Cine castiga in lupta “tratament naturist” versus “Tratamente alopate”?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Deoarece sintem obisnuiti sa luam medicamente este indicat sa aflam cat mai multe informatii despre contraindicatiile medicamentelor uzuale si despre alternative sanatoase.

Romanul este obisnuit sa ia medicamente. Pentru absolut orice. Fara nici o restrictie. Stie oare el care sunt efectele secundare ale acestor medicamente? Ori daca este alergic la vreun compus? In farmaciile din Romania se poate obtine practic orice medicament daca stii unde sa mergi si cum sa ceri. Este asadar cel putin indicat sa oferim mai multe informatii despre contraindicatiile medicamentelor uzuale si sa oferim cateva alternative sanatoase.

 

  1. Pentru durerea de cap
    Antidotul celebru al durerilor de cap il reprezinta analgezicele de tipul antinevralgicului. Purtam intotdeauna in geanta acest medicament sau variante mai performante ale sale si cum simtim cea mai mica urma de durere sarim pe medicament. Stim oare cat rau poate face acesta?

Cele mai comune efecte adverse: Dureri de stomac Greata Varsaturi Eruptii cutanate Contraindicatii:Antinevralgicul are ca principale componente acidul acetilsalicilic, cunoscut mai bine sub numele de aspirina, paracetamol si cafeina. Este asadar strict interzis persoanelor care prezinta sensibilitate la unul dintre acesti compusi, dar si persoanelor care sufera de ulcer duodenal.
Alternativa naturala: Avand in vedere ca si medicamentul are in compozitia sa cafeina, am putea incerca sa indepartam durerea de cap cu o cafea. Aceasta indicatie este desigur valabila numai pentru cei care nu sufera de hipertensiune arteriala. Cafeaua este o solutie pe care ai putea sa o adopti fiindca cea mai frecventa cauza a durerilor de cap matinale este hipotensiunea, iar cafeina are proprietatea de a creste tensiunea arteriala. Eucaliptul si uleiul de menta sunt cunoscute in medicina traditionala chinezeasca drept remedii impotriva durerilor de cap. Poti folosi uleiurile acestora pentru a-ti masa tamplele atunci cand simti ca te doare capul. Mai nou, poti gasi in farmacii si mici recipiente care contin asemenea uleiuri si care au un dispoitiv care fac aplicarea mult mai usoara.

  1. Pentru durerea de masea
    Algocalminul – un fel de antonim al durerilor de masea a fost recent implicat intr-un scandal legat de efectele adverse ale principalului sau component activ – metamizolul. Metamizolul este incriminat in intreaga lume pentru principalul sau efect advers: agranulozitoza. In urma scandalului, Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului a stabilit ca datele privind siguranta folosirii algocalminului sunt suficiente, insa, pentru a preveni eventualele riscuri si accidente se vor face mai multe studii pe baza datelor de la centrele de hematologie din Romania.
    Alternativa naturala: Pentru alinarea durerilor de masea se pot folosi cu succes cuisoare, care se maruntesc si se aseaza in zona maselei dureroase. Durerea trece aproape instantaneu.
  2. Probleme cu stomacul
    La acest capitol, trebuie sa recunoastem, ceaiul de menta a castigat teren in fata oricarei inovatii farmaceutice.
    Este insa bine de stiut ca alaturi de acesta exista o multime de alte remedii naturiste pentru problemele de ordin digestiv: – migdalele calmeaza arsurile digestive – ceaiul de busuioc, musetel sau scortisoara ajuta la grabirea tranzitului in cazul in care ai o digestie lenta – ceaiul din flori de musetel, menta sau cimbrisor calmeaza durerile de stomac – laptele de cocos calmeaza simptomele gastritei

Atentie!
Nu inseamna ca medicamentele sunt complet interzise! Au fost inventate pentru a ne ajuta si pentru a ne imbunatati calitatea vietii insa este bine sa nu abuzam de ele!

Prin medicamente se înţelege orice produs cu care se pot prevenii, ameliora sau vindeca bolile şi simptomele lor. Tot medicamentele sunt considerate produsele administrate pe calea externă sau internă, la om sau animal, în scopul diagnosticării bolilor, precum şi produsele care diminuează sau înlătură durerea la naşte sau în intervenţiile chirurgicale. Ele pot fi d natură minerală, vegetală, animală, biologică sau pot fi obţinute pe cale sintetică.

          În funcţie de cantitatea administrată ele pot acţiona în mod diferit, iar în raport cu efectele produse, doza poate fi:

  • doză terapeutică – cantitatea de medicamente care determină apariţia efectului terapeutic dorit
  • doză maximă – cantitatea maximă de medicament care poate fi administrată fără a provoca efecte nocive
  • doză toxică – cantitatea de medicamente care determină efecte toxice
  • doza letală – cantitatea de medicamente care produce moarte persoanei respective

 Medicamentele sunt prescrise de medic, iar persoanele care le administrează trebuie să cunosc următoarele reguli generale:

  • este necesar să se verifice etichetele de pe medicamente înaintea administrării lor, inclusiv termenul de expirare
  • să se cunoască aspectul exterior al medicamentului pentru identificarea acestuia
  • să se cunoască modul în care se administrează, doza cât şi orarul pentru a asigura o eficienţă maximă
  • să se cunoască reacţiile imediate sau îndepărtate care pot apărea
  • să se cunoască incompatibilităţile care pot exista între ele
  • să se cunoască modul de păstrare al medicamentelor în scopul menţinerii calităţii acestora.

