Prospect Diane 35 – Contraceptiv Oral

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect : Informatii pentru utilizator

Diane-35 Prospect

Contraceptiv oral pentru tratamentul sindromului de androgenizare la femei

Informatii importante, va rugam sa le cititi cu atentie!

Compozitie:

Un drajeu de Diane-35 contine 2 mg acetat de ciproteron si 0,035 mg etinilestradiol.

Proprietati

Acetatul de ciproteron continut in Diane-35 impiedica actiunea hormonilor sexuali masculini (androgeni) care sunt produsi si de organismul feminin. Este deci posibil sa tratam afectiuni cauzate fie de cresterea productiei de androgeni ,fie de o sensibilitate particulara la acesti hormoni.

diane 35 prospectdiane 35 prospect

In timpul administrarii de Diane-35 este redusa activitatea in exces a glandelor sebacee, activitate care joaca un rol important in aparitia acneei si seboreei. Aceasta face ca, in general, dupa un tratament de 3­4 luni, focarele de acnee sa se vindece. Ingrasarea accentuata a parului si a pielii dispare de obicei chiar mai repede. Se reduce si caderea excesiva a parului capului. La femeile cu forme usoare de hirsutism, aflate in perioada fertila, efectul favorabil apare dupa o administrare de mai multe luni. In afara efectului antiandrogen descris, acetatul de ciproteron are si o actiune progestativa pronuntata. Administrarea unica a acetatului de ciproteron determina tulburari ale ciclului care sunt evitate prin combinarea lui cu etinilestradiol in Diane-35.

Aceasta actiune este prezenta atata timp cat preparatul este luat ciclic conform instructiunilor. In timpul tratamentului cu Diane-35 ovulatia nu va avea loc. In acelasi timp mucusul cervical ramane vascos facand dificila ascensiunea spermatozoizilor. In plus, mucoasa uterina nu este pregatita pentru nidarea ovulului fecundat. Acestea sunt motivele pentru care Diane-35 ofera o protectie multipla fata de o sarcina nedorita.

IndicatiiPentru tratamentul bolilor androgen-dependente la femei ca: acneea in special formele pronuntate si cele insotite de seboree, inflamatii, si cu formare de noduli (acnee papulo-pustuloasa, acnee nodulochistica), alopecia androgenica si formele usoare de hirsutism; de asemenea ca si contraceptiv oral la femeile cu aceste afectiuni.

In hirsutismul recent aparut sau care s-a accentuat si extins considerabil, medicul trebuie informat, pentru ca este necesara clarificarea cauzei.

Dozare si mod de administrare

Inaintea administrarii unor medicamente care contin hormoni precum Diane-35, trebuie facuta o investigatie medicala si ginecologica temeinica, inclusiv examenul sanilor si un examen de citologie cervicala, precum si o atenta anamneza heredo-colaterala. Daca din antecedente se semnaleaza existenta de afectiuni tromboembolice la rude de gradul I trebuie investigat sistemul de coagulare. De asemenea, trebuie exclusa sarcina. Daca in timpul administrarii de Diane-35 se instalea-za o sarcina, tratamentul se va intrerupe imediat.

Utilizarea anterioara de Diane-35 nu este un motiv de intrerupere a unei sarcini. In timpul administrarii, se recomanda controale la intervale de aproximativ 6 luni.

Inceputul tratamentului

Asteptati urmatorul ciclu menstrual si incepeti sa luati cate un drajeu din prima zi a ciclului (prima zi de sangerare). Primul ciclu menstrual va aparea ceva mai devreme decat de obicei dar urmatoarele cicluri vor fi la intervale de 4 saptamani.

Folosirea foliei calendaristice

Administrarea de Diane-35 trebuie inceputa in prima zi a unui ciclu menstrual. Primul drajeu se va extrage din dreptul zilei respective a saptamanii (ex. “L” pentru luni), si se inghite fara a fi mestecat, cu lichid. Odata fixata ora de administrare a drajeului, de preferinta dupa micul dejun sau dupa cina, ea trebuie respectata in fiecare zi.

1 drajeu in fiecare zi timp de 21 zile

Se va lua cate un drajeu in fiecare zi pana cand folia va fi goala. Astfel, daca nu sunteti sigure ca ati luat drajeul in ziua respectiva, urmarirea foliei va va lamuri in orice moment.

  • Perioada de 7 zile libere

Dupa terminarea foliei, urmeaza un interval de 7 zile fara drajeuri. In aceasta perioada va aparea o sangerare asemanatoare men-struatiei.

  • Continuarea tratamentului

Dupa acest interval de 7 zile se incepe o noua folie, indiferent daca sangerarea continua sau s-a oprit (cazul cel mai frecvent). Deci, veti urma o schema simpla cu 3 saptamani de administrare de drajeuri si 1 saptamana libera, fiecare folie noua va fi inceputa in aceeasi zi a saptamanii cu cea anterioara.

Retineti!

Administrarea neregulata de drajeuri, voma sau tulburarile intestinale cu diaree, ca si cazurile rare, individuale, de tulburari metabolice precum si folosirea indelungata a unor anumite preparate medicale (vezi “Informati medicul!”) pot afecta activitatea contraceptiva (primul simptom posibil: sangerarea intermenstruala). Laxativele slabe nu modifica actiunea drajeurilor.

  • Durata de folosire

Durata de folosire depinde de aspectul clinic; in general, tratamentul va fi pentru mai multe luni.

Se recomanda administrarea de Diane-35 inca 3-4 cicluri dupa ce semnele clinice au disparut. In cazul reaparitiei simptomelor la cateva luni dupa oprirea tratamentului, se va reincepe o noua administrare.

