Adenomul de prostată.
Intern se pot folosi următoarele plante medicinale sub formă de ceaiuri: bostan, castan, ceai verde, ceapă, coada calului, conopidă, cerenţel, creţişoară, dovleac, ghimpe, ginseng, grâu, mei păsăresc, nalbă, palmier pitic american, pătrunjel, pin, porumb, pufuliţă cu flori mici, strugurii ursului, urzică moartă albă, soia, talpa gâştei.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
La toate ceaiurile dacă nu aveţi contra indicaţii este indicat să le îndulciţi cu miere.
De asemenea se va avea grijă să nu se facă eforturi la defecaţie, cu ajutorul alimentaţiei sau în anumite cazuri se vor lua ceaiuri laxative în funcţie de cum reacţionează organismul.
Bostan (Curcubita pepo) se indică folosirea pulpei fierte pentru efectul de curăţire al organismului şi cel laxativ. Seminţele ne prăjite şi ne curăţate de coajă, se mărunţesc şi se pun la 250 ml apă se fierb apoi timp de 15 minute, după care se consumă dimineaţa acest lichid zilnic. Are un foarte important rol datorită atât uleiului cât şi substanţelor care le conţine în funcţionarea corectă a prostatei. Conţine de asemenea şi zinc care este şi el necesar.
Castan (Aesculus hippocastanum)- se pune 1 linguriţă de coajă de castan sălbatec la 100 ml apă. Se lasă să dea în clocot. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pune într-o cană şi se umple cana cu apă. Se poate îndulci cu miere. Se ia o dată la fiecare 2 ore ziua câte 1 lingură din acest lichid. Se face acest lucru timp de 20 zile, apoi 10 zile pauză şi se poate relua. Este foarte util în combaterea hipertrofiei de prostată.
Ceaiul verde- protejează prostata de malignizare. În urma unor studii efectuate în Italia s-a stabilit de către biochimistul Saverio Bettuzzi de la Universitatea din Parma că extractul de ceai verde care conţine 200 mg de catechine (substanţe antioxidante cărora li se atribuie un rol anticancerigen), ajută la dispariţia sau la prevenirea cancerului de prostată. Este recomandabilă folosirea de capsule pentru că altfel cantitatea de ceai ar fi de 20 de ceşti pe zi.
Ceapă (Allium ceppa) se indică folosirea bulbului sau a cepei verzi în alimentaţie, în special cu unt de casă zilnic. Extern se poate aplica o cataplasmă cu ceapă tăiată mărunt şi pusă pe o bucată de pânză. Se aplică în partea din jos a abdomenului sau chiar pe rinichi pentru stimularea eliminării urinei.
Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcini şi rizomi mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, după mesele principale câte una. Este utilă în cazul în care există urinări frecvente ajutând la
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Conopida (Brasica oleracea)– este cunoscută pentru efectele ei depurative, diuretice, fiind recomandată persoanelor care sufere de afecţiuni renale, este antianemică, decongestionantă şi energizantă. Constituie un adevărat medicament pentru diabetici, căci consumată în stare crudă, sau în diferite preparate culinare, are efect hipoglicemiant. Se indică în tratamentul adjuvant al acnei, astenii, ciroză, colici nefritice, constipaţie, flebite, infecţii intestinale. Folosită în alimentaţia curentă ajută la redresarea tensiunii arteriale atunci când are valori prea mari (hipertensiune). Acţionează de asemenea în bolile prostatei şi în ulcerele gastro-duodenale.
Dovleac (Curcubita pepo) se indică folosirea pulpei fierte pentru efectul de curăţire al organismului şi cel laxativ. Seminţele ne prăjite şi ne curăţate de coajă, se mărunţesc şi se pun la 250 ml apă se fierb apoi timp de 15 minute, după care se consumă dimineaţa acest lichid zilnic. Are un foarte important rol datorită atât uleiului cât şi substanţelor care le conţine în funcţionarea corectă a prostatei. Conţine de asemenea şi zinc care este şi el necesar. Se pot consuma şi zilnic seminţe crude în orice cantitate.
