Hipertrofia benignă de prostată.
Afectează 50% dintre bărbaţii peste 60 de ani şi 80% dintre cei peste 70 de ani. Este agravată de foarte mulţi factori şi are o serie de complicaţii dintre care menţionăm: insuficienţa renală cronică, infecţiile recurente ale tractului urinar, litiazele, hematuria, retenţia acută de urină, hidronefroza, etc.
De fapt creşte dimensiunea prostatei (hipertrofie) şi încep o serie de complicaţii prin ne putinţa urinei de a se mai evacua şi de aici dureri şi alte simptome supărătoare.
Tratamentul naturist:
Se indică consumarea multor ceaiuri diuretice care ajută la eliminarea urinei în mod foarte eficient.
Se pot folosi următoarele plante medicinale:
Intern se pot folosi următoarele plante medicinale sub formă de ceaiuri: alunul, bostan, castan sălbatec, ceapă, coada calului, cerenţel, creţişoară, dovleac, ghimpe, ginseng, grâu, mei păsăresc, nalbă, palmier pitic american, pătrunjel, pin, plop negru, plop tremurător, porumb, pufuliţă cu flori mici, soia, strugurii ursului, talpa gâştei, urzica, urzică moartă albă.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
La toate ceaiurile dacă nu aveţi contra indicaţii este indicat să le îndulciţi cu miere.
De asemenea se va avea grijă să nu se facă eforturi la defecaţie, cu ajutorul alimentaţiei sau în anumite cazuri se vor lua ceaiuri laxative în funcţie de cum reacţionează organismul.
Alunul (Corylus avellana) scoarţa conţine uleiuri eterice, triterpenoide (betulină), taninuri şi multe alte substanţe care contribuie la refacerea prostatei şi dispariţia inflamaţiei. Frunzele la rândul lor conţin aldehide, uleiuri eterice, taninuri, vitamina C, carotenoizi, flavonoide, din această cauză sunt indicate ca antiinflamator, antisclerotic şi venotonic. Se poate face ceai deci atât din frunze cât şi din ramuri tinere sau chiar din muguri. Se pune 1-2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi, perioade lungi de timp. Există şi preparate din alun care se folosesc conform indicaţiilor producătorului.
Bostan (Curcubita pepo) se indică folosirea pulpei fierte pentru efectul de curăţire al organismului şi cel laxativ. Seminţele ne prăjite şi ne curăţate de coajă, se mărunţesc şi se pun la 250 ml apă se fierb apoi timp de 15 minute, după care se consumă dimineaţa acest lichid zilnic. Are un foarte important rol datorită atât uleiului cât şi substanţelor care le conţine în funcţionarea corectă a prostatei. Conţine de asemenea şi zinc care este şi el necesar.
Castan (Aesculus hippocastanum)- se pune 1 linguriţă de coajă de castan sălbatec (sau coajă de fructe) la 100 ml apă. Se lasă să dea în clocot. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pune într-o cană şi se umple cana cu apă. Se poate îndulci cu miere. Se ia o dată la fiecare 2 ore ziua câte 1 lingură din acest lichid. Se face acest lucru timp de 20 zile, apoi 10 zile pauză şi se poate relua. Este foarte util în combaterea hipertrofiei de prostată. Există şi o serie de preparate care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului. Este unul din preparatele foarte eficiente în cazurile în care este vorba despre o stază venoasă în special.
Ceapă (Allium ceppa) se indică folosirea bulbului sau a cepei verzi în alimentaţie, în special cu unt de casă zilnic. Extern se poate aplica o cataplasmă cu ceapă tăiată mărunt şi pusă pe o bucată de pânză. Se aplică în partea din jos a abdomenului sau chiar pe rinichi pentru stimularea eliminării urinei.
Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcini şi rizomi mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, după mesele principale câte una. Este utilă în cazul în care există urinări frecvente ajutând la decongestionarea prostatei fiind un foarte bun antiinflamator.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se pot face de asemenea şi băi de şezut cu această plantă contribuind la decongestionare.
Dovleac (Curcubita pepo) se indică folosirea pulpei fierte pentru efectul de curăţire al organismului şi cel laxativ. Seminţele ne prăjite şi ne curăţate de coajă, se mărunţesc şi se pun la 250 ml apă se fierb apoi timp de 15 minute, după care se consumă dimineaţa acest lichid zilnic. Are un foarte important rol datorită atât uleiului cât şi substanţelor care le conţine în funcţionarea corectă a prostatei. Conţine de asemenea şi zinc care este şi el necesar. Se pot consuma şi zilnic seminţe crude în orice cantitate.
Ghimpele (Xantium spinosum)- are proprietăţi decongestionante, cicatrizante, dezinfectante. Ajută la diminuarea severităţii crizelor. Nevoia de a urinase reduce şi este totodată un distrugător ar microorganismelor patogene. Se pot consuma 2-3 căni. Se face cu o linguriţă de plantă mărunţită pusă la 250 ml apă clocotită. Este bine să se prepare conform indicaţiilor producătorului. Se poate folosi şi tinctura sau extractul de ghimpe- acesta are un complex flavonoidic, lactone (xantatină), beta-sitesterol care determină dispariţia simptomelor bolii, iar în cazul existenţei în urină a unor organisme patogene determină distrugerea acestora, iar prin acest tratament urina devine sterilă. Se vor lua 20 de picături tinctură de ghimpe de 3 ori pe zi, diluate cu apă, înaintea meselor principale.
Ginseng (Ginseng panax) se foloseşte pentru refacerea organismului indicându-se respectarea indicaţiilor producătorului.
