Cele mai eficiente tratamente pentru constipatie

CONSTIPAŢIA

Este una dintre cele mai frecvente afecţiuni constă în evacuarea întârziată la mai mult de 2 zile şi de cele mai multe ori dificilă a conţinutului intestinal.

Există foarte multe cauze care determină această afecţiune. Vom enumera câteva:

Regimurile alimentare cu foarte multe cărnuri din care lipsesc crudităţile.

Deficitul de secreţie biliară şi diskinezi biliare hipotone, care sunt mai frecvente la femei.

Regimuri lipsite de lichide, pâine, etc. Se întâlnesc frecvent la unii care ţin diferite regimuri de slăbire.

Reflexe patologice, ca punct de plecare, diferite organe bolnave: ulcer duodenal, apendicită, litiaze, anexite, afecţiuni ale prostatei.

Afecţiuni ano-rectale: anorectite, tromboze şi tromboflebită hemoroidale, fisuri anale, abcese perianale, etc.

Sedentarismul, o viaţă fără mişcare.

Graviditatea, prin reducerea activităţii corporale, compresiuni produse de uterul gravid, modificări ale alimentaţiei.

Diabet şi datorită tratamentului cu substanţe care provoacă constipaţia.

Lipsa posibilităţilor comode de a merge la Wc -uri igienice şi omul se abţine de la defecaţie.

Abuzurile de clisme.

Insuficienţa dinamică a musculaturii intestinale.

Sistemul nervos vegetativ dereglat.

Sistemul endocrin- cu foarte multe afecţiuni care produc această afecţiune.

Excesul de orez, carenţa de potasiu şi de complex B şi multe altele.

Bine înţeles că mai sunt foarte multe alte cauze care pot să producă sau să agraveze constipaţia şi nu le vom putea enumera pe toate, fără să greşim prin lipsă, pentru că de fapt sunt aşa de multe încât ar fi imposibil să le spunem pe toate. In mare parte însă acestea sunt cauzele principale la care se mai pot adăuga o serie de medicamente care provoacă constipaţia.

Ar fi foarte bine dacă se va descoperi cauza, care produce această afecţiune şi să se înlăture. In acest caz va dispare şi afecţiunea, care este de fapt efectul acestor cauze, ori ne mai fiind cauza care să producă constipaţia aceasta ar dispărea şi omul nu ar mai suferii.

Tratament:

Se pot folosi următoarele plante medicinale: agriş, albăstrele, aloe, angelică, anghinare, ardei, armurar, asmăţui, bănuţi, bobornic, brustur, căpşun, ceapă, cicoare, cimbru, cimişir, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, cruşin, curcubeţică, dovleac, dracila, drobiţa, dud, fasole, fenicul, floarea soarelui, fragi, frasin, fumăriţa, grâu, hrean, iarbă neagră, in, lemnul Domnului, lemn dulce, leuştean, limba mielului, măceş, măr, măslin, micşunele ruginite, morcov, mur, muştar alb, mutătoare, nalbă, năsturel, nuc, obligeană, păpădie, păducel, pătlăgeaua roşie, pătlăgeaua vânătă, patlagină, pedicuţă, pelin, pepene galben, pepene roşu, portocală, porumb, praz, priboi, prun, revent, ricin, roiniţă, rozmarin, salată, salbă moale, săpunariţă, schinel, secară, sfeclă roşie, slăbănog, smochine, soc, soia, spanac, stânjenei, şofrănaş, ştevie, talpa gâştei, toporaş, trei fraţi pătaţi, trepădătoare, untul pământului, urzică moartă albă, varză, vişin, viţa de vie, volbură, zmeur.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Agriş (Ribes grosularia) se indică consumul fructelor fiind socotite ca un bun stimulent al secreţiilor stomacului.

Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Aloe (Aloe vera)- se fierbe un vârf de cuţit de pulbere de plantă în 250 ml apă timp de 3 minute. Se adaugă 2 linguri de miere, apoi se strecoară. Se iau zilnic 3 linguri câte 1 înainte de fiecare masă.

Angelică (Angelica archangelica)1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară.

Anghinare (Cynara scolymus)1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Ardei (Capsium annus) se indică folosirea ardeiului iute pentru stimularea digestiei.

Armurar (Sylibum marianum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (se preferă seminţele)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Asmăţui (Anthricus cerefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Bobornic (Veronica becagunga)1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară.

Căpşun (Fragaria vesca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi. Se indică folosirea şi a fructelor, în cazul în care nu aveţi alergie la ele.

Ceapă (Allium cepa) se indică consumul acesteia crude sau fierte pentru efectul laxativ.

Cicoare Cichorium intybus)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Frunzele de cicoare se pot folosi crude în diferite salate. Rădăcina mărunţită se va pune 1 linguriţă la 250 ml şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cimbru  (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Cimişir (Buxus sempervirens)- 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml alcool de 90 grade. Se ţine apoi 15 zile şi se strecoară. Se pune o linguriţă de tinctură la 100 ml apă şi se bea dimineaţa.

Coacăz negru (Rubes nigrum) se indică în special siropul care este un bun laxativ.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Cruşin (Rhamnus frangula)- 1 linguriţă de scoarţă mărunţită se pune la 250 ml apă  se fierbe apoi timp de 20 minute. Se strecoară Se consumă ceaiul seara la culcare. Este un laxativ puternic.

Curcubeţică (Aristolochia clementis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi. Nu se supradozează, putând produce voma.

Dovleac (Curcubita pepo) se consumă ulei din seminţe câte 1 lingură fiind un laxativ foarte indicat. De asemenea se poate fierbe pulpa şi se consumă.

Dracila (Berberis vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Drobiţa (Genista tinctoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Dud alb sau negru (Morus alba sau nigra) fructele sunt socotite un bun diuretic.

