Branca Ursului – Planta medicinala

Dă Share să știe și altii!!
Shares

BRANCA URSULUI

 

(Heraclea sphondylium)

     Creste inalta, chiar foarte inalta pentru o planta ierboasa, putand depasi doi metri, are frunzele mari si de un verde inchis, florile albe si semintele late, cu un miros foarte patrunzator si un gust picant. O intalnim de la deal, unde prefera padurile luminoase si umede, pana la munte, unde creste pe marginea drumeagurilor si a paraielor. Se folosesc de la ea radacinile, care se culeg primavara, florile, semintele si frunzele, care se recolteaza acum, la inceputul lui august.

Toate partile plantei au proprietati revigorante si tonice, insa inflorescentele si, mai ales, semintele au o asemenea putere curativa, incat pe buna dreptate au fost asemanate cu ginsengul, pe care insa il depasesc in multe privinte. Am prezentat aceasta planta in urma cu cativa ani, iar ceea ce ne determina sa reluam acum acest subiect sunt uimitoarele rezultate obtinute cu ajutorul ei. Semintele de branca-ursului redau tineretea biologica si fertilitatea, regleaza activitatea sistemului nervos, ajuta la refacerea capacitatii functionale a rinichilor, previn si combat cu o eficienta extraordinara hipertensiunea, avand multe alte intrebuintari despre care vom vorbi in continuare.

Recoltare si uscare

     Florile si semintele de branca-ursului se recolteaza prin desprinderea lor de pe lujerul plantei, pe timp uscat si, pe cat posibil, spre orele serii, cand razele soarelui au o intensitate mai mica. Dupa recoltare se pun la uscat in strat subtire, pe hartie, in locuri lipsite de umiditate si bine aerisite, intrucat planta este sensibila la umezeala si poate mucegai foarte usor. Atunci cand tijele inflorescentelor devin rigide si trosnesc cand sunt indoite, iar semintele scot un sunet sec si sunt tari la pipait, procesul de uscare s-a incheiat, iar planta se pune la pastrare in saculeti de panza sau de hartie.

Preparare si administrare



Tinctura de branca-ursului
     Este cel mai eficient preparat obtinut din branca-ursului, fiind o forma de administrare in care planta actioneaza nu doar foarte puternic, ci si extrem de rapid. Se obtine prin macinarea inflorescentelor si semintelor cu rasnita electrica de cafea, dupa care pulberea obtinuta se pune intr-un borcan care va fi umplut pana la o treime cu ea, restul fiind completat cu alcool de 70°. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 8-10 zile, agitand din cand in cand continutul. Preparatul se filtreaza prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare.
     Se administreaza pe stomacul gol, de trei ori pe zi, cate o lingurita de solutie diluata in jumatate de pahar de apa.
Pulberea de branca-ursului
     Planta se macina cu rasnita electrica de cafea sau se marunteste in piua, dupa care se pune la pastrare intr-un borcan de sticla inchis ermetic. Se ia o lingurita de pulbere pe stomacul gol de trei ori pe zi. La copiii peste 12 ani doza va fi injumatatita, cei cu varsta intre 6 si 12 ani vor lua un sfert de lingurita, iar sub aceasta varsta doza va fi de un varf de cutit. Planta se tine sub limba cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Este o forma de administrare folosita mai ales atunci cand tinctura nu este tolerata.
Uleiul de branca-ursului
     10 linguri de pulbere din planta uscata se pun in jumatate de litru de ulei rafinat de floarea-soarelui si se lasa sa se macereze la soare vreme de trei saptamani, intr-un borcan inchis ermetic, dupa care se filtreaza prin tifon. Se va obtine un ulei ceva mai inchis la culoare siputernic aromat, care va fi pastrat in sticlute mici, in locuri intunecoase, fiind folosit pentru aplicatii externe.
Cataplasma cu frunze de branca-ursului
     Frunzele proaspete sunt zdrobite cu sucitorul pe o planseta de lemn, dupa care sunt aplicate pe zona tratata, unde se lasa vreme de 3-4 ore (eventual se fixeaza cu tifon prins cu leucoplast). Dupa indepartarea cataplasmei, pielea se spala bine cu infuzie de musetel, dupa care se lasa sa se zvante la aer, evitandu-se insa contactul direct cu razele solare.

