Anexita – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Anexitele

Sunt inflamaţii ale trompelor şi ovarelor produsă de o infecţie în marea lor majoritate ascendente după un avort sau naştere. Agentul patogen poate fi strepto sau stafilococ sau chiar gonococul, bacilii coli sau tuberculoşi, infectează pe cale hematogenă descendentă. Ovarele şi trompele sunt turgescente, hiperemice, în lumenul tubular se produce un exudat seros sau purulent, se formează uneori un abces ovarian sau tubo-ovarian care prin revărsare de puroi în cavitatea abdominală poate da naştere la peritonită. În anexitele cronice peretele trompelor se îngroaşă, orificiul lor abdominal se închide, putându-se transforma în hidro sau piosalpinx. Semnele anexitelor acute: dureri în loja inferioară abdominală cu apăsare musculară, febră, leucocitoză, prelungirea duratei menstruaţiei, scaune dureroase.

În anexitele cronice durerea este diminuată în general dar mai accentuată pre-menstrual şi în timpul menstruaţiei. Contactul sexual poate fi dureros (dispareurie).

Anexitele pot fi urmate deseori de sterilitate secundară. Se mai numesc şi salpingo- ovarite sau metroanexite, deoarece de cele mai multe ori inflamaţia se întinde la uter, trompe, ovare.

În unele cazuri însă pot fi dureri vi la urinare, scaun sau chiar la cel mai mic efort.

Anexita acută: repaus la pat până la dispariţia febrei, durerilor şi disconfortului local. Suprimarea raporturilor sexuale.

Regim alimentar redus, hidric în cazul vărsăturilor (se dau în acest caz sucuri din legume şi fructe). Se va evita în toate cazurile constipaţia preferându-se un scaun moale.

Durerile se calmează punând pungă de gheaţă sau comprese cu tincturi din plante pe abdomen. De asemenea se mai pot folosi ovule cu propolis care este un bun anesteziant şi scapă de durere.

Dacă durerile sunt foarte vi se va face tratament numai la spitalele de specialitate.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, bătrâniş, brad, brânca ursului, cătină, cerenţel, cimbru, coada şoricelului, creţişoară, gălbenele, ghimpe, iarbă neagră, in, jneapăn, levănţică, limba mielului, măceş, mărul lupului, merişor de munte, mesteacăn, nalbă, nap, năprasnic, osul iepurelui, pătrunjel, pin, pir, plămânărică, porumb, pufuliţă cu flori mici, roibă, salvie, schinduf, straşnic, sunătoare, toporaş, ţintaură, vâsc, zămoşiţă, zmeur.

Se vor face spălături cu irigatorul la temperatura corpului sau foarte apropiată. Spălături cu una sau mai multe din plantele de mai sus, dar se face ceaiul mai concentrat puţin decât scrie pe pachetul cu plante. Acestea se vor face cel puţin o dată pe zi.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis)- se vor folosi frunzele câte 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot folosi la spălături vaginale pentru distrugerea infecţiilor. Se pot folosi şi în amestec cu alte plante medicinale fiind mai eficiente. Sunt indicate şi datorită faptului că sunt astringente şi ajută la diminuarea menstruaţiei.

Fructele se pot consuma zilnic sub formă de cură zilnică în sezon câte 100 g de fructe pe zi. Se pot de asemenea folosi uscate sub formă de praf care se va consuma câte 1 linguriţă dimineaţa mai multe zile la rând cu acelaşi efect ca şi frunzele.

Bătrâniş (Erigeron canadiensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Brad (Abies alba) se folosesc mugurii, ramurile tinere sau cetina mărunţită. Se pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se vor face spălături pentru efectul dezinfectant, cicatrizant şi astringent.

Brânca ursului (Heracleum spondylium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Există în comerţ şi extracte care se vor folosi conform indicaţiilor date de producător.

Cătină (Tamarix ramosissima)  1 linguriţă de plantă mărunţită (fructe sau ramuri tinere) se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Există şi ulei la magazinele naturiste care se va folosi conform indicaţiilor producătorului.

Rădăcină de Cerenţel (Geum urbanum)- se pun 2 linguriţe de pulbere de rădăcină în 250 ml apă rece. Se fierb apoi timp de 20 minute. Se strecoară. Se consumă intern câte 2 căni pe zi. Cura începe cu 7 zile înaintea menstruaţiei. Sunt utile mai ales atunci când aveţi menstruaţie abundentă.

Cimbru (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Diminuează şi secreţiile şi este antibiotic.

Gălbenele (Calendula officinalis)- flori- 2 linguriţe de flori se pun cu 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma intern 2 căni de ceai pe zi. Se consumă înainte de mese. Cura începe cu 7 zile înaintea menstruaţiei. Se indică pentru efectul antibiotic destul de puternic pe care-l au.

Ghimpe (Xanthium spinosum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Are şi efect dezinfectant.

