Prospect Yasmin

YASMIN Prospect

 anticonceptional

este un contraceptiv oral combinat (contraceptiv combinat). Fiecare comprimat contine o cantitate mica din doi hormoni feminini diferiti.  Acestia sunt drospirenona (un progestogen) si etinilestradiolul (un estrogen ). Datorita cantitatilor mici de hormoni, YASMIN este considerat un contraceptiv oral cu doza mica. Cum toate comprimatele dintr-un blister contin aceeasi hormoni, în aceeasi cantitate, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic.

INFORMATII PENTRU UTILIZAREA YASMIN

Va rugam sa cititi cu atentie prospectul înainte de a utiliza YASMIN. Prospectul va va furniza informatii despre beneficiile si riscurile utilizarii contraceptivelor orale .

De asemenea, va va informa cum sa utilizati YASMIN si când sa va adresati medicului dumneavoastra. Daca aveti nelamuriri sau doriti informatii suplimentare va rugam adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitia:

Un comprimat filmat contine drospirenona 3 mg, etinilestradiol 0,03 mg si excipienti: nucleu – lactoza monohidrat, amidon de porumb , amidon pregelatinizat, povidona K 25, stearat de magneziu , film – hidroxipropilmetilceluloza, macrogol 6000, talc , dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172).

Pentru ce se utilizeaza YASMIN?

Pentru a preveni sarcina . De asemenea, puteti prezenta si urmatoarele beneficii suplimentare: îmbunatatirea simptomelor cum sunt balonarea, edemele sau cresterea în greutate, retentia hidrica, ameliorarea acneei si reducerea seboreei pielii si parului .

Contraceptivele orale constituie o metoda foarte eficace de control a sarcinii. Când se administreaza corect (fara a omite vreun comprimat), sansa de a ramâne însarcinata este foarte mica.

 

Prospect Yasmin
Prospect Yasmin Anticonceptional

CÂND NU TREBUIE SA UTILIZATI YASMIN?

Nu utilizati YASMIN daca va aflati în una dintre urmatoarele situatii. Daca sunteti într-una dintre aceste situatii, adresati-va medicului înainte de a utiliza YASMIN. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati un alt tip de contraceptiv sau o alta metoda (nehormonala):

– daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare care sa afecteze circulatia sângelui . În special, aceste tulburari se refera la tromboze. Tromboza înseamna formarea unui cheag de sânge. Acesta poate sa apara în vasele de sânge ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamânilor (embolie pulmonara), ale inimii ( infarct miocardic), creierului (accident vascular cerebral) sau în alte parti ale corpului (vezi si pct. Contraceptivul si tromboza);

 • daca aveti sau ati avut vreodata un prim semn de infarct miocardic (cum este angina pectorala sau durere în piept) sau de accident vascular cerebral (cum este atacul ischemic tranzitor sau accidentul vascular cerebral usor reversibil);
 • daca aveti diabet zaharat cu modificari vasculare ;
 • daca aveti icter (colorarea galbena a pielii) sau boli hepatice severe;
 • daca aveti sau ati avut cancer la sân sau cancer al organelor genitale;
 • daca aveti sau ati avut o tumora benigna sau maligna a ficatului;
 • daca aveti sângerari vaginale inexplicabile;
 • daca sunteti sau credeti ca puteti fi însarcinata;
 • daca sunteti alergica la oricare dintre componentele YASMIN.

 

Daca apare una dintre aceste situatii pentru prima data în timpul utilizarii contraceptivului, întrerupeti imediat administrarea si adresati-va medicului dumneavoastra. În acelasi timp, utilizati masuri contraceptive nehormonale. Vezi si pct. Note generale.

CE TREBUIE SA STITI ÎNAINTE DE A ÎNCEPE SA UTILIZATI YASMIN?

Note generale

În acest prospect sunt descrise numeroase situatii în care ar trebui sa întrerupeti administrarea contraceptivului sau în care eficacitatea contraceptivelor poate fi scazuta. În astfel de situatii nu ar trebui sa aveti contact sexual sau ar trebui sa utilizati metode contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu sa utilizati prezervativul sau o alta metoda contraceptiva de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau temperatura bazala. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece contraceptivul modifica temperatura bazala si mucusul cervical care apare în timpul perioadei de sângerare menstruala .

