RAHITISMUL
Boală a sistemului osos, în care nu se poate depozita suficient fosfat şi carbonat de calciu, astfel oasele rămân moi şi osificarea întârzie. Rahitismul apare mai ales în urma alimentaţiei artificiale a sugarului şi lactate în primii doi ani ai copilăriei şi se datoreşte mai ales lipsei de vitamină D din hrană, mai rar lipsei de fosfor şi calciu. Rahitismul se observă la toate oasele. Cele craniene rămân moi şi se pot deforma, dinţii întârzie să apară şi nu sunt regulaţi, coatele se înmoaie şi toracele se strâmtează. Nu rareori se produce îngheboşarea coloanei vertebrale. Bazinul turtit antero-posterior. Oasele membrelor inferioare se îndoaie (din cauza greutăţii corpului) fie spre interior (picioare X) fie spre exterior (picioare O). Rahitismul poate fi însoţit şi de alte tulburări metabolice cum ar fi constipaţie sau diaree, hepato şi spleno-megalie, anemie, etc.
Copilul este trist, palid şi rămâne mult în urmă în întreaga sa dezvoltare. Rahitismul nu apare dacă în alimentaţia gravidei şi mamei nu lipseşte vitamina D.
Tratament naturist:
Se tratează prin administrare de vitamina D, prin igienă riguroasă, prin expuneri la soare (care transformă ergosterolul din piele în vitamina D). Dacă nu se tratează la timp, osificaţia se instalează pe un sistem de oase deformate, care rămân toată viaţa un semn al nutriţiei defectuoase din perioada de sugar.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: ceapă, coada calului, morcov, năsturel, nuc, praz, prun, ridiche neagră, spanac, varză.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Ceapă (Allium cepa) se foloseşte ceapa de orice fel în alimentaţie pentru mineralele care le conţine.
Coada calului (Equisetum arvense) se macină planta cu ajutorul râşniţei de cafea şi se consumă câte 1 linguriţă de praf de 3 ori pe zi. Se poate lua după masă cu puţină apă.
Morcov (Daucus carota) se indică folosirea sucului obţinut din rădăcină de morcovi, câte 100-200 ml de suc de 3 ori pe zi, luat înaintea meselor cu 15 minute.
Năsturel (Nasturtium officinalis) 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la reglarea organismului.
Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă, şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2 căni pe zi, conţinând o serie de substanţe care ajută la asimilarea mai eficientă a calciului şi a celorlalte substanţe necesare vindecării. De asemenea se pot face băi la cadă cu ceai din frunze care ajută cel mai bine.
Praz (Alium porus) se consumă ca şi ceapa.
Prun (prunus domestica) se consumă fructele crude câte 200-500 g pe zi, în cure în timpul sezonului, ajutând la reglarea organismului. Conţin vitamine şi minerale utile.
Ridiche neagră (Raphanus nigra sativum) se rade şi se consumă cu diferite mâncăruri în loc de alte stimulente. Ajută la stimularea secreţiilor organismului.
Spanac (Spinacea oleraceae) un aliment care este mai puţin consumat ca suc cu toate că sub această formă este foarte util, dar multă lume nu ştie că prin fierbere îşi pierde foarte multe vitamine, care contribuie la reglarea organismului şi pot să fie mai uşor asimilate de organism, decât gătite în alt mod. Se pot consuma foarte bine cu suc de morcovi, atunci cele două îşi vor aduna proprietăţile obţinând mult mai multe beneficii. În plus aşa se poate consuma foarte uşor.
Varză (brasica oleraceae) salata de varză se indică pentru bogăţia în vitamine şi minerale. Se mai poate consuma şi varza murată sau moarea de varză zilnic.
Preparat natural pentru calciu:
Se va face un tratament medicamentos şi în cazurile în care organismul nu acceptă acest tratament şi se menţine aceiaşi stare se va face un preparat din coji de ou cu suc de lămâie. Acesta modifică conţinutul intestinal şi favorizează resorbţia calciului. Astfel acidul citric formează cu calciul o sare uşor solubilă, care nu mai poate fi precipitată prin alcool. În felul acesta este împiedecată formarea fosfatului de calciu insolubil, care opreşte resorbţia intestinală de fosfaţi. Se poate folosi şi praf de oase de vită care este la fel de bun. Se va sta cât mai mult la soare, pentru că fără expunerea la soare tot tratamentul este fără rezultat.
Preparare; se fierb cojile de ouă în mai multe ape. Se pun apoi la uscat în cuptor cu uşa deschisă, pentru a nu se arde. Este necesară o temperatură în jur de 40-50˚.
Se macină apoi cu râşniţa de cafea, transformându-se în praf fin. Se cerne apoi acest praf cu sita fină. Se va pune într-un borcan praful obţinut, iar peste acesta se va pune suc de lămâie bine filtrat, pentru că dacă conţine pulpă de lămâie devine amar.