Fasole (Phasoleum vulgaris) făină de boabe se consumă câte 1 linguriţă sau se pun 2 linguriţe de teci de fasole la muiat pentru 8 ore în 250 ml apă, după care se fierb timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.

Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma şi 3 căni pe zi.

Floarea soarelui (Helianthus annus) se consumă ulei preferabil presat la rece câte o lingură o dată şi se poate lua eventual chiar de mai multe ori pe zi.

Fragi (Fragaria vesca)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi. Se pot consuma şi fructe.

Frasin (Fraxinus excelsior)- 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, sau 1 singură cană seara la culcare.

Fumăriţa (Fumaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Grâu (Triticum aestivum) se consumă tărâţe de grâu 2-6 linguri pe zi.

Hrean (Armoracia rusticona) se rade şi se consumă pentru stimularea activităţii stomacului.

Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

In  (Linum usitassimum) seminţe- se ia 1-3 linguri de seminţe în cazurile de constipaţie grave. Nu este nevoie să fie mărunţite ci numai înghiţite. Acestea în stomac vor produce din uleiul ce-l conţin şi o peliculă protectoare care este foarte utilă. Rezolvă orice constipaţie. Se iau doar cu puţină apă ca să se poată înghiţi. Se pot pune seminţele într-un mixer, eventual cu apă (100-200ml) se mestecă bine până se obţine un lichid vâscos şi se poate lua aşa cum este sau se poate pune şi puţină miere şi este şi mai eficient.

Lemnul Domnului (Artemisia abrotanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi

Lemn dulce (Glycyrizza glabra) se macină lemnul şi se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă.

Leuştean (Levisticum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Măslin (Olea europea) se indică să se folosească uleiul preferabil presat la rece sau extra virgin. Se ia din acesta câte o lingură pe zi, sau în cazurile mai grave se poate lua şi cantităţi mai mari.

Mere (Mallus pumilla)- fierbeţi un măr tăiat bucăţele în 250 ml apă până când apa scade la jumătate. Se bea întreaga cantitate seara înainte de culcare.

Micşunele ruginite (Cheiranthus cheiri) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Morcov (Daucus carota) se indică folosirea sucului de morcov proaspăt obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate lua în funcţie de toleranţă, orice cantitate.

Mur (Rubus fruticosum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Muştar alb (Sinapis alba) se indică înghiţirea ne mestecat a câteva boabe pentru stimularea tranzitului intestinal. De asemenea făina de muştar consumată ca muştar cu diferite alimente poate să ajute în unele cazuri şi să rezolve constipaţiile mai uşoare.

Mutătoare (Brionia alba) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi. Este o plantă cu o acţiune foarte puternic laxativă. În cantitate prea mare poate produce şi voma.

Nalbă (Althea officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi. Sau 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Năsturel (Nasturtium officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Nuc (Juglans regia) se consumă 1 linguriţă de ulei de nuc de 1-3 ori pe zi.

Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Sau se poate pune o jumătate de linguriţă de praf obţinut din rădăcini cu râşniţa de cafea şi se pun sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghit cu apă.

Păpădie (Taraxacum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi. Sau 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Pătlăgeaua roşie (Lycopersicon esculentus) în special se indică folosirea sucului proaspăt obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se mai poate amesteca cu suc de pepeni, pere, dovleac, castraveţi, salată, spanac, etc

Pătlăgeaua vânătă (Solanum melongena) se indică gătită cu ulei. Este un laxativ care este şi plăcut la gust şi se poater consuma în orice cantitate.

Pătlagina (Plantago lanceolata) Seminţele: consumate sub formă de praf au un efect deosebit de puternic de curăţire în special în afecţiunile colonului. De asemenea se reduc sau chiar se elimină iritaţiile intestinale, elimină constipaţia, fiind considerată unul dintre cele mai eficiente laxative lubrifiant şi de volum. Absoarbe toate toxinele la nivelul colonului şi le elimină

Pedicuţă (Lycopodium clavatum)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană înainte de fiecare masă

pelin, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Pepene galben (Cucumis melo) pulpa acestuia este foarte laxativă. Se poate consuma orice cantitate.

Pepene roşu (Citrullus lanatus) se indică folosirea sucului care este şi diuretic.

Portocală (Citrus auratium dulcis) se iau cojile de la 2 portocale şi se pun într-un litru de apă la fiert pentru 30 minute. Aruncaţi apoi apa şi cojile de portocale puneţi-le de această dată cu 1 litru de apă şi 2 linguri de zahăr. Lăsaţi să fiarbă din nou timp de 30 minute, apoi strecuraţi. Puneţi cojile obţinute pe o farfurioară şi dimineaţa imediat ce vă treziţi mâncaţi-le. Sunt utile în cazurile constipaţiilor cronice. Apa se aruncă de fiecare dată. Se poate face zilnic.

Porumb (Zea mays) mătasea de porumb este diuretică şi uleiul din germeni de porumb este laxativ. Se ia câte 1 lingură odată, de câte ori este nevoie, până la rezolvarea problemei.

Praz (Allium porrum) se foloseşte ca ceapa cu aceleaşi efecte.

Priboi (Geranium macrorrhizum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Prun (Prunus domestica) se folosesc fructele uscate care sunt un excelent laxativ. Se pun 6-8 prune în 250 ml apă seara şi dimineaţa la trezire se bea apa de pe prune şi se mănâncă fructele. Se poate face acest lucru zilnic. Se mai poate de asemenea folosi dulceaţa de prune (majun).

Revent (Rheum palmatum)-luaţi în fiecare seară înainte de culcare câte un vârf de cuţit de pulbere de rizom.

Ricin (Ricinus comunis)- luaţi câte 20 ml ulei de ricin, procurat de la farmacie. Se ia în fiecare seară înainte de culcare. roiniţă, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Salată (Lactuca sativa) se indică folosirea frunzelor crude sau suc obţinut cu storcătorul de fructe în amestec şi cu alte legume.

