Anxietate – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Anxietatea

Anxietatea este o stare afectiva dominata de neliniste, de teama, fara un obiect precis. Este teama de ceva imprecizabil, resimtita global in unitatea somatopsihica, fara sa poate fi insa localizata sau precizata. Tratata ca o teama si neliniste permanenta, imprecisa si vaga, anxietatea pare sa fie o evaluare nefavorabila a viitorului, o lipsa de incredere fata de posibilitatile proprii de a raspunde problemelor pe care le ridica viata de zi cu zi. In forma ei benigna anxietatea se manifesta ca o simpla neliniste, iar in forme grave apare sub aspectul crizelor de anxietate sau atacului de panica.
Manifestarile anxietatii, pe care de obicei pacientul le recunoaste ca fiind psihice sunt: tensiunea emotionala, teama, timiditatea, frica de intuneric, subestimarea de sine, unele esecuri sexuale si nelinistea inexplicabila.
In afara de acestea exista unele simptome somatice care pot fi de asemenea repercusiuni ale anxietatii: palpitatii, tahicardie, ameteli, slabiciune, pierderea cunostintei, vasodilatatie cutanata, lipotimii, cefalee pulsatila, migrene, greata, varsaturi si altele.

CAUZELE ANXIETATII

O stare accentuata de anxietate are numeroase cauze, printre care tulburari medicale sau psihiatrice, diverse medicamente, diferite substante de abuz (inclusiv cofeina). Totusi, cea mai frecventa cauza este incapacitatea individului de a face fata agentilor care cauzeaza stres. Acesta poate fi definit ca orice solicitare de natura fizica sau psihica la care este supus individul. Starile anxioase accentuate pot fi cauzate si de tulburari de ordin medical (cum ar fi afectiunile tiroidei) sau psihiatric (cum ar fi atacurile de panica sau depresia). La populatia tanara, tulburarile psihiatrice sunt o cauza frecventa de anxietate.
Asemanator durerii, anxietatatea poate fi un semnal pentru individ. Acest semnal il avertizeaza ca organismul este suprasolicitat.

MASURI PENTRU DIMINUAREA ANXIETATII

Cea mai buna modalitate de a te confrunta cu acest tip de anxietate consta in reducerea agentilor stresori si cresterea capacitatii de confruntare cu acestia. Printre modalitatile de reducere a stresului, enumeram renuntarea la un curs, reducerea orelor de lucru la serviciu sau refuzarea unor obligatii sociale.
Modalitatile de crestere a capacitatii de confruntare cu stresul includ exercitiul fizic, perioade de somn adecvate, o dieta sanatoasa, o programare mai buna a timpului si cresterea perioadelor de relaxare. Strategiile de relaxare includ activitati precum relaxare musculara, sedinte de meditatie sau ascultarea de muzica. Aceste strategii sunt eficiente atunci cand sunt aplicate in mod constant, evitandu-se astfel aparitia unei stari anxioase accentuate. (Este greu sa te relaxezi atunci cand exista o stare anxioasa accentuata!)
Marea majoritate a tulburarilor anxioase raspund la tratament. Tratamentul poate include pe langa strategiile enumerate mai sus o medicatie specifica si/sau psihoterapie.

Sunt mai multe plante folosite în prepararea ceaiurilor pentru calmarea nervilor. În medicina populară se folosec adesea plante ca: mîţişorii, muşeţelul, trifoiul, păducelul, lavanda, teiul, menta, valeriana, hameiul.

 

Anxietate (stări de teamă fără motiv aparent) – se face în dormitor o fumigaţie cu tămâie, înainte de a ne culca. Parfumul tămâiei linişteşte psihicul, intensifică elanul devoţional, ajutându-ne să ne rugăm cu putere înainte de culcare, ceea ce ne va ajuta să dormim lin şi să ne trezim într-o stare de calm. Tratamentul are efecte în timp, şi de aceea trebuie facut cu perseverenţă, vreme de măcar şase luni.

 

Depresia, anxietatea – în cazurile uşoare se ia lavandă sub formă de tinctură – 1 linguriţă dizolvată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi, în cure de lungă durată (3 luni min). Uleiul volatil de lavandă se administrează în depresiile şi crizele de anxietate severe: 2 picături de ulei volatil amestecate cu puţină miere se iau de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Studiile făcute până în prezent au arătat că există o anumită selectivitate a pacienţilor trataţi cu această plantă, unii neavând o reacţie specială la uleiul volatil, în timp ce la alţii s-a observat o ameliorare clară a stării lăuntrice, ameliorare tradusă prin reducerea sensibilităţii psihice, estomparea fricilor şi angoaselor, reapariţia dorinţei de viaţă.

ANXIETATEA ÎN BOLILE CARDIACE.

            În cele mai multe cazuri în momentul în care un om află că este un bolnav cardiac se produce un şoc în conştiinţa acelui bolnav şi de cele mai multe ori acesta se traduce prin anxietate. Este înrădăcinată credinţa că afecţiunile cardiace sunt toate mortale şi că o dată îmbolnăvit nu mai ai scăpare.

