Prospect Strattera

Sharing

PROSPECT Strattera 

INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

STRATTERA 10 mg, capsule Atomoxetină

STRATTERA 18 mg, capsule Atomoxetină

STRATTERA 25 mg, capsule Atomoxetină

STRATTERA 40 mg, capsule Atomoxetină

STRATTERA 60 mg, capsule Atomoxetină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 

Strattera Prospect
Strattera Prospect

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră sau pentru copilul dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în paragrafele următoare cuvântul „dumneavoastră” se referă la dumneavoastră sau la un copil pe care îl aveţi în îngrijire.

 

Strattera

In acest prospect găsiţi:

1. Ce este STRATTERA şi pentru ce se utilizează

2. înainte să utilizaţi STRATTERA

3. Cum să utilizaţi STRATTERA

4. Reacţii adverse posibile ale STRATTERA

5. Cum se păstrează STRATTERA

6. Informaţii suplimentare despre Strattera

1. CE ESTE STRATTERA Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Strattera este un medicament non-stimulant utilizat în tratamentul tulburării prin deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD) la copii cu vârsta peste şase ani şi adolescenţi, ca parte a unui program de tratament cuprinzător, ce poate include psihoterapie, măsuri educaţionale şi sociale.

Strattera conţine atomoxetină, care creşte cantitatea de noradrenalină la nivelul creierului. Noradrenalina este o substanţă din creier, care este produsă în mod natural şi care creşte atenţia şi scade impulsivitatea şi hiperactivitatea pacienţilor cu ADHD. Medicamentul v-a fost prescris pentru a ajuta la controlul simptomelor ADHD. Strattera nu determină dependenţă.

Ar putea fi necesare câteva săptămâni de tratament cu Strattera până la îmbunătăţirea semnificativă a simptomelor.

Atunci când tratamentul a fost început la o vârstă mai mică poate fi indicat să continuaţi să luaţi Strattera şi la vârsta adultă. Medicul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la acest fapt.

2.ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI STRATTERA

Nu utilizaţi STRATTERA dacă:

– sunteţi alergic (hipersensibil) la atomoxetină sau la oricare dintre excipienţii Strattera;

– aţiluatunmedicamentdenumitinhibitordemonoaminooxidază (IMAO), de exemplu: fenelzină, în ultimele două săptămâni. IMAO se utilizează uneori în depresie sau în alte probleme de sănătate mintală; utilizarea Strattera împreună cu un medicament IMAO poate să determine reacţii adverse grave sau să pună viaţa în pericol;

– suferiţi de o boală de ochi denumită glaucom cu unghi îngust.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi STRATTERA

Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Strattera dacă:

– aveţi sau aţi avut probleme cu ficatul – s-ar putea să aveţi nevoie de o doză mai mică;

– aveţi tensiune arterială crescută. Strattera poate să crească tensiunea arterială;

– aveţi probleme cu inima sau bătăi neregulate ale inimii. Strattera poate să accelereze frecvenţa cardiacă (pulsul);

– aveţi tensiune arterială mică. Strattera poate să determinea ameţeală sau leşin la persoanele cu tensiune arterială mică (hipotensiune arterială).

– aţi avut în trecut convulsii. Strattera poate determina creşterea frecvenţei convulsiilor.

Utilizarea altor medicamente cu Strattera

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, suplimentele dietetice şi remediile vegetale („naturiste”). Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi să luaţi Strattera împreună cu celelalte medicamente pe care le utilizaţi.

Strattera nu va fi utilizat împreună cu medicamente de tip IMAO. Vezi pct. „Nu utilizaţi Stratera”.

Dacă luaţi Strattera în acelaşi timp cu alte medicamente (vezi exemplele de mai jos), tratamentul cu aceste medicamente sau cu Strattera pot fi afectate şi, ca urmare, este necesară prudenţă:

– medicamente care au efect asupra tensiunii arteriale. Strattera poate modifica tensiunea arterială.

– medicamente care au efect asupra noradrenalim de exemplu antidepresive, de exemplu imipramin venlafaxina sau mirtazapina, sau decongestive ( pseudoefedrina sau fenilefrina. Strattera are de asemene efect asupra noradrenalinei.

– unele medicamente utilizate în tratamentul unor condi de sănătate mintală, medicamente care controlează ritm inimii sau folosite în tratamentul insuficienţei cardiaci metadonă, mefloquină şi unele antibiotice. Acesl medicamente pot determina un risc crescut de tulbură de ritm ale inimii atunci când sunt administrate împreun cu Strattera.