Ghimpele (Xantium spinosum)- are proprietăţi decongestionante, cicatrizante, dezinfectante. Ajută la diminuarea severităţii crizelor. Nevoia de a urinase reduce şi este totodată un distrugător ar microorganismelor patogene. Se pot consuma 2-3 căni. Este bine să se prepare conform indicaţiilor producătorului.
Ginseng (Ginseng panax) se foloseşte pentru refacerea organismului indicându-se respectarea indicaţiilor producătorului.
Grâu ( Triticum aestivum)-tărâţe pentru baie. Se pune 500 g de tărâţe într-un săculeţ şi se lasă să curgă apă fierbinte peste el. Se stă în cadă sau se face baie de şezut zilnic. Ulei din germeni de grâu, câte 1 lingură în fiecare seară. Seminţe încolţite consumate pentru efectul deosebit pe care-l are datorită multor minerale şi vitamine. Se indică folosirea zilnic a 100 g aşa cum sunt, sau măcinate şi cu miere.
Mei păsăresc (Litospermum purpurea- coeruleum) 1 linguriţă de Seminţe se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică pentru efectul emolient şi antibiotic.
Palmier pitic american (Serenoa repens)- doza zilnică 160-320 mg pe zi. Este un excelent remediu pentru hiperplazia benignă a prostatei- conţine 85-95% acizi graşi şi steroli. Este unul dintre bunele remedii pentru prostată mărită. Efectul maxim se produce după 6 luni.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) 100 g de pătrunjel rădăcină se pune la 500 ml apă şi se fierbe până scade apa la jumătate. Se strecoară, apoi şi se consumă în cursul zilei ajutând la eliminarea reziduurilor din canalele urinare.
Pin (Pinus sylvestris) 20 g muguri de pin se pun la un litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă pe parcursul unei zile de către cei care au prostatită cronică.
Porumb (Zea mays) mătase de porumb- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică fiind cu un efect foarte bun diuretic. De asemenea se poate lua câte 1 lingură de ulei din germeni de porumb seara.
Praz (Allium porrum) se foloseşte ca şi ceapa.
Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este una dintre cele mai eficiente plante şi care se poate folosi perioade lungi de timp. Se poate face şi tinctură, caz în care se iau 20 picături diluate la 100 ml apă de 3 ori pe zi.
Strugurii ursului (Arctostaphylos uwa-ursi.)- sunt un bun antiseptic urinar şi intestinal, diuretic şi se poate folosi în toate afecţiunile urinare în special la prostatită. Se pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Urzica moartă albă (Laminum album)în asociere cu iarbă neagră făcut ceai câte 1 linguriţă din fiecare din plantele de mai sus puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Acestea cresc volumul urinei eliminate la o micţiune, deci se diminuează numărul micţiunilor şi totodată senzaţia neplăcută cauzată de golirea incomplectă a vezicii.
Soia (Soja hipoida) se ia 1 lingură de ulei seara.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică mai ales pentru efectul calmant al acestei plante.
Se poate consuma polen, lăptişor de matcă, miere, de asemenea suplimente de zinc, siliciu, mangan. Acest lucru se poate face zilnic pentru întărirea organismului.
Combinaţii:
-1 lingură de frunze de păr, una de frunze de gutui, una de coada şoricelului flori, una de coada calului şi una de mătase de porumb. Se pune 1 lingură din acest amestec la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi.
-40g seminţe de pătrunjel cu 20 g seminţe de in sulfină 10g, frunze de merişor 100g, coada calului 100g, rizomi pir 20g. O lingură din acest amestec se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
-Coada calului, gălbenele, trei fraţi pătaţi, tătăneasă, coada şoricelului, strugurii ursului, frunze de viţă tocate, muguri de pin, frunze de salvie. Se pune din fiecare câte 1 lingură şi se face un amestec. Din acest amestec se pune 1 lingură la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
-Traita ciobanului 4 linguri, rădăcină rasă de pătrunjel 2 linguri, frunze de podbal 2 linguri, coada calului 2 linguri. Plantele acestea se pun în 2 litri de apă clocotită. Se pune apoi vasul la foc domol acoperit cu capac. Se lasă să fiarbă 5 minute, apoi se strecoară şi se beau pe parcursul unei zile. Este foarte util la cei care au micţiuni dese şi senzaţia de greutate în zona prostatei.
