Sfaturi pentru suferinzii de boli cardiovasculare pe sezonul calduros

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Sfaturi de la un specialist

         D-l Octavian Popescu este o adevarata enciclopedie a tratamentelor naturiste. Chiar daca nu-si face din asta o activitate permanenta, rezultatele sale il recomanda de la sine ca un terapeut “cu greutate”. Despre dansul am mai scris in revista noastra. De atunci, ecouri ale unor vindecari spectaculoase ne-au sosit cu regularitate prin scrisori. Avandu-l ca mentor pe socrul sau, dr. Mihai Iosif (un eminent fitoterapeut din Buftea, alaturi de care a buchisit tainele plantelor timp de 25 de ani), d-l Octavian Popescu nu a renuntat nici astazi, la 65 de ani, sa caute noi formule de tratament pentru bolile atat de chinuitoare ale lumii. Si fiindca vara ne-a infierbantat prea devreme, toropindu-ne pe picioare, dansul s-a grabit sa vina in ajutorul bolnavilor cardio-vasculari cu cateva sfaturi extrem de utile.
         – D-le Octavian Popescu, cat de ingrijorati trebuie sa fie bolnavii cardiovasculari de caldura verii?
         – Temperaturile inalte ne afecteaza pe toti, dar pot ucide un bolnav cardiac. Recomandarile medicilor sunt foarte utile in acest sens: bolnavii trebuie sa iasa din casa ori dimineata devreme, ori seara, cand se mai racoreste putin. In timpul zilei, ei vor purta obligatoriu palarie de soare sau umbrela si se vor deplasa cu predilectie prin locuri umbroase. Pentru acesti bolnavi, baia de soare este strict interzisa, existand riscul infarctului miocardic sau al accidentelor vasculare cerebrale.
         – In cazul lor, ce tratamente recomandati?
         – Trebuie facuta o distinctie clara intre boli si as dori sa explic acest lucru.

         Cardiopatia ischemica

Este ischemia (lipsa de sange) coronariana datorata aterosclerozei sau altor factori (stres, alergie, infectii virale, stenoze etc.). Ca simptome, se evidentiaza durerile precordiale (crizele de angor), dispneea, palpitatiile, infarctul (necroza miocardica).

In categoria cardiopatiilor intalnim:
         –  Angina de piept, care are ca simptome durerile retrosternale de intensitate mare, crispante, iradiate in gat, mandibula si in spate (gheara anginoasa). Durerile apar dupa efort, expunere la frig, mese copioase, atmosfera poluata, iar in cazuri avansate – in repaus sau noaptea, in timpul somnului. Durerea cedeaza dupa un sfert de ora la administrarea de Nitroglicerina sau la repaus, reaparand la efort prin blocarea respiratiei, sughit, varsaturi etc.
         –  Sindromul intermediar este preludiul infarctului miocardic. Durerea poate sa apara in repaus, depasind ca intensitate si durata pe cea din angina pectorala. Este important de retinut faptul ca durerea nu cedeaza la Nitroglicerina. Bolnavul se va imobiliza la pat pana la sosirea medicului!
         –  Infarctul miocardic apare dupa astuparea brusca a unei ramuri a arterelor coronare aterosclerotice. Simptome: in perioada de debut apare de regula scaderea tensiunii, febra, puls accelerat, uneori neregulat (dispnee), tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, balonari). Debutul infarctului este semnalat de o durere foarte intensa, ce persista timp de cateva ore sau chiar o zi, care nu cedeaza la calmante si Nitroglicerina, fiind insotita de stari de voma, diaree si tulburari neurovegetative.
         Bolnavul se va imobiliza la pat cat va persista durerea si se va apela de urgenta la medic.

Tratament pe baza de plante medicinale:

 Roinita (tinctura) – 10 picaturi de 3 ori/zi; Maces (tinctura) – 15 picaturi de 3 ori/zi; Rozmarin – infuzie din 2 g la 250 ml apa (400 ml/zi); Valeriana (tinctura) – 10 picaturi de 3 ori/zi; Menta – infuzie din 5 g la 250 ml apa (500 ml/zi); Talpa-gastii – infuzie din 5 g la 250 ml apa; Paducel – infuzie din 5 g la 250 ml apa (dimineata); Mesteacan – infuzie prelungita (2 ore) din 10 g la 250 ml apa (se consuma pe parcursul zilei).