Boli care se vindeca prin administrarea de branca-ursului

Impotenta – se ia tinctura, cate o lingurita, de 3-4 ori pe zi.
Frigiditatea – o lingurita de tinctura luata cu 20-30 de minute inainte de actul sexual relaxeaza musculatura uterina, mareste stimularea neuro-transmitatorilor care genereaza dorinta erotica si ajuta la dezinhibarea psihica.
Sterilitatea la femei si barbati – se face tratament de lunga durata cu tinctura de branca-ursului, cate o lingurita de patru ori pe zi. Eficienta este mult marita daca se tine un regim lacto-vegetarian si se renunta la alcool, tutun si cafea.
Menopauza prematura – se face un tratament progresiv cu tinctura. Se incepe cu 20 de picaturi luate de trei ori pe zi, in prima saptamana, si se creste doza cu cate 10 picaturi pe saptamana, pana cand se ajunge la 50 de picaturi, luate de trei ori pe zi, in a patra saptamana. Se face o luna de tratament cu zece zile de pauza. Aceasta gradare a tratamentului este necesara pentru a preveni fenomenele neplacute date de relansarea activitatii hormonale (bufeuri, nervozitate, sangerari menstruale prelungite). De asemenea, eficienta tratamentului este sporita de o dieta lacto-vegetariana si cu multe cruditati.
Insuficienta ovariana, insuficienta dezvoltare a sanilor si a altor caracteristici feminine – o lingura de miere se amesteca bine cu o lingurita de tinctura si se ia pe stomacul gol inainte de masa. Se iau 3-4 asemenea doze pe zi.
Epilepsia – se fac cure succesive, de cate 40 de zile, cu 10-20 de zile pauza. Se ia pe nemancate cate o lingurita rasa de pulbere de branca-ursului, de 3-4 ori pe zi.
Hipertensiunea – 50 de picaturi de tinctura se administreaza de patru ori pe zi, inainte de mesele principale.
Insuficienta renala, adjuvant in boli venerice – se ia o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul se face minimum 40 de zile si are un efect de stimulare a circulatiei sanguine si a imunitatii locale, de restabilire a functiei renale.

Doua aplicatii externe

Adjuvant in scleroza in placi – se aplica frunze zdrobite de branca-ursului pe coloana, vreme de 3-4 ore pe zi. Tratamentul se repeta cat de des pe timpul verii, cand se gasesc frunze crude din aceasta planta. In sezonul rece se fac masaje pe coloana cu ulei de branca-ursului.
Raceli frecvente ale rinichilor, anexita si metroanexita – talpile se maseaza de doua ori pe zi energic, cu ulei de branca-ursului. Suplimentar se fac masaje cu ulei cald pe zona bazinului, dupa care se acopera cu o panza de bumbac si o patura de lana, pentru a pastra caldura. Tratamentul are un excelent efect de stimulare a imunitatii locale luand cu „mana” racelile de tot felul.

Precautii la tratamentul cu branca-ursului

       Supradozarea acestui remediu produce reactii de tip alergic, vasodilatatie periferica si hipotensiune.
       Afectiunile prostatei manifeste sau latente pot fi activate de aceasta planta. In cazul in care apare o jena la urinare, se va intrerupe tratamentul cu branca-ursului si se va trece la o cura cu ceaiuri din plantele: pufulita (Epilobium hirsutum) si ghimpe (Xanthium spinosum), dupa care se va putea relua tratamentul initial. In caz de hipotensiune, planta va fi administrata impreuna cu maghiranul (Majorana hortensis), care are rol compensator.
        Planta este contraindicata femeilor gravide. Dupa tratamentul extern cu branca-ursului este interzisa expunerea la soare, deoarece are proprietati fotosensibilizante.

Cateva pareri adunate

„Le recomand tuturor celor care au probleme legate de epilepsie sa apeleze la virtutile acestei plante”

„La varsta de 3 ani, baietelul meu a facut prima criza de epilepsie, dupa o raceala severa, care l-a pus la pat pentru mai multe saptamani. S-a intamplat brusc, intr-o noapte, cand fiica mea a venit inspaimantata sa ma trezeasca, spunand ca Raducu tremura tot, are ochii dati peste cap si horcaie. Am ajuns la spital unde copilului i s-au administrat cateva medicamente calmante, dupa care am fost trimisi acasa. Au urmat luni de cosmar, cu crize care se succedau cu o frecventa tot mai mare, mers din medic in medic, internari.

La un moment dat, cand eram mai disperati, am ajuns la Manastirea Petru Voda din judetul Neamt, unde un preot batran mi-a spus sa nu mai merg din usa in usa cu copilul si sa nu-l otravesc cu tot felul de hapuri, ci sa merg acasa, sa postesc si sa ma rog cu toata familia vreme de 40 de zile. Sa caut sa ma impac cu toata lumea si sa nu pastrez in preajma copilului stari de suparare sau vrajba, sa dau pomana la oameni necajiti, iar Dumnezeu la un moment dat o sa-mi trimita un semn sau un leac. Am postit si m-am rugat, nu 40 de zile, ci mai bine de trei luni, iar rabdarea a dat roade, am dat de o planta ale carei seminte si flori vindeca epilepsia – branca-ursului.





Nu stiu de ce, dar mi-am pus toata nadejdea in acest leac si l-am comandat de la un culegator din Brasov, domnul Ioan Staneasa (caruia ii multumesc din suflet), care mi-a trimis jumatate de kilogram de seminte si flori. Am rasnit aceasta planta si i-am administrat baiatului cate un varf de cutit de patru ori pe zi, din pulberea obtinuta. De obicei, i-o dadeam pe stomacul gol si o inghitea cu ceai de sunatoare si busuioc, in loc de apa. Dupa o saptamana de tratament crizele au inceput sa se rareasca, apoi, dupa cateva saptamani, a inceput sa-i creasca pofta de mancare si sa ia in greutate, lucru care ne-a bucurat foarte tare, deoarece crizele il slabisera ingrozitor.

