Abcese Externe- Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Abcesul extern.

Abcesul este o inflamaţie purulentă, situată în interiorul unui ţesut (conjunctiv, muscular) sau al unui organ (plămân, creier,….). Abcesul este căptuşit, în interior de o membrană groasă (cu fibrină)  care conţine puroi (amestec de leucocite pline cu bacterii şi cu microbi liberi), iar în unele cazuri, cu sânge şi cheaguri de fibrină. Abcesul poate ajunge la suprafaţa corpului sau a organului respectiv, unde apare sub formă de punct galben înconjurat de un ţesut tumefiat şi roşu, provocând dureri la atingere. Abcesul poate fi cald când provoacă febră (prin fistulă se poate deschide singur în exterior) sau poate fi rece, când e cauzat de o infecţie tuberculoasă (ganglioni cervicali tuberculoşi)

            Abcesul este de mai multe tipuri în funcţie de localizare. Aici tratăm doar abcesul tegumentar.

            Se poate trata cu una dintre următoarele plante medicinale: afin, aloe, bănuţi, bob, brad, brusture, busuioc, cartof, ceapă, cerenţel, cimbrişor, crin, fenicul, gălbenele, grâu, iederă, in, limba mielului, lumânărică, măcriş, măcriş iepuresc, mărul lupului, măslin, morcov, muşeţel, nalbă, nap, nuc, pătlagină, pătrunjel, pătlăgea vânătă, pecetea lui Solomon, pelin, podbal, porumb, praz, rapiţă mare, săpunariţă, secară, sfeclă, smochin, soc, şovârf, splinuţă, sulfină, turiţă mare, tutun, urzică moartă albă, usturoiţă, varză, viţa de vie.

Se vor face cataplasme cu plante fierte aplicate calde în prima fază şi cu plante reci în faza a 2-a. Se poate de asemenea aplica doar compresă cu ceaiuri din plantele de mai sus.

            Abcesul are două faze :

-faza I, în care se localizează abcesul, pielea locală devine mai roşie la culoare, iar temperatura ei este mai mare decât temperatura pielii din jur sau din alte locuri.

-Faza II-a, durerea devine pulsatilă, apoi se potoleşte. Puroiul se colectează. Este faza de formare propriu zisă a abcesului.

Tratamentul: are şi el două faze de tratament. La început pentru grăbirea maturării şi apoi pentru evacuarea lui şi vindecarea rănii restante.

Faza I-a tratament.

            Cea mai sigură metodă este prevenirea abceselor, care se face printr-o igienă perfectă. În cazul leziunilor, dezinfecţia locală cu diferite substanţe dezinfectante este suficientă. Dacă se intervine rapid, în cazul primelor semne (mâncărimea locală), adică o iritaţie locală (de multe ori în jurul unui fir de păr), se vor evita abcesele. Pentru aceasta este suficient să se pună local comprese reci, chiar cu gheaţă şi intern se vor lua câte 2 picături de tinctură de propolis 30% la fiecare 5 kg corp (se pun pe miez de pâine, se mestecă bine în gură şi se înghit) de 3 ori pe zi, se va evita apariţia acestei afecţiuni foarte dureroase.

            Uneori este suficient să se tamponeze local cu alcool sanitar sau cu tincturi din diferite plante pentru evitarea acestei afecţiuni.

            Dacă evoluţia continuă şi durerea devine pulsatilă şi se observă colectarea puroiului se vor pune comprese calde care ajută la colectarea puroiului şi formarea abcesului mai rapid. Se pot folosi pentru aceasta plantele medicinale de mai sus. Eventual chiar se pot pune cataplasme cu una sau mai multe din plantele de mai sus după ce au fost fierte.

            Se poate folosi în acest caz tinctura de propolis aşa cum am arătat mai sus luată intern.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, aloe, ardeiul broaştelor, bănuţi, bob, brad, brusture, busuioc, calomfir, cartof, castravete, ceapă, cerenţel, cimbrişor, crin, fenicul, gălbenele, grâu, hrean, iederă, in, limba mielului, lumânărică, măcriş, măcriş iepuresc, mărul lupului, măslin, morcov, muşcată, muşeţel, nalbă, nap, nuc, orez, pătlagină, pătrunjel, pătlăgea vânătă, pecetea lui Solomon, pelin, podbal, porumb, praz, rapiţă mare, săpunariţă, secară, sfeclă, smochin, soc, şovârf, splinuţă, sulfină, tătăneasă, turiţă mare, tutun, urzică moartă albă, usturoiţă, varză, viţa de vie.

