,150 mg. Excipienţi: lactoză monohidrat 33 mg şi zahăr 22,459 mg per drajeu.

Drajeu maro

Excipienţi: lactoză monohidrat 24,55 mg şi zahăr 38,295 mg per drajeu.

Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Drajeu

Drajeu alb: drajeuri circulare, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 6 mm

Drajeu maro: drajeuri circulare, biconvexe, de culoare maro, lucioase, cu diametrul de aproximativ 6,8 mm

Rigevidon Prospect
Rigevidon Prospect

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Contracepţie

4.2 Doze şi mod de administrare

Cum se administrează Rigevidon 21+7?

În timpul primului ciclu terapeutic: un drajeu alb administrat pe cale orală, o dată pe zi (preferabil la

aceeaşi oră, în fiecare zi) timp de 21 de zile consecutive, începând cu prima zi a ciclului menstrual (prima zi de menstruaţie este considerată ziua 1). În următoarele 7 zile (zilele 22-28), se administrează un drajeu maro o dată pe zi. În acest interval apare o sângerare asemănătoare celei menstruale. Nu sunt necesare măsuri contraceptive suplimentare (metode contraceptive de barieră sau spermicide).

În timpul următoarele cicluri terapeutice: administrarea următoarelor 21 de drajeuri albe trebuie să înceapă după administrarea drajeurilor maro (adică exact după 4 săptămâni de la administrarea primului drajeu

alb, în aceeaşi zi a săptămânii). Ulterior, tratamentul trebuie continuat cu cele 7 drajeuri maro.

Cum se iniţiază tratamentul cu Rigevidon 21+7

Dacă nu au fost utilizate contraceptive hormonale în ultima lună

Utilizarea drajeurilor trebuie începută în ziua 1 a ciclului menstrual (adică prima zi în care femeia are sângerări menstruale). Este acceptată şi iniţierea administrării drajeurilor începând cu ziua 2-5, dar în cursul primului ciclu terapeutic este recomandată utilizarea concomitentă a unei metode contraceptive tip barieră, în primele 7 zile de administrare a drajeurilor.

Trecerea de la tratamentul cu alte contraceptive orale combinate (contraceptive orale combinate, inel vaginal sau plasture transdermic)

Femeia trebuie să înceapă utilizarea Rigevidon 21+7 în prima zi după ultima administrare a medicamentului activ hormonal, dar nu mai târziu de prima zi de după administrarea comprimatelor

fără hormoni din ciclul anterior de contraceptive hormonale combinate.

Trecerea de la o metodă bazată pe progesteron ca unic component (comprimate cu progesteron,

soluţii injenctabile, implant)

Femeia poate schimba terapia de la pilule pe bază de progesteron în orice zi (în cazul implantului, în ziua în care implantul a fost îndepărtat sau în cazul administrării injectabile, în ziua în care ar fi trebuit făcută următoarea injectare). În toate aceste cazuri, femeia trebuie sfătuită să utilizeze concomitent o metodă contraceptivă de tip barieră, în primele 7 zile de administrare a drajeurilor.

După avort în primul trimestru

Femeia poate începe să utilizeze imediat drajeurile. În acest caz nu este necesară luarea de precauţii

contraceptive suplimentare.

După naştere sau avort în al doilea trimestru

Pentru femei care alăptează – vezi pct. 4.6.

Femeia trebuie sfătuită să înceapă tratamentul în ziua 21-28 după naştere (femeile care nu alăptează)

sau în ziua 21-28 după un avort în trimestrul al doilea, deoarece există un risc crescut de apariţie a

unor tulburări tromboembolice în perioada postpartum. Dacă se începe tratamentul mai târziu, pacienta trebuie sfătuită să utilizeze concomitent o metodă contraceptivă tip barieră, în primele 7 zile de

administrare a drajeurilor. Cu toate acestea, dacă a avut deja un contact sexual neprotejat, trebuie

exclusă posibilitatea unei sarcini, înaintea iniţierii administrării drajeurilor sau trebuie să aştepte până la prima sângerare menstruală.

Drajeuri omise

Dacă femeia întârzie administrarea oricărui drajeu mai puţin de 12 ore, protecţia contraceptivă

nu este redusă. Femeia trebuie să utilizeze drajeul imediat ce îşi aduce aminte, iar restul drajeurilor trebuie luate conform orarului obişnuit.