Salbă moale (Evonymus europaea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Săpunariţă (Saponaria officinalis) se ia puţină rădăcină rasă şi se înghite.

Schinel (Cnicus benedictus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Secară (Secale cereale) se indică să se consume tărâţe de secară în orice cantitate între 2-6 linguri pe zi, cu iaurt, lapte, ceai, etc.

Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se indică folosirea crudă sub formă de salată eventual cu hrean sau suc proaspăt în combinaţie cu alte sucuri. De asemenea se poate folosi fiartă cu orice aliment.

Slăbănog (Impatiens noli-tangere) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Smochine (Ficus carica) se consumă aceste fructe în special uscate.

Soc (Sambucus nigra) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Soia (Soja hipoida) se consumă sub orice formă sau cel mai bine este sub formă de ulei din care se poate lua 1 lingură de mai multe ori pe zi.

Spanac (Spinaceae oleraceae) se indică cel mai eficient să se folosească sucul proaspăt stors cu storcătorul de fructe în orice cantitate. Se mai poate de asemenea folosi fiert în diferite preparate culinare.

Stânjenei (Iris germanica) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Şofrănaş (Carthamnus tinctorium) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Ştevie (Rumex alpinus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Toporaş (Viola odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Trepădătoare (Saponaria officinalis)- 1 linguriţă de plantă proaspătă, tăiată mărunt se pune la o cană de apă clocotită. Se acopere apoi vasul pentru 15 minute. Se bea întreaga cantitate fracţionat, înaintea meselor principale. Sucul proaspăt de plantă este de asemenea eficient în combaterea constipaţiei, mai ales în combinaţie cu miere de albine polifloră. Luaţi câte 1 lingură din acest preparat seara înainte de culcare.

Untul pământului (Tamus communis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Urzică moartă albă (Lamium album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Varză (Brasica oleracea) se indică folosirea sucului proaspăt obţinut în combinaţie cu alte legume. De asemenea se poate consuma apa de pe varza murată în orice cantitate.

Vişin (Cerasus vulgaris) se pun 1-2 linguriţe de cozi la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Viţa de vie (Vitis vinifera) se indică folosirea mustului proaspăt care este un bun laxativ.

Volbură (Convolvulus arvensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Zmeur (Rubus idaeus) se indică folosirea sucului din fructe sau chiar fructele consumate.

-Se va căuta cauza şi se va face totul pentru a o îndepărta.

-Se va trata boala de bază.

-In cazurile în care nu se reuşeşte acest lucru se vor face clisme sau se vor administra purgative sub diferite forme.

-Dacă constipaţia survine din cauza exceselor de clisme se vor evita acestea, la fel şi purgativele. Clismele se vor mai face doar ocazional.

-Se va da un regim bogat în reziduuri se preferă tărâţele de grâu care sunt foarte indicate să se ia câte o lingură cu 15 minute înainte de fiecare masă. Sau alte alimente care conţin multă celuloză. Tărâţele de grâu sunt indicate pentru că scurtează tranzitul intestinal fiind utile chiar şi în cazurile în care se doreşte slăbirea organismului ca în cazul obezităţii. De fapt acestea ar trebui să nu lipsească din nici un regim de slăbire. La început se poate să apară o balonare după ce se administrează tărâţe, până se obişnuieşte organismul cu acestea, apoi va dispare de la sine această senzaţie.

-Se va face mişcare multă, chiar gimnastică medicală care ajută la fortificarea muşchilor abdominali şi la rezolvarea afecţiunii.

-Se vor fixa ore fixe în care se va merge la Wc-u.

-Se vor da cât mai multe lichide pentru a ajuta la laxaţia scaunului. Se poate consuma la fiecare masă un litru de lichid. De asemenea la trezire este foarte bine să se consume un pahar de apă

-Regimul alimentar va cuprinde varză albă şi roşie, conopidă, salată, ridichi, hrean, castraveţi, fasole, mazăre, ciuperci, fructe crude sau compoturi cu excepţia afinelor şi gutuilor care pot provoca constipaţia.

Cele mai utile sunt prunele mai ales cele uscate, dar şi caisele uscate sau stafidele. Acestea se vor pune 8-10 prune în 250 ml apă seara şi se vor lăsa până dimineaţa când se va consuma atât apa cât şi fructele. Se mai pot consuma: struguri, smochine, curmale, caise uscate. Mierea este şi ea foarte indicată ca şi alte gluicidele din orice fruct. Se mai poate adăuga, lapte bătut, iaurt, Kefirul, zeama de varză murată. In acest regim sunt indicate şi grăsimile ca untul, uleiurile vegetale de preferat foarte proaspete. Se va evita cafeaua, cacao, ciocolata, făinoasele din făină albă în special.

 In toate cazurile se va insista pe o masticaţie cât mai îndelungată, pentru ca bolul alimentar să se poată face.

Dacă acestea nu sunt suficiente se va da făină de in care poate să rezolve toate tipurile de constipaţie.

Clismele se pot face dacă mai este cazul cu apă cu săpun sau cu diferite ceaiuri din plante.

Din una dintre plantele de mai sus se poate face ceai şi se vor bea 2-3 căni pe zi. Se va putea face şi ceai combinat din 2-3 plante şi atunci este mai util. Există de asemenea în centrele de comercializare a plantelor foarte multe ceaiuri combinate făcute de diferite firme cu renume în acest domeniu încât veţi avea de unde alege dacă doriţi să folosiţi unul dintre acestea.

De asemenea chiar dv. puteţi să vă faceţi o combinaţie din mai multe plante care le aveţi la îndemână şi care sunt laxative şi acest tratament să vi se potrivească.