Se lasă 4-5 zile, timp în care se va amesteca cu o lingură de lemn de mai multe ori pe zi. Se ţine la temperatura camerei acoperit cu un tifon. Dacă se formează spumă la suprafaţă aceasta se aruncă. După 3-4 zile (în funcţie de temperatură) se va lua şi se filtrează prin tifon.
Un mic secret care face din acest preparat o reuşită sau un eşec este să se guste acest preparat zilnic şi în cazul în care nu mai este acru (de la sucul de lămâie să se mai adauge suc de lămâie până este din nou acru).
Se poate pune după 4-5 zile gălbenuş de ou bătut spumă şi se mai ţine timp de 3 zile la temperatura camerei aruncând de asemenea spuma care se formează la suprafaţă. Se pune apoi miere polifloră.
Cantităţile care se pun depind de cât de multe coji de ouă aveţi şi de cât timp doriţi să faceţi acest tratament. La o parte de praf de coji se pune 3-4 părţi de suc .
La ceea ce se obţine după strecurare se va pune miere cât produs aveţi. Se amestecă bine cu lingură de lemn şi se mai ţine încă 3 zile cu oul la temperatura camerei. În toată perioada se va arunca spuma care se formează.
Cine doreşte poate să adauge şi nucă măcinată pentru a fi mai complex acest preparat. După ce a fost lăsat cu ou se va mai putea filtra o dată dacă se doreşte, dar nu este obligatoriu.
Înainte de a se pune oul trebuie bine filtrat prin tifon şi ce nu s-a dizolvat din coaja de ou se îndepărtează. Se poate de asemenea pentru a da un gust mai bun să se pună diferite arome sau sucuri de portocală de exemplu. Se pot fierbe mai multe coji de portocale în puţină apă, apoi se strecoară rece peste acest preparat.
Se poate de asemenea pune sirop de zmeură sau alte arome care sunt acceptate mai uşor de copii.
Administrare: cei graşi vor consuma copiii în funcţie de vârstă între 1-3 linguriţe de produs pe zi luat înainte de mesele principale (taie pofta de mâncare). Cei slabi vor lua aceiaşi cantitate după mese. Se va face o cură de minimum 30 zile. Se face o pauză apoi de 7 zile şi se poate repeta. Adulţii vor lua câte o lingură (10 ml) de 3 ori pe zi. La fel cei graşi înainte de mese şi cei slabi după mese.
Se va sta la soare, pentru că altfel organismul nu asimilează vitamina D, însă cu măsură, nu abuziv.
Alimentaţie: sucuri de legume şi fructe în cantităţi cât mai mari însă doar sucuri preparate atunci nu din concentrate şi cu conservanţi. Se mai poate consuma: gălbenuş de ou, polen, drojdie de bere, oţet de mere cu miere sub formă de sirop. Singurul organ care conţine foarte multă vitamină D este ficatul unor peşti sau se mai află în: produsele lactate, unt, smântână, frişcă, brânzeturi grase. Plantele medicinale: măceşe, cătină, ciuboţica cucului, roiniţă se pot da de asemenea îndulcite cu miere şi preparate sub diferite forme în această afecţiune. Dar se pot consuma şi sucuri în special de morcovi şi tomate.
Un fenomen foarte interesant. La cei care sufere de rahitism, după baie se pot unge cu apă care rămâne la suprafaţă de la stingerea varului. Aceasta se amestecă cu 2 părţi de apă caldă şi o parte de apă de pe var şi se unge cu această apă toată suprafaţa pielii, după fiecare baie. Nu trebuie să fie prea concentrată pentru că poate produce subţierea pielii sau răni. Se poate aplica acest procedeu simplu la toţi bolnavii, chiar cu vârste foarte mici. Prin piele se asimilează suficient de mult calciu din această apă de var.
Oţet de mere cu miere câte 2 linguri se pun la 250 ml apă şi se îndulceşte cu miere după gust, obţinându-se în acest fel un suc răcoritor foarte gustos care ajută şi la vindecare conţinând nu numai calciu ci şi multe alte substanţe care contribuie la vindecare. Se pot consuma zilnic 3 căni, preferabil după mesele principale câte una.
Rahitismul carenţial.
Pentru rahitismul carenţial luaţi în considerare următoarele cerinţe:
-Aport adecvat de calciu. Încercaţi următoarea reţetă: coaja de la 20 de ouă, spălate, calcinată, măcinată este lăsată să se omogenizeze cu 100 g miere şi sucul de la o lămâie. Durata 2-3 săptămâni. Se va lua timp de o lună cam ½-1 linguriţă din acest amestec. Se face apoi o pauză de 2-3 luni şi se poate relua.
-Aport de vitamina D- se menţine prin ieşirea la aer curat şi soare.
-Aport adecvat de vitamina C- favorizează absorbţia eficientă a calciului (măceşe, suc de lămâie, portocale).
-Aport adecvat de fluor prin consum de alimente de origine marină (alge marine, peşte) de 3-4 ori pe săptămână.
-Exerciţii fizice în aer liber, dar nu în exces.
-Evitaţi sau diminuaţi imobilizarea prelungită la pat a copilului.