Ca toate contraceptivele, YASMIN, nu protejeaza împotriva infectiei HIV (SIDA ) sau altor boli cu transmitere sexuala .

YASMIN v-a fost prescris dumneavoastra personal. Nu-l dati si altora.

Înainte de a începe utilizarea YASMIN

În cazul în care contraceptivul combinat este utilizat în prezenta uneia dintre urmatoarele situatii trebuie sa fiti sub observatie atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru. Astfel, daca sunteti într-una dintre aceste situatii anuntati medicul dumneavoastra înainte de a începe sa utilizati YASMIN.

 • fumati;
 • aveti diabet zaharat ;
 • sunteti supraponderala;
 • aveti hipertensiune arteriala ;
 • aveti o boala valvulara sau tulburare de ritm;
 • aveti o inflamatie venoasa (flebita superficiala);
 • aveti varice venoase ;
 • o ruda apropiata a avut tromboza , infarct miocardic sau accident vascular cerebral ;
 • aveti migrene;
 • aveti epilepsie;
 • dumneavoastra sau o ruda de gradul I prezinta sau a prezentat cresterea concentratiei plasmatice de colesterol sau trigliceride (substante grase);
 • o ruda de gradul I a avut cancer de sân;
 • aveti boli hepatice sau biliare;
 • aveti boala Crohn sau colita ulceroasa ( boli inflamatorii cronice ale intestinului);
 • aveti lupus eritematos sistemic (LES; o afectiune a pielii de pe întregul corp);
 • aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagularii sâ ngelui provocata de insuficienta renala );
 • aveti siclemie ( anemie cu celule în secera);
 • aveti sau ati avut cloasma ( pete pigmentate galbui-brune ale pielii, în special pe fata); în acest caz, evitati expunerea la soare sau la radiatiile ultraviolete .

Daca oricare dintre aceste situatii apare pentru prima data, reapare sau se agraveaza în timpul utilizarii YASMIN, adresati-va medicului dumneavoastra.

 

Contraceptivul si tromboza

Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge.

Uneori, tromboza apare la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare ( tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sânge pleaca din venele în care s-a format, poate ajunge sa blocheze arterele pulmonare , determinând asa-numita „ embolie pulmonara”. Tromboza venoasa profunda apare rar. Ea poate sa apara indiferent daca utilizati sau nu contraceptivul. De asemenea, poate sa apara daca ramâneti gravida. Riscul este crescut la femeile care utilizeaza contraceptivul, dar nu atât de crescut ca în timpul sarcinii.

De asemenea, cheaguri de sânge pot sa apara foarte rar în vasele de sânge ale inimii (determinând infarct miocardic ) sau ale creierului (determinând accident vascular cerebral ). Foarte rar, pot sa apara cheaguri de sânge în ficat , intestin , rinichi sau ochi.

Ocazional, o tromboza poate determina incapacitati grave permanente sau poate fi chiar fatala.

Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creste o data cu vârsta. De asemenea, creste cu cât fumati mai mult . Când utilizati contraceptivul trebuie sa întrerupeti fumatul , mai ales daca aveti peste 35 ani.

Daca apare hipertensiune arteriala în timp ce utilizati contraceptivul, s-ar putea sa fiti sfatuita sa opriti utilizarea lui.

Riscul de tromboza venoasa profunda creste temporar ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unei imobilizari (de exemplu daca aveti un picior sau ambele în ghips sau în atele). La femeile care utilizeaza contraceptive orale , riscul poate fi chiar mai mare . Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati contraceptivul înainte de o spitalizare sau o interventie chirurgicala programata. Medicul dumneavoastra va poate spune sa întrerupeti administrarea contraceptivului cu câteva saptamâni înainte de operatie sau în momentul imobilizarii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va spune când puteti reîncepe administrarea contraceptivului dupa convalescenta .

Daca observati semne posibile de tromboza , întrerupeti administrarea contraceptivului si informati-l imediat pe medicul dumneavoastra (vezi si pct. Când trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?)

