tratament naturist in perioada de Covalescenta

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Convalescenţă.

Este perioada imediată de după boală în care omul trebuie din nou să prindă putere pentru ca să poată să-şi desfăşoare activitatea. Treptat se va trece la gimnastică, apoi la diferite activităţi pentru ca să nu se facă trecerea prea brusc de la boală la viaţa activă.

Se poate însă să vă ajute şi o serie de plante medicinale.      

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, agriş, alun, angelică, castan comestibil, cătină, coacăz negru, coada calului, coada racului, fasole, ghinţură galbenă, Ginseng, lămâi, lichen de Islanda, măr, paltin de câmp, păducel, schinduf, sfeclă roşie, spanac, sparanghel, trifoi alb, troscot, ţintaură, viţa de vie.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) se indică folosirea acestor fructe în orice cantitate fiind foarte bogate nu numai în vitamine ci şi în unele substanţe care sunt foarte utile revenirii organismului.

Agriş (Ribes grosullaria) se indică folosirea fructelor mai ales dacă este primăvară şi bolnavul a avut parte de un tratament cu multe medicamente. Ajută la curăţirea organismului de toxinele acumulate.

Alun (Corylus avelana) se indică consumul fructelor (seminţe) în orice cantitate fiind foarte bogate atât în vitamine cât şi în minerale.

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui.

Castan comestibil (Castanea sativa) se indică folosirea acestor fructe în orice cantitate fiind foarte bogate nu numai în vitamine ci şi în unele substanţe care sunt foarte utile revenirii organismului. Ajută şi la refacerea circulaţiei sângelui.

Cătină (Tamarix ramosissima) se indică folosirea acestor fructe în orice cantitate fiind foarte bogate nu numai în vitamine ci şi în unele substanţe care sunt foarte utile revenirii organismului. Aceste fructe sunt socotite drept o polivitamină naturală.

Coacăz negru (Ribes nigrum) se indică folosirea acestor fructe în orice cantitate fiind foarte bogate nu numai în vitamine ci şi în unele substanţe care sunt foarte utile revenirii organismului.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui.

Coada racului (Geum urbanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la cazurile în care este nevoie de o diminuare a secreţiilor.

Fasole (Phasoleum vulgaris) 1 linguriţă de teci de fasole mărunţite se pun la 250 ml apă şi se lasă pentru 8 ore la temperatura camerei după care se fierb pentru 5 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un ceai diuretic care ajută la curăţirea organismului de toxine.

Ghinţură galbenă (Gentiana latea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui. Ajută şi la restabilirea poftei de mâncare datorită principiilor amare pe care le are. Se dă mai ales la copiii capricioşi care nu mai au poftă de mâncare. Se poate prepara şi un vin- 20 g de plantă se pune la 1 litru de vin şi se lasă pentru 8 zile apoi se strecoară. Se ia câte 50 ml înaintea meselor stimulând sucurile gastrice (se poate face şi cu pelin la fel).

Ginseng (Panex ginseng) se indică folosirea acestei plante pentru refacerea organismului. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului, pentru că această plantă nu se găseşte decât sub diferite forme de preparate (caşete, sirop, etc).

Lămâi (Citrus lemon) sucul de lămâie se poate consuma cu apă şi eventual cu miere dacă nu aveţi nici o contra indicaţie. Are foarte multă vitamina C.

Lichen de Islanda (Centraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui.

Măr (Mallus pumilla) consumul fructelor proaspete sau sub formă de suc ajută în toate cazurile.



Paltin de câmp (Acer platanoides) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui.

 

Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui. Se pot folosi şi fructele.

Schinduf (Trigonella foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se macină şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la activitatea pancreasului şi ficatului.

Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se indică folosirea sucului acesta eventual în combinaţii cu alte sucuri (morcovi, etc) sau folosirea rasă făcută salată.

Spanac (Spinaceae oleraceae) se face suc împreună cu alte sucuri sau se foloseşte la diferite preparate culinare.

Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui.

Trifoi alb (Trifolia repens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui.

Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui.

Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea organismului de toxine şi la refacerea lui.

Viţa de vie (Vitis vinifera) se indică în special folosirea mustului în orice cantitate.

Reţeta 1: linguriţe de troscot, 3 linguriţe de coada calului, 3 linguriţe de rizomi de pir, 2 linguriţe de cimbrişor şi 2 linguriţe de rizomi de obligeană. Se mărunţesc toate acestea şi se ia apoi 2 linguriţe din amestec şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se bea fracţionat în 3 reprize înaintea meselor principale. Ceaiul exercită o puternică acţiune remineralizantă, creşte secreţiile gastro-intestinale, mărind apetitul şi secreţia biliară, ameliorând digestia. Este foarte util mai ales pentru refacerea după o boală infecţioasă.

Convalescenţă.

Orz verde- compoziţia chimică a orzului verde conferă plantei un efect curativ deosebit, încetinind totodată procesul de îmbătrânire al celulelor. Bogăţia în proteine, vitamine, minerale şi enzine face ca orzul verde să fie eficient în buna funcţionare a organismului. Frunzele de orz verde conţin vitaminele B1, B2, B6, B12, acid nicotinic, vitamina C şi o mare cantitate de fier calciu, mangan, magneziu, molibden, germaniu, zinc, cupru, litiu, polizaharide, polipeptide, şi bioflavonoide.

Suc de orz verde.  Se pune orzul la muiat o zi, după care se seamănă în ghivece, lădiţe, solarii sau grădini, în serii succesive. Se udă, iar când firul ajunge la înălţimea de 15-20 cm. Se poate folosi. Se curăţă de rădăcină, se spală în câteva ape şi se mărunţeşte. Se moaie în apă şi imediat se dă prin maşina de carne, iar apoi prin centrifugă (storcător de fructe). Ce se depune pe sita extractorului se moaie din nou în apă şi se centrifughează din nou. Rezultă un suc verde închis cu gust uşor amărui, care se păstrează în sticle astupate la frigider. Se pot face 1-2 litri o dată. Pentru consum se ia 50 ml suc concentrat, se diluează în 50-100 ml apă sau suc de mere şi se bea cu înghiţituri rare, la temperatura camerei, înainte de masă.

-Programul de revigorare a organismului exclude prăjelile, sarea, cafeaua şi ţigările. Program pentru o zi:

Ora 7,00- 3 linguri de grâu germinat cu 2 linguri de nucă măcinată şi 2 linguri de miere curată.

Ora 7,30- 3-4 morcovi daţi pe răzătoarea de plastic sau inox cu 2 linguri de miere sau sucul obţinut prin storcător. Se stă pe partea dreaptă o jumătate de oră.

Ora 8- sana, iaurt, brânză de vaci (la alegere).

Ora 12- salată de crudităţi (spanac, salată verde, roşii, ardei gras, ceapă, usturoi, pătrunjel verde- câte puţin din fiecare) cu puţin ulei, fără sare.

Ora 14.- puţin piure de cartofi sau cartofi copţi înăbuşiţi cu pâine graham.

Ora 17- salată de fructe- o jumătate de portocală, banană, grepfruit, smochine, stafide, măr ras- amestecate cu miere după gust.

Salata de fructe se alternează cu salata de zarzavat.

În acest program puteţi introduce şi amestecul din aloe, miere şi propolis: 1000 g miere, 20 g propolis (dat prin răzătoare de plastic sau sticlă) şi 750 g aloe (frunze tocate mărunt).

Planta să fie de 3-5 ani. Înainte de recoltare, planta să nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun într-un borcan de sticlă şi se ţin la rece timp de 5 zile, după care se administrează astfel: se ia câte 1 lingură dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă.

Durata tratamentului este de 3 săptămâni, până la 2 luni. Cura se poate repeta încă o dată, după o pauză de 7 zile.