Tinctura de propolis se ia în toate cazurile.
Se va lua tinctură de propolis făcută de Apicola. Este vorba despre tinctura de propolis 30%, care se găseşte de vânzare la toate magazinele Apicole din ţară. Aceasta este recoltată de pe suprafeţe mai mari de teren şi este mult mai eficientă ca cea recoltată de pe suprafeţe mai mici de teren.
Se va lua câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp. Dacă aveţi 50 kg atunci va trebui să luaţi 20 de picături de 3 ori pe zi. Cel mai eficient este să se pună pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Este bine să se ia o perioadă de minimum 15 zile, se poate însă lua şi ani de zile fără să producă efecte negative în organism. Este utilă fiind un antibiotic natural cu spectru mare de acţiune, care se poate lua fără antibiogramă. Trebuie doar să se testeze dacă nu există alergie la acest produs. Pentru aceasta se va pune 3-5 picături de tinctură pe o bucată de pâine şi se mestecă bine în gură, după care se înghite. Se face acest lucru seara. Dacă până dimineaţă nu apar fenomene alergice înseamnă că puteţi s-o luaţi fără teamă. Este bine ca tratamentul acesta să se facă zilnic cel puţin 15 zile, fără întrerupere.
Tot odată se va putea folosi şi supozitoare de propolis (există la Apicola). Se va introduce în fund 1 supozitor seara. Se face 10-15 zile.
Clismă cu ceai de nalbă (rădăcină) 4 linguri de plantă fiartă în 1 litru apă timp de 10 minute, apoi strecurat. Când se ajunge la temperatura corpului se vor face clisme, care se fac cu jet încet, de la mică înălţime. Se fac zilnic cel puţin primele 10 zile de tratament.
Se evită în toate cazurile constipaţia, preferându-se să se obţină un scaun moale cu ajutorul alimentaţiei. În cazul în care nu se reuşeşte acest lucru se va lua seara ulei de dovleac (1 lingură) în plus sau se va introduce în zilele cu probleme câte 1 lingură de ulei de parafină.
Se evită conservanţii, aditivii alimentari, afumăturile, sarea, acriturile, grăsimile animale, alcoolul, cafeaua, cacao şi orice alte excitante inclusiv piper, ardei iute, hrean, scorţişoară şi muştar, de asemenea ori ce acrituri se vor evita.
Ceapa se poate consuma zilnic sub orice formă. Se pot tăia 3-4 cepe care se vor pune peste noapte în 250 ml apă (tăiate) şi dimineaţa se va bea apa aceasta în cazul urinării dificile. Se poate face un vin foarte bun: 100g de ceapă tăiată, 50 g de urzică măcinată şi 20 g miere se pun la 1 litru de vin pentru 8 zile şi se va strecura apoi. Se va lua câte 50 ml de 3 ori pe zi înainte de mese. Cei care urinează mai greu pot să adauge la acest vin şi 50 g de rădăcină de pătrunjel.
Nu se vor face eforturi fizice (nici măcar la defecaţie) şi nici nu se va sta la frig. Nu se stă pe scaun mai mult timp şi nici nu se reţine urina mai mult timp. Urinarea se va face stând de scaunul de la Wc-u şi nu în picioare.
Se mai poate lua Apilarnil sau Apilarnil potent, în cure de 30 zile cu 7 zile pauză, apoi se repetă.
Se mai poate face o cură de lămâie zilnic. Pentru aceasta se va stoarce sucul din lămâie, într-un pahar. Separat se va tăia lămâia în feliuţe şi apoi se fierbe în 250 ml apă, până se moaie coaja aceasta. Se strecoară după răcire peste sucul obţinut anterior şi dacă nu aveţi diabet îndulciţi cu miere după gust. Se face zilnic.
În toate cazurile polenul de albine, câte 20 g pe zi ajută foarte mult, la fel şi lăptişorul de matcă din care se va lua 0,2 g zilnic câte 20 zile, împreună cu miere, în special polifloră. Se face o cură de minimum 30 zile în acest caz.
