Depresie – tratament naturist Ajutatoare

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Ce este depresia? Pot suferi de aceasta afectiune?

Ce este depresia si cum imi pot da seama ca sufar de aceasta afectiune?

De multe ori auzim persoane ce spun: “Sunt deprimat”, dar depresia manifesta clinic difera de ceea ce numim o stare de suparare. Depresia dureaza mai mult (cel putin doua saptamani) si afecteaza mai mult decat dispozitia individului. Nu este ceva de care poti scapa ori de cate ori vrei tu.

Exista mai multe forme clinice de depresie:

  • – depresia majora (simptomele dureaza mai mult de doua saptamani);
  • – distimia (depresie cronica);
  • – tulburarea bipolara sau boala maniaco-depresiva (existenta de episoade depresive si maniacale);
    – depresia asociata unui anumit sezon (depresie ce se instaleaza doar iarna).

Depresia afecteaza mai mult femeile decat barbatii (aproximativ 2:1). Cercetatorii au emis mai multe ipoteze pentru a explica aceasta repartitie inegala pe sexe. Una dintre aceasta se bazeaza pe ideea ca este mai probabil ca femeile sa mearga la medic atunci cand se instaleaza o stare depresiva si astfel ele sunt mai usor de diagnosticat. Intr-un studiu aplicat unor studenti, acestora li s-a cerut sa bifeze dintr-o lista acele lucruri pe care le-ar face ei daca ar fi deprimati.

Barbatii au raspuns mai frecvent: “Evit sa ma gandesc la motivele pentru care sunt deprimat”, “Fac o activitate fizica” sau “Practic un sport”. Femeile au raspuns mai frecvent: “Incerc sa aflu cauzele depresiei mele”, “Impartasesc sentimentele mele cu alte persoane” sau “Plang pentru a mai reduce din tensiune”. Cu alte cuvinte, barbatii incearca sa-si detaseze atentia de la o stare depresiva, pe cand femeile tind sa-si concentreze toata atentia asupra ei.

Majoritatea persoanelor cu tentative de suicid sufera de depresie. In grupa de varsta 18-24 de ani, suicidul este a treia cauza de deces. Simptomele depresiei manifeste clinic se instaleaza la inceputul varstei adulte.

Pe langa o dispozitie depresiva, simptomele acestei afectiuni mai includ:

– Modificarea apetitului cu o crestere/scadere semnificativa in greutate;
– Modificarea somnului (prea mult sau prea putin);
– Scaderea interesului pentru viata;
– Incapacitate de concentrare sau de a lua decizii;
– Stare de slabiciune;
– Sentimente de vina nejustificate;
– Ganduri legate de moarte si suicid;
– Modificari fiziologice (cefalee sau constipatie).

Vestea buna este ca depresia este o afectiune ce beneficiaza de tratament. Aproximativ 80% pana la 90% dintre pacienti isi vor imbunatati semnificativ starea in urma tratamentului, in conditiile in care aproximativ toti cei ce urmeaza un asemenea tratament vor simti o ameliorare a simptomelor.

Tratamente si remedii pentru depresie

Pe langa medicatie si psihoterapiei, depresia poate fi invinsa si prin schimbarea unor obiceiuri din rutina zilnica.

O serie de obiceiuri care pot avea efecte miraculoase in combaterea  depresiei sunt: o gandire pozitiva, practicarea cu regularitate a unui sport, somnul suficient, contactul prelungit cu natura.

Multe persoane sunt tentate sa creada ca cel mai bun refugiu este in alcool, tutun, droguri, numai ca, acestea creeaza pe moment o imbunatatire a simptomatologiei iar cand efectul se termina, starea de spirit ulterioara va deveni si mai chinuitoare decat depresia originara. Celulele nervoase sunt sensibile si influentate negativ de actiunea tutunului sau a drogurilor si din cauza acestui fapt, devin slabite si epuizate, cronicizand depresia.  

