Prospect Diritromicina – Bronsita Infectii bronsice Pneumonie

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Diritromicina

Actiune terapeutica: Antibiotic, macrolid

INDICATII

  • Acutizari ale bronsitelor cronice bacteriene datorate Haemophillus influenze, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pneumoniae.
  • Infectii secundare bacteriene în bronsitele acute cu M. catarhalis, S. pneumoniae. Pneumonii cu Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae, S. pneumoniae.
  • Faringite sau amigdalite cu Streptococcus pyogenes.
  • Infectii cutanate necomplicate cu Stafilococcus aureus, (tulpini meticilin-susceptibile) sau S. pyogenes.

MOD DE ACTIUNE

Absorbit în intestin si transformat rapid în eritromicilamina activa. Se distribuie în întreg organismul, inclusiv plamâni, tract GI, piele, tesuturi moi, tract GU. T ½: 2-36 h. 81-97% execretat prin bila în fecale.

Categorie de risc pentru sarcina: C

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la eritromicina sau alte macrolide. Utilizarea la copiii sub 12 ani. La pacientii cu bacteriemii suspectate, cunoscute sau potentiale deoarece nivelele serice nu sunt suficient de crescute pentru a fi eficiente. În tratamentul empiric al exacerbarilor acute ale infectiilor bacreriene secundare / cronice, sau în tratamentul empiric al infectiilor cutanate.

PRECAUTII

Cu toate ca diritromicina elimina S. pyogenes din nazofaringe, nu se cunoaste eficacitatea în profilaxia febrei reumatice. Utilizati cu prudenta în lactatie. Siguranta si eficacitatea administrarii la copiii sub 12 ani nu a fost stabilita.

EFECTE ADVERSE

GI: colite pseudomembranoase , G&V, diaree, scaune modificate, constipatie, gastrite, gastroenterite, disfagie. SNC: cefalee, ameteala, vertij, insomnie, anxietate, depresie, parestezii. CV: palpitatii, vasodilatatie, sincope. GU: dismenoree, poliurie, vaginita. Dermatologic: rash, prurit, urticarie. Respirator: tuse, dispnee, hiperventilatie. Altele: astenie, anorexie, deshidratare, edeme, epistaxis, febra, hemoptizie, reactii alergice, ambliopie, mialgii, tremor.

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Comprimate cu eliberare prelungita 
Exacerbari acute bacteriene ale bronsitelor cronice 
Adulti si copii peste 12 ani: 500 mg o data/zi, 5-7 zile 
Infectii bacteriene secundare în bronsitele acute 
500 mg o data/zi, 7 zile 
Pneumonie 
Adulti, copii peste 12 ani: 500 mg o data/zi, 14 zile 
Faringita / amigdalita 
Adulti si copii peste 12 ani: 500 mg o data/zi, 10 zile 
Infectii cutanate necomplicate 
Adulti si copii peste 12 ani: 500 mg o data/zi, 5-7 zile.

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Administrati conform prescriptiei, în timpul sau la 1 h dupa masa. Nu mestecati si nu zdrobiti comprimatele cu eliberare prelungita. Anuntati agravarea S&S sau reaparitia diareei. Consumati aproximativ 2 L de lichide pe zi în timpul diareei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.