Şi la această afecţiune sunt utile tincturile din plantele medicinale indicate mai sus, pentru efectul mult mai rapid pe care-l au şi pentru faptul că sunt mult mai comode de administrat. Se pot face de asemenea combinaţii de tincturi sau să se facă chiar concentrate.

Pentru trecerea unei constipaţii de moment este suficient uneori să se consume moare de varză câte o cană o dată, până la apariţia scaunului normal.

Conopida– este cunoscută pentru efectele ei depurative, diuretice, fiind recomandată persoanelor care sufere de afecţiuni renale, este antianemică, decongestionantă şi energizantă. Constituie un adevărat medicament pentru diabetici, căci consumată în stare crudă, sau în diferite preparate culinare, are efect hipoglicemiant. Se indică în tratamentul adjuvant al acneei, astenii, ciroză, colici nefritice, constipaţie, flebite, infecţii intestinale. Folosită în alimentaţia curentă ajută la redresarea tensiunii arteriale atunci când are valori prea mari (hipertensiune). Acţionează de asemenea în bolile prostatei şi în ulcerele gastro-duodenale.

Reţeta 1: Se ia coaja de la o portocală. Se pune apoi într-o cană de apă şi se fierbe timp de 30 minute. Se aruncă această apă. Se pune apoi altă apă (tot o cană) şi se fierbe 30 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere polifloră după gust. Se bea de câte ori este nevoie. Este unul din cele mai simple tratamente cu rezultate deosebit de bune.

Reţeta 2: seminţe de in înmuiate- 1-3 linguri, tărâţe de grâu- 1 lingură, seminţe de floarea soarelui- 1 lingură, ulei de măsline- 2 linguri. Aceste ingrediente se amestecă bine şi se iau dimineaţa, cu 30 minute înainte de masă.

Reţeta 2 : dimineaţa se amestecă 2 căni de apă distilată cu 700 g de varză proaspătă tocată mare. Se agită cu un mixer timp de 30 secunde. Pasta se pune într-un borcan, se acopere şi se lasă la temperatura camerei 3 zile. Se filtrează apoi lichidul şi se aruncă resturile de varză. Se măsoară apoi 50 ml din lichid şi se amestecă cu 700 g varză tocată şi 2 pahare de apă. Se strecoară apoi şi se foloseşte. Lichidul se păstrează la frigider şi se bea câte o jumătate de pahar de lichid de 3 ori pe zi.

Reţeta 3: se iau 5 prune uscate, care se pun cu 1 cană de apă şi 2 linguri de miere peste noapte la temperatura camerei. Dimineaţa se consumă prunele şi se bea apa.

Reţeta 4: se pun 3-5 linguri de tărâţe de grâu zilnic în lapte supă sau mâncare şi se consumă în cursul zilei. Datorită faptului că sunt foarte bogate în vitamine şi minerale sunt indicate pentru reglarea digestiei. Rezolvă orice constipaţie. Se vor adăuga doar treptat pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu acestea. Se va da la început doar 1 lingură pe zi, apoi se va mări cantitatea în aşa fel ca să se obţină un scaun normal, ba chiar un pic mai moale. Se vor consuma de asemenea în cursul zilei suficiente lichide (2 litri).

Reţeta 5: varză tăiată mărunt 200 g, 200 g fasole verde, păstăi din conservă, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură miere de albine. Se amestecă şi se consumă seara. În fiecare seară la fel.

Reţeta 6: suc de pe varză acră se pune într-o cană de asemenea suc 4 prune şi se lasă de dimineaţa până seara, la temperatura camerei. Seara se consumă prunele şi se bea sucul. Se mai ia 1 lingură de ulei de măsline. Este utilă la cei cu constipaţie cronică. Se poate face zilnic.

Reţeta 7: mere sub formă de sirop. Este un purgativ garantat. Se prepară cantităţi egale de suc de măr cu zahăr şi apă. Se fierbe apoi până capătă consistenţa unui sirop. Se iau 2 linguri înainte de fiecare masă. Se recomandă în special copiilor şi femeilor însărcinate.

Reţeta 8: supă de morcovi- 1 kg de morcovi curăţiţi de coajă se pun la 1 litru de apă. Se fierbe apoi amestecul de 2 ori, după care se trece morcovul prin sită şi se amestecă pireul obţinut cu lichidul. Se bea de 3 ori pe zi câte 1 pahar.

Reţeta 9: 1 linguriţă de flori de nalbă la 1 cană de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se îndulceşte după gust. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este un remediu ideal pentru bătrâni şi copii.

Reţeta 10: Dovleac- preparaţi o pastă din 50 g seminţe se dovleac decojite, pisate şi amestecate cu 20 g de zahăr. Frecaţi energic până obţineţi o pastă omogenă. Consumaţi întreaga cantitate o dată pe zi.

Reţeta 11: zer-se consumă zilnic minimum 200 ml, perioade lungi de timp. Se poate consuma până la 1 litru zi.

Reţeta 12. ulei de măsline- în fiecare dimineaţă şi seară câte 1 lingură de ulei de măsline.

Reţeta 13. Ulei de migdale- se face un amestec din ulei de migdale şi sirop de cicoare în părţi egale. Copii iau câte 1 linguriţă de amestec pe zi, iar adulţii 1 lingură. Tratamentul e eficient în caz de constipaţii uşoare.

Reţeta 14. In. Peste 5 g seminţe se toarnă 100 ml apă clocotită. Se bea 1-2 ceaiuri pe zi. Se mai pot consuma seminţe crude, înmuiate în prealabil în puţină apă rece, seara la culcare.

Reţeta 15. Se amestecă 30 g scoarţă de cruşin, 10 g fructe chimen, 5 g coajă portocală. Se pune peste 1 linguriţă din acest amestec 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Reţeta 16. 5g seminţe anason, 10 g scoarţă de stejar, 5g seminţe fenicul, 10 g mentă, 5 g seminţe de chimen, 10 g flori de coada şoricelului. Se pun la 250 ml apă 1 linguriţă din acest amestec. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se consumă 2 căni pe zi.