            Va trebui ca cei din jurul bolnavului să-l facă să înţeleagă că orice afecţiune se mai poate vindeca sau dacă nu în cel mai rău caz ameliora.

            Acestea se pot trata foarte bine cu ajutorul ceaiurilor sedative complexe tip Plafar sau cu ceaiuri din: păducel, roiniţă, rozmarin, sunătoare, talpa gâştei, valeriană.

            Important este aici rolul medicului care poate în aceste cazuri să explice bolnavului starea în care se află cu tot menajamentul şi grija deosebită. Va trebui însă ca aparţinătorii să încunoştinţeze medicul despre starea în care se află bolnavul respectiv, pentru că medicul nu poate fi ghicitor.            Starea aceasta poate agrava foarte serios afecţiunea şi va trebui să se facă totul pentru ca bolnavul să treacă cu bine peste acest impas.

ANXIETATEA.

Este vorba despre starea de nelinişte mai mult sau mai puţin conştientă ce produce o puternică tensiune interioară, neplăcută şi manifestată prin nesiguranţă, nelinişte şi un adevărat şir de tulburări neuro-vegetative ca dispnee, transpiraţii, tahicardie, etc. Anxietatea se întâlneşte în bolile nervoase, confuzii mintale, depresie, melancolie, schizofrenie, etc. În angina pectorală de exemplu  se poate ajunge la o teamă exagerată de moarte.

În formele uşoare se recomandă tratamente cu una din următoarele plante medicinale: angelică, ciuboţica cucului, creţuşcă, dediţei, ghizdei, ginseng, ginko-biloba, hamei, iasomie, isop, kava-kava, levănţică, lotus, mac, măceş, măghiran, narcisă albă, obligeană, păducel, sirop de coji de portocală, roiniţă, rozmarin, salcie, sunătoare, talpa gâştei, ţelină, valeriană.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica arhangelica) se poate folosi oricare parte a plantei inclusiv seminţele şi rădăcina. Se macină uscată cu râşniţa de cafea şi apoi se pune sub limbă o jumătate de linguriţă şi se ţine pentru 5 minute, după care se va înghiţi cu apă. Se ia înainte de mesele principale cu 15 minute. Se poate pune de asemenea 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi rădăcina tot la fel preparat şi cu aceleaşi indicaţii.

Creţuşcă (Filipendula ulmaria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Dediţei (Pullsatila montana) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se iau câte 3-4 linguri de cei pe zi câte 1 lingură la fiecare 2 ore. Se indică în special atunci când există şi dureri diferite.

Ghizdei (Lotus corniculatus) 2 linguriţe de flori uscate se pun la 250 ml apă clocotită: Se lasă la infuzat pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 1-2 căni pe zi.

Ginseng, ginko-biloba, – se vor găsi la toate magazinele naturiste sau farmacii în foarte multe forme. Este indicat să se respecte indicaţiile producătorului.

Hamei (Humulus lupulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este util pentru efectul calmant. Se indică în special în isterie şi excitaţii sexuale.

Iasomie (Philipendula coronaris) 2 linguriţe de flori uscate se pun la 250 ml apă clocotită: Se lasă la infuzat pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 1-2 căni pe zi. Are şi efecte antibiotice.

Isop (Hisopus officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Kava- kava (Piper methisticum) este planta cu cea mai rapidă acţiune calmantă în stările de anxietate. Are un efect relaxant asupra tensiunii musculare. Se ia câte 1 capsulă de 2-3 ori pe zi. La o oră după administrarea capsulei deja se simte efectul şi efectul va creşte dacă se va face un tratament mai îndelungat de 1-2 săptămâni. În timpul tratamentului nu se consumă băuturi alcoolice şi nu se va asocia cu medicamente sedative, barbiturice sau psihotrope, deoarece le potenţează efectul. Este contra indicat celor cu afecţiuni hepatice(ciroză, hepatită) şi femeilor însărcinate.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se folosea încă din antichitate (chiar şi în Biblie este pomenit) pentru refacerea nervilor.

Lotus  2 linguriţe de flori uscate se pun la 250 ml apă clocotită: Se lasă la infuzat pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 1-2 căni pe zi.

Mac (Papaver rhoeas) se indică folosirea petalelor. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate da şi copiilor. În cazurile de agitaţii puternice, insomnie, etc se pot folosi capsulele de mac.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe se pun zdrobite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Măghiran (Marjorana hortensis)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Narcisă albă (Narcissus poeticus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Obligeană (Acorus calamus) –1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se iau câte 4 linguri de ceai pe zi, câte 1 lingură la 2 ore.

Păducel ( Crataegus monogyra) frunze şi flori- fructe-decoct sau dulceaţă.( Din toate se poate face tinctură), Se poate pune de asemenea 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Dacă se folosesc fructele se pune cantitate dublă şi se fierb timp de 5 minute şi apoi se strecoară.

Portocală (Citrus auratium dulcis) se poate consuma acest fruct în orice cantităţi datorită multor vitamine care le conţine.