In (Linum usitassimum) se folosesc seminţele care se înghit câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, pentru efectul emolient şi laxativ. Se poate face de asemenea un ceai din  1 linguriţă de seminţe se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Jneapăn (Pinus mugo) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Are şi efect dezinfectant.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Are efect calmant.

Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Are efect antibiotic.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe se pun zdrobite la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, sau se fac spălături.

Mărul lupului (Aristolochia clematis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Are efect puternic antibiotic.

Merişor de munte (Vaccinum vitis idaea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Mesteacăn (Betula verrucosa)- se folosesc frunzele. Se pot folosi pentru consumul ceaiului intern sau pentru spălături. Intern se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pune înainte de a se consuma un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se pot consuma 2-3 căni de ceai pe zi. Pentru spălături vaginale se va face cu cantitate dublă de plantă. Are un efect puternic antimicrobian putând distruge mulţi germeni patogeni printre care streptococul şi stafilococul, dar şi E-coli.

Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Nap (Brassica napus)  1 linguriţă de plantă mărunţită (rădăcină rasă) se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Osul iepurelui (Onosis spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) se pune 2 linguri de rădăcină la 500 ml apă şi se fierbe până scade la jumătate. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Se poate de asemenea consuma suc în combinaţie cu suc de morcovi. La 150 ml suc de morcovi se pune 20 ml suc de pătrunjel.

Pin (Pinus silvestris) se folosesc mugurii, ramurile tinere sau cetina mărunţită. Se pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se vor face spălături pentru efectul dezinfectant, cicatrizant şi astringent.

Pir (Agropyron repens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Prima apă se aruncă şi se pune alta.  Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Plămânărică (Pulmonaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Porumb (Zea majs)  1 linguriţă de plantă mărunţită (Mătase de porumb) se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Pufuliţă cu flori mici ((Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Roibă (Rubinia tinctorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Este indicată chiar şi în cazurile cele mai grele inclusiv cancer.

Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Schinduf (Trigonella foenum graecum) 1 linguriţă de plantă mărunţită(Seminţe) se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Straşnic (Apelinum trichomanes) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Este cicatrizantă şi dezinfectantă.

Toporaş (Viola odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită (se pot folosi şi rădăcinile) se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă la temperatura camerei. Se ţine apoi timp de 8 ore şi se încălzeşte la 40 grade. Se strecoară şi se consumă 3 căni. Este foarte util în cazurile când este de vină o circulaţie a sângelui deficitară.

Zămoşiţă (Hibiscus trionum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.

Zmeur (Rubus idaeus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. În cazul în care se doreşte folosirea hormonilor din această plantă se va folosi preparatul care există la toate magazinele de plante medicinale (muguri-extract). Caz în care se va respecta indicaţia producătorului.

Băi cu plante:

Se fierbe la 10 litri de apă un pumn de plante timp de 5 minute. Se vor pune următoarele plante medicinale: usturoi zdrobit, flori de păducel, flori şi tulpini de rostopască, flori de nalbă mare, frunze de mur, frunze de salvie. În cazurile mai grave se pune câte un pumn din fiecare din aceste plante. Se strecoară apoi în cada de baie unde se va sta timp de 20 minute. Se pot de asemenea face băi vaginale cu acest decoct adăugând 250 ml din decoctul de mai sus la 2 litri de apă. Instilaţiile în acest caz se fac cu irigatorul seara la culcare, timp de o săptămână în fiecare zi.

Se mai pot folosi de asemenea flori de fân o mână cel puţin la 2 litri de apă fierte 10 minute, apoi strecurate. Sunt şi acestea foarte eficiente.

Tărâţe calde. Se încălzesc şi se aplică extern pe partea din jos a abdomenului. De asemenea se poate face baie cu acestea. Se va pune atunci tărâţa (500g) într-un săculeţ de pânză şi se va lăsa să curgă apa fierbinte în cadă peste acest săculeţ. Se va sta apoi în cadă la temperatura puţin mai ridicată decât temperatura corpului timp de 20-30 minute.

Cataplasme cu mămăliguţă. Se va fac e o mămăliguţă mai tare care se va întinde pe o bucată de pânză mai mare ca zona afectată în strat de 3 cm apoi se aplică cât mai fierbinte pe partea de jos a abdomenului. Se face seara şi se ţine apoi această cataplasmă cât timp este caldă învelită în ceva de lână pentru a menţine mai mult timp căldura locală.

În toate cazurile ovulele cu propolis (0,5 g la un ovul) sunt foarte indicate.

Se va feri de frig, de ridicat şi chiar de eforturi fizice de ori ce natură, până la vindecare.

Carpicon– supozitoare cu răşină de brad se vor folosi introduse în vagin câte unul după o prealabilă spălătură. Se poate folosi pentru efectul deosebit de puternic antibiotic. Aceste supozitoare se pot introduce şi intrarectal cu acelaşi efect.

