Prospect Cefoxitin (Mefoxin)- Infectii

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cefoxitin sodic

Indicatii Terapeutice

  • Infectii ale tractului respirator inferior (pneumonia si abcesul) date de Streptococcus pneumoniae, alti streptococi (excluzând enterococi de genul S. faecalis), S. Aureus , E. coli, specii de Klebsiella, H. influenzae si specii de Bacteroides.
  • Infectii ale tractului urinar date de E. coli, specii de Klebsiella, P. mirabilis, Morganella morgani, P. vulgaris si specii de Providencia (inclusiv P. rettgeri).
  • Gonoree necomplicata data de Neisseria gonorrheae (producatoare sau nu de penicilinaza).
  • Peritonita si alte infectii intra-abdominale (abcese intra-abdominale) date de E. coli, specii de Klebsiella, specii de Bacteroides (inclusiv B. fragilis) si specii de Clostridium.
  • Infectii ginecologice (endometrita, celulita pelvina, boli inflamatorii pelvine) date de E. Coli, Neisseria gonorrheae, specii de Bacteroides (inclusiv B. fragilis), specii de Clostridium, specii de Peptococcus, specii de Peptostreptococcus si specii de B. streptococi. Septicemie data de S. pneumoniae, S. aureus, E. coli, specii de Klebsiella, specii de Bacteroides (inclusiv B. fragilis). Osteite / artrite date de S. aureus.
  • Infectii cutanate sensibile.
  • Profilaxie perioperatorie.

Mod de actiune terapeutica Cefoxitin 

Cefalosporina cu spectru larg ce e rezistenta la actiunea penicilinazei si cefalosporinazei si este stabila în prezenta beta-lactamazelor. Nivelul maxim seric, dupa 1g IV: 110 µg/mL. T ½: 40-60 min Aproximativ 85% excretat neschimbat în urina dupa 6h.

Precautii Cefoxitin 

Nu amestecati cefotaxim cu aminoglicozide în perfuzie continua IV; se administreaza separat.Efecte Adverse Cefoxitin 

Dozele crescute au determinat o incidenta crescuta a eozinofiliei si o crestere a nivelelor AST la copiii peste 3 luni.

Dozaj – mod de administrare Cefoxitin 

IM (intra-muscular), IV(intra-venos)

Infectii necomplicate (cutanate, respiratorii, tract urinar).
    Adulti, IV: 1 g la 6-8 h.

Infectii medii / severe.
Adulti, IV: 1 g la 4 h sau 2 g la 6-8 h.

Infectii ce necesita doze mari (gangrena gazoasa).
Adulti, IV: 2 g la 4 h sau 3 g la 6 h.

Gonoree.
Adulti: 2 g IM cu 1 g probenecid oral.

Profilaxie chirurgicala.
Adulti, IV: 2 g la 30-60 min înainte de operatie, urmate de 2 g la 6 h dupa prima doza, doar pentru 24 h (72 h în artroplastia prostatica).

Operatie de cezariana, profilaxie.
2g. IV: la clamparea cordului; apoi, administrati 2 doze suplimentare dupa 4 si 8 h.

Rezectie transuretrala de prostrata, profilaxie
1 g înainte de operatie; apoi 1 g la 8 h timp de 5 zile.

Insuficienta renala.
Initial: 1-2 g, apoi urmati prospectul. Atunci când este disponibil numai nivelul creatininei, puteti utiliza urmatorele formule pentru determinarea C CR :
Barbati: Greutate (kg) x (140  vârsta)/72 x creatinina serica (mg/dl).
Femei: 0.85 x valoarea la barbati.

Administrarea la copii pentru infectii
Copii peste 3 luni: 80-160 mg/kg/zi în 4-6 doze divizate. Nu depasiti 12 g/zi.

Administrarea la copii în scop profilactic
Copii peste 3 luni: 30-40 mg/kg la fiecare 6 h.

Observatii pentru pacient – familie

Medicamentul se administreaza parenteral. Anuntati orice efecte adverse, diareea persistenta, reducerea diurezei sau lipsa unui raspuns.

