Prospect Tetraciclina Unguent

Sharing

Prospect: Informaţii pentru utilizator

Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent

tetraciclină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

•Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-i recitiţi.

•Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

•Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Tetraciclină Atb şi pentru ce se utilizează
  2. Înainte să utilizaţi Tetraciclină Atb
  3. Cum să utilizaţi Tetraciclină Atb
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Tetraciclină Atb
  6. Informaţii suplimentare

1. Ce este Tetraciclină Atb şi pentru ce se utilizează

Tetraciclină este un antibiotic cu spectru larg. Este util în tratamentul local al unor infecţii ale pielii determinate de streptococi, stafilococi sau alţi germeni sensibili la tetraciclină, la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 8 ani.

Tetraciclina Unguent Prospect
Tetraciclina Unguent Prospect

2.  înainte să utilizaţi Tetraciclină Atb 

            Nu utilizaţi Tetraciclină Atb

•dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tetraciclină, la alte tetracidine sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;

•la copii cu vârsta sub 8 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tetraciclină Atb Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent este indicat numai pentru uzul extern. Tratamentul cu tetraciclină sub formă de unguent trebuie evitat cât mai mult posibil, datorită unui potenţial mare de apariţie a reacţiilor alergice. Evitaţi contactul unguentului cu mucoasa oculară, nazală şi cu alte suprafeţe mucoase.

Nu este recomandată utilizarea de Tetraciclină Atb

30mg/g, unguent în tratamentul leziunilor pielii determinate de ciuperci sau virusuri.

Nu aplicaţi unguentul cu tetraciclină la nivelul plăgilor. Nu utilizaţi Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent la nivelul unor suprafeţe întinse ale corpului, timp îndelungat.

Dacă în timpul utilizării unguentului cu tetraciclină apare o suprainfecţie a leziunilor, adresaţi-vă medicului care poate recomanda întreruperea tratamentului.

Datorită riscului de fotosensibilizare, în timpul tratamentului cu tetraciclină evitaţi expunerea directă la soare şi la radiaţii ultraviolete şi întrerupeţi tratamentul în cazul apariţiei unei reacţii adverse manifestată prin înroşirea pielii.

Copii

Cu toate că în condiţiile aplicării unguentului la nivelul unor zone cutanate mici şi pentru perioade scurte de tratament, riscul absorbţiei în sânge a unei cantităţi semnificative de tetraciclină este mic se recomandă a se avea în vedere riscul care exista în cazul administrării pe cale orală a medicamentului: tetraciclină se acumulează în ţesuturile calcificate unde se formează chelaţi cu ortofosfatul de calciu; poate să apară colorarea în brun a dinţilor, cu hipoplazia smalţului dentar; acest lucru este semnificativ la copii, la care afectează dentiţia de lapte, dacă tetraciclină se administrează în a doua jumătate a sarcinii şi în primele 6 luni de viaţă ale copilului şi dentiţia permanentă, dacă se administrează la copii cu vârsta sub 8 ani. Depozitarea în oase poate determina inhibarea creşterii la copii, ireversibilă în cazul tratamentului îndelungat cu doze mari. Tetraciclină poate păta cu culoarea galben-portocaliu pielea la locul aplicării şi lenjeria.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se cunosc interacţiuni între Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent şi alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Tetraciclină sub formă de unguent se absoarbe în cantităţi reduse în sânge.

Studiile la şobolan şi iepure realizate în urma administrării topice de tetraciclină nu au evidenţiat efecte asupra fătului

sau fertilităţii. Nu există studii adecvate la om, dar Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent se poate utiliza la gravide în cantităţi cât mai mici şi pentru perioade cât mai scurte, după evaluarea corespunzătoare de către medic a raportului risc potenţial fetal-beneficiu matern. Se va evita administrarea în timpul sarcinii.

Nu există date privind excreţia în laptele matern a tetracilinei administrată topic. De aceea, se recomandă prudenţă în cazul utilizării de Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent la femeile care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Tetraciclină Atb nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Tetraciclină Atb

Acest medicament conţine lanolină anhidră, care poate provoca reacţii adverse cutanate locale ( de exemplu dermatită de contact).

3. Cum să utilizaţi Tetraciclină Atb

Utilizaţi întotdeauna Tetraciclină Atb exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 8 ani

Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent se aplică în strat subţire, pe întreaga suprafaţă afectată, de 1 – 2 ori pe zi. înainte şi după fiecare aplicare se vor spăla mâinile.

Dacă după 7 zile de tratament nu se observă nicio îmbunătăţire, tratamentul va fi reevaluat.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tetraciclină Atb

în cazul aplicării unguentului la nivelul unor suprafeţe cutanate mari sau timp îndelungat, se recomandă a se ţine cont de posibilitatea absorbţiei unei cantităţi semnificative de tetraciclină în circulaţia sistemică (a se vedea şi pct. “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tetraciclină Atb” şi “Sarcina şi alăptarea” pentru a conştientiza riscul care poate apărea).

Dacă uitaţi să utilizaţi Tetraciclină Atb

Dacă aţi uitat să utilizaţi o doză, administraţi-o imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru administrarea următoarei doze, utilizaţi-o doar pe aceasta. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Tetraciclină Atb

Adresaţi-vă medicului înainte de a întrerupe tratamentul cu Tetraciclină Atb. întreruperea tratamentului fără recomandarea medicului poate determina reapariţia infecţiei.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acum se mai citeste