– medicamente cunoscute ca provocând creşterea risculi de convulsii. Acestea pot fi antidepresive, medicament antipsihotice, comprimate antimalarice şi unele calmant ale durerii. Administrarea Strattera poate determin creşterea frecvenţei convulsiilor.

Modul în care Strattera este metabolizat în organism poate influenţat de alte medicamente şi poate determina ca Stratter; să persiste în organism mai mult timp decât este normal Exemple de medicamente ce pot avea acest efect induc unele antidepresive, de exemplu fluoxetină şi paroxetină, sai alte medicamente, de exemplu chinidină şi terbinafină. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să modifice doza sat să crească mult mai lent doza dumneavoastră.

Strattera poate să modifice modul în care organismu dumneavoastră reacţionează la salbutamol (medicameni pentru tratamentul astmului) şi la alte medicamente similare. Dacă, împreună cu Strattera, utilizaţi salbutamol pe cale inhalatorie (nebulizator), pe cale orală (de exemplu sirop sau comprimate) sau dacă faceţi injecţii cu salbutamol, este posibil să simţiţi că inima bate foarte repede, dar astmul nu se va înrăutăţi. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Strattera dacă luaţi salbutamol pe cale aeriană (nebulizator), pe gură sau dacă faceţi injecţii cu salbutamol. Nu este nevoie să discutaţi acest lucru cu medicul dacă folosiţi un inhalator (spray) cu salbutamol pentru a vă trata astmul.

Sarcina şi alăptarea

Dacă credeţi că s-ar putea să fiţi gravidă sau vreţi să rămâneţi gravidă, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Strattera.

Strattera nu trebuie utilizat în timpul sarcinii decât cu recomandarea medicului dumneavoastră.

Nu se ştie dacă Strattera poate să treacă în laptele matern.

Ca urmare, trebuie să evitaţi să luaţi

Strattera dacă alăptaţi sau trebuie să întrerupeţi alăptarea.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

pentru recomandări înainte de a lua orice

medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

S-ar putea să vă simţiţi obosit sau somnolent după ce luaţi Strattera. Trebuie să fiţi atent(ă) atunci când conduceţi vehicule sau lucraţi cu utilaje grele, până când veţi şti în ce mod vă afectează Strattera.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI STRATERRA

– Trebuie să utilizaţi Strattera aşa cum v-a indicat medicul dumneavoastră. De obicei, Strattera se administrează o dată sau de două ori pe zi (dimineaţa şi spre sfârşitul după-amiezii ori începutul serii).

– Puteţi să utilizaţi Strattera cu sau fără alimente.

– Utilizând Strattera la aceeaşi oră în fiecare zi s-ar putea să vă amintiţi mai bine să o luaţi.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât Strattera să luaţi şi va calcula doza în funcţie de greutatea dumneavoastră corporală. Medicul vă va iniţia, în mod normal, tratamentul la o doză mai mică, iar apoi va creşte doza de Strattera pe care trebuie să o luaţi conform instrucţiunilor de mai jos:

– Dozaj la copii şi adolescenţi cu greutate până la 70 kg: Tratamentul trebuie început cu o doză zilnică totală de aproximativ 0,5 mg atomoxetină/kg. Doza iniţială trebuie menţinută timp de minim 7 zile. Medicul dumneavoastră poate decide apoi să crească doza până la aproximativ 1,2 mg/kg şi zi.

– Administrarea la copii şi adolescenţi cu greutate mai mare de 70 kg: Tratamentul trebuie început cu o doză zilnică totală de 40 mg atomoxetină. Doza iniţială trebuie menţinută timp de minim 7 zile. Medicul dumneavoastră poate decide apoi să crească doza până la 80 mg atomoxetină. Doza totală zilnică maximă pe care medicul dumneavoastră o va prescrie este 100 mg atomoxetină.

Nu trebuie să administraţi Strattera la copii cu vârsta sub şase ani, deoarece siguranţa şi eficacitatea nu au fost stabilite la copiii din această grupă de vârstă.