Exercitiile fizice stimuleaza producerea de endorfine si cresterea nivelului  serotoninei in sange reducand tensiunea nervoasa prin actiunea sedativa asupra sistemului nervos si ofera un somn odihnitor.

Terapia prin ras este din ce in ce ma raspandita in lume, ca remediu pentru depresie. Bolnavii pot face asta, fie mergand la intruniri si cursuri bazate pe terapia prin ras, fie isi pot cumpara pentru acasa carti, reviste sau filme comice.



Cercetatorii sustin ca rasul stimuleaza productia de hormoni ai starii de alerta, numiti catecolamine, care declanseaza secretia de endorfine, care sunt raspunzatoare cu starea de bine a organismului. Medicii spun ca, in cazul pacientilor cu diverse afectiuni precum si celor ce sufera de depresie, anxietate si diabet, terapia prin ras, ii ajuta la:

  • reducerea nivelului de hormoni ai stresului
  • scaderea tensiunii arteriale
  • arderea caloriilor
  • imbunatatirea  sanatatii arteriala
  • stimularea circulatiei sangelui
  • ameliorarea durerilor
  • intarirea sustemului imunitar
  • relaxarea musculara;
  • prevenirea si controlul bolilor cardiovasculare;

Trairile pozitive stimulate de ras continua sa produca efecte si dupa ce amuzamentul se incheie. La nivel mental, terapia prin ras, elibereaza psihicul de stres, combate anxietatea, inlatura teama si creste rezistenta psihica, ajutand pe oricine sa aiba o gandire pozitiva, sa inlature emotiile negative, sa aiba o perceptie optimista asupra situatiilor dificile sau dezamagitoare.

Gradinaritul este o alta activitate foarte eficienta in combaterea depresiei. Natura in sine are efect relaxant si antidepresiv. Plimbarille in aer liber si activitatile care se desfasoara in natura au un efect relaxant pentru sistemul nervos.

Alimentatia sanatoasa

Cercetarile au scos la iveala ca suferinzii de depresie ar trebui sa respecte o dieta purificatoare timp de 2-3 saptamani. Aceastea conduce la o reechilibrare si o mai buna stabilitate a psihicului, astfel ca este recomandat evitarea consumului de carne, lapte, zahar, alimente conservate, paste fainoase care vor fi inlocuite cu fructe si legume proaspete si coapte.

Altii recomanda necesitatea unei detoxifieri hepatice, intrucat la acestia, s-a constatat ca ficatul este greoi si blocat, din aceasta cauza ar trebui evitate grasimile (unt, margarina, carnea grasa) precum, produsele de tip snack si fast foods.

Suplimentele alimentare trebuie sa contina vitaminele din grupul B, cu precadere B12, precum si magneziu care combate stresul si oboseala si este un bun detoxifiant al organismului. 

Magneziul poate fi luat din suplimentele alimentare sau direct din nuci si seminte, migdale, avocado, broccoli, quinoa, legume cu frunze verzi, boabe de soia,  ciocolata neagra.