Reţeta 17. 30 g coajă cruşin, 20 g flori de porumbar, 20 g flori de tei, 20 g păpădie, 10 g fructe fenicul. Se pune 1 lingură din amestec la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Reţeta 18. Luaţi zilnic dimineaţa, la prânz şi seara câte 2 linguriţe de polen şi 2-3 de miere. Mierea se poate folosi în loc de zahăr, la îndulcirea ceaiurilor căci sporeşte efectul laxativ al acestora.

Reţeta 19-Fierbeţi aproximativ un kilogram de morcovi într-un litru de apă. Strecuraţi iar lichidul obţinut se bea în trei reprize în cursul zilei.

Reţeta 20- amestecaţi 1 lingură de ulei de măsline extravirgin cu 3 linguri de suc proaspăt de fructe (mere, portocale, lămâi). Luaţi întreaga cantitate dimineaţa apoi staţi culcaţi pe partea dreaptă 15-20 minute.

Reţeta 21.Ţelină. Fierbeţi 30 g de rizomi mărunţiţi cu 1 litru de apă 20 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi.

Reţetă pentru prepararea borşului: într-un borcan de 10 l se pun 3 căni de tărâţe de grâu şi 1 cană de tărâţe de mălai, o lingură de sare, puţine frunze de mărar, leuştean, ţelină (pentru gust). Se fierbe apa în clocot, se lasă să se răcească apoi se pune în borcan peste cele de mai sus. Se amestecă de 2-3 ori pe zi cu o lingură de lemn. Se poate pune puţină drojdie de bere pentru o mai rapidă fermentare. Se va lua câte 1-2 litri pe zi, pentru reglarea digestiei şi datorită faptului că poate produce foarte multe efecte bune în organism (ajută la reglarea metabolică, complectează cu vitamine, etc). se poate ţine perioade foarte lungi de timp.

-Se bea dimineaţa pe stomacul gol 1 pahar de apă caldă. Se consumă apoi 4-5 prune sau caise uscate care au stat 8 ore în 250 ml apă. Se iau apoi 3- 4 linguri de tărâţe de grâu cu puţină apă şi o lingură de miere. Se poate face în cazurile de constipaţie cronică. Tărâţele de grâu este bine să fie luate după fiecare masă. Se pot amesteca cu iaurt sau chiar apă. Se mai poate lua câte 1-3 linguri de seminţe de in, aşa cum sunt doar cu puţină apă pentru a putea fi înghiţite. Consumaţi de asemenea în cursul zilei minimum 2 litri de apă.

Leacuri ruseşti:

Pătlagină (Plantago lanceolata)- proaspătă, bine spălată, dar nu frecată, un mănunchi mic se fierbe cu 2 pahare de apă timp de 10 minute. Se răceşte şi se strecoară. Tot acest lichid se va bea rece în cursul unei zile. Tratamentul urmează timp de 30 zile (în Rusia se făcea în luna Mai şi se spune că dura 11 luni), după care se poate repeta.

In (Linum usitatissimum) se fierbe 1 linguriţă de seminţe de in sfărâmată în 4 pahare de apă timp de 10 minute şi apoi se strecoară. Se adaugă o lingură de sare şi 2 linguri de ulei vegetal (de in sau măsline). Această compoziţie este introdusă în intestin cât de fierbinte se suportă (fără să producă însă arsuri) cu ajutorul irigatorului.

Unii practicieni recomandau următoarea metodă de curăţire:

-în prima zi se folosea o cantitate de apă cum s-a descris mai sus.

-A doua zi, aceiaşi compoziţie, în cantitate dublă, se instila încet. Urma o zi de pauză.

-A patra zi se introducea de 4 ori cantitatea de lichid, procedând extrem de încet şi apa trebuie să fie reţinută cât mai mult. Pe timpul acestui tratament, pacientul trebuie să consume numai lichide. Se spunea că această cură, repetată lunar de şase ori dădea rezultate chiar şi în cazul constipaţiilor cronice.

Tratament cu ulei vegetal:

O jumătate de pahar de ulei vegetal (de măsline) trebuie introdus în rect cât mai adânc, cu ajutorul canulei de la irigator. Repetat de mai multe ori seara, acest tratament duce la regularizarea ritmului intestinal.

Suplimente ale dietei:

-Se toacă mărunt varză crudă, se presară sare. După 30 minute se stoarce sucul. Se bea ½ pahar din acest suc, înainte de fiecare masă.

-Decoct de ovăz: se fierbe 1 lingură de ovăz într-un pahar de apă timp de 10 minute. Se răceşte, se ia un pahar la fiecare masă.

-Decoct de vişine (cireşe) sau mure uscate, preparat şi luat ca atare.

-Saramură de castraveţi muraţi (30 zile după ce au fost puşi la murat) se bea un pahar pe zi, dimineaţa, înainte de micul dejun.

-O veche metodă bielorusă: se taie subţire castraveţi cruzi, decojiţi, se pun într-o farfurie adâncă. Se diluează puţină miere cu suc de hrean sau de lămâie, se toarnă deasupra şi se mănâncă de 3 ori pe zi, la toate mesele.

-Tinctură de ceapă: se umple 2/3 dintr-o sticlă cu ceapă tăiată mărunt, apoi se complectează sticla cu votcă sau alcool diluat la 40 grade. Se ţine la cald 10 zile, se strecoară şi se iau câte 10 picături în apă rece (100ml), de 2 ori pe zi, înainte de masă.

-Decoct din boabe de măceş: se fierbe 1 lingură de boabe de măceş cu un pahar de apă, timp de 20 minute. Se lasă 10 ore, se bea strecurată, seara înainte de culcare.

