Pruritul (mâncărimea pielii) – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Pruritul (mâncărimea pielii).

            Senzaţie de mâncărime la nivelul pielii sau al unor mucoase, apărând în diverse boli, în special cutanate (eczemă, înţepături de insecte, scabie) sau generale (urticarie) pruritul anal la copii, indică de cele mai multe ori, prezenţa viermilor intestinali (oxiuri).

În toate cazurile se va cerceta cauza care produce mâncărimea şi se va face tratamentul acestei afecţiuni, caz în care va trece de la sine şi mâncărimea, indiferent că este o alergie sau o intoxicaţie sau chiar o boală mai gravă. Există însă şi unele medicamente care provoacă mâncărimi ale pielii. De exemplu: aspirina, bromurile, pomezile cu antibiotice sau sulfamide, etc, caz în care se va căuta medicamentul care produce aceasta şi se va înlătura.

Se vor face băi generale în cazul prurigoului generalizat cu plante medicinale.

Pruritul prelungit poate produce modificări ale pielii, care se îngroaşă, devine uscată, pliurile cutanate se exacerbează, apar papule lichenoide constituind ceea ce Brocq a descris sub denumirea de lichefinizare. Se poate întâlni şi în: lichenifizare circumscrisă, lichefinizare difuză, lichefinizări secundare, lichefinizare nodulară, etc, descrise la afecţiunile respective.

Se poate folosi una dintre următoarele plante medicinale: afin, angelică, anghinare, asmăţui, brusture, busuioc, carpen, captalan, castravete, coacăz negru, coada calului, creţişoară, cruşin, curcubeţică, fasole, grâu, iarbă mare, lăcrămioare, lămâie, lemn dulce, levănţică, mac, măr, margaretă, mărar, mentă, morcov, muşeţel, năsturel, nuc, osul iepurelui, ovăz, pătlagină, piciorul cocoşului, pir, răchitan, roiniţă, salcie, scumpie, şopârlaiţă, trifoi roşu, urzică.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se mai poate de asemenea folosi plantă proaspătă sau uscată 20g pusă la 1 litru de vin timp de 10 zile, timp în care se agită de mai multe ori pe zi. Are efect cicatrizant dezinfectant şi calmează mâncărimile. Se poate folosi în special la eczemele pruriginoase.

Angelică (Angelica archangelica) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc. se poate folosi şi rădăcina.

Anghinare (Cynara scolymus), 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc. Intern se consumă 1-2 căni cu condiţia ca după ce s-a consumat să se stea culcat pe partea dreaptă timp de 30 minute. Ajută la curăţirea ficatului.

Asmăţui (Anthricus cerefolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc. Se mai poate folosi planta proaspătă zdrobită şi aplicată cataplasmă.

Brusture (Arctium lapa) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară şi se poate folosi la spălături sau tamponări locale ajutând la eczeme sau mâncărimea pielii. Este şi cicatrizant şi poate distruge stafilococii.

Busuioc (Ocinum basilicum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc. Cu frunze proaspete se freacă local unde există mâncărimi ale pielii.

Carpen (Carpinus betulus) 2 linguriţe de frunze se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale de mai multe ori pe zi, sau doar când există mâncărimea.

Captalan (Petasites hybridus)  2 linguriţe de plantă mărunţită (se poate folosi şi rădăcina caz în care se fierbe pentru 10 minute) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.



Castravete (Cucumis sativum) Local se poate tampona cu suc de castravete. Se rade castravete sau se dă prin maşina de carne şi apoi se strecoară şi cu acest suc se tamponează local.

Coacăz negru (Ribes nigrum) 2 linguriţe de frunze se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale de mai multe ori pe zi, sau doar când există mâncărimea.

Coada calului (Equisetum arvense) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.

Cruşin (Rhamnus frangula) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se fac spălături sau comprese pentru calmarea mâncărimii.

Curcubeţică (Aristolochia clementis) 2 linguri de plantă proaspătă mărunţită se pune la 500 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se mai poate folosi şi rădăcina dar fiartă 10 minute. Se foloseşte la băi locale pentru calmarea pruritului.

Fasole (Phasoleum vulgare) boabe fierte se transformă în pastă care se pune pe o bucată de pânză şi se aplică pe locurile afectate. Se ţine până la trecerea mâncărimii. Se poate repeta de ori câte ori este nevoie.