Apa de tărâţe: se poate spune, pe bună dreptate, că prin virtuţile ei, apa de tărâţe este un panaceu. Bazică (la fel ca şi apa de zarzavat), ea poate să înlocuiască o parte din apa de băut necesară într-o zi (având în vedere că se recomandă minimum 2 litri pe zi de apă). Reţeta e simplă: se pun 5 linguriţe de tărâţe proaspete de grâu la litru de apă. Se lasă peste noapte, apoi se strecoară printr-un tifon. Pentru a obţine un litru de zeamă curată, se folosesc 1,5 litri de apă cu 8 linguriţe de tărâţe. În afară de faptul că dezintoxică organismul, că vindecă constipaţiile rebele şi bolile de stomac, apa de tărâţe energizează (la fel ca şi grâul încolţit), curăţă tenul şi catifelează pielea.

Tinctura de obligeană.





Acorus calamus.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: analgezic, antispastic, bactericid, calmant, carminativ (Elimină gazele intestinale), diaforetic, digestiv, diuretic şi depurativ, emenogog bun, febrifug, hemostatic, înlătură senzaţia de frig, stabilizează reacţiile auditive, stimulator foarte puternic al apetitului, aperitiv, reglator puternic al peristaltismului stomacal şi al secreţiilor stomacale, sudorific, tonic general, sedativ uşor, tonic nervos (acţionează favorabil asupra sistemului nervos central, îmbunătăţind memoria), vomitiv, mai ales în cantităţi mari, în cantitate mică este antivomitiv.

Extern.

Insecticid, revulsiv slab.

Indicaţii.

Intern: indigestie, digestie dificilă, atonie gastrică şi intestinală, hiposecreţie gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, inapetenţă (Anorexie), anorexie phihică, colită, enterocolită, constipaţie atonă, constipaţie asociată stresului, hemoroizi, adjuvant în cancerul gastric şi intestinal, tulburări de auz, surditate, şoc psihic, isterie, anxietate (stări de frică fără motiv), nevroze, coşmaruri, insomnie, stări de depresie, melancolie, adjuvant în psihoze (schizofrenie- sindrom discordant, paranoia), dureri de cap şi migrene care apar pe fond de nervozitate şi stres, distonie neuro-vegetativă, diabet, hipometabolism, afecţiuni metabolice în general, gripă, convalescenţă, sinuzită, afecţiuni respiratorii cu tendinţa de cronicizare, răguşeală, tuse, bronşită, febră intermitentă, dizenterie (adjuvant), epilepsie, (adjuvant), astm,

reumatism, balonare, dereglări endocrine, nevralgie.

Extern: întărirea gingiilor (în parodontoză), dureri de cap şi migrenă, reumatism, pentru diminuarea dorinţei de a fuma.

Precauţii: nu este recomandată utilizarea în doze mai mari de 4 linguriţe pe zi, poate genera stări puternice de greaţă şi vomă, senzaţie de ameţeală. Există suferinzi de gastrită hiperacidă care nu se „împacă” cu planta, ea generând în cazul lor o accentuare a acidităţii gastrice.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de rozmarin.



Rosmarinus officinalis.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antigutos, antireumatic, antiseptic intestinal, antiseptic respirator, antispasmodic, carminativ (reduce gazele intestinale), colagog şi coleretic, stomahic, diuretic, hipocolesterolemiant, stimulent al circulaţiei sanguine, activator al circulaţiei şi oxigenării cerebrale, psihostabilizant, stimulent general, vermifug.

Extern: antiseptic, astringent, cicatrizant, stimulent al circulaţiei pielii capului de unde şi efectul de creştere al părului), revolutiv, vulnerar.

Indicaţii.