Se va evita statul prelungit în picioare, frigul, umezeala, eforturile mari şi chiar contactul sexual. În timpul tratamentului ar fi foarte bine ca şi partenerul de sex să facă acelaşi tratament pentru că în caz contrar se vor ivi dese recidive, deoarece infecţia se transmite de la un partener la celălalt.

Se pune: urzică, flori de gălbenele şi coada şoricelului- 2 linguriţe de amestec la 250ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se foloseşte călduţă la spălături şi intern se pot consuma 2-3 căni pe zi, perioade mai lungi cu efecte deosebite. Este bine să se ţină o cură de mai lungă durată cu tratament atât intern cât şui cu spălături.

Tinctura de brânca ursului.

Heracleum spondylium.

Preparat de Dacia Plant.

Acţiuni:

Intern: antispastic digestiv, antispastic uterin puternic şi cu acţiune rapidă, calmant general, carminativ, hipotensor, afrodiziac, reglator al activităţii nervoase, stimulent al activităţii gonadelor, stimulator al imunităţii locale nespecifice (la nivelul renal şi genital), tonic general, tonic digestiv, vasodilatator genital, vasodilatator periferic, vermifug, antihisteric, antiblenoragic.

Extern: detersiv, rezolutiv.

Indicaţii:

Intern: impotenţă hormonală şi vasculară, sterilitate masculină, adjuvant în boli venerice (gonoree, sifilis, chlamidia, etc.) anexită, metroanexită, amenoree, sterilitate feminină, frigiditate, menopauză prematură, digestie dificilă, balonări frecvente însoţite de colici, insuficienţă renală, stări de oboseală şi epuizare ca urmare a efortului fizic şi intelectual exagerat, îmbătrânire prematură.

Extern: răni purulente, antrax (adjuvant), scleroză multiplă (adjuvant), descâlcirea părului.

Precauţii: supradozarea acestui produs produce reacţii de tip alergic, vasodilataţie periferică şi hipotensiune. Problemele de prostată manifestate sau latente pot fi activate de această plantă, caz în care tratamentul va fi întrerupt pentru o perioadă de timp.

Contraindicaţii: planta este contraindicată femeilor gravide. După tratamentul extern cu brânca ursului este interzisă expunerea la soare, deoarece are proprietăţi fotosensibilizante.

Tinctura de creţişoară.

(Alchemilla vulgaris).

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni:

Intern: antidiareic, antiinflamator, astringent, hemostatic, cicatrizant, sedativ uşor, stomahic, tonic feminin, reglator al menstruaţiei, reglator hormonal în cazul femeilor, tonic general, reântineritor, antihemoroidal, expectorant uşor.

Extern. Cicatrizant tonic, antiinflamator.

Indicaţii:

Intern. Hipermenoree, dismenoree, amenoree, hipoplazie mamară, simptome asociate menopauzei, chist ovarian, fibrom uterin, anexită, slăbiciune generală, depresii, stomatită, afecţiuni ORL, diaree, dizenterie, epistaxis, leucoree, dureri de cap, catar respirator, adjuvant în tratamentul obezităţii.

Extern:

Răni, angină, vergeturi, îmbătrânirea pielii, ulcere varicoase sângerânde, plăgi, inflamaţii, conjunctivită, leucoree, prurit.

Dermogent.

Preparat pentru tratarea afecţiunilor pielii- Uz extern.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Este o soluţie pentru uz extern cu efecte cicatrizante, antiinfecţioase şi regenerative epiteliale extrem de puternice. Remarcabil la acest produs este spectrul antimicrobian foarte larg. Dermogentul inhibă dezvoltarea sau chiar distruge ciupercile patogene, protozoarele, bacteriile şi anumiţi viruşi. Este ideal ca remediu de prim ajutor în tratarea rănilor şi arsurilor de gravitate mică şi medie, dar şi pentru a grăbi vindecarea intervenţiilor chirurgicale, pentru a eradica infecţiile persistente, a închide plăgile greu vindecabile.

Acţiuni: antiseptic al pielii foarte puternic şi cu spectru larg, antiseptic bucal şi faringian, antiseptic genital, antiinflamator puternic, antitumoral, astringent, calmant pentru piele, cicatrizant rapid, favorizează cicatrizarea estetică, măreşte viteza de regenerare a pielii şi a mucoaselor.

Indicaţii: răni (tăieturi, zgârieturi, împunsături, muşcături), răni infectate, pentru grăbirea vindecării intervenţiilor chirurgicale, preântâmpinarea infecţiilor, înţepături de insecte, afte, gingivită, acnee, hemoroizi, varice, tromboflebită, anexită, eczeme infecţioase, erupţii cutanate, tumori exteriorizate, cicatrici cheloide, tricomoniază, candida.

Precauţii şi contraindicaţii: Nu se fac aplicaţii pe răni deschise, pe ţesuturi sau mucoase iritate, mai ales cu tinctură ne diluată, deoarece pot apare dureri, senzaţii de arsură puternică, etc.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.