Afectiunile ficatului

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Afecţiunile ficatului tratate naturist

Prevenire si tratament naturist

 

            Cele mai frecvente afecţiuni hepato-biliare sunt hepatitele cronice, dischineziile biliare şi litiaza biliară. Se manifestă în general prin dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, balonări, senzaţie de greaţă şi uneori vomă, dureri în umăr (în caz de dischinezie sau calculi biliari). Pe lângă regimul alimentar recomandat de medicul curant, se indică consumarea sucurilor din morcovi, ridichi, în special neagră, sfeclă, etc. De asemenea în dischinezii biliare este foarte bun sucul de dovleac chiar fiert, sucul diluat de ridiche neagră, ce facilitează eliminarea secreţiilor de fiere şi chiar diluarea pietrelor mai ales dacă se mai consumă şi suc de lămâie.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe vera, anghinare, armurariu, brustur, calomfir, ceapă, cerenţel, dovleac, ghinţură, isop, lichen de islanda, linariţă, măceş, mărul lupului, măslin, morcovi, orz, ovăz, pepene verde, porumb, prune, pufuliţă cu flori mici, revent, ridiche roşie, ridiche neagră, rostopască, rotunjoară, rozmarin, scânteiuţă, schinel, schinduf, sfeclă roşie, siminoc, sparanghel, splinuţă, sporiş, sulfină, sunătoare, şofran, tei, trifoi de baltă, ţelină, vişin.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Aloe (Aloe vera) se poate consuma câte un centimetru de plantă mărunţită de mai multe ori pe zi, pentru efectul laxativ. De asemenea există la magazinele naturiste foarte multe produse cu această plantă care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la dezintoxicarea ficatului.

Armurariu (Sylibum marrianum) se macină cu râşniţa de cafea 1 linguriţă de seminţe. Se pun imediat (înainte de oxidare) în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume 3 căni pe zi, pentru efectul de refacerea al ficatului.

Brustur (Arctium lappa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru ajutorul care-l dă la dezintoxicarea ficatului şi pentru efectul emolient. În cazul durerilor se poate aplica extern o compresă caldă cu acest ceai.

Calomfir (Melittis melissopophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru refacerea ficatului.

Ceapă (Allium cepa) se consumă crudă sau sub formă de suc împreună cu alte sucuri. Se indică în acest caz să se pună 20 ml la 150 ml suc de morcovi. Este foarte eficientă în curăţirea ficatului.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume 3 căni, pentru efectul astringent şi de diminuarea secreţiilor. Are şi efect antibiotic.



Dovleac (Curcubita  pepo) Suc de dovleac- se obţine din dovlecei proaspeţi, sănătoşi tineri. Se curăţă de coajă. Se taie în cuburi sau felii, şi se trec prin maşina de tocat şi apoi se stoarce sucul. Se poate bea câte 100 ml de 3 ori pe zi, cu 15-30 minute, înainte de fiecare din cele 3 mese principale. Este recomandat şi pentru combaterea constipaţiilor şi în cazurile afecţiunilor cardiovasculare însoţite de edeme. Se poate consuma şi pulpa de dovleac fiartă cu efecte similare.

Ghinţură (Gentiana lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu 15 minute înainte de mese, pentru efectul de stimularea poftei de mâncare.

Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic şi de curăţire a ficatului. Se poate lua şi în combinaţii cu alte plante.

Lichen de islanda (Centraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic.

Linariţă (Linaria vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte pentru efectul antibiotic.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe se pun zdrobite la 250 ml apă şi se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic. Ajută şi la diminuarea calculilor şi la curăţirea canalelor din ficat de depuneri. Scade şi colesterolul. Conţine şi vitamina C care este un antioxidant puternic.

Mărul lupului (Aristolochia clematitis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici pentru efectul puternic de distrugere al microbilor. Nu se ia doză mai mare fiind toxică. Este utilă şi la diferite forme de hepatite.

Măslin (Olea europea) se ia câte 1 lingură de ulei de măsline dimineaţa la trezire pentru efectul de curăţire al ficatului şi scăderea colesterolului. Cel mai bun este cel presat la rece.

Morcovi (Daucus carota) Suc de morcovi. Se curăţă morcovi prin spălare cu o perie sub jet de apă. Nu se vor curăţa de coajă pentru că în coajă există foarte multe principii active. Este foarte util de asemenea să se lase şi frunzele la acest suc. Se dă prin storcător şi se poate consuma câte 600 ml pe zi în cure de lungă durată cu efecte foarte marcante pentru refacerea ficatului. Se prepară ca şi sucul de dovleac şi se consumă în toate afecţiunile ficatului.

Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea germenilor de cereale câte 100 g pe zi. Se poate de asemenea folosi sucul obţinut din mlădiţe tinere câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, pentru efectul mineralizant şi vitaminizant. Există de asemenea în comerţ o serie de preparate care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.

Ovăz (Avena sativa) se indică folosirea germenilor de cereale câte 100 g pe zi. Se poate de asemenea folosi sucul obţinut din mlădiţe tinere câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, pentru efectul mineralizant şi vitaminizant. Există de asemenea în comerţ o serie de preparate care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.

Suc de pepene verde: se curăţă pepenele de coajă şi de seminţe şi se trece prin storcătorul de fructe. Se poate păstra apoi la frigider maximum 12 ore. Este indicat să se consume câte 200 ml zilnic înainte de mese cu 15 minute.

Porumb (Zea majs) se pune 1 linguriţă de mătase de porumb mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic. De asemenea se poate să se consume zilnic câte 1 lingură de ulei din germeni de porumb, pentru curăţirea canalelor ficatului şi pentru scăderea colesterolului. Se poate lua în combinaţie cu suc de lămâie fiind util şi la eliminarea calculilor în acest caz.

Prune (Prunus domestica) se indică folosirea fructelor fiind un bun laxativ. Uscate sunt puse 6-8 prune la 250 ml apă şi se lasă peste noapte la temperatura camerei, pentru ca dimineaţă să se consume fructele şi să se bea apa.

Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică câte 3 căni pe zi, mai ales în hepatite de diferite forme.

Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică pentru puternicul efect laxativ. Curăţă foarte bine ficatul de o serie de depuneri.

Ridiche roşie (Raphanus sativus) Suc de ridiche- se amestecă 30 ml suc de ridiche cu 70 ml de suc de morcovi şi se consumă de 3 ori pe zi. Este indicat mai ales la afecţiunile în care este vorba despre o litiază sau despre o stagnare a activităţii vezicii biliare. Se poate consuma perioade lungi de timp.

Ridiche neagră ((Raphanus sativus niger) Sirop pentru refacerea funcţiei ficatului: se rad 5-6 ridichi roşii sau negre în funcţie de anotimp. Se pun apoi într-un borcan cu capac, iar peste acestea se va pune miere polifloră cât să le acoperite. Se lasă pentru 12 ore (de seara până dimineaţa cu capacul pus la temperatura camerei. Dimineaţa se va strecura sucul astfel obţinut şi se toarnă în sticle preferabil de culoare închise cu dop. Se păstrează la rece. Se va lua din acest lichid după fiecare masă câte 1 linguriţă timp îndelungat.

Rostopască (Chelidonium majus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul unei zile, fără să se depăşească această doză. Este un bun calmant al durerii şi ajută la toate afecţiunile ficatului. – Sirop de rostopască- reface celula hepatică. Se pune să fiarbă un litru de apă, după cde dă în clocot se adaugă 1 lingură de plantă mărunţită. Se lasă apoi acoperit timp de 12 ore şi se strecoară. Se amestecă cu 200 g de miere de albine. Se agită bine până la complecta dizolvare a mierii. Se pune în sticle de culoare închisă la rece. Din oră în oră se ia câte o lingură de lemn timp de 10 zile. Se mai poate repeta după 6 luni.

Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică pentru că stimulează secreţiile ficatului.





Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Este un bun calmant la dureri de ficat.

Scânteiuţă (Anagallis arvensis)-1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.

Schinel (Cnicus benedictum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Este un bun dezinfectant al ficatului.

Schinduf (Trigonella foenum hgraecum) se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul de reglare al secreţiilor ficatului şi pancreasului.

Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se consumă suc de sfeclă câte minimum 100 ml de 3 ori pe zi, eventual şi cu alte sucuri pentru efectul deosebit ce-l are asupra ficatului pe care-l curăţă de toxine şi-l reface. Este indicat în special la cei care fac chimioterapie. Ajută şi la refacerea sângelui.

Siminoc (Helichrysum arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Tradiţia ţărănească de la noi îl foloseşte în toate hepatitele chiar cu icter. Se consumă 3 căni pe zi.

