Gastralgii.
Pentru calmarea durererilor la nivelul stomacului; disconfort gastric.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: busuioc, cartof, cuişoare, dafin, lămâi, pin, revent, rostopască, rotunjoară, salată, salcie, toporaş, troscot.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă la nevoie pentru calmarea durerii. Ajută şi la dispariţia balonărilor care sunt cauze frecvente de dureri.
Cartof (Solanum tuberosum) se rade un tubercul de cartof după ce s-a curăţat şi se consumă. Amidonul din acesta va face o peliculă pe stomac şi va calma durerea. Se asemenea conţine solamină care este un bun calmant al durerii.
Cuişoare (Syzygium aromaticum) se pun câteva cuişoare la 250 ml apă clocotită. Se lasă pentru 15 minute acoperite apoi se strecoară şi se consumă în cazul durerilor.
Dafin (Laurus nobilis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma cu înghiţituri mici pentru calmarea durerilor stomacale.
Lămâi (citrus lemon) sucul de lămâie consumat sub formă de suc cu apă şi îndulcit cu miere după gust în stomac anulează aciditatea deoarece se combină cu acidul clorhidric formând un alcool şi alcalinizând stomacul. Este cunoscut faptul că aciditatea este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de stomac şi în acest fel se poate combate.
Pin (Pinus silvestris) 1 linguriţă de vârfuri de ramuri sau muguri mărunţiţi se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este şi un bun dezinfectant fiind indicat mai ales în cazul durerilor din cauze microbiene.
Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma la nevoie până la 3 căni pe zi.
Rostopască (Chelidonium majs) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile întreaga cantitate cu înghiţituri mici.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă la nevoie pentru calmarea durerii. Ajută şi la dispariţia balonărilor care sunt cauze frecvente de dureri.
Salată (Lactuca sativa) se consumă salată crudă sau chiar suc de salată în diferite combinaţii, pentru calmarea durerii.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă uscată se macină şi se pune în gură pentru 5 minute, apoi se înghite. Se poate face acest lucru de mai multe ori pe zi, pentru calmarea durerilor. Conţin acid salicilic care este un bun antiinflamator şi calmant al durerii.
Toporaş (Viola odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă la nevoie pentru calmarea durerii.
Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă la nevoie pentru calmarea durerii. Conţine acid salicilic care este un calmant.