-Prunele- prunele uscate se pot ţine peste noapte într-un amestec de suc de lămâie apă fiartă şi puţină sare. Se bea un pahar de lichid, cu o oră înaintea micului dejun. La micul dejun se mănâncă şi prunele înmuiate, de preferinţă cu lapte acru sau iaurt.

Tratament simplu: luaţi dimineaţa la trezire pe stomacul gol 2-3 linguriţe de miere care vor regla digestia şi vă poate scăpa de constipaţie. Prin enzimele care le conţine este un bun activator al proceselor de eliminare şi ajută şi la reglarea florei intestinale.

Tinctura de obligeană.

Acorus calamus.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: analgezic, antispastic, bactericid, calmant, carminativ (Elimină gazele intestinale), diaforetic, digestiv, diuretic şi depurativ, emenogog bun, febrifug, hemostatic, înlătură senzaţia de frig, stabilizează reacţiile auditive, stimulator foarte puternic al apetitului, aperitiv, reglator puternic al peristaltismului stomacal şi al secreţiilor stomacale, sudorific, tonic general, sedativ uşor, tonic nervos (acţionează favorabil asupra sistemului nervos central, îmbunătăţind memoria), vomitiv, mai ales în cantităţi mari, în cantitate mică este antivomitiv.

Extern.

Insecticid, revulsiv slab.

Indicaţii.

Intern: indigestie, digestie dificilă, atonie gastrică şi intestinală, hiposecreţie gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, inapetenţă (Anorexie), anorexie phihică, colită, enterocolită, constipaţie atonă, constipaţie asociată stresului, hemoroizi, adjuvant în cancerul gastric şi intestinal, tulburări de auz, surditate, şoc psihic, isterie, anxietate (stări de frică fără motiv), nevroze, coşmaruri, insomnie, stări de depresie, melancolie, adjuvant în psihoze (schizofrenie- sindrom discordant, paranoia), dureri de cap şi migrene care apar pe fond de nervozitate şi stres, distonie neuro-vegetativă, diabet, hipometabolism, afecţiuni metabolice în general, gripă, convalescenţă, sinuzită, afecţiuni respiratorii cu tendinţa de cronicizare, răguşeală, tuse, bronşită, febră intermitentă, dizenterie (adjuvant), epilepsie, (adjuvant), astm,

reumatism, balonare, dereglări endocrine, nevralgie.

Extern: întărirea gingiilor (în parodontoză), dureri de cap şi migrenă, reumatism, pentru diminuarea dorinţei de a fuma.

Precauţii: nu este recomandată utilizarea în doze mai mari de 4 linguriţe pe zi, poate genera stări puternice de greaţă şi vomă, senzaţie de ameţeală. Există suferinzi de gastrită hiperacidă care nu se „împacă” cu planta, ea generând în cazul lor o accentuare a acidităţii gastrice.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de trei fraţi pătaţi.

Viola tricolor.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antispastic, fluidifică secreţiile bronşice, expectorant, antialergic, catalizează eliminarea produşilor de dezasimilaţie, depurativ, diuretic, emetic (vomitiv), laxativ, stimulent al activităţii rinichilor, colagog, sudorific.

Indicaţii.

Intern: astm, bronşită astmatiformă, boli respiratorii cronice, bronşită tabacică, tabagism, alergie la diferite etiologii, bronşită şi astm alergic, rinită alergică, rino-sinuzită, acnee juvenilă, acnee rozacee, psoriazis, dermatoze rebele la alte forme de tratament, furunculoză, adjuvant în tuberculoză cutanată, gută, reumatism cronic, reumatism degenerativ, deficienţe imuniotare, predispoziţie la răceli şi gripe, intoxicaţii diverse, hepatită (adjuvant), insuficienţă renală, adjuvant în scleoza multiplă şi tumori benigne, constipaţie cronică, în curele naturale de dezintoxicare a organismului, hemoroizi, varice, ciroză, edeme asociate bolilor cardiovasculare.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de usturoi.

Allium sativum.

Produs de Dacia Plant.

Acţiuni.

Intern: activator al peristaltismului intestzinal, antiaterosclerotic, antibacterian, antifungic, antiseptic general cu spectru foarte larg, antiseptic pulmonar, hipotensiv, antitrombotic, bradicarizant, expectorant, fluidifiant al secreţiilor bronhice, produce o scădere a colesterolului din sânge (de asemenea o scădere a trigliceridelor, lipoproteinelor şi fosfolipidelor serice), tonic vascular, vasodilatator, vermifug, antispastic, carminativ, coleretic, diuretic, febrifug, hipoglicemiant, sedativ, anticataral, antidiareic, antigutos, antireumatic, tonic nervos, tonic cardiac.

Extern: antibacterian, antifungic, (inhibă dezvoltarea ciupercilor patogene), antiseptic, antiviral, rubefiant.

Indicaţii.

Intern: prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase, epidemii gripale, febră tifoidă (adjuvant), difterie (adjuvant), enterocolită, diaree, dizenterie (adjuvant), atonie digestivă, constipaţie atonă, paraziţi intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie), bronşită cronică şi acută, tuse convulsivă, astm, arterioscleroză, varice, hemoroizi, hipertensiune arterială, tahicardie, aritmie cardiacă (palpitaţii), astenie, slăbiciune generală, dezechilibre endocrine, candidoză bucală şi a căilor respiratorii, hipercolesterolemie, gută, reumatism, afecţiuni renale, retenţie urinară, litiază renală urică, edeme ale gambelor, pletoră, parodontoză.

Extern: plăgi infectate, scabie, negi, bătături, nevralgii, înţepături de insecte, creşterea părului, reumatism, încheieturi umflate şi dureroase, răguşeală, guturai, tuse, afte, infecţii bucale cu candida, candidoză vaginală.