Sparanghel (Asparagus officinalis) se indică folosirea în toate mâncărurile.

Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. 

Sporiş (Verbena officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Are efect de distrugere al microbilor. Se pot consuma 3 căni pe zi.



Sulfină (Melilotus officinalis) Suc de sulfină: se trec prin storcător frunzele şi florile de sulfină proaspăt culese, preferabil dimineaţa înainte de apariţia soarelui. Se pun 2 linguri (20 ml ) de suc la un pahar de apă şi se bea de 3 ori pe zi câte un asemenea pahar cu 30 minute înainte de mesele principale.

Ori care din sucurile de mai sus şi multe altele se pot face zilnic, cu condiţia să fie consumate înainte de mese şi pe cât este posibil zilnic, pentru a avea efect. Trebuie să se cunoască faptul că aceste sucuri sunt foarte eficiente dar numai dacă se consumă perioade lungi de timp, pentru că acţiunea acestora nu se petrece imediat ci trebuie un anumit timp pentru ca efectele acestora să fie resimţite, dar sunt modificări substanţiale care se vor păstra chiar şi după terminarea tratamentului. Deci dacă începeţi să consumaţi sucuri, nu aşteptaţi să vedeţi imediat beneficiul, ci aveţi răbdare şi veţi fi răsplătit.

Sunătoare (Hypericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul liniştitor şi antimicrobian pe care-l are această plantă. 

Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, de asemenea se poate folosi şi seminţele. 

Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Are un efect calmant şi emolient.

Trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Are efect diuretic şi de curăţire a ficatului.

Ţelina (Apium graveolens)- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Vişin (Cerasus vulgaris) 1 linguriţă de cozi de cireşe sau vişine se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic. Este util mai ales în cazurile cu edeme.

Cură de dezintoxicare: dimineaţa la trezire se ia în gură 1 lingură de ulei de floarea soarelui cu care se clăteşte gura timp de 15 minute, fără să se înghită absolut nici o picătură (devine foarte toxic). Se aruncă la Wc-u şi se clăteşte foarte bine gura cu mai multe ape. Se spală bine pe dinţi. După ce se clăteşte gura cu uleiul, acesta trebuie să fie alb la culoare, în caz contrar înseamnă că nu s-a clătit cu suficientă forţă. Se face timp de 15 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi în cazurile mai grave se poate repeta. Nu se va întrerupe tratamentul chiar dacă apar anumite tulburări, pentru că în acest caz înseamnă că tratamentul a fost eficient. Se dovedeşte util în toate afecţiunile ficatului, în boli cronice respiratorii, oboseală cronică, afecţiuni renale, ginecologice, intestinale, bolile pielii, afecţiuni articulare, flebite, tromboflebite, migrene, varice, etc.

„Siliphos” produs în România de Inovatics. Ajută la toate afecţiunile ficatului şi are un rol important în metabolism. Se ia conform indicaţiilor producătorului.

Hepaton Plus” ajută la toate afecţiunile ficatului. Produs de Eurofarm. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului. Se găseşte la toate magazinele naturiste.

„Livecom”– preparat din plante oferă protecţie în disfuncţiile ficatului. Stimulează funcţiile de regenerare a ficatului, reduce acumularea trigliceridelor în celula hepatică, corectează şi controlează leziunile hepatice datorate infecţiilor şi efectele alcoolului şi drogurilor. Eficient în tratarea icterului şi hepatitelor virale, steatozei hepatice, regurgitează secreţia biliară, înlătură simptomele de anorexie şi greaţă.



Tinctura de aloe.

Preparată de Dacia Plant.

Acţiuni: intern tonic general, expectorant, laxativ, stimulent al digestiei, stimulent al imunităţii, antihelmitic, cicatrizant, emenagog, regenerant, calmant, depurativ, coleretic şi colagog.

Extern: antiinfecţios, antiseptic, cicatrizant, calmant, răcoritor.

Indicaţii:

Intern: indigestie, greaţă, afecţiuni digestive şi hepatice în general, dureri ale stomacului, congestie hepatică, adjuvant în cancerul gastric, amenoree, hemoroizi, tuberculoză, febră, dureri de cap, astmă, viermi intestinali.

Extern: eczeme, hemoroizi, riduri, afte, arsuri, înţepături de insecte, tăieturi şi alte leziuni ale pielii, iritaţii tegumentare, umflături şi congestii, gonoree.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close