Capsulele de Strattera nu trebuie^desfăcute. Strattera poate avea efect iritant asupra ochiului. în situaţia în care conţinutul capsulei vine în contact cu mucoasa oculară, ochiul afectat va fi spălat cu apă din abundenţă şi va trebui să vă adresaţi unui medic. Mâinile şi orice altă parte a corpului care a venit în contact cu conţinutul capsulei trebuie spălate cât mai curând posibil.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din STRATTERA

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celei mai apropiate unităţi de urgenţă a unui spital şi spuneţi-le câte capsule aţi luat. Simptomele raportate cel mai frecvent asociate supradozajului au fost somnolenţă, agitaţie, hiperactivitate, comportament anormal şi simptome gastrointestinale.

Dacă uitaţi să utilizaţi STRATTERA

Dacă nu aţi luat o doză, trebuie să o luaţi cât mai curând posibil, dar nu trebuie să luaţi în 24 ore mai mult decât doza dumneavoastră zilnică totală. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă încetaţi să utilizaţi STRATTERA

în mod normal nu apar reacţii adverse dacă întrerupeţi administrarea Strattera dar, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe tratamentul.

4.REACŢII ADVERSE POSIBILE ale Strattera

Ca toate medicamentele Strattera poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse foarte frecvente (la mai mult de 1 din 10 pacienţi), raportate în studiile clinice cu Strattera la adolescenţi şi la copiii mai mari de şase ani sunt:

– scăderea apetitului (scăderea poftei de mâncare)

– stare de rău (vărsături)

– dureri de stomac (abdomen)

Aceste reacţii dispar de obicei după un timp.

Alte reacţii adverse frecvente (la mai mult de 1 din 100 pacienţi) pot fi:

– simptome de răceală/gripă

– pierderea apetitului

– trezire dimineaţa devreme

– iritabilitate

– oscilaţii ale dispoziţiei

– ameţeală

– somnolenţă

– pupile dilatate (centrul întunecat al ochilor)

– constipaţie

– disconfort abdominal

– greaţă

– înroşire, mâncărime şi umflături ale pielii

– oboseală

– scădere în greutate

După începerea tratamentului cu Strattera copilul dumneavoastră poate începe să scadă puţin în greutate. Medicul dumneavoastră va verifica înălţimea şi greutatea copilului. în cazul în care copilul nu creşte în înălţime sau nu câştigă în greutate conform aşteptărilor, este posibil ca medicul să schimbe tratamentul cu Strattera.

Reacţii adverse care au fost observate, dar sunt mai puţin frecvente (la mai puţin de 1 din 100 pacienţi), sunt:

– senzaţia sau existenţa pulsului rapid

– gânduri suicidare sau tentative de suicid

– agresivitate

– ostilitate

– labilitate emoţională

Reacţiile adverse foarte frecvente (la mai mult de 1 din 10 pacienţi) raportate în studiile clinice cu Strattera la adulţi sunt:

– scăderea apetitului (scăderea poftei de mâncare)

– tulburări ale somnului

– uscăciunea gurii

– senzaţie de rău (greaţă)

Alte reacţii adverse frecvente (la mai mult de 1 din 100 pacienţi) pot fi:

– trezirile dimineaţa devreme

– tulburări ale somnului

– ameţeli

dureri de cap

– constipaţie

– dureri de stomac

– flatulenţă

– bufeuri

– senzaţia sau existenţa unor bătăi ale inimii foarte rapide

– înroşire, mâncărime şi umflături ale pielii

– transpiraţie în exces

– dificultăţi la urinat

– inflamaţia prostatei (prostatită)

– reacţii adverse la nivelul aparatului genital

– dureri menstruale sub formă de crampe şi menstruaţie neregulată

– oboseală

– letargie

– rigiditate

– scădere în greutate

Ca reacţie adversă, care a fost întâlnită, dar care este mai putin frecventă (mai puţin de 1 din 100 pacienţi), sunt extremităţile reci.

Trebuie să opriţi utilizarea Strattera şi să luaţi legătura imediat cu medicul dumneavoastră sau spitalul dacă vă apar pe piele umflături sau urticarie (mici zone ridicate ale pielii, „în relief” şi care produc mâncărime). Deşi mai puţin frecvent (la mai putin de 1 din 100 pacienţi), Strattera poate să determine reacţii alergice grave. Foarte rar (la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi), a fost raportată afectarea funcţiei ficatului. Trebuie să opriţi utilizarea Strattera şi să luaţi legătura imediat cu medicul dumneavoastră dacă aveţi unul din următoarele semne sau simptome: urină închisă la culoare, pielea sau ochii dumneavoastră capătă o culoare gălbuie, senzaţie de „tensiune” dureroasă, dacă apăsaţi cu grijă în partea dreaptă superioară a abdomenului, imediat sub coaste, greaţă inexplicabilă, oboseală, mâncărime sau vă simţiţi ca şi cum aţi fi răcit. Aceste simptome nu trebuie neglijate deoarece pot reprezenta debutul unor probleme mai grave.