 

În conformitate cu prescripţiile medicului, medicamentele se pot administra pe cale bucală ( orală), respiratorie, rectală, prin aplicaţii locale sau pe cale parenterală (prin injecţii) .



Prin cale parenterală se înţelege administrarea medicamentelor pe altă cale decât tubul digestiv. În mod curent se înţelege introducerea în organism a medicamentelor aflate în stare lichidă, cu ajutorul unor ace care traversează ţesuturile, deci prin injecţii. Dintre avantajele utilizării acestei căi cităm:

  • absorbţia uşoară, cea ce determină o instalare rapidă a efectului
  • ocolirea tubului digestiv în cazul medicamentelor sensibile la acţiunea sucurilor digestive
  • introducerea medicamentelor în organismul bolnavului inconştient

Felul injecţiilor poate să fie intradermică, subcutanată, intramusculară, aspiraţii venoase.

Injecţia intradermică se face cu scop explorator, anestezic, curativ. Regiunea faţă interioară a antebraţului, iar la nevoie oricare altă regiune.

Injecţia subcutanată se face în scop curativ. Regiunea se poate efectua în orice regiune unde nu trec în straturile superficiale trunchiuri mari vasculare şi nervoase, regiuni infectate sau supuse la presiuni de îmbrăcăminte.

Injecţia intramusculară se efectuează în scop curativ. Regiunea pătratul supero –extern a fesei, deasupra liniei orizontale ce trece prin axtremitatea superioară a şanţului interfesiar faţă antero- externă a braţului şi a coapsei.

Injecţia intravenoasă se efectuează în scop explorator sau curativ şi oferă o instalare rapidă a efectului dorit, administrarea în totalitate a dozei prescrise. Regiunea se poate efectua în toate venele superficiale utilizându-se mai ales cele de la nivelul plicii cotului.

Ne vom ori asupra următoarelor medicamente:

 I  ANALEPTICE

 Stimulante psihomotororii

Grupa de substanţe excitante ale sistemului nervos central care provoacă stimularea de tip coordonat a funcţiilor psihice şi motorii ale scoarţei cerebrale. Principalele stimulante psihomotorii sunt cofeina şi o serie de substanţe de sinteză, având drept prim rezultat amfetamina.

Cofeina este un alcaloid derivat de xantină, conţinut în boabe de cafea, frunze de ceai, boabe de cacao.

Acţiuni farmacologice:

–         stimulează scoarţa cerebrală





–         stimulează slab centrii respiratori

–         stimulează miocardul

–         produce vasodilataţie periferică directă

–         creşte moderat diureza

  – măreşte secreţia gastrică

– creşte metabolismul bazal



Acţiunea biochimică care ar sta la baza efectelor cofeinei constă în creşterea cantităţii de adenilat ciclic, cu favorizarea consecutivă a mecanismelor de fosforilare, respectiv a proceselor energetice.

Efecte nedorite şi toxice:

  • toxicitatea cofeinei este mică
  • efectele nedorite în utilizarea terapeutică sunt legate de acţiunea excitantă centrală şi constau din nervozitate, tremurături, insomnii, palpitaţii

 

  1. HIPNOTICE (SOMNIFERE)

 Grupă de substanţe deprimante centrale care favorizează apariţia somnului, îl adâncesc sau îi prelungesc durata. Doze mici au acţiune sedativă.

Fenobarbitalul 

   Acţiune farmacologice:

  • provoacă sedare
  • favorizează apariţia somnului
  • antagonizează convulsiile electrice
  • potenţează acţiunea analgezică
  • are acţiune slab antispastică
  • are acţiune inducătoare asupra enzimelor microzomiale hepatice

Toxicitate şi efecte nedorite:

  • dozele toxice provoacă stare comatoasă
  • tratamentul prelungit cu doze mari poate fi cauză de intoxicaţie cronică
  • efectele secundare nedorite sunt somnolenţă la trezire, diminuare a unor performanţe
  • administrarea prelungită poate dezvolta toleranţă

III. ANALGEZICE, ANTIPIRETICE ŞI ANTIINFLAMATORII

           Au acţiune antiinflamatorie care contribuie la analgezie şi este, probabil responsabilă de efectele antireumatice. Acţiunea antiinflamatorie se datorează probabil interferării biochimice şi farmacodinamice a unor mediatori chimici ai procesului inflamator. Analgezia este mai puţin intensă şi se manifestă mai ales în durerile somatice de natură inflamatorie. Nu au acţiune euforizantă şi nu prezintă pericol de dependenţă.

Salicilatul de sodiu

Acţiuni farmacologice:



  • are acţiune analgezică şi antipiretică
  • proprietăţi antiinflamatorii
  • este un antireumatic activ
  • dozele mari cresc eliminarea urinară de acid uric
  • are acţiuni metabolice multiple

Efecte nedorite:

  • greaţă
  • vomă
  • diaree
  • senzaţie de „cap plin”
  • ţuţuiuri în urechi
  • administrarea prelungită este uneori cauzată de intoxicaţie cronică

Aspirina

Acţiuni farmacologice:

  • are acţiune antiinflamatoare
  • antireomatică

Fenomene nedorite:

  • iritaţii gastrice
  • leziuni hemoragice ale mucoasei gastrointestinale
  • asociat cu alte medicamente poate provoca crize

Pe lângă efectele benefice pe care le au medicamentele, ele au şi anumite efecte secundare care depind în mod direct de organism şi modul de administrare al lor.  

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close