Grâu (Triticum aestivum) Băi cu tărâţe de grâu. Se pun 500 g de tărâţe într-un săculeţ care se va scufunda în cadă sau în cazurile mai grave se va lăsa să curgă apa pe caldă pe ele. Se stă apoi în cadă pentru 30 minute, sau până trece mâncărimea.

Iarbă mare (Inula helenium) 2 linguriţe plantă mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară şi se foloseşte în cazul mâncărimii intense. Se pot pune şi comprese pe eczemele însoţite de prurit. Are şi rol dezinfectant.

Lăcrămioare (Convalaria majalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.

Lămâie (Citrus lemoniu) Tamponări cu suc de lămâie diluat sau oţet aplicat rece în cazul mâncărimii intense.

Lemn dulce (Glycyrriza glabra) praf de rădăcină se presară pe locul care mănâncă şi se umezeşte puţin, eventual se aplică o pânză umezită deasupra. Se foloseşte la mâncărimile pielii.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.

Mac (Papaver somniferum) Seminţe de mac se fierb 2 linguriţe la 250 ml apă şi se strecoară. Se aplică extern sub formă de tamponamente sau comprese.

Măr (Mallus pumilla) se rade fructul şi se aplică cu ajutorul unui pansament local, pentru calmarea mâncărimii.  Se face de câte ori este nevoie.

Margaretă (Leucanthemum vulgare) 2 linguriţe de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi se strecoară. Se folosesc în cazurile cu mâncărimi şi se poate face eventual şi spălături locale cu acest ceai.

Mărar (Anthum gruveoles) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc. Se mai poate de asemenea folosi plantă proaspătă sau uscată 20g pusă la 1 litru de vin timp de 10 zile, timp în care se agită de mai multe ori pe zi. Are efect cicatrizant dezinfectant şi calmează mâncărimile. Se poate folosi în special la eczemele pruriginoase.

Mentă (Mentha piperita) se pune 20 g de plantă mărunţită la 500 ml oţet de mere şi miere. Se ţine apoi timp de 10 zile agitând des. Se strecoară apoi şi se foloseşte în cazul mâncărimii, intense. Se poate face şi alcool mentolat tot în acest fel cu spirt medicinal. Se mai pot folosi frunze proaspete strivite aplicate cataplasmă pe locurile cu mâncărimi. Este util în special la vârstnici sau copii.

Morcov (Daucus carota) o rădăcină de morcov de mărime potrivită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se foloseşte la tamponări în cazul mâncărimii

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 2 linguriţe de flori mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară şi se pot folosi în cazul mâncărimii. Este şi un bun dezinfectant. Se poate în cazul mâncărimilor mai mari ca în acest ceai să se pună suc de lămâie sau oţet.

Năsturel (Nasturtium officinalis) cataplasme din frunze proaspete strivite şi aplicate pe locurile pruriginoase. Se mai poate să se piseze frunzele şi să se amestece cu un albuş de ou bătut spumă şi apoi se întinde pe locurile afectate. Ajută şi la cicatrizare. Se mai poate de asemenea folosi plantă proaspătă sau uscată 20g pusă la 1 litru de vin timp de 10 zile, timp în care se agită de mai multe ori pe zi. Are efect cicatrizant dezinfectant şi calmează mâncărimile. Se poate folosi în special la eczemele pruriginoase.





Nuc (Juglans regia) 2 linguri de frunze mărunţite sau pericarp se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se folosesc în prurigo, eczeme zemuinde, ulceraţii, etc. Se poate pune 20 g de frunze mărunţite sau pericarp la 1 litru de vin roşu şi se ţine apoi timp de 10 zile agitând des. Se strecoară şi se foloseşte la aceleaşi afecţiuni.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se foloseşte la tamponări în cazul mâncărimii

Ovăz (Avena sativa) 4 linguri se seminţe fierte în 500 ml apă până scade apa la jumătate. Se va consuma 1 litru de astfel de cei în cursul unei zile şi extern se tamponează locurile cu mâncărimi. Este bun şi la inflamaţiile uretrei sau alte inflamaţii interne.

Pătlagină (Plantago lanceolata) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc. Se poate aplica şi frunză proaspătă zdrobită chiar sub pansament.

Piciorul cocoşului (Ranunculus acer) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.

Pir (Agropyron repens) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.

Răchitan (Lythrum salicaria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.