Pacienţii sub 18 ani au un risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse cum sunt ideaţie suicidară, ostilitate (predominant agresivitate, comportament de opoziţie şi furie) şi labilitate emoţională. Dacă oricare din simptomele listate anterior apar sau se agravează după începerea tratamentului, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră. Trebuie să mai ştiţi că, la fel ca în cazul altor tratamente cu medicamente psihotrope, nu poate fi exclusă posibilitatea apariţiei unor rare reacţii adverse psihice grave. De asemenea, în ceea ce priveşte siguranţa tratamentului pe termen lung, la acest grup de vârstă, nu există date suficiente despre efectele Strattera asupra creşterii, maturizării, dezvoltării cognitive şi comportamentale.

La unii pacienţi au fost raportate foarte rar tulburări de ritm ale inimii, care pot fi grave.

Alte reacţii adverse care au fost raportate includ convulsiile şi erecţii prelungite şi dureroase. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ STRATTERA

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu utilizaţi Strattera după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine STRATTERA

– Substanţa activă este atomoxetină (sub formă de clorhidrat). Fiecare capsulă de Strattera de 10 mg, 18 mg, 25 mg, 40 mg sau 60 mg conţine clorhidrat de atomoxetină echivalent cu 10 mg, 18 mg, 25 mg, 40 mg sau 60 mg atomoxetină.

– Celelalte componente sunt:

Conţinutul capsulei: amidon pregelatinizat şi dimeticonă. Capsula conţine laurilsulfat de sodiu, dioxid de titan (E 171) gelatină şi cerneală neagră pentru inscripţionare [(conţinând shellac şi oxid negru de fier (E 172)]. Pentru colorarea capsulelor s-au utilizat:

Capsule de Strattera 18 mg şi 60 mg: oxid galben de fer

(E172)

Capsule de Strattera 10 mg, 18 mg, 25 mg, 40 mg şi 60 mg: dioxid de titan (E 171) Capsule de Strattera 25 mg, 40 mg şi 60 mg: indigo carmin (E 132)

Cum arată STRATTERA şi conţinutul ambalajului

Strattera 10 mg

Capsulele sunt de culoare albă, imprimate cu cerneală neagră cu „Lilly 3227″ pe capacul capsulei şi cu „10 mg” pe corpul capsulei; cutii cu 7,14, 28 sau 56 capsule.

Strattera 18 mg

Capsule sunt cu capac de culoare aurie şi corp de culoare albă, imprimate cu cerneală neagră cu „Lilly 3238″ pe capacul capsulei şi cu „18 mg” pe corpul capsulei; cutii cu 7, 14, 28 sau 56 capsule.

Strattera 25 mg

Capsule sunt cu capac de culoare albastră şi corp de culoare albă, imprimate cu cerneală neagră cu „Lilly 3228″ pe capacul capsulei şi cu „25 mg” pe corpul capsulei; cutii cu 7,14, 28 sau 56 capsule.

Strattera 40 mg

Capsule sunt de culoare albastră, imprimate cu cerneală neagră cu „Lilly 3229″ pe capacul capsulei şi cu „40 mg” pe corpul capsulei; cutii cu 7,14, 28 sau 56 capsule.

Strattera 60 mg

Capsule sunt cu capac de culoare albastră şi corp de culoare aurie, imprimate cu cerneală neagră cu „Lilly 3239″ pe capacul capsulei şi cu „60 mg” pe corpul capsulei; cutii cu 7,14, 28 sau 56 capsule.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul(ii)

Eli Lilly and Company Limited,

Priestley Road, Basingstoke, Hampshire RG24 9NL, Marea Britanie

Producători

Eli Lilly and Company Limited,

Kingsclere Road, Basingstoke, Hampshire RG21 6XA, Marea Britanie

Lilly S.A.,

Avda. de la Industria, 30, 28108 Alcobendas, Madrid, Spania

Acest prospect a fost revizuit în Septembrie 2007

 

Sharing

Acum esti aici: Home » Prospect Strattera