Precauţii: administrarea internă poate produce persoanelor cu sensibilitate gastrică sau hepatică stări neplăcute cum ar fi: senzaţie de vomă, inapetenţă temporară, indigestie.

Contraindicaţii: nu se administrează intern persoanelor cu cataruri gastrice şi intestinale, în simptomele congestive pulmonare (tuse seacă, tuse sangvinolentă, stări febrile), deoarece accentuează starea iritativă. Nu se dă mamelor care alăptează- transmite mirosul şi gustul de usturoi.

Detoxifiant.

Drenor şi purificator natural al organismului- Uz intern.

Preparat de Dacia Plant Sebeş.

Aşa cum o arată şi numele, acest remediu este prin excelenţă destinat eliminării substanţelor toxice sau nefolositoare din organism. Componenta sa de bază este tinctura din fructe de soc, un remediu tot mai celebru datorită efectelor sale de drenaj, de eliminarea apei din ţesuturi şi de reglarea greutăţii corporale. Însă acest produs are o acţiune mult mai complexă decât simpla tinctură din fructe de soc, el fiind recomandat în bolile de metabolism, de piele, ca adjuvant în afecţiunile degenerative, precum şi în bolile care apar datorită alimentaţiei incorecte sau ca urmare a încetinirii proceselor de eliminare a substanţelor reziduale din organism. Una din calităţile sale de bază este aceia de bază este aceia că face aşa numita „pregătire a terenului” sau drenajul (cum este numit în homeopatie), care permite ulterior o acţiune mai eficientă a celorlalte remedii naturale destinate tratării diferitelor boli şi tulburări.

Iată în continuare acţiunile şi indicaţiile acestui remediu, care decurg din proprietăţile farmacodinamice ale extractelor vegetale din componenţa sa:

Acţiuni: antialergic, antigutos şi antireumatic puternic, antioxidant, antiseptic mediu-slab, carminativ uşor, coleretic şi colagog mediu, diuretic şi depurativ puternic, expectorant, hipoglicemiant uşor, laxativ puternic, tonic amar, tonic hepatic, determină o scădere rapidă în greutate prin eliminarea surplusului de apă, prin normalizarea metabolismului şi stimularea funcţiilor de eliminare.

Indicaţii: constipaţie, constipaţie atonă, gută, reumatism, alergie, dermatoză alergică, acnee, eczeme infecţioase rezistente la tratament, sclerodermie (adjuvant), psoriazis (adjuvant), îngrăşare, obezitate, celulită, acumulare de apă în ţesuturi, îmbătrânire prematură, aspect îmbătrânit al pielii, intoxicaţii diverse (dar nu în faza acută), imunitate slăbită, atonie digestivă, hemoroizi.

Alte utilizări interne: varice şi tromboflebită, diabet (mai ales atunci când este asociat cu îngrăşare sau cu valori crescute ale colesterolului), tabagism şi alcoolism (este extrem de util în cure dedezintoxicare), adjuvant în afecţiuni tumorale (mai ales atunci când sunt însoţite de constipaţie), tulburări menstruale şi tulburări endocrine în general (pregăteşte foarte bine terenul pentru tratamente cu remedii naturale cu efect reglator hormonal), afecţiuni bronho-pulmonare cronicizate, adjuvant în ischemia cardiacă asociată cu îngrăşarea, adjuvant în arterita obliterantă.

Contraindicaţii: colită de fermentaţie, diaree cronică, slăbiciune fizică marcantă.

Elixir Dacic.

Bitter din 32 de plante. Uz intern şi extern.

Produs de Dacia Plant.

Este un tonic amar, după o reţetă originală, conţinând 32 de specii de plante româneşti selecţionate cu grijă. Deşi principala sa trăsătură este efectul tonic asupra digestiei şi ficatului (dat de plantele amre9, complexitatea amestecului face ca acest preparat 100% natural să aibă efecte mult mai ample după cum vom vedea în continuare.

Acţiuni. Intern: tonic amar puternic, tonic hepatic puternic, coleretic, colagog, calculolitic, antiseptic urinar şi intestinal puternic, stimulează digestia şi eliminarea, depurativ, diuretic, antispastic, antiinflamator, laxativ uşor, detoxifiant, febrifug uşor, calmant al spasmelor digestive.

Extern: cicatrizant bun, antiseptic, regenerativ epitelial.

Indicaţii.

Intern: hepatită, icter, dischinezie biliară, adjuvant în litiaza biliară, dispepsie, aerofagie, colecistită acută şi cronică (indiferent de etiologie), colecistită diskinezică, lipsa poftei de mâncare, digestie dificilă, constipaţie (în special cea provocată de sedentarism, de tulburări hepatice sau de disfuncţii biliare), valori crescute ale colesterolului, tulburări de apetit alimentar, indigestii, digestie dificilă, infecţii renale şi urinare, adjuvant în infecţii intestinale şi în parazitoze digestive, stări de vomă, dureri de cap la bolnavii cu probleme biliare şi hepatice, adjuvant în stări gripale (pentru efectul uşor depurativ în primul rând), astenie fizică şi psihică.

Extern: tăieturi şi arsuri de gravitate medie la nivelul pielii, răni infectate, eczeme infecţioase, procese inflamatorii la nivelul pielii, adjuvant în acnee şi în tratamentul furunculelor.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Suplimentar se pot folosi preparatele de la Walmark: fibre, Spirulină. Consum crescut de legume, fructe, verdeţuri.