 

Modul de folosire al plantelor medicinale în toate fazele:           

Afin (Vaccinum myrtylis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se aplică local cu efect antibiotic, calde în faza de colectare a puroiului şi reci sau la temperatura corpului în celelalte cazuri.

Aloe (Aloe vera) frunze crude se aplică pe abces în toate fazele. După eliminarea puroiului se pot aplica şi sub formă de praf obţinut din plantă uscată cu râşniţa de cafea.Ardeiul broaştelor (Polygonum persicari) – se afumă crenguţe cu frunze la foc apoi se aplică calde. Sunt indicate în toate fazele.

Bănuţi (Bellis perennis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Bob (Vicia faba) se fierb seminţele, apoi se pasează şi se aplică extern sub formă de cataplasmă caldă, cu scopul de a ajuta la colectarea mai rapidă a puroiului.

Brad (Abies alba) răşina de brad se moaie cu alcool şi se aplică pe un pansament care se aplică local. Se poate pune în toate fazele. Ramuri de brad sau muguri se fierb 2 linguri în 250 ml apă pentru 15 minute apoi se spală local fiind un foarte bun antibiotic.

Brusture (Alium lappa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. În faza de colectare se va aplica caldă şi după eliminarea puroiului se aplică la temperatura corpului.

Busuioc  (Ocium basilicum)- plantă proaspătă sau ceaiuri cu care se pot pune cataplasme sau comprese.

Calomfir- frunze se aplică local sub pansament. Ajută atât la colectarea puroiului cât şi după ce se sparge şi se elimină puroiul.

Cartofi (Solanum tuberosum) (tuberculi) se fierb în apă până se moaie şi se pun apoi calzi pe abces. Se pot pune simplu tăiaţi doar sau pasaţi transformaţi în pastă. Se pot amesteca şi cu făină albă de grâu.

Castraveţi (Cucumis sativus)- proaspeţi se taie felii şi se aplică pentru colectarea şi spargerea abcesului.

Ceapă (Allium ceppa)- Tot pentru acest lucru se poate coace o ceapă în cuptor, apoi se transformă şi ea în pastă cu ajutorul unei furculiţe, apoi se poate pune pe un pansament şi se aplică pe locul afectat având grijă să nu strângem acest pansament. Se poate pasta aceasta să se amestece cu seu, untură ne sărată sau unt şi să se aplice pentru colectare sau chiar şi după spargere.

Cerenţel (Geum urbnum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă. Se poate aplica şi decoct din rădăcină fiind indicată mai ales după eliminarea puroiului fiind foarte indicată la cicatrizare.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă. Are efect antibiotic puternic.

Crin (Lilium candidum) 1 linguriţă de rădăcină (Bulb) mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. În faza de colectare se va aplica caldă şi după eliminarea puroiului se aplică la temperatura corpului.

Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se fac spălături sau comprese după eliminarea puroiului. Înainte de eliminare în faza de colectare se va pune compresă caldă.

Gălbenele Calendulla officinalis)- frunze se aplică proaspete pentru colectare se poate aplica şi calde cu untdelemn. Se încălzesc frunzele cu puţin untdelemn într-o tigaie apoi se aplică calde (să nu ardă) pe locul afectat. Se face acest lucru de mai multe ori pe zi. Ajută la colectarea puroiului şi apoi se poate tot cu gălbenele face un ceai cu 2 linguri de flori la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică comprese cu rolul de a ajuta la eliminarea puroiului.

După ce s-a spart se va putea pune tinctură de gălbenele în diferite diluţii cu apă, de mai multe ori pe zi, pentru cicatrizare.

Grâu (Triticum aestivum) Făina de grâu– se face cocă şi se aplică caldă pentru colectarea puroiului. Se poate aplica de mai multe ori pe zi. În cazurile în care puroiul s-a colectat pentru a se sparge mei uşor se va umezi coca cu ceai de nalbă şi se aplică local.