Fitoterapie sau remedii naturiste pentru depresie

  • Cercetarile au concluzionat ca planta numita “planta Sfantului Ioan” are o veche traditie de utilizare ca antidepresiv, similar medicamentelor antidepresive MAO, dar fara efectele secundare adverse ale acestora.
  • Tinctura de valeriana poate fi consumata, in caz de manifestari nevrotice, iritabilitate, neliniste, 3-5 ml de 2,3 ori pe zi.
  • Floarea-patimilor are efect de inhibitie similar MAO, calmand sentimentul de anxietate. Asociata cu musetelul, calmeaza manifestarile nervoase digestive.
  • Cafeaua de ovaz are efect de calmare a sistemului nervos, dar si de inviorare; se pot bea 2-3 cesti zilnic.
  • Tinctura de Gingko Biloba se gaseste in farmacii in forma medicamentului Tanakan-solutie, care se poate elibera si pe reteta.
  • Un remediu natural utilizat in tratarea depresiei, este o reteta formata din urmatoarele plante, care se gasesc in tara noastra, din care se pun cate 100 gr din fiecare in 2 combinatii diferite: 1. Calomfir, Cerentel, Odolean, Roinita, Talpa-gastei si 2. Ranvolfia, Sunatoare, Rozmarin, Salvie, Busuioc. Plantele se macina fin, se amesteca si se administreaza cate o lingurita (5 gr) de 4 ori pe zi din fiecare amestec de plante, consecutiv. Se tin sublingual 15 min., apoi se inghit cu apa minerala. Tot din aceste amestecuri de plante se pot face si bai aromatice: 200 gr. amestec (pulbere), macerat 24 ore in 500 ml apa, se adauga in apa calda din cada, la care se poate adauga cateva picaturi de ulei de lavanda sau iasomie.
  • Ceaiurile din plante medicinale

Ceaiul de roinita trateaza starile depresive imbunatateste memoria, este un remediu excelent in nevrozele cardiace, in stari de anxietate, combate insomnia si migrenele, scade tensiunea arteriala, linisteste sistemul nervos, calmeaza starile tensionate, combate probleme digestive care sunt asociate cu stresul.

Ceaiul verde este considerat un ceai anti-stres datorita continutului de teanina, un compus care calmeaza nervii. Beneficiile ceaiului verde sunt binecunoscute. Acesta poate inlocui cafeaua, reduc stresul si detoxifica organismul, daca se consuma nu mai mult de una, doua cesti pe zi. Este recomandat sa nu se bea seara, deoarece contine cafeina si poate produce tulburari de somn.

Sunatoarea este folosita de mii de ani ca antidepresiv natural, cu reale calitati in vindecarea  bolilor nervoase, a starilor de depresie, indispozitie si pesimism. Ceaiul de sunatoare are efect relaxant asupra psihicului, reduce anxietatea, stresul si combate insomnia. Daca se bea seara inainte de culcare induce un  somn linistit si odihnitor. El combate depresia, este eficient in perioadele foarte solicitante si readuce optimismul si vioiciunea.

Ceaiul de tei este un remediu natural pentru stres si insomnie. Florile parfumate sunt printre cele mai cunoscute leacuri naturale cu efect calmant si linistitor. Baut seara inainte de culcare, ceaiul de tei este parfumat, calmant, linistitor,relaxant, usor sedativ, alunga insomnia.

Ceaiul de paducel  este cel mai puternic remediu natural in tratarea bolilor de inima si a bolilor cardio-vasculare. Ceaiul din flori de paducel este linistitor, combate insomnia si anxietatea, stresul, starile de emotivitate excesiva, este benefic pentru persoanele care sufera de atac de panica si tristete.

Ceai de floarea-pasiunii este un antidepresiv natural si scade irascibilitatea si are efecte extraordinare asupra starii psihice prin actiunea usor sedativa asupra sistemului nervos central.

Ceaiul de salvie poate fi pregatit zilnic si consumat ca o metoda de prevenire a depresiei, inlatura oboseala, durerile de cap, imbunatațeste memoria și consolideaza sistemul imunitar.





Ceaiul de busuioc are efect calmant, si pazeste de nelinistile perioadelor stresante.

Tratamentul depresiei se poate compune din psihoterapie (de grup sau individuala) si medicatie. Psihoterapia este realizata de personal specializat – psihologi sau psihiatri.

Toate antidepresivele utilizate in mod frecvent sunt eficiente pentru depresia manifesta clinic. Nu determina dependenta, dar necesita o anumita perioada pentru ca efectul sa se instaleze (in medie 2 saptamani). Sunt medicamente sigure si bine tolerate in general. Anumite efecte secundare, atunci cand se instaleaza, sunt usoare si tranzitorii. Ori de cate ori se alege o medicatie antidepresiva, trebuie sa se faca un raport risc/beneficiu – efectele secundare trebuiesc comparate cu riscurile bolii. Intreaba-ti medicul despre efectele secundare ale medicatiei pe care ti-o prescrie si nu lua medicamente antidepresive fara avizul medicului.

Exista numeroase tipuri de medicamente antidepresive. Pe care ar trebui sa il folosesc (cand sa-l folesesc)?

Decizia de a folosi un medicament antidepresiv revine in cele din urma pacientului. Aceasta este luata in urma consultarii cu medicul.

O clasa de medicamente des utilizata in tratamentul depresiei este cea a inhibitorilor de recaptare a serotoninei. Aceste medicamente modifica nivelele de serotonina din creier.
Toate medicamentele din aceasta clasa au acelasi mecanism de actiune; diferenta consta in rectiile adverse pe care le produc. Aceste medicamente sunt utilizate in special in tratamentul depresiei, dar sunt utile si in tratamentul altor afectiuni: tulburari anxioase (tulburarea obsesiv-compulsiva sau atacurile de panica) si conditii asociate cu durere cronica.
Marea majoritate a tulburarilor psihice raspund la tratamentul medicamentos.

Exista si alte tratamente non-medicamentoase (cum ar fi psihoterapia) pentru aceste afectiuni. Aceste terapii pot fi combinate. In general, medicatia antidepresiva este sigura si bine tolerata. Printre reactiile adverse amintim greata, uscaciunea gurii, sedare, cefalee, agitatie, disfunctie sexuala. De cele mai multe ori, efectele secundare, daca se instaleaza, sunt usoare si tranzitorii. Riscul trebuie raportat intotdeuna la beneficiul medicatiei, in conditiile in care o boala ca depresia poate avea complicatii letale (suicidul).



tratament naturist contra depresiei

Produsele naturiste pot fi de un real folos in echilibrarea emotionala. In natura sunt multe ‘leacuri’ eficiente in combaterea starilor de depresie si de tristete. Totul e sa stii si sa apelezi la ele cand simti ca ai nevoie.

Consumul de ulei de canabis ofera cu efect imediat o stare generala de bine, un somn mai linistit si mai odihnitor si o scadere a nivelului de stres. Efectele sale pe termen lung au fost studiate in ultimele decenii si au demonstrat ameliorari ale depresiei, starilor de panica sau ale stresului post-traumatic.

Neuro Optimizer (Jarrow Formulas) este o asociere de ingrediente ce ajuta la imbunatatirea starii emotionale, a memoriei, concentrarii si atentiei. Stabilizeaza undele cerebrale, ajutand la imbunatatirea activitatii electrice cerebrale. In plus, reduce excesul de cortizol secretat in situatii de stres si mentine un nivel optim al hormonului luteinizant, al progesteronului si al testosteronului.

Paducelul, roinita, floarea pasiunii si hameiul sunt componetele altui remediu naturist contra depresiei.

Pe langa aceste plante, Dexocalm este imbogatit si cu magneziu. Toate optim dozate si unic asociate astfel incat beneficiile sa fie maxime. Dexocalm este recomandat pentru reducerea starii de nervozitate, inducand senzatia de calmitate. Poate fi consumat fara probleme de-a lungul intregii zile, dimineata, la pranz sau seara fara a influenta in vreun fel capacitatea de concentrare fizica sau intelectuala si fara a induce somnul.

Sirin este un medicament natural care reda organismului o stare de calm, liniste si seninatate, ‘prietenul creierului uman’ indiferent de varsta. Este un remediu natural obtinut din plante, selectionate pe baza experientei de secole a specialistilor din India (medicina traditionala Ayurvedica). Inlatura starile de excitatie cerebrala, asigurand un somn linistit, profund si de calitate, fara efectele secundare ale medicamentelor soporifice (somnifere). Determina cresterea productivitatii muncii prin ameliorarea oboselii mentale si inlaturarea stresului psihic. Nu are efect cumulativ, nu da dependenta, nu are contraindicatii si este complet lipsit de efecte adverse asupra celulei nervoase. Dar cel mai important beneficiu este ca reda pofta de viata.

