Bacitracina

Sharing

 

Bacitracina
Actiune terapeutica: Antibiotic, nespecific
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: AK-Tracin


 

MOD DE ACTIUNE

Are efect bactericid, bacteriostatic. Nu se absoarbe din tractul GI. La administrarea parenterala medicamentul este bine distribuit în lichidul ascitic si pleural.


 

INDICATII

Parenteralexclusiv în tratamentul pneumoniei indusa de stafilococ sau în empiem la copii. Unguent topic: pentru prevenirea infectiilor în cazul leziunilor minore. Unguent oftalmic: infectii oculare superficiale ale conjunctivei, sau corneei care implica specii de Staphylococus, S aureus, Streptococus, S. pneumoniae, S pyogenes, Corynebacterium, Neisseria, N. gonorrhoeae, si streptococci beta hemolitici. Nu se vor folosi antibiotice topice în infectii profunde ale ochilor, sau în cele cu risc de sistematizare.


 

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate sau reactii toxice la bacitracina. Sarcina. Cheratita epiteliala herpetica simpla, reactie post-vaccinala, varicela, infectii oculare cu mycobacterii, infectii fungice ale ochiului. Administrare concomitenta cu alti agenti nefrotoxici.


 

PRECAUTII

Folosirea IM poate cauza disfunctia renala datorita necrozei tubulare si glomerulare. De aceea, folositi doar la copii cu pneumonie stafilococica si empiem datorat organismului susceptibil Investigati functia renala înainte de, si zilnic în timpul terapiei. Asigurati aportul necesar de fluide si mentineti fluxul renal la nivele normale. Opriti administrarea daca apare toxicitate renala. Evitati administrarea de alte medicamente nefrotoxice, în special streptomicina, canamicina, polimixina B, colistin, si neomicina. Unguentele oftalmice pot intârzia reepitelizarea corneana. Administrarea prelungita sau repetata va avea ca rezultat multiplicarea bacteriilor si fungilor rezistenti, producând infectii secundare. Unguentul topic se va folosi cu precautie în timpul sarcinii.


 

EFECTE ADVERSE

Parenteral: nefrotoxicitate datorita necrozei glomerulare si tubulare, si a insuficientei renale, reactii toxice, G&V. Topic: d ermatite alergice de contact, suprainfectari. Oftalmic: a rsuri tranzitorii, iritatie, inflamatie, edem angioneurotic, urticarie, dermatite veziculare si maculo-papulare.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Doar IM 
Copii, de 2,5 kg sau mai mici: 900 unitati/kg/zi în 2-3 doze divizate; copii peste 2,5 kg: 1000 unitati/kg/zi în 2-3 doze divizate. 
Unguent topic 
Se va aplica o cantitate mica de marimea unui varf de deget, de 1-3 ori/zi dupa curatirea ariei afectate. Nu se va folosi mai mult de o saptamâna. 
Unguent oftalmic 
Infectii acute 
1 cm în partea inferioara a sacului conjunctival la fiecare 3-4 h pâna apar îmbunatatiri. La încetarea terapiei se va reduce doza treptat. 
Infectii usoare spre medii 
1 cm de doua sau de trei ori pe zi.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Respectati indicatiile de administrare. Curatati zona înaintea administrarii bacitracinei sub forma de pansamente umede sau unguent. Nu aplicati unguentul topic în apropierea ochilor, nasului, gurii sau altor mucoase. Anuntati orice lipsa de raspuns, sau aparitia rash-ului, sau simptomelor anormale.


 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Bacitracina