Salata de flori de salcam
Mod de preparare: Se iau 10-12 manunchiuri de flori proaspete, se spala si se pun intr-un castron. Se pune peste ele apa cu putin suc de lamaie si se lasa sa se marineze timp de doua ore (avand grija ca ele sa fie complet scufundate in apa), dupa care se scot si se scutura putin. Se desprind florile de pe tija verde si se pun din nou in castron. Se adauga 1-2 linguri de miere, un grapefruit (curatat si taiat bucatele) sau o portocala taiata fin si – eventual – fructe uscate (curmale sau smochine taiate foarte marunt), pentru a-i da un plus de consistenta. Dupa ce se amesteca bine componentele, se mai lasa sa se imbibe timp de 5-10 minute, dupa care se poate consuma.
–
Durata tratamentului: Aceasta salata are efecte terapeutice remarcabile, daca este consumata cel putin o data pe zi, inainte de masa principala, timp de o saptamana. Se mananca pe stomacul gol, mestecand lent si cat mai bine, degustand atent aroma si gustul extrem de subtil al florilor. Urmatoarele alimente se consuma doar dupa un sfert de ora de la terminarea salatei. In curele de slabire, salata de flori de salcam inlocuieste masa de seara.
Indicatii terapeutice: Aceasta salata-medicament este recomandata in primul rand persoanelor care vor sa elimine efectele nocive ale stressului si ale tensiunilor launtrice de tot felul. Este un remediu excelent intr-o gama foarte larga de afectiuni produse sub actiunea stressului, intre care mentionam: gastrita si arsurile la stomac, cefaleea, migrena, insomnia, bulimia, anorexia, tulburarile de memorie, de vaz si de echilibru, constipatia etc.
Florile proaspete au o puternica (si in acelasi timp blanda) actiune de curatire si regenerare, motive pentru care este indicata si in curele de intinerire, de dezintoxicare, precum si in tratamentul unor afectiuni cronice, cum ar fi: colita de putrefactie, constipatia cronica, astmul.
Florile de salcam au efecte fluidifiante ale secretiilor bronsice, expectorante si calmante, fiind recomandate in tratamentul bronsitei cronice si a tusei cronicizate. Aceasta salata are darul de a actiona in sens reglator asupra apetitului, fiind in plus si extrem de usoara, motive pentru care este recomandata ca “remediu magic” in curele de slabire si de infrumusetare.
Contraindicatii: Colita de fermentatie, gastrita care provoaca intoleranta la miere sau fructe.
Apa de flori de salcam
Mod de preparare: O mana de flori uscate de salcam se pun intr-un vas, turnandu-se deasupra un litru de apa curata de izvor sau de fantana. Se lasa sa macereze vreme de opt ore, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza si se pune intr-o sticla.
Indicatii terapeutice: Aceasta “apa” (de fapt, macerat de flori de salcam) se consuma in locul apei potabile sau a sucurilor in timpul zilei, doza de un litru fiind minumul pentru o zi. Apa de flori de salcam este un remediu extrem de subtil, dar si eficient, pentru combaterea unor afectiuni cum ar fi gastrita hiperacida, ulcerul gastric, constipatia (in forme usoare), eczemele aparute pe fond nervos, dereglarile de apetit etc. Vom observa ca acest lichid usor parfumat si cu gust o idee dulceag are calitatea de a ne calma si de a ne limpezi starile emotionale, linistindu-ne ca prin farmec atunci cand il savuram pe parcursul zilei. Pentru a ne convinge de efectele acestui remediu floral, va trebui sa-l administram vreme de macar o luna, in locul apei si al celorlalte bauturi pe care le consumam in mod normal.
Contraindicatii: Nu se cunosc.