Hrean (Armoracia rusticona)- frunze se încălzesc cu ulei şi se aplică pentru colectare şi spargere.

Iederă (Hedera helix) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

In (Linum usitatissimum)- se fierb seminţele în lapte apoi se aplică local sub formă de cataplasmă de 2-3 ori pe zi, pentru colectare şi spargere.

Limba mielului (Borago officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

 

Lumânărică (Verbascum phlamoides) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă. Este un bun antibiotic.

Măcriş (Rumex acetosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Măcriş iepuresc (Oxalis acetosela) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Mărul lupului (Aristolochia clematis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă. Este un foarte puternic antibiotic.

Măslin (Oleum europea) se foloseşte uleiul de măslin aplicat cald pe un pansament local în special în faza de colectare a puroiului.

Morcov (Daucus carota) rădăcină fiartă pasată se aplică caldă local pentru colectarea puroiului.

Muşcată (Pelargonium zonale)- frunze cu untdelemn sau seu se aplică local pentru colectare.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, după care se strecoară. Se foloseşte la comprese după eliminarea puroiului.

Nalbă (Malva glabra) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă. Are efect emolient.

Nap (Brasica napus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. În faza de colectare se va aplica caldă şi după eliminarea puroiului se aplică la temperatura corpului.

Nuc (Juglans regia) Pentru grăbirea colectării se pisează sâmburi de nuci şi se amestecă cu făină şi smântână formând o pastă care se aplică local. Se foloseşte uleiul de măslin aplicat cald pe un pansament local în special în faza de colectare a puroiului.

Orez (Oryza sativa) fiert în lapte se aplică cald pentru colectarea puroiului.

Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă. Este foarte des folosit pentru efectul puternic de cicatrizare fără urme. Se foloseşte şi frunzele proaspete aplicate direct pe abces.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. În faza de colectare se va aplica caldă şi după eliminarea puroiului se aplică la temperatura corpului.

Pătlăgea vânătă (Solanum melongerum) se ia o vânătă şi se coace apoi se mărunţeşte şi se aplică caldă pentru colectarea abcesului.

Pecetea lui Solomon (Polygonatum odoratum) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. În faza de colectare se va aplica caldă şi după eliminarea puroiului se aplică la temperatura corpului.

Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită  (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Podbal (Tusilago farfara) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Porumb (Zea mays) se foloseşte uleiul de măslin aplicat cald pe un pansament local în special în faza de colectare a puroiului.

Praz (Allium porrum) se fierbe, până se moaie bine, apoi se pasează şi se aplică cald cu scopul de a colecta mai repede puroiul.Rapiţă mare (Brassica napus) se rade rădăcină apoi se pun 3 linguri la 250 ml apă şi se fierb pentru 20 minute. Se strecoară. Se poate folosi atât lichidul aplicat compresă, cât şi reziduul strecurat. Ambele se aplică calde pentru a ajuta la colectarea puroiului şi abcedarea mai rapidă. Se foloseşte uleiul de măslin aplicat cald pe un pansament local în special în faza de colectare a puroiului.

 

Săpunariţă (Saponaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Secară (Secale cereale) se face cocă şi se aplică caldă pentru colectarea puroiului. Se poate aplica de mai multe ori pe zi. În cazurile în care puroiul s-a colectat pentru a se sparge mei uşor se va umezi coca cu ceai de nalbă şi se aplică local.

Sfeclă (Betula vulgaris) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. În faza de colectare se va aplica caldă şi după eliminarea puroiului se aplică la temperatura corpului.

Smochin (Ficus carica) se folosesc fructele strivite aplicate direct pe abces cu ajutorul unui pansament. Se ţin pentru 12 ore apoi se schimbă ajutând la eliminarea puroiului.

Soc (Sambucus nigra) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc comprese calde muiate în acest ceai şi aplicate calde pentru colectarea puroiului.

Sovârf (Origanum vulgare) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică compresă caldă pentru grăbirea maturării.

Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Sulfină (Melilotus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Tătăneasă (Symphytum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. În faza de colectare se va aplica caldă şi după eliminarea puroiului se aplică la temperatura corpului.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Tutun (Nicotina tabacum) frunze muiate în spirt, pentru a se dezinfecta se aplică pe locul abcesului. Se toarnă deasupra alcool camforat, care ajută să ţină cataplasma lipită de piele. Peste 24 –48 ore, după ce tensiunea locală a scăzut aproape complet, se ridică pansamentul de tutun şi prin orificiul produs în piele, se scurge toată infecţie, fără ca apoi să se refacă. Acest tratament este deosebit de folositor pentru infecţii la tendoane sau răni ce s-au închis fără a fi curăţate şi s-au infectat.

Urzică moartă albă (Lamium album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Usturoiţă (Alliaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă. Are un bun efect antibiotic.

Varză (Brassica oleracea) se striveşte foaia de varză pe o suprafaţă plană cu o sticlă şi apoi se aplică pe locul abcesului. Se poate pune în toate fazele, în faza de colectare ajută la colectarea mai rapidă şi după eliminarea puroiului este un bun cicatrizant.

Viţa de vie (Vinis vinifera) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică local calde pentru abcedare şi după eliminarea puroiului pentru cicatrizarea mai rapidă.

Ou- gălbenuş cu terebentină se aplică pentru a se sparge. La fel se poate folosi răşina sau tămâia.Pentru a se sparge mai repede se poate pune făină, miere şi untdelemn în cantităţi egale şi apoi se pune un sfert de cantitatea de tămâie. Se încălzeşte şi se aplică caldă.

După spargere se poate pune praf de sacâz care ajută la curăţirea puroiului mai ales dacă se amestecă cu tămâie în părţi egale. Se poate însă face o cremă cu acestea cu ajutorul unturii ne sărate. Să fie suficient de moale să se întindă pe piele. Se pansează apoi.

Faza II de tratament:

            După apariţia unui vârf galben şi a dispariţiei durerii mari, va trebui să se elimine puroiul. Cel mai indicat va fi ca evacuarea puroiului să se facă de către un medic, evitându-se în acest fel întinderea puroiului în organism, sau rămânerea în locul respectiv a puroiului şi deci o nouă recidivă. În cazul în care nu există condiţii de a vă prezenta la medic, se va sparge abcesul cu un ac înroşit în foc (pentru distrugerea microbilor de pe ac) apoi spălarea lui cu spirt, cu care se va şterge şi abcesul înainte. Se pune pe o bucată de vată spirt şi se tamponează local, înainte de a se sparge. Se sparge apoi abcesul căutând să facem o gaură suficient de mare pentru a putea să iasă puroiul afară. Se va căuta apoi să se strângă cu grijă, pentru golirea de puroi a abcesului şi totodată se va căuta să nu se întindă în interior. Se va căuta să se scoată absolut tot puroiul. Dacă nu se reuşeşte scoaterea în totalitate se va reface din nou abcesul.

            După ce s-a scos puroiul se va trata ca orice rană.

            La tratarea abcesului se mai poate folosi şi păstura sau propolisul aplicate extern.

            Răşina de brad sau seul de oaie cu făină de grâu amestecat şi să formeze o pastă se poate aplica pe abces pentru maturarea mai rapidă.

            De asemenea se mai poate face tot pentru acest lucru o mămăliguţă mai tare care se pune pe o pânză şi se aplică pe locul respectiv caldă. Se acopere cu ceva de lână, pentru a menţine mai mult timp căldura locală. Ajută la maturare.

            În toate fazele se poate pune pe abces slănină râncedă tăiată în feliuţe subţiri sub pansament.

 Aluat de pâine cu lapte de mamă şi untdelemn se face o cocă care se întinde pe abces. Se poate aplica mai ales în faza de colectare dar şi după spargere.

Caş- se aplică o felie de caş proaspăt pentru a ajuta la colectarea puroiului.

Ceară de albine- se poate amesteca cu untdelemn, untură, seu, sau cu răşină, sacâz, tămâie şi se aplică în toate fazele.

Miere de albine se aplică local diluată sau nu pentru colectare şi spargere.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close