Salcâm (Robinia pseudacacia) salată – se pun la marinat 2-3 pumni de flori proaspete de salcâm, spălate în prealabil, în puţină apă cu suc de lămâie. După 2 ore se scot bucheţele, se desprind florile de pe tija verde şi se amestecă cu 3 linguri de miere, miezul de la o portocală şi câteva fructe uscate. Se mai lasă 5 minute, apoi se consumă. Se mănâncă salata aceasta o dată pe zi, înainte de masa principală timp de o săptămână zilnic identic preparată. Este recomandată în caz de gastrită, pirozis, colită de putrefacţie, constipaţie cronică, da şi contra migrenei, insomniei, anorexiei, etc.

Macerat- se toarnă peste o mână de flori proaspete de salcâm un litru de apă rece. Se lasă 8 ore, apoi se filtrează şi se pune într-o sticlă. Se bea pe parcursul unei zile. Tratamentul durează o lună. Ajută la vindecarea gastritelor hiperacide, ulcerului gastric şi în formele uşoare de constipaţie.

Constipaţie- câteva tratamente simple.

Se fierb 5-6 prune uscate şi dimineaţa se bea sucul rezultat şi seara se consumă prunele. Se poate face la fel şi cu caise uscate sau stafide.

Se consumă în fiecare seară 3 căţei de usturoi şi iaurt pentru refacerea florei intestinale.

Se consumă în fiecare dimineaţă 1 lingură de miere.

Se ţine la muiat 2 linguriţe de seminţe de in într-o cană cu 200 ml apă caldă pentru 2 ore apoi se consumă lichidul mai gros şi se mănâncă şi seminţele. Se poate adăuga suc de lămâie şi miere dacă doriţi.

Se mai poate folosi ceai de: brusture, cicoare rădăcină, păpădie rădăcină, lemn dulce. Se pot consuma 3 căni pe zi din unul de mai sus.

Prăjitură contra constipaţiei.

Puneţi de cu seara 3 linguri de tărâţe de grâu într-un ibric, cu puţină apă. Dimineaţa adăugaţi câteva linguri de lapte dulce şi fierbeţi puţin, îndulciţi cu miere şi ornaţi cu nucă pisată, dulceaţă, stafide, felii de fructe crude, etc.

Constipaţie- tipuri.

Se poate vorbi despre constipaţie atunci când o persoană are mai puţin de 3 scaune pe săptămână, pe o durată de mai multe săptămâni ori luni consecutiv.

De ce apare.

Cel mai adesea la originea acestei dereglări stau o anumită „lentoare” a intestinului gros şi deshidratarea scaunului. Apar din pricina unei proaste funcţionări a colonului sau a unui aport prea mic de lichide.

Tipuri de constipaţie.

Ocazională- o călătorie modifică regimul alimentar, stresul sau amânarea multă vreme a defecaţiei pot constitui tot atâţia factori declanşatori. De asemenea, constipaţia de gen poate fi cauzată de sarcină, mai precis de schimbările hormonale ce au loc cu această ocazie, de administrarea anumitor medicamente (cum sunt cele contra maladiei Parkinson, depresiei, hipertensiunii sau bolilor cardiace).

Brutală- poate sta la originea unor maladii grave, de aceia reclamă consultul medicului.

Cronică– apare ca urmare a unei igiene de viaţă deficitară (lipsa exerciţiului fizic, consumul mic de lichide, alimentaţia dezechilibrată).

De reţinut. Curăţaţi de coajă legumele numai când este absolut necesar, căci în învelişul lor se găseşte cea mai mare cantitate de fibre. Nu cădeţi însă în extrema cealaltă, crescând brusc aportul de fibre, deoarece riscaţi să vă balonaţi şi să suferiţi de flatulenţă.

Beţi măcar 2 litri de lichide pe zi (apă, ceaiuri, sucuri de fructe), limitaţi sedentarismul, mâncaţi la aceleaşi ore şi amânaţi defecaţia.

Cum se ameliorează. Adoptarea unei diete corecte este indispensabilă. Sunt de evitat mâncărurile grase şi prea condimentate, feculentele şi făinoasele (cartofi, orez, paste,…).

În caz de balonări dureroase, trebuie renunţat la consumul de vegetale ce au tendinţa să fermenteze, precum fasolea, varza ori lintea. În schimb sunt la liber legumele cu frunze verzi, salatele, fructele proaspete sau uscate, cerealele sau pâinea integrală. Fibrele reţin apa şi cresc volumul scaunului, îl diluează, accelerând tranzitul. De asemenea stimulează contracţiile intestinului.

Mierea de mană tratează constipaţia. În caz de constipaţie şi colită, cel mai bun remediu este mierea de mană. Un aport de numai 4 linguri pe zi, ajută la normalizarea scaunului, reface flora intestinală, neutralizează bacteriile de putrefacţie.

Apelaţi cu încredere la apiterapie.

Arsurile la stomac- se potolesc cu miere de tei sau salcâm. Când apare simptomul, se iau 2 linguri de produs apicol şi se bea imediat un pahar de apă călduţă.

În ulcere gastrice şi diaree- efecte foarte bune are mierea polifloră în care s-a dizolvat puţină tinctură de propolis. Se iau, după ce stomacul a primit puţină mâncare şi apă, câte 4-6 linguriţe pe zi, în cure de 3-6 săptămâni.

Atenţie! Există persoane cărora mierea le sporeşte suferinţa gastrică. Pentru a verifica dacă vă număraţi printre ele, luaţi o doză şi aşteptaţi să-şi facă efectul.

Mierea are acţiune antibacteriană (poate combate chiar şi Heliobacter pylori, care cauzează ulcerul), protejează mucosa gastrică, având efect antiinflamator, stimulează circulaţia sanguină locală şi ajută la regenerarea celulelor.

Pentru tratarea ulcerului şi gastritei- se dovedeşte utilă şi tinctura de propolis. Se pun 30 de picături pe o felie de pâine, uscată, se mestecă bine şi se înghite. Se iau 4 asemenea doze pe zi, înainte de mese. Are efect cicatrizant, reglează secreţia sucului gastric.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close