Dacă întârzierea administrării depăşeşte 12 ore, protecţia contraceptivă poate fi diminuată. Există două reguli care trebuie urmate în cazul drajeurilor uitate:

1. Administrarea comprimatelor nu trebuie întreruptă niciodată mai mult de 7 zile

2. Este necesară o perioadă de 7 zile de administrare neîntreruptă a medicamentului pentru a obţine inhibarea adecvată a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian.

De aceea, următoarele recomandări pot fi utilizate în practică:

Săptămâna 1

Femeia trebuie să utilizeze ultimul drajeu omis imediat ce îşi aduce aminte, chiar dacă aceasta înseamnă să utilizeze două drajeuri în acelaşi timp. După aceea, continuă să utilizeze drajeurile conform orarului obişnuit. Pentru următoarele 7 zile trebuie utilizată o metodă contraceptivă tip barieră, de exemplu prezervativ. Dacă în cele 7 zile anterioare a avut loc un contact sexual, trebuie luată în considerare posibilitatea sarcinii. Riscul apariţiei sarcinii este cu atât mai mare cu cât au fost omise mai multe drajeuri şi cu cât omiterea administrării a fost mai aproape de perioada în care, de obicei, se utilizau drajeurile inactive.

Săptămâna 2

Femeia trebuie să utilizeze ultimul drajeu omis imediat ce îşi aduce aminte, chiar dacă aceasta înseamnă să utilizeze două drajeuri în acelaşi timp. După aceea, continuă să utilizeze drajeurile

conform orarului obişnuit. Nu mai este necesară luarea de măsuri contraceptive suplimentare dacă în

cele 7 zile ce au precedat drajeul omis administrarea a fost efectuată corect. Cu toate acestea, dacă nu s-a întâmplat aşa sau dacă a fost omis mai mult de un drajeu, femeia trebuie sfătuită să utilizeze suplimentar o metodă contraceptivă tip barieră (cum este prezervativul) timp de 7 zile.

Săptămâna 3

Riscul de eşec al contracepţiei este major datorită perioadei următoare, în care nu se administrează drajeuri active hormonal. Protecţia contraceptivă redusă poate fi totuşi prevenită prin ajustarea administrării drajeurilor. De aceea, urmând una dintre cele două alternative, nu este necesar a se utiliza măsuri de contracepţie suplimentare, în condiţiile în care, în cele 7 zile anterioare drajeului omis toate drajeurile au fost administrate corect. Dacă nu a fost aşa, femeia trebuie sfătuită să folosească prima dintre cele două alternative. Suplimentar, pentru următoarele 7 zile trebuie utilizată concomitent o metodă contraceptivă tip barieră

1. Femeia trebuie să utilizeze ultimul drajeu omis imediat ce îşi aduce aminte, chiar dacă aceasta înseamnă să utilizeze două drajeuri în acelaşi timp. După aceea, continuă să utilizeze

drajeurile conform orarului obişnuit. Trebuie să înceapă să utilizeze drajeurile din următorul blister imediat după ce a luat ultimul drajeu alb din blisterul anterior, adică fără perioada în care se administrează drajeuri maro. Este improbabilă apariţia sângerării de întrerupere până la

terminarea celui de al doilea blister, dar pot apărea mici pete sau sângerări neregulate în zilele

în care se iau drajeurile.

2. Femeia poate fi, de asemenea, sfătuită să înceteze a mai utiliza drajeurile albe din blisterul

început. În acest caz trebuie să continue să utilizeze drajeurile maro pe o perioadă de cel puţin

7 zile, în care nu mai utilizează drajeuri active (albe), incluzând zilele în care a uitat să

utilizeze drajeurile albe şi apoi să continue cu un nou blister.

Dacă femeia a uitat să utilizeze drajeurile şi nu prezintă sângerări de întrerupere în prima perioadă în

care în mod normal se utilizau drajeuri maro, trebuie luată în considerare posibilitatea unei sarcini.

Omiterea în administrare a unuia sau mai multor drajeuri maro nu are consecinţe, cu condiţia ca intervalul dintre ultimul comprimat activ (alb) din cutia curentă şi primul comprimat activ al cutiei următoare să nu depăşească 7 zile.

Recomandări în caz de vărsături/diaree

Dacă vărsăturile apar în interval de 3-4 ore de la administrarea drajeului, absorbţia acestuia poate fi

incompletă. În acest caz, se aplică indicaţiile descrise anterior, privind drajeurile omise. Diareea poate reduce eficacitatea, prin inhibarea absorbţiei complete. Dacă femeia nu doreşte să modifice schema

obişnuită de administrare a drajeurilor, atunci trebuie să utilizeze drajeuri suplimentare, dintr-un alt

blister.

Acum se mai citeste