Cefditoren

Sharing
 

Cefditoren pivoxil
Actiune terapeutica: Cefalosporina de generatia a treia
Categorie de risc pentru sarcina: B
Denumire comerciala:


Spectracef


 
 

MOD DE ACTIUNE

Este absorbit din tractul gastrointestinal si hidrolizat la cefditoren sub actiunea esterazelor. Nivel plasmatic maxim: 1,5-3 ore. Mesele cu continut lipidic bogat cresc nivelul plasmatic. Se leaga în mod primar (88%) de albumine plasmatice. T ½, terminal: 1,6 ore. Nu se metabolizeza apreciabil; se excreta în principal prin urina. Clearance-ul este redus în insuficienta renala.


 
 

INDICATII

Exacerbari acute bacteriene ale bronsitei cronice datorate Haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza), Haemophilus parainfluenzae (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza), Streptococcus pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si Moraxella catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza). F aringita / amigdalita datorata Streptococcus pyogenes. Medicamentul determina eradicarea S. pyogenes din orofaringe. Infectii cutanate si ale structurilor pielii, necomplicate, datorate Staphilococcus aureus (inclusiv tulpinile producatoare de ß -lactamaza) si Streptococcus pyogenes.


 
 

CONTRAINDICATII

Utilizarea la pacientii cu alergii la antibiotice din clasa cefalosporinelor, la cei cu deficienta de carnitina sau defecte congenitale de metabolism ce pot duce la insuficienta de carnitina, precum si la cei cu hipersensibilitate la proteinele din lapte (nu intoleranta la lactoza).


 
 

PRECAUTII

A se utiliza cu precautie la pacienti cu hipersensibilitate la alte cefalosporine, peniciline sau alte medicamente. Utilizarea pe termen îndelungat poate cauza deficienta de carnitina sau aparitia si dezvoltarea speciilor rezistente. A se utiliza cu precautie în timpul lactatiei. Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea la copii cu vârsta mai mica de 12 ani. Nu este necesara ajustarea dozei în cazul celor cu deficite usoare ale functiei renale (C CR de 50-80 mL/min/1.73 m²). Nu administrati mai mult de 200 mg 2/zi la cei cu deficite moderate ale functiei renale (C CR de 30-49 ml/min/1.73 m²), si 200 mg/zi la pacientii cu deficite severe ale functiei renale (C CR < 30 ml/min/1.73 m²).


 
 

EFECTE ADVERSE

GI: diaree, G&V, dureri abdominale, colita pseudomembranoasa, constipatie, gastrita, boli gastrointestinale, ulceratii bucale, functii hepatice anormale, stomatita, modificarea gustului. SNC: cefalee, ameteala, nervozitate, somnolenta. Manifestari generale: astenie, febra, infectii fungice, dureri, urticarie, scadere ponderala. Respiratorii: faringita, rinita, sinuzita. GU: moniliaza vaginala, vaginita, hematurie. Diverse: reactii alergice, timp de coagulare crescut, hiperglicemie, apetit crescut, leucopenie, leucoree, mialgii, edem periferic, prurit, trombocitopenie.


 
 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

COMPRIMATE
Exacerbari acute bacteriene ale bronsitei cronice.

Adulti: 400 mg 2/zi timp de 10 zile.
Faringita, amigdalita, infectii necomplicate cutanate si ale structurilor pielii

Adulti: 200 mg 2/zi timp de 10 zile.


 
 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Luati câte 2/zi, conform prescriptiei. Pentru a mari absorbtia, administrati medicamentul în timpul meselor. Luati întreaga doza prescrisa. Nu administrati concomitent cu antiacide sau alte medicamente care scad aciditatea gastrica. Persoanele cu hipersensibilitate la proteinele din lapte (nu intoleranta la lactoza) nu ar trebui sa utilizeze acest medicament.


 
   
 

Sharing

Lasă un comentariu

Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.