 Test infectii urinareTest Infectii urinare

Vezi pretul acuma

 

Prospect Mefoxin, flac. inj.

Substanța activă: cefoxitinum
Clasa ATC: [J01DA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> alte antibiotice betalactamice >> cefalosporine

Mefoxin ProspectIndicații terapeutice Mefoxin

Mefoxin este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii cand sunt cauzate de microorganisme sensibile: Peritonita si alte infectii abdominale si pelvine; infectii ginecologice; Septicemie; Endocarita; infectii ale tractului urinar, inclusiv gonoreea necomplicata; infectii ale tractului respirator; infectii osoase si articulare; infectii tegumentare si ale tesuturilor moi.

Mefoxin este un antibiotic bactericid cu spectru larg, indicat in tratamentul infectiilor cauzate de tulpinile sensibile ale agentilor patogeni grampozitivi si gramnegativi, aerobi si anaerobi (vezi “Microbiologie”).

Mefoxin este eficient clinic nu numai in infectii datorate organismelor sensibile la antibiotice, ci si in infectii datorate organismelor rezistente la unul sau mai multi dintre urmatorii agenti antibacterieni: penicilina, ampicilina, carbenicilina, tetracicline, eritromicina, cloramfenicol, cefalosporina, kanamicina, gentamicina, tobramicina si sulfametoxazol-trimetoprim. Multi agenti patogeni gramnegativi sunt rezistenti la peniciline si cefalosporine prin actiunea b-lactamazelor produse de ei. Mefoxin are o stabilitate remarcabila in prezenta acestor b-lactamaze bacteriene: penicilinaze si cefalosporinaze.

Prin urmare, eficacitatea clinica a Mefoxin se extinde la numeroase infectii cauzate de asemenea germeni, printre care o importanta clinica deosebita au: E.coli, Klebsiella, Proteus mirabilis, Proteus indol-pozitiv (care include microorganismele numite acum Morganella morganii si Proteus vulgaris); Serratia marcescens; Providencia (inclusiv Providencia rettgeri) si anaerobul Bacteroides fragilis. Mefoxin este indicat in tratamentul infectiilor mixte provocate de tulpinile sensibile ale bacteriilor aerobe si anaerobe.

Majoritatea acestor infectii mixte sunt asociate cu contaminarea prin flora fecala, dar si prin flora provenita din vagin, de pe tegumente sau din cavitatea bucala.

Bacteroides fragilis este germenele anaerob cel mai frecvent implicat in aceste infectii mixte. El este de obicei rezistent la aminoglicozide, cefalosporine si, practic, la toate penicilinele. Totusi, Bacteroides fragilis este de obicei sensibil la Mefoxin. Mefoxin este indicat ca terapie adjuvanta in tratamentul chirurgical al infectiilor, incluzand abcese, infectii care complica perforatiile viscerelor cavitare, infectii cutanate si infectii ale seroaselor, cauzate fie de aerobi, fie de o asociere aerobi si anaerobi, fie doar de anaerobi.

Experienta clinica a demonstrat ca Mefoxin poate fi administrat pacientilor care mai primesc si carbenicilina, kanamicina, gentamicina, tobramicina sau amikacina (vezi “Precautii” si “Posologie si mod de administrare”). Profilaxie: Mefoxin este indicat pentru prevenirea anumitor infectii postoperatorii la pacientii care au suferit interventii chirurgicale considerate ca fiind contaminate sau potential contaminate si in cazurile in care aparitia unei infectii post-operatorii poate fi deosebit de grava.

Contraindicații Mefoxin:

Mefoxin este contraindicat la persoanele cu hipersensibilitate la cefoxitin. In absenta experientei clinice, Mefoxin nu va fi administrat pacientilor cu hipersensibilitate la cefalosporine.