Alimentaţia: se recomandă să se urmeze un regim vegetarian sărac în proteine. Este bine să se reducă sau chiar să se anuleze complet consumul sării din alimentaţie. Se exclude de asemenea condimentele, alcoolul şi cafeaua. Se vor consuma multe sucuri naturale proaspăt preparate din legume şi fructe: struguri, morcovi, castraveţi, sfeclă roşie, ţelină, puţin pătrunjel fiind cele mai indicate. Se recomandă alimente ce conţin zinc: stridii, germeni de grâu, drojdie de bere, ouă. O cură cu polen câte 20 g pe zi, mestecat foarte bine înainte de a fi înghiţit ajută foarte mult.
Tinctura de ghimpe.
Xanthium spinosum.
Produs de Dacia Plant Sebeş.
Acţiuni:
Intern: antiinflamator general, antiinflamator al prostatei, antiseptic (Acţionează mai ales asupra colibaccililor şi asupra Proteus vulgaris), antitumoral, diuretic, favorizează sfărâmarea şi eliminarea calculilor biliari, febrifug.
Indicaţii:
Intern: prostată şi adenom de prostată, nefrite, cistite (mai ales cele colibaccilare şi cu Proteus vulgaris), litiază renală, cancer genital şi de prostată (adjuvant), afecţiuni febrile, adjuvant în turbare şi holeră, hipertiroidie (adjuvant), litiază biliară (mai ales microlitiază).
Contraindicaţii: nu se cunosc.
Tinctura de pufuliţă cu flori mici.
Epilobium montana. Produsă de Dacia Plant Sebeş.
Acţiuni.
Intern: antiinflamator, antitumoral (acţionează în special asupra aparatului reno-urinar şi a prostatei), astringent, colagog, coleretic, depurativ, dezinfectant, diuretic, emolient, hemostatic, hipercolesterolemiant, imunostimulator (în special în segmentul reno-urinar, hepatic şi cel genital), regenerator al ţesuturilor, stimulent puternic al funcţiei hepatice, stimulent şi reglator al producţiei de secreţii gastro-intestinale.
Indicaţii.
Intern: prostată, adenom de prostată, adjuvant în tratarea cancerului de prostată, hepatită cronică evolutivă, adjuvant în ciroză hepatică, enterită (adjuvant), boli renale şi urinare, nefrită, pielonefrită, cistită, uretrită negonococică, ulcer gastrointestinal (adjuvant), adjuvant în tratamentul cancerului cu localizare renală, urinară şi genitală.
Precauţii: administrarea se va realiza în cure de 2-3 luni cu o pauză de 1 lună, mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială.
Contraindicaţii: nu se cunosc.
Tinctura de propolis.
Cea preparată de Dacia Plant Sebeş.
Acţiuni intern: analgezic, antihemoragic, antiseptic al căilor respiratorii medii şi superioare, antiseptic intestinal şi urinar, antiviral, bacteriostatic şi bactericid (anihilează streptococii, stafilococii, salmonella, proteus), febrifug, regenerator epitelial, stimulează procesele de regenerare în ansamblu, stimulent imunitar.
Extern. Antiinfecţios puternic şi cu spectru larg, cicatrizant, analgezic, regenerator epitelial.
Indicaţii.
Intern: guturai, gripă în faza incipientă, dureri de gât (traheită, faringită), bronşită cronică, tuse uscată, tuse chitinoasă, tuse convulsivă, enterită, colită acută şi cronică, infecţii virale la nivelul intestinului şi al tubului digestiv în ansamblu, hipertensiune, ateroscleroză, adjuvant în hepatite de toate tipurile, adjuvant în febra tifoidă, meningită (adjuvant), boli infecţioase însoţite de febră, nefrite, pielo-nefrită, cistită, infecţii reno-urinare în general, prostatită, adjuvant în adenomul de prostată, infecţii cu protozoarul Giardia lambria, tulburări de menopauză.
Extern: amigdalită, faringo-amigdalită, laringită, cancer mamar (adjuvant), cancer al pielii (adjuvant), răni deschise, arsuri de toate tipurile, eczeme infecţioase, aluniţe, negi.