Contraceptivul si cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat putin mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale , fata de femeile de aceeasi vârsta care nu utilizeaza contraceptive orale . Aceasta crestere usoara a numarului de cazuri de cancer de sân diagnosticate dispare gradat în urmatorii 10 ani de la întreruperea administrarii contraceptivelor orale . Nu se stie daca diferenta este determinata de contraceptivele orale . Cauza ar putea fi faptul ca femeile au fost examinate mai des, astfel încât cancerul de sân a fost diagnosticat mai devreme.

În cazuri rare, la femeile care utilizeaza contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne si chiar mai rar, tumori hepatice maligne . Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale puternice.

La femeile care utilizeaza contraceptive orale o perioada îndelungata s-a raportat mai des aparitia cancerului cervical . Aceasta constatare ar putea sa nu fie în legatura cu contraceptivele orale, ci cu comportamentul sexual si alti factori.

Contarceptivul si alte produse medicamentoase

Unele produse medicamentoase pot opri actiunea contraceptivului. Acestea include medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoina, barbituricele), a tuberculozei (de exemplu rifampicina) si antibioticele (de exemplu ampicilina, tetraciclinele, griseofulvina ) utilizate pentru alte boli infectioase. Unele produse medicamentoase (de exemplu ketoconazolul, eritromicina , ciclosporina) pot inhiba metabolizarea YASMIN. Spuneti întotdeauna medicului care va prescrie contraceptivul ce medicamente utilizati deja. De asemenea, spuneti medicului sau stomatologului care va prescrie un alt medicament (sau farmacistului) ca utilizati contraceptivul. Ei v-ar putea spune daca trebuie sa utilizati masuri contraceptive suplimentare si, daca da, pentru ce perioada.

Contraceptivul si alaptarea

YASMIN nu este recomandat în timpul alaptarii.

Contraceptivul si sarcina

YASMIN nu trebuie utilizat de catre femeile însarcinate sau cele care cred ca pot fi însarcinate.

Contraceptivul si conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje

YASMIN nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Când trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?

Controale periodice

Când utilizati contraceptivul, medicul dumneavoastra va va spune sa va prezentati regulat la control. În general, trebuie sa va faceti un control medical în fiecare an.

 

Adresati-va medicului dumneavoastra cât mai curând posibil daca:

– observati orice modificare a starii dumneavoastra de sanatate, în special când apare unul dintre simptomele mentionate în acest prospect ( vezi si pct. Când nu trebuie sa utilizati YASMIN si Înainte de a începe utilizarea YASMIN; nu uitati de datele rudelor dumneavoastra);

– simtiti un nodul la sân;

– începeti sa utilizati un alt produs medicamentos ( vezi si Contraceptivul si alte produse medicamentoase);

– stiti ca veti sta imobilizat sau înaintea unei interventii chirurgicale planificate (adresati-va medicului dumneavoastra cu cel putin patru saptamâni înainte);

– aveti o sângerare vaginala puternica, neobisnuita;

– ati omis administrarea unui comprimat în prima saptamâna a blisterului si ati avut contact sexual în urmatoarele sapte zile;

– nu ati avut menstruatie de doua ori la rând sau suspectati o sarcina (nu începeti un nou blister pâna nu va adresati medicului dumneavoastra).

 

Opriti imediat administrarea comprimatelor si adresati-va medicului dumneavoastra daca observati orice semn posibil de tromboza :

 

 • o tuse neobisnuita;
 • dificultate în respiratie;
 • durere severa în piept care poate ajunge în bratul stâng;
 • un atac migrenos sau cefalee severa, prelungita si neobisnuita;
 • pierdere partiala sau completa a vederii sau vedere dubla;
 • vorbire greoaie sau incapacitate de a vorbi;
 • modificari bruste de auz, miros sau gust ;
 • ameteli sau lesin;
 • slabiciune sau amorteli în orice parte a corpului;
 • durere severa în abdomen ;
 • durere severa sau umflarea picioarelor.

Situatiile si simptomele mentionate mai sus sunt descrise si explicate mai detaliat în alte puncte ale acestui prospect.

CUM SA UTILIZATI YASMIN?

Când si cum sa administrati comprimatele filmate?