Administrare Mefoxin

Mefoxin poate fi administrat intravenos sau intramuscular (vezi mai jos indicatiile de reconstituire pentru fiecare cale de administrare in parte). Posologia si calea de administrare trebuie determinate in functie de severitatea infectiei, sensibilitatea germenilor cauzali si starea pacientului. Tratamentul poate fi initiat in timp ce se asteapta rezultatul testelor de sensibilitate. Posologia terapeutica: Adulti: Doza uzuala pentru un adult este 1 g sau 2 g de Mefoxin la 8 ore (vezi tabelul).

Posologia uzuala la adulti:

Tipul infectiei                              Doza            Interval de administrare        Doza zilnica totala
Necomplicata                                1 g                8 ore (ocazional 6 ore)              3 g (4 g)
Moderat severa                             2 g               8 ore (ocazional 6 ore)              6 g (8 g)
Infectii generalizate care
necesita dozemai mari
de antibiotic                               3 g (2 g)     6 ore (4 ore)                                        12 g

La adultii cu insuficienta renala se poate administra o doza initiala de incarcare de 1-2 g.

Dupa doza de incarcare pot fi folosite drept ghid de administrare recomandarile pentru doza de intretinere. La pacientii supusi hemodializei, doza de incarcare de 1-2 g trebuie administrata dupa fiecare hemodializa, iar doza de intretinere se stabileste in functie de indicatiile din tabelul de mai jos.

Dozele de intretinere la adultii cu functie renala redusa:

Functia renala                Clearance-ul creatininei (ml/min)     Doza intervalul de administrare
Disfunctie usoara                    50 – 30 1 – 2 g 8 – 12 h
Disfunctie moderata              29 – 10 1 – 2 g 12 – 24 h
Disfunctie severa                   9 – 5 0,5 – 1 g 12 – 24 h

Practic nefunctional < 5 0,5 – 1 g 24 – 48 h
Infectii necomplicate ale tractului urinar: In infectiile necomplicate ale tractului urinar datorate germenilor sensibili, s-a dovedit eficienta administrarea intramusculara a 1 g de Mefoxin de doua ori pe zi. Gonoree necomplicata: Pentru terapia monodoza a gonoreei necomplicate, inclusiv cea cauzata de tulpinile producatoare de penicilinaza, doza recomandata este de 2 g de Mefoxin intramuscular administrat impreuna cu 1 g probenecid per os (simultan sau cu pana la o ora inainte).

Nou-nascuti* (inclusiv prematuri, sugari si copii) – schema de administrare in pediatrie:

Grupa de varsta Doza intervalul de administrare
Sugari prematuri** cu greutate corporala peste 1.500 g 20-40 mg/kg 12 h
Nou-nascuti**0 – 1 saptamani1 – 4 saptamani 20-40 mg/kg20-40 mg/kg 12 h8 h
Sugari** 20-40 mg/kg 6 h sau 8 h
Copii 20-40 mg/kg 6 h sau 8 h
* Vezi “Precautii pentru nou-nascuti” la “Administrare”
** Datele clinice sunt insuficiente pentru a recomanda administrarea intramusculara la sugarii cu o varsta mai mica de 3 luni.
In infectiile severe doza zilnica totala poate fi crescuta pana la 200 mg/kg, cu conditia sa nu depaseasca 12 g/zi. Mefoxin nu se recomanda in tratamentul meningitei. Daca se suspecteaza o meningita, trebuie folosit un antibiotic corespunzator. La copiii cu insuficienta renala intervalul de administrare trebuie redus asa cum s-a indicat pentru adulti.

Posologia profilactica:

In chirurgie, pentru administrare profilactica se recomanda urmatoarele doze:
Chirurgie generala:
Adulti: 2 g administrate intramuscular sau intravenos cu 30-60 de minute inainte de incizia initiala; apoi cate 2 g la 6 ore. De obicei terapia profilactica nu se prelungeste peste 24 de ore. Nou nascuti, sugari si copii: (Vezi “Precautii pentru nou-nascuti” la “Administrare”).
In cazul sugarilor si copiilor se pot administra 30-40 mg/kg la intervalele mentionate mai sus. Totusi, la nou nascuti se poate administra o doza de 30-40 mg/kg cu 30-60 de minute inainte de incizia initiala, urmand ca a doua si a treia doza sa fie administrate la intervale de 8-12 h.