Contraindicaţii. Alergie la propolis. Pentru a evita fenomenele neplăcute, în cazul în care nu ştiţi dacă aveţi su nu intoleranţă la această tinctură, veţi face un test aplicând-o întâi din abundenţă pe o porţiune mică de piele, urmărind efectele care apar. În cazul în care ea nu determină nici un fel de reacţii nedorite (mâncărimi, înroşiri, iritaţie) se poate folosi cu succes.
Tonic masculin.
Preparat pentru mărirea potenţei, a fertilităţii, pentru revigorare şi reântinerire la bărbaţi. Uz intern.
Preparat de Dacia Plant Sebeş.
Acţiuni: stimulent al activităţii gonadelor, reglator al activităţii gonadelor, stimulent al circulaţiei sanguine în zona pelviană, vitalizant afrodiziac, tonic masculin, tonic nervos, tonic cerebral, stomahic, reântineritor.
Indicaţii: impotenţă hormonală, impotenţă vasculară, sterilitate, andropauză prematură, adjuvant în afecţiuni ale prostatei, surmenaj, oboseală, apetit sexual dereglat, efeminare la bărbaţi, adjuvant în hipertensiune arterială, deficienţe ale circulaţiei periferice.
Precauţii: nu se supradozează, pentru a nu produce reacţii de tip alergic, vasodilataţie periferică şi hipotensiune.
Contraindicaţii: hipertensiune arterială gravă, hiperexcitaţie sexuală.
ADENOMUL PERIURETRAL. (Adenomul prostatei)
Tratament: cuprinde o serie întreagă de măsuri igienice şi dietetice. Vor fi îndepărtate toate cauzele de congestie pelviană, şederea îndelungată pe scaun, muncile fizice grele, constipaţia, reţinerea voluntară de urină. Din alimentaţie se vor suprima băuturile alcoolice şi condimentele, cafeaua neagră, ciocolata. De asemenea vor fi interzise prânzurile copioase. Bolnavul va face plimbări uşoare, ne obositoare. În rest tratamentul se axează pe fazele de dezvoltare ale adenomului sau ale complicaţiilor sale.
Faza de congestie sau a tulburărilor prodromice. În cazurile cu polakiurie, bolnavul va face seara o baie de şezut caldă la 35-40 grade timp de 15-20 minute, după care este bine să se introducă un supozitor cu propolis sau cu răşină de brad. Dacă bolnavul nu se poate odihni din cauza tenesmelor vezicale se recomandă seara o clismă cu ceai mai concentrat de nalbă, mei păsăresc, tătăneasă (una din ele). Clisma va fi păstrată intra-rectal puţin mai mult pentru calmarea durerilor.
Se mai poate adăuga la acesta administrarea de lăptişor de matcă 1 g pe zi timp de 20 zile, după care se va face pauză timp de 7 zile şi se poate relua.
Faza de retenţie cronică incomplectă fără distensie. Regimul alimentar va fi hipoazotat. Se va face acelaşi tratament ca în cealaltă fază se poate însă adăuga praf de seminţe de pătrunjel sau mărar câte 1 linguriţă de praf de 3 ori pe zi care se va pune sub limbă pentru 10 minute apoi se va înghiţi. Se mai poate lua tinctură de mlădiţe de zmeur (există la orice magazin de plante medicinale.). se iau conform indicaţiilor din prospecte.
Pentru retenţie de urină se mai poate pune cataplasme cu ceapă tăiată fin pe partea de jos a abdomenului şi pe regiunea renală. De asemenea se mai poate adăuga una dintre următoarele plante medicinale sub formă de ceai consumat intern: asmăţui, babornic, fasole, limba mielului, mei păsăresc, osul iepurelui, pătrunjelul câmpului, răscoage, scai vânăt, trifoişte de baltă, ţelină, viţa de vie.
În faza de retenţie cronică cu distensie. Trebuie avută în vedere deosebita lor fragilitate. Se recomandă regimul la pat şi alimentaţie hipoazotată. Se preferă tratamentul în spitale fiind mai sigur.
COMPLICAŢIILE ADENOMULUI PERIURETRAL.
Retenţia acută: în cazurile în care tratamentele de mai sus nu dau rezultate se va introduce sonda cu debit încetinit, luându-se măsuri pentru a reduce riscul infecţiilor. Acestea prevăd atât sterilizarea sondelor cât şi administrarea de preparate care să evite infecţiile foarte frecvente.