Blisterul YASMIN contine 21 comprimate filmate. Pe blister, fiecare comprimat este marcat cu ziua din saptamâna în care trebuie administrat. Utilizati comprimatul la aproximativ aceeasi ora în fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Urmati directia sagetii pâna când ati terminat toate cele 21 comprimate. În urmatoarele 7 zile nu veti mai utiliza comprimate. În decursul acestor 7 zile trebuie sa înceapa menstruatia (sângerare de întrerupere). De obicei, aceasta va apare în ziua 2 – 3 de la ultimul comprimat YASMIN. Începeti urmatorul blister în a 8-a zi, chiar daca menstruatia continua. Aceasta înseamna ca veti începe întotdeauna un blister nou în aceeasi zi a saptamânii si, de asemenea, ca sângerarea de întrerupere va apare aproximativ în aceeasi zi, în fiecare luna.

Începerea primului blister YASMIN

Când nu s-au mai utilizat contraceptive hormonale în ultima luna

Administrarea comprimatelor YASMIN trebuie sa înceapa în prima zi a ciclului, adica în prima zi a sângerarii menstruale . Utilizati un comprimat marcat cu ziua respectiva din saptamâna. De exemplu, daca menstruatia apare într-o vineri, utilizati un comprimat marcat cu „vineri”. Urmeaza apoi zilele în ordine. Puteti începe si în zilele 2-5, însa, în acest caz, asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor din primul ciclu.

Când se trece de la alt contraceptiv oral combinat

Puteti începe administrarea comprimatelor YASMIN dupa ce ati utilizat ultimul comprimat din blisterul actual (aceasta înseamna ca nu faceti pauza ). Daca blisterul curent contine si comprimate inactive, puteti începe administrarea YASMIN în ziua de dupa administrarea ultimului comprimat activ (daca nu sunteti sigura care este aceasta, întrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul). Puteti începe si mai târziu, dar niciodata mai târziu de ziua de dupa intervalul de pauza al blisterului actual (sau ziua de dupa ultimul comprimat inactiv din blisterul actual).

Când se trece de la un contraceptiv oral numai cu progestogen (comprimat)

Puteti întrerupe administrarea comprimatului în orice zi si puteti începe administrarea YASMIN în ziua urmatoare, la aceeasi ora. Asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor, daca aveti contact sexual .

Când treceti de la o forma injectabila sau de la implant

Începeti administrarea comprimatelor YASMIN în momentul în care trebuie facuta urmatoarea injectie sau în ziua în care este îndepartat implantul. Asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor, daca aveti contact sexual .

Dupa ce ati nascut

Daca ati nascut recent, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pâna dupa prima menstruatie normala înainte de a începe administrarea YASMIN. Uneori, este posibil sa începeti mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui în acest sens . Daca alaptati si doriti sa utilizati YASMIN, trebuie mai întâi sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Dupa un avort

Medicul va va sfatui.

Daca ati administrat prea multe comprimate (supradozaj)

Nu s-au raportat reactii adverse severe în urma administrarii mai multor comprimate YASMIN odata. Daca ati administrat mai multe comprimate odata puteti prezenta greata , varsaturi sau sângerari vaginale . Daca ati constatat ca un copil a înghitit YASMIN, adresati-va medicului.

Când vreti sa întrerupeti administrarea YASMIN

Puteti întrerupe administrarea YASMIN oricând doriti. Daca nu doriti sa ramâneti însarcinata, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a utiliza alte metode de control a sarcinii.

Daca doriti sa ramâneti însarcinata întrerupeti administrarea YASMIN si asteptati pâna aveti o menstratie normala înainte de conceptie. Aceasta va ajuta sa va programati sarcina .

CUM SA PROCEDATI DACA….

…. ati omis administrarea comprimatelor

– Daca ati întârziat mai putin de 12 ore, eficacitatea YASMIN se pastreaza. Utilizati comprimatul imediat ce va amintiti si administrati urmatorul comprimat la ora obisnuita.

– Daca ati întârziat mai mult de 12 ore, eficacitatea YASMIN poate fi redusa. Cu cât ati uitat sa utilizati mai multe comprimate consecutiv, cu atât riscul de reducere a efectului contraceptiv este mai mare . Exista îndeosebi un risc crescut de a ramâne gravida daca uitati sa utilizati comprimatele de la începutul sau de la sfârsitul blisterului. Ca urmare, trebuie sa urmati regulile de mai jos ( vezi si diagrama de mai jos).

Mai mult de un comprimat omis din blister

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila