tratament naturist pentru calcaie crapate

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Ce trebuie sa facem pentru a trata calcaiele uscate si crapate!

Inmoaie stratul de piele ingrosata – introdu picioarele timp de 15 minute intr-un vas in care ai pus apa cu sapun sau tine picioarele intr-un recipient cu apa in care ai adaugat putin otet de mere. Acesta va inmuia foarte bine pielea calcaielor. Putem apoi trece la etapa urmatoare.

Exfolierea – este extrem de importanta si trebuie efectuata de doua ori pe saptamana cu ajutorul unui gel abraziv sau a pietrei ponce. Rolul exfolierii este de a indeparta celulele moarte si de stimula regenerarea pielii. Miscarile prin care efectuati exfolierea nu trebuie sa fie prea agresive pentru a nu rani suprafata pielii. Daca nu sunteti multumite, atunci puteti incerca o combinatie intre sarea de mare si uleiul de migdale in care se adauga si cateva picaturi de zeama de portocale.

Pentru exfoliere se poate folosi: zat de cafea, sare de mare, zahar, tarate de grau, malai.

Hidratarea – mai ales daca exista crapaturi la nivelul calcaielor. Zilnic trebuie aplicata o crema sau un ulei: unguent de galbenele, ulei de masline, ulei de cocos, ulei de avocado, ulei de migdale. 

In cazurile mai grave este recomandata amestecarea vitaminei A cu uleiul sau crema folosita, pentru a regenera pielea din zona respectiva.

Evita pe cat posibil sa mergi desculta prin casa. Cel mai bine e sa ai tot timpul in picioare, ciorapi subtiri de bumbac.
 

Inainte de a aplica tratamentele naturiste trebuie sa stii cauzele care au putut provoca craparea calcaielor:

– Lipsa unor vitamine si minerale (vitamina E, calciu, fier, zinc, acizi grasi omega 3)
– Probleme de sanatate, precum diabetul, psoriazisul, eczeme, afectiuni ale glandei tiroide si altele. 
– Piele groasa sau uscata in jurul calcaielor prezinta un risc mai mare de a crapa datorita mersului pe jos.
– Statul in picioare acasa sau la serviciu. Mersul in picioarele goale pe podelele dure contribuie de asemenea la craparea calcaielor.
– Supraponderalitatea creste presiunea asupra pernutelor de grasime de la nivelul calcaielor, cauzand extinderea acestora in exterior si craparea pielii uscate.
– Incaltamintea de vara ( sandalele, papucii, sabotii ) permit pernutelor de grasime din calcai sa se extinda, crescand astfel riscurile aparitiei crapaturilor. 
– Inaintarea in varsta, pielea isi pierde elasticitatea.
– Igiena inadecvata a picioarelor.

Calcaiele aspre si crapate constituie o problema frecvent intalnita. Pentru unele persoane, reprezinta o problema cosmetica, iar pentru altele disconfort si suferinta fizica data de adancirea fisurilor, pielea incepand sa sangereze si sa doara ingrozitor.

Masca cu capsune – ajuta la exfolierea calcaielor: amesteca 6-8 capsune cu 2 linguri ulei de masline (sau migdale) si 1 lingurita sare de mare. Maseaza cu putere calcaiele cu ajutorul acestei paste si lasa sa actioneze 10-15 minute. Apoi indeparteaza alternand apa calduta cu apa rece.

Glicerina si apa de trandafiri – amesteca glicerina vegetala cu apa de trandafiri pentru a avea calcaie catifelate. Se aplica zilnic, dimineata si seara.

Ceara de parafina si ulei de mustar – aplica amestecul seara, trage in picioare o soseta de bumbac si stai cateva ore sau toata noaptea. Urmeaza aceast procedura timp de 15 zile.

Ulei de parafina si vitamina A – amesteca 100 g ulei de parafina cu o fiola de vitamina A cu care ungeti bataturile si calcaiele crapate. Se trag in picioare sosete de bumbac si se lasa cateva ore sau peste noapte.

Ulei de ricin ( castor oil ) – se ung calcaiele seara si se lasa pana a doua zi sa actioneze. Uleiul de ricin este si un bun dezinfectant.

Scrub cu portocale si ulei –  2 portocale ( sau lamai ), 1 cana ulei vegetal si 1 cana sare de mare. Se amesteca uleiul cu sarea de mare si se taie portocalele felii rotunde. Scufunda felia de portocala in amestecul de ulei si sare de mare si maseaza-ti cu putere calcaiele timp de 10 minute. Indeparteaza apoi cu apa calduta. Efecte: curatarea profunda, revigorarea si catifelarea calcaielor.

Balsam de par – se ung picioarele seara inainte de culcare cu balsam de par. Se spala a doua zi. 

Untura de porc – stai cu picioarele in apa calda timp de 15 – 30 minute, curata apoi cu piatra ponce. Usuca bine picioarele si aplica untura curata de porc. Se trag in picioare sosete groase de lana si se lasa pana a doua zi. Se aplica in cazul calcaielor foarte crapate.

Unt, slanina sau smantana – se ung in fiecare seara calcaiele cu unul din aceste ingrediente apoi se trag in picioare sosete de bumbac. Se tine tratamentul pana la disparitia crapaturilor.

Frunze de varza si ulei nerafinat – se bat usor doua frunze mari de varza  ( cu batatorul de snitele ), le ungem cu ulei si infasuram calcaiele. Trage apoi in picioare sosete de bumbac ca sa fixezi frunzele de varza si dormi peste noapte cu ele.

Lapte si miere – o data la doua trei luni rasfatate cu o baie de picioare in lapte. Dupa 10-15 minute de stat cu picioarele in lapte, aplica pe calcaie putina miere si las-o sa actioneze inca un sfert de ora. 

Urina – Se aduna urina timp de o saptamana, intr-o sticla curata, inchisa la culoare, care se pastreaza in frigider. Dupa 7 zile se ia si se infierbanta apoi stam cu picioarele timp de 20 – 30 minute. Baile se fac o data pe saptamana. Se foloseste cu succes in cazuri grave in care nu au avut nici un efect alte tratamente.

Lanolina -este o  substanta semisolida de culoare galbena, gras-ceroasa, secretata de glandele sebacee din pielea oilor si prezenta pe firele de lana fiind cunoscuta si sub numele de “grasimea lanei” ). Se maseaza cu lanolina calcaiele si bataturile in fiecare seara. Se spala a doua zi. 

Atentie! Lanolina poate provoca alergii persoanelor cu pielea sensibila si uneori, pot aparea intoxicatii cu simptome caracteristice (complicatii gastrointestinale, stari de voma, diaree, urticarii).

Ulei de in, frunze de zmeură si coada-soricelului – 50 g de coada soricelului maruntita si 50 g de frunze de zmeur, se pun intr-un vas de sticla, se adaugă ulei de in, se lasa la macerat 10 zile, se strecoara si se fac aplicatii in fiecare seara. 

Lamaie – inmoaie-ti picioarele in suc de lamaie pentru 10 minute. Urmeaza aceasta procedura saptamanal. Daca fisurile sunt adanci sau sangereaza, ar trebui sa eviti aceasta metoda pentru ca iti va provoca durere.


Ulei de măsline – 400 ml de ulei de măsline extravirgin presat la rece se amestecă cu 4 linguri de pastă de caline, se pune într-un recipient ermetic închis, se lasă la macerat 14 zile, agitând de 4-5 ori pe zi, apoi se strecoară şi se adaugă 100 ml ulei de migdale dulci. Cu acest amestec se ung călcâiele în fiecare seară, după care se pune un ciorap; cura se poate prelungi până la dispariţia crăpăturilor de pe călcâie.

Ceapa – fierbe o ceapa, zdrobeste-o  bine ( poti sa o pui in blender sa se faca pasta ) dupa care o aplici pe talpi seara la culcare. Infasori piciorul in folie de plastic si tragi o soseta groasa in picioare. Indicat e sa o lasi pana dimineata, dar e de ajuns si 1-2 ore.  

Alifie cu frunze de nuc100 ml de ulei de floarea-soarelui, 15 g de pulbere din frunze de nuc, 15 g de ceară de albine. Pulberea se pune în ulei şi se lasă la macerat 7 zile, apoi se strecoară şi se adăugă în ceara care se încălzeşte pe foc, în baie de abur, amestecând 30 de minute. Se pune într-un recipient şi apoi se lasă să se răcească. Se aplică de două ori pe zi.

Untura alba si flori de galbenele se pun intr-un vas 3 linguri de untura alba si se lasa pe foc pana se topeste. Peste untura lichefiata adaugi un pumn mare de galbenele proaspete. Dai amestecul in clocot 10 min. Torni intr-un borcanel cu capac si da-l la rece. Unge calcaiele in fiecare seara, dupa ce le-ai inmuiat in apa calda si le-ai frecat cu piatra ponce.

Banane si ulei de masline – Seara dupa o baie calda si o curatare adecvata a calcaielor cu ajutorul pietrei ponce, aplica pulpa unei banane coapte pe zona afectata si lasa sa actioneze timp de 10 minute. Apoi indeparteaza cu apa calduta. Unge talpile cu ulei de masline, acopera picioarele cu sosete groase si lasa sa actioneze pana dimineata.

Crema de galbenele – sapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete marunt tocate si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine. Se pune intr-un vas, la foc mic, untul si se lasa pana devine lichid, apoi se adauga cele doua linguri de planta fin tocata, mierea si ceara. Se lasa pe foc 10 minute, se amesteca din cand in cand pana la dizolvarea completa, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Cat mai este cald se filtreaza preparatul printr-o bucata de tifon apoi se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si tinut in frigider. Se poate pastra pana la trei luni.
Te ungi cu crema seara la culcare si tragi o soseta de bumbac deasupra. Tratamentul se face pana la inmuierea picioarelor si disparitia crapaturilor. Se repeta de cate ori este nevoie.

Alifie de galbenele si ceapa – dati o ceapa pe razatoarea mica si amestecati-o cu alifie de galbenele preparata de dvs. sau cumparata de la plafar. Se ung calcaiele crapate cu crema obtinuta in fiecare seara si se pun sosete pentru a nu murdari lenjeria. Crema trebuie pastrata la frigider.

Usturoi si miere – o căpăţână de usturoi, pisata foarte bine, o amestecam cu miere. Amestecul obţinut se aplica direct pe piele, lăsând să acţioneze 20 de minute. Călcâiele îşi vor recăpăta catifelarea.

Busuioc – 20 g de plantă uscată şi măcinată fin se amestecă împreună cu 30 g de ceară albă, 30 g de seu de oaie, 30 g de terebentină, 60 g de colofoniu şi 90 g de untură de porc. Se pun la foc slab până se topesc şi se amestecă până la răcirea unguentului, după care se toarnă în cutii de plastic. Se ung călcâiele în fiecare seară, timp de o săptămână.

 Din cauza lipsei de vitamine, a încălţămintei neadecvate (prea strâmte sau prea largi), multe persoane au o serie de probleme care sunt şi dureroase şi inestetice şi cele mai multe sunt călcâiele crăpate.

Tratament:

Se pot folosi următoarele plante medicinale: arnică, brustur, cătină, ceapă, gălbenele, hrean,  in, nuci, pătlagină, sunătoare.

Modul de folosire al plantelor medicinale.



Arnică (Arnica montana) se cumpără tinctură de arnică de la magazinele naturiste şi se amestecă cu lanolină, untură, unt sau altă masă grasă şi se aplică la călcâie după spălare în strat mai gros, apoi se pune o şosetă peste noapte. Se face în fiecare seară până la trecerea afecţiunii.