Roiniţă (Mellisa officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc. Se mai poate de asemenea folosi plantă proaspătă sau uscată 20g pusă la 1 litru de vin timp de 10 zile, timp în care se agită de mai multe ori pe zi. Are efect cicatrizant dezinfectant şi calmează mâncărimile. Se poate folosi în special la eczemele pruriginoase.

Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se fac spălături sau comprese pentru calmarea mâncărimii. Conţine acid salicilic care este un antiinflamator.

Scumpie (Cotinus coggygria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.



Şopârlaiţă (Succisa pratensis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.

Trifoi roşu (Trifolium pratense) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, în intertrigouri, prurit vulvar sau anal, urticarie, etc.

Urzică (Urtica dioica) se macină cu maşina de carne planta proaspătă şi apoi se strecoară sucul. Sucul astfel obţinut se amestecă în părţi egale cu suc de lămâie sau oţet şi se tamponează locurile cu mâncărimi. Este şi cicatrizantă. De asemenea intern se poate consuma 2-3 căni de ceai pentru curăţirea organismului de toxine. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi la spălături sau tamponări locale în cazul mâncărimii, intern 2-3 căni.

Combinaţii:

Osul iepurelui (Ononis spinosa, mesteacăn (frunze), pătlagină (Plantago lanceolata), lemn dulce (Glichirriza glabra) în părţi egale se pun 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute apoi se strecoară. Se folosesc în eczeme pruriginoase, leziuni, etc.

Brusture (Arctium lapa) cu Iarbă mare (Inula helenium) câte 1 linguriţă din fiecare pus la 250 ml apă şi fiert timp de 10 minute. Se strecoară şi se poate folosi la spălături sau comprese locale în cazul mâncărimii. Are şi efect dezinfectant şi cicatrizant.

Spălături cu apă cu oţet în diferite cantităţi în funcţie de intensitatea mâncărimii.

Băi de şezut reci în cazul mâncărimii în acea regiune.

În toate cazurile se va evita scărpinatul care poate produce răni care se pot infecta şi care se pot întinde apoi pe suprafeţe foarte mari.

Zer: se tamponează zonele afectate cu zer de mai multe ori pe zi când apare mâncărimea.

Brânză de vaci proaspătă. Se face o pastă cu puţină făină şi se aplică pe locul afectat. Se ţine până la trecerea afecţiunii.

Se va elimina din alimentaţie tot ce ar putea să producă aceste mâncărimi, pentru că de multe ori aceasta este o consecinţă a alimentaţiei. Se vor scoate: lactatele, roşiile, căpşunile, ouăle, carnea de pui, ciocolata, zahărul rafinat (se înlocuieşte cu miere),grăsimile animale şi prăjelile. De asemenea se evită consumarea aditivilor alimentari, conservanţi, etc. Deci tot ce este adaos chimic şi care se găsesc în conserve, mezeluri, etc.

-Soluţie de bicarbonat- 1 linguriţă de bicarbonat la 50 ml apă, se dizolvă apoi se şterge zona cu mâncărimi pentru calmarea mâncărimii.



Tinctura de sunătoare.

Hypericum perforatum.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiseptic, antiseptic urinar, diuretic, astringent, sedativ, cicatrizant, vermifug, vulnerar, antifebril, antiinflamator, hepatoprotector, ajută la regenerarea celulei hepatice, coleretic, colagog, antispastic, antianemic.

Extern: analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mâncărimilor.

Indicaţii.

Intern: hepatită, ciroză (adjuvant), icter, diskinezie biliară, inflamaţia vezicii biliare, anemie, spasme gastrice, ulcer, indigestii, boli renale cronice (adjuvant), incontinenţă urinară, tonic uterin în tulburări menstruale, leucoree, hemoroizi, febre intermitente, dureri de cap, migrene, convulsii, sciatică, nevralgii faciale, hidropizie, dizenterie, varice, flebite, inapetenţă, isterie, epilepsie, junghiuri, icter, impotenţă, frigiditate, stări depresive, tulburări psihice şi nervoase asociate menopauzei, coşmaruri, enurezis, pavor nocturn, colită, enterocolită, rectocolită, distonie neuro-vegetativă.

Extern: zona zoster, dermatoze cu mâncărimi, răni, arsuri, în cosmetică pentru tenurile iritate, contra pruritului în alergii, eczeme.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close