Daca apar sangerari intermenstruale

Aparitia acestor sangerari in primele 3 saptamani de administrare de Diane-35 nu vor duce la intreruperea tratamentului. Sangerarile mici se opresc de obicei spontan. Totusi, daca sangerarile sunt mari, similare sangerarii menstruale, trebuie sa informati medicul.

Daca nu apare sangerarea menstruala

In cazuri exceptionale, cand sangerarea nu apare in intervalul de 7 zile libere, nu se va incepe o noua folie si se va consulta medicul.

Ce trebuie sa faceti in cazul in care ati uitat un drajeu sau in caz de voma si diaree

Protectia impotriva sarcinii incepe in prima zi de administrare si se mentine si in timpul pauzei de 7 zile. Daca un drajeu nu a fost luat la ora stabilita, siguranta contraceptiva se mentine daca acesta este totusi luat in decursul urmatoarelor 12 ore. Daca s-a depasit acest interval, restul drajeurilor din folia calendaristica tre-buie luate in continuare la ora obisnuita, cu exceptia celui uitat. Suplimentar, se vor asocia in aceasta perioada metode nehormonale de prevenire a sarcinii (cu exceptia metodei calendaristice si a metodei temperaturii bazale). Drajeurile uitate nu se mai iau. In cazul aparitiei unor varsaturi, diaree s.a., situatii ce scad siguranta contraceptiva, se recomanda, din aceleasi motive cu cele mentionate mai sus, ca administrarea sa nu fie intrerupta si sa se foloseasca metodele nehormonale suplimentare de protectie contraceptiva.

Regulile care trebuie respectate insa sunt cele indicate de medic.Reactii adverse

Ocazional, pot aparea: senzatie de tensiune in sani, tulburari digestive, greata, cefalee, modificarea greutatii corporale si a libidoului, precum si indispozitii de tip depresiv. Dupa administrare indelungata, la femeile cu o sensibilitate deosebita, pot aparea pete brune pe fata favorizate de expunerea prelungita la soare. Femeile care au aceasta tendinta vor evita expunerea prelungita la soare. In cazuri rare, s-a observat o toleranta mai scazuta la lentile de contact. Consultati medicul pentru orice problema persistenta.

Contraindicatii

Datorita efectului contraceptiv, nu se recomanda femeilor care doresc o sarcina in timpul tratamentului; in timpul perioadei de graviditate si de alaptare, in cazul unei tulburari hepatice grave (sindrom

Dubin-Johnson si Rotor, tumori hepatice preexistente sau in prezent); boli tromboembolice arteriale si venoase ca si in afectiuni care predispun la acestea; tulburari ale sistemului de coagulare; diabet zaharat grav cu modificari vasculare; anemie cu celule in secera; cancer de san sau de endometru, respectiv o suspiciune in acest sens (chiar si cazurile considerate vindecate); tulburari ale metabolismului lipidic; forme grave de hipertensiune arteriala; daca in cazul unei sarcini anterioare au aparut icter, prurit persistent, respectiv eruptie de vezicule (herpes gestationis), inrautatirea acuitatii auditive la femeile cu otoscleroza.

Informaţi medicul!

Daca suferiti de oricare din urmatoarele boli: diabet, hipertensiune arteriala, varice ale membrelor inferioare, otoscleroza, scleroza multipla, epilepsie, porfirie, tetanie, coreea minor.In toate aceste cazuri ca si atunci cand aveti antecedente de flebite sau tendinta la diabet, Diane-35 trebuie administrat sub supraveghere medicala stricta.

Daca suferiti sau ati suferit de oricare din afectiunile mentionate lacontraindicatii. Daca nu sunteti sigura privitor la una din aceste afectiuni, rugati medicul sa va explice.

Daca folositi medicamente in mod regulat (ex. barbiturice, feniibutazona, hidantoine, rifampicina, ampicilina) pentru ca ele pot interactiona cu Diane-35. De asemenea necesarul de antidiabetice orale ca si de insulina se poate modifica.

Motive pentru intreruperea imediata a administrarii de Diane-35Cefalee, ce se manifesta pentru prima data sub forma de migrena, sau cu o frecventa neobisnuita; instalarea brusca a unor tulburari senzoriale (vedere, auz); primele simptome de tromboflebita (dureri neobisnuite sau edeme ale picioarelor); tuse persistenta de cauza neelucidata; durere sau senzatie de constrictie toracica; inainte de o operatie planificata (cu 6 saptamani inainte); o imobilizare prelungita (dupa accidente). In toate aceste cazuri exista un pericol crescut de formare a unor cheaguri de sange (tromboza).

De asemenea, in cazul aparitiei unui icter, a unei inflamatii hepatice, sau a unui prurit generalizat, in cazul cresterii frecventei acceselor epileptice si a cresterii semnificative a tensiunii arteriale; sarcina.

Atentionari speciale

Diane-35 nu poate fi folosit de barbati. Conform cunostintelor actuale, la folosirea unei combinatii estroprogestative, riscul aparitiei de boli tromboembolice arteriale si venoase nu poate fi exclus. Riscul relativ de tromboze arteriale (accident vascular cerebral, infarct miocardic) pare sa creasca odata cu numarul de tigari fumate si cu inaintarea in varsta. In cazuri rare, tumori benigne, iar in cazuri si mai rare, tumori maligne ale ficatului pot determina hemoragii intraabdominale ce pot ameninta viata. Din acest motiv, medicul trebuie sa fie informat in cazul aparitiei in etajul abdominal superior a unor simptome neobisnuite care nu dispar spontan intr-o perioada scurta de timp. Brosura stiintifica contine informatii suplimentare pentru medici.

Prezentare

Folie calendaristica cu 21 drajeuri.

A se pastra in conditii corespunzatoare si a nu se lasa la indemana copiilor.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close