Datele clinice sunt insuficiente pentru a recomanda administrarea intramusculara la sugarii cu o varsta mai mica de 3 luni. Obstetrica si ginecologie: Pentru pacientele supuse interventiei cezariene se va administra intravenos o singura doza de 2 g imediat dupa sectionarea cordonului ombilical. Pentru profilaxie, in procedurile chirurgicale ginecologice, se administreaza o singura doza de 2 g intravenos sau intramuscular cu 30-60 de minute inainte de inceperea interventiei. In procedurile prelungite sau cand se suspecteaza o contaminare intensa, se pot administra in plus, la intervale de 6 ore, doze de cate 2 g. De obicei terapia profilactica nu se prelungeste peste 24 de ore.

Administrare: Precautii pentru nou-nascuti: Solutiile care contin conservant nu vor fi injectate sau perfuzate intravenos la nou nascuti. La nou-nascuti s-a semnalat o toxicitate legata de alcoolul benzilic folosit drept conservant in apa bacteriostatica pentru injectii si in solutia injectabila bacteriostatica de clorura de sodiu. Nu exista date disponibile despre toxicitatea altor conservanti la aceasta grupa de varsta. De aceea, orice diluant folosit cu Mefoxin in tratamentul nou-nascutilor, nu trebuie sa contina conservanti.

Administrarea intravenoasa: Reconstituirea Mefoxin cu apa sterila pentru injectii: 1 g este solubil in 2 ml. Desi Mefoxin este foarte solubil, pentru administrare intravenoasa este preferabil sa se adauge 10 ml de apa sterila pentru injectii in flaconul de 1 g sau de 2 g. Se va agita si apoi se va extrage intregul continut al fiolei in seringa.

Pentru administrarea intravenoasa directa, Mefoxin va fi injectat lent in vena intr-o perioada de 3-5 minute sau se va administra in perfuzie, daca pacientul primeste solutii parenterale. Cand trebuie administrate pacientului cantitati mari de lichid se poate folosi o perfuzie intermitenta de Mefoxin. Totusi, in timpul perfuziei solutiei care contine Mefoxin este de preferat intreruperea temporara a administrarii altor solutii perfuzabile in acelasi loc (prin folosirea unui set de perfuzii intravenoase corespunzator).
Solutia de Mefoxin poate fi administrata si prin perfuzie intravenoasa continua picatura (vezi mai jos compatibilitate si stabilitate).

Administrarea exclusiv intramusculara: Pentru injectare se reconstituie 1 g de Mefoxin cu 2 ml apa sterila pentru injectii sau cu solutie 0,5% sau 1% de lidocaina HCl (fara epinefrina). Mefoxin se administreaza prin injectare profunda intr-o masa musculara bine reprezentata. A se evita injectarea intr-un vas sanguin. Nota: Unii pacienti sunt sensibili la lidocaina.
Reconstituirea solutiei. Tabelul urmator este prezentat pentru usurarea reconstituirii Mefoxin atat pentru administrarea intravenoasa cat si pentru cea intramusculara.

Prezentare Cantitatea de diluant folosita (ml*) Concentratia medie aprox. (mg/ml)
i.v. i.m.
fiola de 1 g 2 400
fiola de 1 g 10 95
fiola de 2 g 10 sau 20 180 sau 95
* Se agita pana la dizolvare si apoi se lasa pana cand solutia devine clara.

Precauții:

Exista unele dovezi clinice si de laborator de alergenicitate partial incrucisata intre cefamicine si alte antibiotice b-lactam, peniciline si cefalosporine. La cele mai multe antibiotice b-lactam au fost semnalate reactii severe (inclusiv soc anafilactic). Inainte de instituirea terapiei cu Mefoxin se impune o anamneza atenta in ceea ce priveste reactiile de hipersensibilitate la antibioticele b-lactam. Mefoxin va fi administrat cu precautie la pacientii alergici la penicilina. Antibioticele se vor administra cu precautie la orice pacient care a prezentat stari alergice, in special la medicamente.

Daca apare o reactie alergica la Mefoxin, tratamentul trebuie intrerupt. Colita pseudomembranoasa a fost semnalata practic la toate antibioticele. Aceasta poate varia in severitate de la forme usoare la forme cu risc letal. De aceea, antibioticele se vor prescrie cu precautie la toti pacientii cu antecedente de afectiuni gastrointestinale si, in particular, de colita. Este important sa se ia in considerare diagnosticul de colita pseudomembranoasa la pacientii care dezvolta o diaree asociata cu terapia antibiotica. Studiile indica una din toxinele produse de Clostridium difficile ca fiind o cauza principala a colitelor asociate antibioterapiei dar nu sunt excluse si alte cauze.

Doza zilnica totala trebuie redusa cand se administreaza Mefoxin la pacientii cu diureza scazuta temporar sau definitiv datorita insuficientei renale (vezi “Posologie si mod de administrare”) deoarece pot aparea concentratii serice crescute si prelungite ale antibioticului la administrarea unor doze uzuale. Interferenta cu testele de laborator: Daca se folosesc substante reducatoare, poate aparea o reactie fals pozitiva de glicozurie, nu insa si in cazul folosirii metodelor specifice cu glucozoxidaza.

Daca concentratia serica de Mefoxin depaseste 100 mg/ml, pot aparea cresteri false ale creatininei serice, masurata prin metoda Jaffe. Nu se va masura creatininemia la pacientii tratati cu Mefoxin decat daca probele serice au fost recoltate dupa cel putin 2 ore de la administrarea medicamentului. Cefoxitinul, la concentratii urinare mari, poate interfera cu reactia Porter-Silber de masurare a 17-hidroxi-corticosteroizilor urinari producand o crestere falsa, moderata a rezultatelor obtinute.

Sarcina si alaptare: Terapia in sarcina: Nu exista studii controlate privind utilizarea la femeile gravide. Folosirea medicamentului in timpul sarcinii impune evaluarea beneficiilor scontate comparativ cu riscurile posibile. Terapia in perioada de alaptare: Mefoxin se excreta in laptele uman. Daca se indica folosirea sa, se va administra cu precautii.

Reacții adverse ale Mefoxin

Mefoxin este in general bine tolerat. Efectele adverse rareori impun sistarea tratamentului, fiind de obicei usoare si tranzitorii. Cele mai frecvente reactii adverse sunt reactiile locale dupa injectarea intramusculara sau intravenoasa.

La administrarea intravenoasa poate aparea tromboflebita. Dupa injectarea intramusculara s-au semnalat: durere, induratie si sensibilitate. Alergice: S-au semnalat: rash (inclusiv dermatita exfoliativa si necroliza epidermica toxica), urticarie, prurit, febra si alte reactii alergice, inclusiv soc anafilactic.

Cardiovasculare: Hipotensiune. Gastrointestinale: In timpul sau dupa tratamentul antibiotic poate aparea diaree, inclusiv colita pseudomembranoasa. Greata si varsaturile au fost semnalate rar. Hematologice: S-au semnalat: eozinofilie, leucopenie, inclusiv granulocitopenie, neutropenie, anemie (inclusiv anemie hemolitica), trombocitopenie si depresia maduvei hematogene. La anumiti indivizi, in special la cei cu azotemie, in timpul terapiei cu Mefoxin se poate pozitiva testul Coombs direct. Musculare: Agravarea miasteniei gravis (un singur caz semnalat).

Hepatice: S-au semnalat cresteri tranzitorii ale nivelurilor serice de GOT, GPT, LDH, fosfataza alcalina si icter. Renale: S-au observat cresteri ale creatininemiei si/sau ale nivelurilor azotului ureic sanguin. Ca si in cazul cefalosporinelor, insuficienta renala acuta a fost rar semnalata. Deoarece de obicei au fost prezenti factori predispozanti pentru azotemia prerenala sau pentru afectarea functiei renale, este dificil de stabilit rolul terapiei cu Mefoxin in modificarea testelor renale.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close