Elixirium – aur si argint coloidal este denumit si ‘elixir al tineretii vesnice’. Este o solutie coloidala cu pH bazic, bogata in ioni de aur si argint incarcati cu sarcina electrica pozitiva, in apa distilata si structurata. Folosirea apei structurate adauga produsului un efect terapeutic deosebit. Actiunea sinergica a celor doua componente inseamna mai mult decat daca ar fi luate separat. Sunt suficiente cantitati mici pentru intretinerea tineretii si a frumusetii. Mai important este faptul ca intareste structura bioenergetica, cicatrizeaza traumele afective, amplifica luciditatea, acuitatea si limpezimea mentala.

Cum putem preveni depresia

In combaterea depresiei de mare ajutor poate fi dieta. Un regim bogat in fructe si legume crude, nuci si seminte, cereale integrale, cu mai putina carne si alimente procesate, fara aditivi chimici, fara bauturi carbogazoase, fara alimente sau bauturi excitante ale sistemului nervos – cafeaua, tutunul, alcoolul, ceaiul negru, dulciurile in exces, energizantele chimice.

De asemenea, exercitiile fizice sunt o modalitate naturala de a produce endorfine. Depresia poate fi prevenita atunci cand sportul, chiar si mersul pe jos, fac parte din activitatile zilnice. Meditatia si contemplarea naturii, rasul si exprimarea sentimentelor de iubire si afectiune pot fi, oricand, cele mai bune metode de preventie a acestei ‘epidemii’ a secolului XXI.

Terapii pentru reducerea stresului

Folositi strategii de reducere la minim a stresului. De exemplu:

– Asigurati-va ca cei din jur inteleg ca puterile va sunt limitate in perioadele cand nu va simtiti bine.
– In masura posibilului, transferati altora obligatiile care vi se par prea dificile.
– Fragmentati unele sarcini grele si complexe in etape scurte si mai usor de realizat.
– Rezervati-va timp pentru a reflecta la problemele personale si pentru activitati care sa va ajute sa le faceti fata.

Luminoterapia



Expunerea la lumina puternica poate atenua depresia de iarna, scazand nivelul melatoniei si crescand nivelul serotoninei. Puteti mari expunerea la lumina in urmatoarele moduri:

– Iesiti in aer liber la mijlocul zilei o jumatate de ora.
– Daca medicul va permite stati in fata unei lampi de mare intensitate, intre o jumatate de ora si 2 ore pe zi.
– In camera unde va petreceti cele mai multe ore pe zi instalati un tub fluorescent puternic cu spectru complet.
– Folositi la maximum lumina zilei.

Fitoterapia

– Sunatoarea este planta cea mai cunoscuta ca remediu impotriva depresiilor usoare pana la moderate. Daca aveti prescris un tratament, evitati consumul de sunatoare, deoarece aceasta interactioneaza cu antidepresivele;
– Ceaiul preparat din combinatii de ovaz salbatic, verbina si ginseng poate avea efect benefic.

Aromaterapie

– Faceti zilnic o baie calda care sa contina cateva picaturi de ulei de levantica, musetel, bergamota, trandafir sau serlai.
– Rugati partenerul sau un prieten sa va faca masaj. Folositi 2 picaturi de ulei de levantica si o picatura de ulei de musetel la 1 lingura de ulei de migdale dulci sau din samburi de struguri.

Alte terapii

Un consilier sau un psihoterapeut va poate ajuta sa descoperiti cauzele depresiei si mijloacele de a o depasi. Terapia prin ras poate fi si ea eficace pentru unele persoane.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close