Intern: indigestie, atonie digestivă (în special al stomacului), vomă, colici intestinale, congestia ficatului, icter, inflamaţii dureroase, cronice ale vezicii biliare, diabet, valori crescute ale colesterolului, insomnie, ameţeli (vertij), dureri de cap, migrene, nervozitate, stări depresive, stări de slăbiciune după boli şi operaţii grave, slăbirea memoriei, senilitate, palpitaţii, adjuvant în boli de inimă (inclusiv în cele care apar pe fondul emotivităţii exacerbate şi a instabilităţii psihice), amenoree, hidropizie, reumatism articular, celulită, astm, tuse convulsivă, surmenaj fizic şi cerebral, astenie, stări de oboseală cronică foarte accentuată, slăbiciune, convalescenţă, bătrâneţe.

Extern: entorsă, umflături articulare, umflarea gleznelor, dureri reumatice, torticolis, adjuvant în paraplegie spastică, hemiplegie.

Precauţii: intern în cantităţi foarte mari (peste 15 g pe zi) rozmarinul este toxic, producând gastroenterite şi nefrite.

Picături Beres Plus- Beres drops plus.

Soluţie orală în picături.

Producător Beres Pharmaceuticals Co.Ltd Budapesta Szepvolgyi ut. 135.

Picăturile Beres plus conţin minerale şi microelemente indispensabile din punct de vedere fiziologic, care sunt legate de molecule organice. Previne şi tratează bolile cauzate de deficienţa acestor elemente. Are efect imunomodulator.

Compoziţie mg/ml: în 1 ml (18 picături) soluţie: Fier (Fe) ,2,0, Zinc (Zn) 1,1, Magneziu (Mg) =,40, Mangan (Mn) 0,31), Cupru (Cu) 0,25, Molibden (Mo) 0,19, Vanadiu (V) 0,12, Nichel (Ni) 0,11, Bor (B) 0,10, Fluor (F) 0,090, Cobalt (Co) 0,026.

Alte ingrediente: acid ascorbic, acid succinic, acid tartric, tartrat de potasiu şi sodiu, Glicocol, Edetat de sodiu, Glicerină.

Excipienţi: acid sulfuric, apă purificată.

Indicaţii terapeutice:

Pentru complectarea necesarului de microelemente:



-În prevenirea scăderii rezistenţei organismului, în infecţii, în special răceli şi viroze repetate.

-În alimentaţia unilaterală (diete, cure de slăbire, vegetarieni) şi activităţi cu efort fizic susţinut.

-În stări de oboseală, lipsa poftei de mâncare, slăbire fizică, insomnii, precum şi în stări de convalescenţă după boli sau operaţii.

-Convalescenţă după diferite boli sau operaţii.

-În terapii postoperatorii cu citostatice şi radiaţii precum şi în bolile osteo-articulare.

Contraindicaţii: alergie la metale, boala Wilson, acumulări accentuate de fier (hemocromatoză, sideroblastoză, sideroză cauzată de transfuzii), insuficienţă renală acută.

Mod de administrare: timp de 3 luni după următoarea schemă: în primele două luni de tratament se administrează 2-3 picături x20 picături pe zi, începând din luna a treia se administrează 2-3 x 15 picături pe zi. Preparatul se administrează în timpul meselor cu minimum 100 ml lichid (apă, suc de fructe, sirop, ceai slab) întotdeauna cu 50 mg de vitamina C care determină o mai bună absorbţie a substanţelor minerale. Nu se recomandă administrarea preparatului în lapte sau cafea.

Efecte secundare: în cazuri extrem de rare au fost semnalate reacţii de hipersensibilitate (de ex: urticarie, eritem, prurit) tulburări gastrointestinale slabe, care nu necesită întreruperea tratamentului.

Interacţiuni medicamentoase: se evită administrarea împreună cu produsele cu conţinut de fier, alte concentrate cu microelemente, tetraciclină, penicilină şi antiacide (defavorizează absorbţia).

Atenţie: medicamentul Picături Beres Plus se poate administra alături de alte medicamente dar se recomandă 30 minute între cele 2 administrări.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close