Dupa jumatate de an de tratament, abia daca mai avea o criza la doua saptamani, iar acum mai are cate o criza pe luna si, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper ca aceasta boala cumplita sa dispara complet. Le recomand tuturor celor care au probleme legate de epilepsie sa apeleze la virtutile acestei plante binecuvantate si atat de putin cunoscute, care pentru baiatul meu s-a dovedit salvatoare.”

 

„Dupa o luna de branca-ursului, mi-a revenit ciclul menstrual”



     „Pe la varsta de 38 de ani mi-au aparut niste simptome ciudate: ma incalzeam brusc, transpiram si inima imi batea in piept sa se sparga, aveam ciclu cu sangerari doua saptamani, dupa care doua luni ciclul imi intarzia. Am fost la medic, am facut cateva analize si mi-a spus sa nu ma sperii, ca voi intra la menopauza. In mod normal, asta ar fi trebuit sa se intample pe la 45 de ani. Am iesit de la doctor si vreme de cateva zile am fost naucita: o etapa din viata mea se sfarsise, inainte sa am timp sa ma bucur de ea. Abia atunci am realizat ca am un sot cu care nu apucasem sa fiu destul timp impreuna, ca pofta mea de viata nu se potrivea cu perspectiva care ma astepta. Am aflat ca exista niste pilule-minune care pot prelungi tineretea biologica, asa ca am cerut de la medic prescriptie si mi le-am cumparat.

Dupa primele zile de administrare m-am simtit atat de rau, incat am spus ca, fie ce o fi, nu ma voi otravi, pentru ca oricum acele pilule sunt numai o iluzie de tinerete.

In arhiva de pe Internet (felicitari pentru aceasta initiativa!) am citit despre efectele alimentatiei cu cruditati in aceste probleme si despre efectele unei plante care, se zice, duce la redeclansarea ciclului menstrual, chiar si la 10 ani dupa instalarea menopauzei. Branca-ursului se cheama planta si dupa cautari insistente am gasit-o sub forma de tinctura, la un Plafar din Bucuresti. Am inceput administrarea ei si trebuie sa recunosc faptul ca am fost uimita de rapiditatea rezultatului.

Dupa o luna mi-a revenit ciclul menstrual, mi-au disparut simptomele legate de debutul menopauzei, iar moralul meu a ajuns la cote pe care nu le-am mai atins din vremea adolescentei. A trecut un an de cand fac tratamentul cu tinctura de branca-ursului si sunt incantata de cum ma simt, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca viata mea de cuplu a fost relansata. Cred ca mai multe femei ar trebui sa stie despre existenta acestui miracol al naturii, care readuce vigoarea si tineretea.”

 

„Toti barbatii ar trebui sa cunoasca aceasta planta”



     „Au trecut trei ani de cand s-a nascut primul nostru baiat si al doilea copil este „pe drum”. Acum patru ani, aceasta situatie mi s-ar fi parut un adevarat miracol, pentru ca medicii mi-au spus, dupa analize facute la mai multe spitale, ca sunt steril si nu pot avea un copil. Sotia mea era sanatoasa, dar in cazul meu existau probleme de fertilitate. Am incercat mai multe serii de medicamente, am refacut de nu mai stiu cate ori analizele, dar fara rezultat, asa ca ne-am gandit la „ultima solutie”: inseminarea artificiala. Desi preturile sunt uriase, ne-am gandit ca nu conteaza, cata vreme vom avea un copil.

Dezamagirea a fost insa imensa pentru ca, din motive necunoscute, inseminarea nu a reusit. Fara sa fiu un adept al naturismului, am incercat totusi unul din tratamentele pe care o buna prietena mi le-a recomandat , unde o tinctura dintr-o planta – branca-ursului – era elogiata pentru efectele contra sterilitatii si impotentei. Trec peste aventura procurarii ei si va spun doar ca am folosit tinctura de branca-ursului trei luni incontinuu, ba chiar mai mult, am decis sa renunt la orice urma de alcool si chiar la carne. Nu pot sa va descriu uimirea si bucuria mea si a sotiei, cand dupa doua luni de la inceperea tratamentului, ciclul nu i-a mai aparut… Testele facute imediat dupa aceea au aratat ca sotia mea era, intr-adevar, insarcinata. Mi-am facut si eu analizele si ele au aratat o crestere de la 7 milioane la 115 milioane de spermatozoizi/cm3. Cred ca toti barbatii ar trebui sa cunoasca planta asta, nu numai pentru cazuri disperate, dar si pentru vigoarea pe care o da si care face ca viata intima sa devina ca la inceput, chiar si dupa ani buni de casnicie.”

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close