DIETOTERAPIE

         Se vor evita: grasimile animale, carnea de porc, dulciurile rafinate, cerealele rafinate.
         Recomandari: primele zile (1-3 zile) se va tine dieta hidrica (1,5 l zilnic), compusa din sucuri de mere, morcov si spanac; decocturi de cereale (secara, ovaz, grau); limonade indulcite cu miere. Treptat, se introduc in alimentatie legumele pasate, fructele coapte, cerealele bine fierte si terciuite, laptele proaspat (circa 14-16 zile). Dupa 14-16 zile se trece treptat de la alimentele fierte la cele crude. Sucurile biologice (0,5-1 litru/zi) se mentin in alimentatie cel putin 42 de zile. Se interzice cu desavarsire consumul sarii in primele 14 zile.
Alimente-remedii in afectiunile cardiovasculare:
         Fructe: afine, coacaze negre, fragi, lamai, pere, mure, struguri, piersici, caise. Legume: usturoi, ceapa, hrean, varza, spanac, tomate, linte, soia. Cereale: secara, orz, grau, mei, hrisca (fierte sau mai bine incoltite).

Hipertensiunea arteriala (H.T.A.)

-reprezinta cresterea exagerata a presiunii sangelui in patul arterial.
         Tensiuni normale HTA: 140 mm Hg cu 80 mm Hg si 160 mm Hg cu 95 mm Hg pentru persoanele varstnice. H.T.A. se caracterizeaza printr-o hiperactivitate cardiovasculara, avand urmatoarele simptome: transpiratii abundente, palpitatii, tahicardii, puseuri tensionale ridicate, dureri de cap, ameteli, oboseala, iritabilitate, insomnii, vajaieli in urechi, intepaturi in dreptul inimii, tulburari de vedere, amorteli in maini.
         Pot aparea urmatoarele urmari: slabirea memoriei, tulburari de vorbire, surditate, senzatie de deget mort, dereglari ale digestiei, accidente vasculare cerebrale, hemoragii ale fundului de ochi.
         Cauzele hipertensiunii arteriale: bolile renale si cardiace, afectiunile endocrine (datorate in special tiroidei, suprarenalelor si hipofizei), afectiunile cerebrale. O data cu vindecarea bolii cauzatoare, se normalizeaza si tensiunea.

DIETOTERAPIE

  •  Alimente interzise: zahar, dulciuri, paste fainoase, paine alba, prajituri, sare, carne, mezeluri, afumaturi, branzeturi (grase, sarate si fermentate), oua (maximum doua/saptamana).
  •  Remedii alimentare: usturoi, ceapa, praz, salata, urzica, hrean, leustean, sfecla rosie, cirese, coacaze, lamai, visine, struguri.  De asemenea, se va tine cont de urmatoarele recomandari: lichidele se vor ingera fractionat, fara masticatie; se va renunta total la tutun si bauturi alcoolice; sarea se va reduce din alimentatie, in raport cu gradul bolii.
  •  Somn – minimum 8 ore noaptea si 1-2 ore dupa-amiaza.
  • Multa miscare in aer liber.
  • Se vor evita solicitarile nervoase (familia va crea bolnavului o ambianta placuta).
            

TRATAMENT PE BAZA DE PLANTE MEDICINALE:

  • Talpa-gastii (tinctura) – 20 picaturi de 3 ori/zi;
  • Rozmarin (tinctura) – 30 picaturi de 3 ori/zi;
  • Tei (tinctura) – 20 picaturi, seara;
  • Coacaz negru (frunze) – infuzie din 5 g la 250 ml apa (se consuma cate o doza dimineata si una la pranz);
  • Paducel (tinctura) – 20 picaturi de 3 ori/zi (3 saptamani pe luna);
  • Traista-ciobanului – infuzie din 5 g la 250 ml apa, dimineata, sau decoct din 2 g la 250 ml apa, fiert 5 minute (cate 3 linguri/zi);
  • Usturoi (tinctura) – 20 picaturi de 2 ori/zi (10 zile pe luna).

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.