Brustur (Arctium lapa) se cumpără de la magazinele naturiste cremă (sau se face acasă) şi se pune după spălare pe călcâie în strat mai gros şi apoi se trage o şosetă peste noapte. Se face în fiecare seară până la vindecarea afecţiunii.

Cătină (Tamarix ramosissima) se cumpără ulei de la magazinele de profil şi se unge după spălare cu acesta local şi se trage o şosetă în picioare. Se face de asemenea până la trecerea afecţiunii. Se poate folosi şi crema cu care de asemenea se unge şi se trage un ciorap pe picior peste noapte.

Ceapă (Allium cepa) se fierbe sau se coace un bulb de ceapă. Se ia apoi şi se mărunţeşte bine cu o furculiţă şi se amestecă cu ulei. Se pune pe o bucată de nailon şi se aplică pe locul afectat apoi se ia un ciorap şi se lasă peste noapte. Se face până la vindecare.

Gălbenele (Calendula officinalis) Se face o alifie de gălbenele sau se cumpără de la magazinele specializate. Se rade apoi o ceapă mijloci pe răzătoarea mică. Se amestecă cu alifia de gălbenele şi se pune o fiolă de vitamina A sau 10 picături la 30 g de cremă. În acest fel se obţine o cremă hidratantă care se poate întinde pe călcâie după baie, iar peste noapte se va încălţa o pereche de şosete de bumbac. Se face acest lucru până la vindecare.

Hrean (Armoracia rusticona)- pentru dureri de picioare şi călcâie- se rade rădăcină de hrean şi se amestecă în părţi egale cu făină de mălai. Se pune apoi pe o bucată de pânză în strat de un centimetru. Se trage apoi pe picior o şosetă şi se lasă peste noapte, pentru calmarea durerilor. Este utilă mai ales pentru durerile cronice. Se face acest lucru zilnic, până la dispariţia totală a durerilor.





In (Linum usitatisimum) Se iau seminţe de in 1 linguriţă şi se pun la 1 litru de apă. Se fierbe apoi timp de 15 minute la foc mic. Se ia de pe foc şi se face baie de picioare cu această apă pe timp de 15-20 minute. După această baie se şterge uşor de apa aceasta cu un prosop moale. Se unge apoi cu alifie de gălbenele şi se va pune o pereche de şosete de bumbac peste noapte. Se face până la vindecare.

Nuci (Juglans regia) se pun 4 linguri de frunze mărunţite la 1 litru de apă şi se fierb timp de 20 minute. Se strecoară şi se pune compresă cu acest ceai în fiecare seară, apoi se unge cu orice cremă. Se mai poate folosi uleiul de nucă cu care se unge de mai multe ori pe zi.



Pătlagină (Plantago lanceolata) se fierbe planta şi se aplică apoi pe o bucată de pânză care se leagă peste noapte. Se face tot până la vindecare.

Sunătoare (Hipericum perforatum) se foloseşte crema care există la toate magazinele naturiste sau farmacii. Se unge în strat mai gros şi se ia o şosetă peste noapte.

Dureri de călcâie- se sparg 500g de nuci şi se iau cojile lemnoase care se pun în 2 litri de apă la fiert. Se fierb apoi timp de 30 minute. Se introduc apoi picioarele în apa cât mai caldă şi se lasă în această apă având grijă să se complecteze din când în când cu altă apă caldă. Se ţin 30 minute în fiecare seară, pentru dureri cronice.

Dureri de călcâie- se aplică un strat de 2 cm de nămol sapropelic din lacurile sărate (Amara, Techirghiol, etc), care se va ţine apoi peste noapte cu ajutorul unui pansament, peste care se trage un ciorap. Este foarte util la cei care au circulaţia periferică deficitară sau au reumatism.



Dureri de călcâie– în special la cei care sunt nevoiţi să stea mult în pat datorită anumitor boli li se poate desface o portocală şi apoi coaja acesteia se ca pune ca o cupă la călcâie, pentru calmarea durerilor. Se poate face acest lucru de mai multe ori pe zi.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close