Grâu ( Triticum aestivum)-tărâţe pentru baie. Se pune 500 g de tărâţe într-un săculeţ şi se lasă să curgă apă fierbinte peste el. Se stă în cadă sau se face baie de şezut zilnic. Ulei din germeni de grâu, câte 1 lingură în fiecare seară. Seminţe încolţite consumate pentru efectul deosebit pe care-l are datorită multor minerale şi vitamine. Se indică folosirea zilnic a 100 g aşa cum sunt, sau măcinate şi cu miere.
Mei păsăresc (Litospermum purpurea- coeruleum) 1 linguriţă de Seminţe se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică pentru efectul emolient şi antibiotic.
Palmier pitic american (Serenoa repens)- doza zilnică 160-320 mg pe zi. Este un excelent remediu pentru hiperplazia benignă a prostatei- conţine 85-95% acizi graşi şi steroli. Este unul dintre bunele remedii pentru prostată mărită. Efectul maxim se produce după 6 luni. Această plantă este renumită pentru restabilirea echilibrului hormonal. Conţine acizi graşi nesaturaţi, steroli (beta-sitosterol), flavonoizi, vitamine, fitosteroli.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) 100 g de pătrunjel rădăcină se pune la 500 ml apă şi se fierbe până scade apa la jumătate. Se strecoară, apoi şi se consumă în cursul zilei ajutând la eliminarea reziduurilor din canalele urinare.
Pin (Pinus sylvestris) 20 g muguri de pin se pun la un litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă pe parcursul unei zile de către cei care au prostatită cronică.
Plop tremurător (Popula tremula) şi Plop nwegru (Populus nigra) 1 linguriţă de muguri mărunţiţi se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu efect antiinflamator, diuretic, antiseptic. Există de asemenea o serie de preparate din plop la toate magazinele naturiste. Conţin fenoglicozide (populină şi crizină) cu efecte deosebite asupra organismului.
Porumb (Zea mays) mătase de porumb- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică fiind cu un efect foarte bun diuretic. De asemenea se poate lua câte 1 lingură de ulei din germeni de porumb seara.
Praz (Allium porrum) se foloseşte ca şi ceapa.
Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este una dintre cele mai eficiente plante şi care se poate folosi perioade lungi de timp. Se poate face şi tinctură, caz în care se iau 20 picături diluate la 100 ml apă de 3 ori pe zi.
Soia (Soja hipoida) se ia 1 lingură de ulei seara.
Strugurii ursului (Arctostaphylos uwa-ursi.)- sunt un bun antiseptic urinar şi intestinal, diuretic şi se poate folosi în toate afecţiunile urinare în special la prostatită. Se pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică mai ales pentru efectul calmant al acestei plante.
Urzica (Urtica dioica) se foloseşte în special rădăcina. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită după spălare se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Conţine lignani care au un efect de reglare hormonală, dar şi steroli, carotenoizi, minerale, vitamine. Ajută la creşterea cantităţii de globulină legată de hormonii sexuali, care leagă estrogenul şi ajută la eliminarea acestuia din organism. Împiedică producerea de testosteron în exces.
Urzica moartă albă (Laminum album)în asociere cu iarbă neagră făcut ceai câte 1 linguriţă din fiecare din plantele de mai sus puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Acestea cresc volumul urinei eliminate la o micţiune, deci se diminuează numărul micţiunilor şi totodată senzaţia neplăcută cauzată de golirea incomplectă a vezicii.
Se poate consuma polen, lăptişor de matcă, miere, de asemenea suplimente de zinc, siliciu, mangan. Acest lucru se poate face zilnic pentru întărirea organismului.
Tinctura de propolis se ia în toate cazurile câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi pus pe un miez de pâine, mestecat foarte bine în gură apoi înghiţit. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice care ajută şi la refacerea integrităţii organismului. Se poate lua perioade lungi de timp..
Tot odată se va putea folosi şi supozitoare de propolis (există la Apicola). Se va introduce în fund 1 supozitor seara. Se face 10-15 zile.
Se evită în toate cazurile constipaţia, preferându-se să se obţină un scaun moale cu ajutorul alimentaţiei. În cazul în care nu se reuşeşte acest lucru se va lua seara ulei de dovleac (1 lingură) în plus sau se va introduce în zilele cu probleme câte 1 lingură de ulei de parafină.
Se evită conservanţii, aditivii alimentari, afumăturile, sarea, acriturile, grăsimile animale, alcoolul, cafeaua, cacao şi orice alte excitante inclusiv piper, ardei iute, hrean, scorţişoară şi muştar, de asemenea ori ce acrituri se vor evita.
Nu se vor face eforturi fizice (nici măcar la defecaţie) şi nici nu se va sta la frig. Nu se stă pe scaun mai mult timp şi nici nu se reţine urina mai mult timp. Urinarea se va face stând de scaunul de la Wc-u şi nu în picioare.
Se mai poate lua Apilarnil sau Apilarnil potent, în cure de 30 zile cu 7 zile pauză, apoi se repetă.
Se mai poate face o cură de lămâie zilnic. Pentru aceasta se va stoarce sucul din lămâie, într-un pahar. Separat se va tăia lămâia în feliuţe şi apoi se fierbe în 250 ml apă, până se moaie coaja aceasta. Se strecoară după răcire peste sucul obţinut anterior şi dacă nu aveţi diabet îndulciţi cu miere după gust. Se face zilnic.
În toate cazurile polenul de albine, câte 20 g pe zi ajută foarte mult, la fel şi lăptişorul de matcă din care se va lua 0,2 g zilnic câte 20 zile, împreună cu miere, în special polifloră. Se face o cură de minimum 30 zile în acest caz.