Roiniţă (Melissa officinalis) Se poate pune de asemenea 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Rostopască (Chelidonium majs) Se poate pune de asemenea 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se va consuma în cursul întregii zile- nu se depăşeşte, această cantitate pentru a nu se produce reacţii ne dorite.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Salcie (Salix alba)- 1 linguriţă de frunze uscate şi mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere vasul pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este planta care se foloseşte cel mai mult în cazurile depresiilor.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Asigură o liniştire nervoasă.

Ţelina (Apium graveolens)- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.Valeriană (Valeriana officinalis) se poate consuma cel mai bine sub formă de tinctură pentru că are un miros foarte neplăcut şi în alte forme este greu de administrat. Se vor lua 10 picături-1 linguriţă diluate la 100 ml apă seara, având un puternic efect sedativ.

 De asemenea se pot face băi calmante cu diferite plante din cele de mai sus. În cadă se va sta timp de 30 de minute la temperatura de 37°. Urmează apoi culcarea în camere în care se va asigura liniştea perfectă.

Un ceai combinat din: păducel(frunze şi flori), mac (flori şi capsule), măceş (petale şi boboci), creţuşcă (plantă)- se vor pune 2 linguriţe din acest amestec la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, se strecoară şi se pot consuma apoi 2-3 căni pe zi. Se pot îndulci cu miere.

Se poate recurge şi la ceaiuri din: roiniţă, sunătoare, levănţică,  Ginseng, Ginko-Biloba, valeriană, talpa gâştei sau ceaiuri combinate tip Plafar sedativ.

De asemenea se poate folosi Memotone- de la Apicola sau Memo -on un produs indian care se găseşte la ori ce farmacie.

În cazurile în care există şi tulburări vegetative se va indica repausul, călătoriile, schimbarea locului de muncă, concediu, eventual chiar schimbarea felului muncii.

Se poate de asemenea să se consume sucuri de legume şi fructe care au rol foarte important în organism şi care pot ajuta şi în acest caz. Este vorba în primul rând de sucul de morcovi în amestec cu suc de ţelină. La  100 ml suc de morcov se pune 20 ml suc de ţelină obţinut din rădăcină sau din frunze proaspete.

Dacă cu acestea nu trece afecţiunea bolnavul va trebui internat într-un spital de specialitate.

În toate cazurile se poate aplica reflexoterapia şi chiar homeoterapia care dă bune rezultate în cazul în care bolnavul este cooperant.

La această afecţiune de mare ajutor este autosugestia. Se face un şirag de mătănii cu 21 de boabe de mărgele. Se trece dintr-o mână în alta câte o boabă după ce se spune următoarea propoziţie: Din zi în zi sunt tot mai sănătos(ă)” În felul acesta se va rosti această frază de 20 de ori. Este bine ca acest lucru să se facă de 2 ori pe zi. Prima dată la trezire şi a doua oară înainte de a adormi seara. Atunci subconştientul este mult mai receptiv. Este un tratament care a fost instituit de medicul francez Emile Coue la Nantes şi care a dat rezultate deosebit de bune.

Se evită de asemenea în toate cazurile situaţiile conflictuale.

Este foarte important să se descopere cauza şi în măsura posibilităţilor să se îndepărteze aceasta şi atunci vindecarea va veni foarte repede.

În multe cazuri schimbarea anturajului, sau chiar a mediului pe perioade scurte chiar poate să aducă îmbunătăţiri semnificative, de aceia este indicat ca aceşti bolnavi să petreacă o perioadă de timp eventual la o staţiune montană care de cele mai multe ori asigură refacerea mult mai rapidă, decât în mediul în care şi-a trăit viaţa.

Rhodiolin –supliment alimentar, antidepresiv blând cu conţinut de zinc şi extract de Rhodiola rosea.Stress Management– complex vitaminic B.

Tonic capilar.

Stimulent de excepţie al creşterii şi regenerării părului. Uz extern.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni: tonic capilar, stimulent al circulaţiei periferice, antiseboreic, antiseptic, antiexematos, antipruginos, antiparazitar, calmant, antimigrenos.

Indicaţii: alopecie, seboree, despicarea firului de păr, încărunţire prematură, căderea părului (din cauze legate de stres), migrene, stări de anxietate, pediculoză.

Precauţii: persoanele care au pielea capului uscată sau foarte sensibilă nu vor aplica acest preparat ne diluat. În acest caz, însă este foarte util folosirea „şamponului natural” cu gălbenuş de ou.

Contraindicaţii: alergie la propolis sau la una din plantele componente ale remediului.

Alte observaţii şi recomandări: practica a pus în evidenţă că şampoanele, oricât de mediatizate ar fi, provoacă în timp slăbirea firului de păr şi de aceia este recomandat ca pe cât posibil să renunţe la acestea, spălarea făcându-se cu amestecul de gălbenuş de ou şi tonic capilar. În cazul în care nu se poate renunţa la şampon se recomandă folosirea unuia cât mai blând (pentru copii eventual).

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close