Retenţia complectă cronică: dacă în faza de retenţie acută, în ciuda sondajelor şi a tratamentului micţiunile nu apar se va introduce sonda permanentă. Bolnavul se va putea deplasa cu sonda astupată cu un dop steril pe care-l va scoate de 3-4 ori pe zi în 24 ore pentru a-şi goli vezica.
Incontinenţa fără distensie: se poate pe lângă tratamentele de mai sus să se introducă sonda permanentă.
Hematurie: se recomandă repaus la pat. Se pot de asemenea administra ceaiuri din: sclipeţi, slăbănog, sorbestrea, strugurii ursului, vâsc, vulturică. De asemenea se mai poate încerca cu: angelică, cerenţel coada racului, năprasnic, nuc, traista ciobanului, urzică, vindecea, vineriţă. Acestea vor fi folosite în cazurile mai grave. Dacă după acestea mai există hemoragie va fi consultat medicul curant care va stabili cauza acestei hemoragii.
Prostatita: se va trata corect.
Epidermita şi orhi-epidermita acută. Se va institui un tratament cu tinctură de propolis. În cazurile în care nu dispar fenomenele afecţiunii după 10 zile de tratament se va interveni chirurgical.
Infecţia vezicală şi urinară: Drenajul urinei prin sondă permanentă. Se vor introduce comprese calde pe abdomen, eventual chiar băi. Se pot folosi pentru tratament intern muguri de plop sau tinctură de propolis la care se va adăuga şi una din următoarele plante medicinale: brad, busuioc, coacăz roşu, curcubeţică, dovleac, dumbravnic, echinaceea, fasole, iarbă neagră, măr, merişor, molid, mur, muşeţel, nalbă, praz, strugurii ursului, vulturică.
Uretero-pielo-nefrita: acelaşi tratament ca şi la infecţia urinară.
Calculi vezicali: se va consuma mult suc de lămâie, tămâie se va lua câte o cantitate de mărimea unui sâmbure de cireaşă, bine mărunţit, care se va pune în miez de pâine şi se va înghiţii aşa o dată la 4 zile.
Se mai pot adăuga ceaiuri de: coacăz negru, coada racului, isop, jneapăn, lemn dulce, năprasnic, osul iepurelui, porumb, turiţă mare, urzică, varză. Se poate de asemenea consuma cât mai multă ridiche care de asemenea mărunţeşte calcului.
Pentru a evita colicele se recomandă băi calde care vor ajuta la dilatarea căilor urinare şi la migrarea mai uşoară a pietrelor după ce au fost mărunţite. Se indică de asemenea în aceste cazuri consumarea tincturii de propolis de 3 ori pe zi câte 2 picături la fiecare 5 kg corp, pentru a evita riscul infecţiilor care pot apărea.
Profilaxie: se evită viaţa sedentară şi abuzurile alimentare. De la vârsta de 50 de ani bărbaţii să se prezinte la controale medicale pentru a stabili dacă nu există un adenom. Când există un asemenea adenom se poate uşor influenţa evoluţia spre vindecare cu un tratament adecvat chiar şi cu hormoni suplimentari care ajută foarte bine. Important este să se prezinte la tratament cât mai repede când este mai uşor de tratat această afecţiune. De asemenea este importantă igiena alimentară şi felul de viaţă.
– Infuzie o lingurita la cana din amestec: ghimpe 50 gr, cimbrisor 100 gr, coada soricelului 100 gr, musetel 100 gr, fenicul 50 gr. Se bea dimineata pe stomacul gol o cana.
– Se amesteca : ulei de ienupar 4 ml, ulei de chimen 5 ml, ulei de fenicul 5 ml. Se iau 3-5 picaturi de 2-3 ori/zi intr-o lingurita de miere.
– Se fierb in 500 ml apa 3 minute: 3 lingurite de radacina tataneasa si o lingurita ghimpe. Se lasa la infuzat 20 de minute, se strecoara si se bea in cursul zilei.
– Pufulita cu flori mici – o lingurita de planta la o cana de apa clocotita, infuzat 10 minute. Se beau 2 cani/zi, una dimineata pe stomacul gol, cealalta seara inainte de culcare.